^

Gezondheid

Huidonderzoek

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 22.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De belangrijkste klacht van patiënten, die veroorzaakt om aandacht te besteden aan de conditie van de huid, is jeuk. Meestal gebeurt het gelijktijdig met huidveranderingen die tijdens het onderzoek worden gedetecteerd (bijvoorbeeld bij psoriasis). Jeuk kan echter een secundaire manifestatie zijn van een ziekte van inwendige organen, die bijvoorbeeld wordt waargenomen bij ziekten van de lever en galwegen, lymfogranulomatose. Jeuk kan ook het eerste teken zijn van intolerantie voor een medicijn, andere allergische aandoeningen (urticaria als reactie op bepaalde voedingsmiddelen, enz.). Pruritus kan zo ondraaglijk zijn dat patiënten die de slaap hebben verloren hun toevlucht hebben genomen tot de meest extreme maatregelen, suïcidepogingen zijn mogelijk. Bij langdurige ernstige jeuk wordt meestal gevonden op de huidsporen van krassen.

trusted-source[1], [2], [3], [4],

Met wie kun je contact opnemen?

Visuele inspectie van de huid

Huidskleurveranderingen zijn lokaal of gemeenschappelijk. Bleking en roodheid van de huid kunnen afwisselend optreden als gevolg van schommelingen in de bloedtoevoer bij mensen met een labiel vegetatief zenuwstelsel. Permanente en vaak toenemende bleekheid wordt waargenomen met een afname van het hemoglobinegehalte in het bloed (anemie, anemie ), bijvoorbeeld bij acuut bloedverlies of bij verschillende bloedziekten. Whitening met een gevoel van gevoelloosheid, bijvoorbeeld van de vingers (een symptoom van "dode vingers") wordt waargenomen met vasospasmen - de ziekte van Raynaud. De huid en slijmvliezen kunnen een blauwachtige tint (cyanose) krijgen bij hartfalen met bloedstilstand in de grote bloedsomloop en een toename van het gehalte aan hersteld hemoglobine in het bloed. Een merkwaardige bleek-koffie schaduw (de kleur "koffie met melk") verwerft de huid met een onbehandelde subacute infectieuze endocarditis, met uremie, de huid is lichtgroen (bloedarmoede met een vertraging in de huid van de urochromen).

De icterische kleuring van de huid wordt waargenomen bij aandoeningen van de lever en galwegen als gevolg van de accumulatie van bilirubine in het bloed (hyperbilirubinemie), die ook in grote hoeveelheden kan worden gevormd tijdens de afbraak van rode bloedcellen (hemolyse). Allereerst verschijnt geelheid op de sclera, waarna het zich verspreidt naar het slijmvlies van de mondholte, de huid van de handpalmen en andere gebieden. Bij langdurige ernstige hyperbilirubinemie kan geelzucht een groenachtige of donkere ("aardachtige") schaduw krijgen.

Bij bijnierinsufficiëntie ziet de huid er gebruind uit, wat ook wordt opgemerkt bij hemochromatose (een vertraging in de weefsels van ijzer). Het consumeren van grote hoeveelheden bepaald voedsel (bijvoorbeeld wortel-bevattende wortelen, tomaten) of het nemen van bepaalde medicijnen kan ook veranderingen in de huidskleur veroorzaken.

Verlies van pigment in bepaalde gebieden van de huid optreedt wanneer vitiligo - de depigmented witte vlekken, vaak op de symmetrische delen.

Een kenmerkend uiterlijk wordt door de huid van het gezicht verkregen bij veel patiënten die alcohol misbruiken: de huid van de neus en wangen heeft een paars-cyanotische tint, er is een duidelijke verwijding van de vaten van de sclera.

Verschillende diagnostische huiduitslag krijgt een grote diagnostische waarde . Dus, in het geval van een aantal infectieziekten, "openen" ze vaak de diagnose, in andere gevallen helpen ze om de ziekte te differentiëren. Hemorragieën en kleine hemorragische (petechiale) laesies komen voor in verschillende pathologieën en niet alleen in verband met stollingsstoornissen. Grootbevlekte roodkleuring van de huid (erytheem) heeft een verschillende oorsprong. Het zogenaamde erythema nodosum op het voorste oppervlak van het scheenbeen met pijnlijke verdichting van het erythemateuze huidgebied wordt het vaakst waargenomen bij sarcoïdose, evenals bij tumoren, geneesmiddelintolerantie en tuberculose. Voor diagnose is hemorragische uitslag bijvoorbeeld van groot belang als een manifestatie van hemorrhagische vasculitis - primaire ( Schönlein - Genoch-ziekte ) en secundaire (bij chronische leverziekten, sommige tumoren).

Bij onderzoek van de huid is het mogelijk om trofische stoornissen, doorligwonden in gebieden die aan langdurige druk worden blootgesteld, evenals moedervlekken, tumorformaties ( basaalcelcarcinoom, zeldzamere tumoren, tumormetastasen) te detecteren. Er moet aandacht worden besteed aan de tatoeage, waarbij het mogelijk is dat de hepatitis B- en C-virussen het lichaam binnendringen, wat helpt de etiologie van gedetecteerde veranderingen in de lever en andere organen te begrijpen. Postoperatieve littekens na het openen van abcessen, fistelige passages moeten ook worden hersteld. Sporen van kleine brandwonden op de huid worden vaak aangetroffen bij personen die aan alcoholisme lijden.

Verschillende veranderingen van de huid worden waargenomen in systemische bindweefselaandoeningen. Wanneer systemische lupus erythematosus wordt gekenmerkt door het verschijnen van erythemateuze uitslag op de wangen in de vorm van vlindervleugels, brug van neus. Met systemische sclerodermie worden maskering van het gezicht, verdwijning van gezichtsuitdrukkingen en het verschijnen van vouwen rond de mond in de vorm van een buidel opgemerkt.

Livedo (Lat. Kneuzing) - een speciale toestand van de huid, gekenmerkt door zijn blauwachtige kleur als gevolg van het gaas- of boompatroon van doorschijnende vaten door de huid. Er zijn de volgende types (stages) livedo:

  1. marmering van de huid;
  2. netto lifo - livedo reticularis;
  3. treelike livedo - livedo racimosa.

Meestal wordt livedo waargenomen bij systemische lupus erythematosus, Sneddon-syndroom, nodulaire periarteritis, daarnaast kan het ook worden waargenomen bij andere ziekten: dermatomyositis, systemische sclerodermie, infecties (tuberculose, dysenterie- malaria ); een verband met hyperproductie van antilichamen tegen fosfolipiden (cardiolipine, fosfatidylserine) wordt opgemerkt, de pathogenetische betekenis van de laatste in de ontwikkeling van het leven wordt besproken.,

Xanthomas in de vorm van witachtige vlekken, die boven het huidoppervlak uitstijgen, zijn geassocieerd met de afzetting van cholesterol.

Buitengewone dilataties van de huidvaten ( telangiectasia ) in de vorm van "spataderen" worden waargenomen bij chronische leveraandoeningen ( cirrose van de lever ).

Overgevoeligheid Huidreacties (allergieën) voor verschillende stoffen, voornamelijk voor medicijnen en voedselproducten, kunnen zich manifesteren door verschillende huiduitslag en jeuk, bijvoorbeeld de zogenaamde urticaria.

Snel haarverlies wordt bijvoorbeeld waargenomen bij systemische lupus erythematosus. Hirsutisme, d.w.z. Overmatige groei van haar op het gezicht, lichaam, benen, wordt waargenomen bij jonge vrouwen als een resultaat van een overmaat aan circulerende androgenen (mannelijke geslachtshormonen). Wanneer hypogonadisme, d.w.z. Daling van de functie van de geslachtsklieren, zowel bij mannen als vrouwen, is er onvoldoende haargroei in de regio van de oksel fossa, pubis.

Nagels kunnen worden aangepast voor verschillende ziekten. De meest bekende zijn de veranderingen in de terminale vingerkootjes van de vingers, die lijken op zogenoemde drumsticks, terwijl de nagels convex lijken, zoals een horlogeglas (Hippocrates-vingers). Vergelijkbare veranderingen worden waargenomen bij chronische etterziektes ( bronchiëctasie,, osteomyelitis ), evenals bij infectieuze endocarditis, chronische leveraandoeningen en aangeboren hartafwijkingen. Bij een langdurig ijzergebrek kunnen de nagels vlak worden en dan lepelvormig (koilonhia).

Huidgevoel

Gevoel van de huid wordt meestal gedaan samen met het onderzoek. Tegelijkertijd is het mogelijk om verhoogde droogheid of, omgekeerd, huidvocht te detecteren . Overmatig zweten wordt waargenomen bij toenemende lichaamstemperatuur, hyperthyreoïdie, hypoglycemie, met getijden bij vrouwen tijdens de menopauze, sommige nerveuze aandoeningen, pijn, angst. Overmatig zweten wordt waargenomen met tuberculose, infectieuze endocarditis. Soms met verhoogde transpiratie, verschijnt een speciale uitslag ( stekelige hitte ) in de vorm van bellen ter grootte van een maanzaad, die de huid als dauw bedekken. Zweet bevat de meeste elektrolyten in het bloed, maar in een concentratie die aanzienlijk lager is dan in het plasma. Soms kan een onderzoek naar de samenstelling van zweet waardevolle diagnostische informatie opleveren. Bij cystische fibrose wordt dus een karakteristieke toename in de concentratie van natriumchloride in het zweet opgemerkt, bij diabetes mellitus neemt het glucosegehalte toe, waardoor de huid infecteert ( furunculose ).

Wanneer u palpeert, kunt u ook een lokale verhoging of verlaging van de huidtemperatuur waarnemen . Verhoogde temperatuur kan gepaard gaan met een verhoogde bloedtoevoer tijdens ontstekingen, bijvoorbeeld erysipelas, met diepe veneuze tromboflebitis van de benen. Verlaging van de temperatuur van de ledematen wordt waargenomen bij overtreding van de arteriële bloedstroom.

Bij het voelen van de huid wordt bepaald door de elasticiteit of elasticiteit, die afhankelijk is van de toestand van de colloïden en bloedtoevoer. Met het ouder worden en sommige chronische ziekten met verlies van vocht neemt de elasticiteit van de huid af, het is gemakkelijk om het in de plooi te nemen. Vooral de elasticiteit van de huid is verminderd bij de ziekte van Ehlers-Danlos.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Evaluatie van het uiterlijk van de huid

Visuele analyse van de huid is belangrijk voor de primaire diagnose en voor het testen van cosmetische preparaten. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten systemen waarmee u snel en comfortabel een objectieve beoordeling kunt uitvoeren van het uiterlijk van de huid. De beoordeling is gebaseerd op twee hoofdparameters: 

  • oppervlaktetopografie en 
  • huidskleur.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Vertoningsmethode (replicamethode)

Het huidzweem wordt verkregen door daarop een dunne laag van een speciale samenstelling (nitrocellulose of siliconen) aan te brengen. De samenstelling, verharding, vormt een film, waarvan het binnenoppervlak het oppervlak van de huid herhaalt. Nadat de afdruk is gemaakt, wordt het reliëfoppervlak gescand, de gegevens gedigitaliseerd en geanalyseerd. Bepaal dus de dichtheid van rimpels (het aantal rimpels per oppervlakte-eenheid), hun oppervlakte en diepte. Het oppervlak van de afdruk wordt vergroot onder een microscoop en gefotografeerd; Het resulterende grijze beeld wordt gedigitaliseerd en de parameters die de huidtextuur kenmerken, worden berekend.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Directe optische huidscan

Een paar jaar geleden was de methode van afgietsels wellicht de meest gebruikelijke manier om de topografie van de huid te bestuderen. Niettemin heeft het een aantal ongemakken die primair verband houden met de vervaardiging van de gietvorm zelf. Daarom stopte de zoektocht naar alternatieve methoden niet. Tegenwoordig komt er een nieuwe generatie technologieën om deze te vervangen - contactloos, snel, veilig en nauwkeurig, waarbij het oppervlak van de huid rechtstreeks op het oog wordt gescand.

Moderne apparaten zijn uitgerust met krachtige computers met speciaal ontworpen computersoftware die het onder andere mogelijk maakt om volumetrische kleurenafbeeldingen te bewerken.

We presenteren bijvoorbeeld PRIMOS, een systeem voor optische driedimensionale huidanalyse, ontwikkeld door het Duitse bedrijf GFMessetechnik GmbH. De PRIMOS-scanner is een complex optisch apparaat dat bestaat uit een set microspiegels, die informatie van een gescand oppervlak onder verschillende hoeken "lezen". De meetnauwkeurigheid van de scanner is indrukwekkend: hij onderscheidt punten die van elkaar verschillen op een afstand van enkele millimeters tot meerdere microns! PRIMOS maakt een topografisch beeld van het huidoppervlak en evalueert op basis van het resulterende beeld het reliëf, bijvoorbeeld, bepaalt de mate van ruwheid, "digitaliseert" rimpels, littekens, enzovoort.

Een ander voorbeeld van een direct scansysteem is SIAScope, een geavanceerde  dermatoscopiemethode  (Astron Clinica Ltd., VK). Gebaseerd op de spectrale analyse van licht gereflecteerd van het huidoppervlak, ontvangt de SIAScope informatie over zijn toestand. Om dit te doen, verlicht SIAScope de huid met een onzichtbaar of bijna rood licht dat veilig is voor het lichaam, en registreert dan het gereflecteerde licht en ontvangt consistent 8 beelden op golflengten van 450 tot 950 nm (van blauw tot bijna rood). Het resulterende gecombineerde beeld is een cirkel met een diameter van 11 mm met een resolutie groter dan 900 dots / mm 2. Vervolgens wordt het beeld geanalyseerd in overeenstemming met het optische model van de huid, volgens welke de huidskleur afhangt van de belangrijkste chromoforen - melanine en hemoglobine pigmenten; de extracellulaire substantie van de dermale laag, voornamelijk bestaande uit collageenvezels, draagt ook bij aan de teint. Het oorspronkelijke dermoscope-beeld wordt door spectrale kenmerken ontbonden in verschillende zogenaamde SIA-grafieken (SIAgraphs), waarvan de analyse conclusies mogelijk maakt over het niveau van huidpigmentatie, bloedtoevoer en de toestand van de huidmatrix. De methode is zeer gevoelig en is getest in een aantal grote klinieken, waar het zich vooral heeft bewezen voor de snelle diagnose van melanoom.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.