^

Gezondheid

Leer

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Huid (cutis), die de algemene bedekking vormt van het menselijk lichaam (integumentum commune), direct in contact met de externe omgeving, vervult een aantal functies. Het beschermt het lichaam tegen externe invloeden, zoals mechanische, is betrokken bij het lichaam thermoregulatie en metabole processen, scheiden zweet, talg, voert ademhalingsfunctie, bevat energiereserves (onderhuids vet). Een huid van 1,5-2,0 m 2, afhankelijk van de grootte van het lichaam, is een enorm veld voor verschillende soorten gevoeligheid: tactiel, pijnlijk, temperatuur. De dikte van de huid in verschillende delen van het lichaam is anders - van 0,5 tot 5 mm. De huid wordt uitgestraald door de oppervlaktelaag - de epidermis gevormd uit het ectoderm en de diepe laag - de dermis (eigenlijk de huid) van mesoderm oorsprong.

De epidermis (epidermis) is een meerlagig epitheel, waarvan de buitenste laag geleidelijk afstroopt. De epidermis wordt vernieuwd vanwege de diepe groeisnelheid. De dikte van de epidermis is anders. Op de heupen, schouder, borst, nek en gezicht is het dun (0,02-0,05 mm), op de handpalmen en zolen die een aanzienlijke fysieke belasting ervaren, 0,5-2,4 mm.

De epidermis bestaat uit vele lagen cellen, verenigd in vijf hoofdlagen: hoornachtig, glanzend, korrelig, stekelig en basaal. De oppervlakkige hoornlaag bestaat uit een groot aantal hoornachtige schubben gevormd als gevolg van keratinisatie van de cellen van de onderliggende lagen. Geile vlokken bevatten eiwitkeratine en luchtbellen. Deze laag is dicht, elastisch, passeert geen water, micro-organismen, etc. Geile vlokken worden geleidelijk aan slushchyvayutsya en vervangen door nieuwe die uit de diepe lagen naar de oppervlakte komen.

Onder de hoornlaag bevindt zich een glanzende laag gevormd door 3-4 lagen platte cellen die kernen hebben verloren. Het cytoplasma van deze cellen is geïmpregneerd met een eleidine-eiwit, dat licht goed afbuigt. Onder de glanzende laag bevindt zich een korrelige laag bestaande uit meerdere lagen afgevlakte cellen. Deze cellen bevatten grote keratogialinekorrels, die naarmate cellen zich naar het oppervlak van het epitheel verplaatsen, keratine worden. In de diepte van de epitheliale laag bevinden zich cellen van stekelige en basale lagen, die verenigd zijn onder de naam van de groeilaag. Onder de cellen van de basale laag bevinden zich pigment epitheliocyten die pigment melanine bevatten, waarvan de kleur afhankelijk is van de huid. Melanine beschermt de huid tegen de gevolgen van ultraviolette stralen. In sommige delen van het lichaam is de pigmentatie bijzonder goed uitgesproken (de zuigende bek van de borst, het scrotum, rond de anus).

De dermis, of de huid zelf (dermis, s.corium), bestaat uit een bindweefsel met enkele elastische vezels en gladde spiercellen. Op de onderarm is de dikte van de dermis niet groter dan 1 mm (bij vrouwen) en 1,5 mm (bij mannen), op sommige plaatsen reikt deze 2,5 mm (de huid van de rug is bij mannen). In de huid zelf worden de oppervlakkige papillaire laag (stratum papillare) en de diepere maaslaag (stratum reticulare) geïsoleerd. De papillaire laag direct geplaatst onder de epidermis, is samengesteld uit losse vezelige bindweefsel en onregelmatige vormen uitsteeksels - papillen (papillen), omvattend scharnier bloed en lymfatische haarvaten, zenuwvezels. Dienovereenkomstig verschaft de opstelling van papillen op het oppervlak van de huid zichtbare epidermale ribbels (cristae cutis) en daartussen langwerpige uitsparingen - van huidstriae (sulci cutis). Sint-jakobsschelpen en groeven worden het best uitgedrukt op de zool en palmen, waar ze een complex individueel patroon vormen. Het wordt gebruikt in de forensische wetenschap en forensische wetenschap voor identificatie (vingerafdrukken). In de papillaire laag zijn er bundels gladde spiercellen die geassocieerd zijn met de haarzakjes, en op sommige plaatsen liggen dergelijke bundels alleen (gezichtshuid, tepel, scrotum).

De maaslaag bestaat uit een dicht, ongevormd bindweefsel dat bundels collageen en elastische vezels bevat, en een klein aantal reticulaire vezels. Deze laag zonder scherpe rand wordt subcutaan of vezel (tela subcutanea), die in min of meer de hoeveelheid vetachtige klontjes bevat (panniculi adiposi). De dikte van vetafzetting is niet overal hetzelfde. In het voorhoofd en de neus wordt de vetlaag zwak uitgedrukt en op de oogleden en de huid van het scrotum is deze afwezig. Op de billen en zolen is de vetlaag bijzonder goed ontwikkeld. Hier voert het een mechanische functie uit, zijnde een elastisch strooisel. Bij vrouwen is de vetlaag beter ontwikkeld dan bij mannen. De mate van vetafzetting hangt af van het type build, vetheid. Vetafzettingen (vetweefsel) zijn een goede thermische isolator.

De kleur van de huid hangt af van de aanwezigheid van pigment, dat wordt gevonden in de cellen van de basale laag van de epidermis, en komt ook voor in de dermis.

trusted-source[1]

Schepen en zenuwen van de huid

De huid penetreert de takken van de oppervlakkige (cutane) en musculaire slagaders, die in de dikte van de huid een diep dermaal en oppervlakkig podsoskovuyu-arterieel netwerk vormen. Een diep huidnetwerk bevindt zich op de rand van de huid zelf en de onderhuidse vetbasis. De dunne slagaders die er uitkomen, vertakken zich en de bloedtoevoer naar de vettige segmenten, de huid zelf (dermis), zweetklieren, haar, en vormen ook het slagaderlijke netwerk aan de basis van de papillen.

Vanuit dit netwerk wordt de bloedtoevoer van de papillen uitgevoerd, waarbij de haarvaatjes, die de intracapillaire capillaire lussen vormen, de uiteinden van de papillen bereiken. Van het oppervlaktenetwerk komen dunne vaten naar de talgklieren en haarwortels. Veneus bloed uit de haarvaten stroomt in de aderen, vormen een oppervlakkige podsosochkovoe, en dan een diepe podosochkovoe veneuze plexus. Van de diepe podsozochkovogo plexus stroomt veneus bloed in de diepe dermale veneuze plexus en vervolgens in de subcutane veneuze plexus.

Lymfe haarvaten van de huid op een oppervlak netwerk in de reticulaire dermis, die uitmonden in de haarvaten liggen in knoppen en diepe vormen - de rand van het onderhuidse vetweefsel. Gevormd uit het diepe netwerk van lymfevaten, verbonden met de vaten van de fascia van de spieren, zijn gericht op de regionale lymfeklieren.

Innervatie van de huid wordt uitgevoerd als takken van somatische sensorische zenuwen (craniaal, spinaal) en vezels van het autonome zenuwstelsel. In de opperhuid, papillair en reticulaire lagen zijn er talrijke, verschillende in zenuwuiteinden van de structuur, waarnemende aanraking (aanraking), druk, pijn, temperatuurgevoel (koude, hitte). Zenuwuiteinden in de huid zijn ongelijk verdeeld. Ze zijn vooral talrijk in de huid van het gezicht, handpalmen en vingers van de hand, uitwendige genitaliën. De innervatie van de klieren, spieren die het haar optillen, bloed en lymfevaten wordt uitgevoerd door postganglionische sympathische vezels die de huid binnendringen als onderdeel van de somatische zenuwen, en ook samen met de bloedvaten. Zenuwvezels vormen plexi in het onderhuidse vetweefsel en in de papillaire laag van de dermis, evenals rond de klieren en wortels van het haar.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.