^

Gezondheid

A
A
A

Complicaties na meningitis

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 01.04.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Ontsteking van de zachte hersenvliezen, vooral in ernstige vorm, heeft gevolgen op de lange termijn en is levensbedreigend, en veel complicaties van meningitis zijn onomkeerbaar en leiden tot invaliditeit.[1]

Epidemiologie

Volgens de WHO heeft de meerderheid (70%) van de patiënten met bacteriële meningitis hydrocephalus, en ernstige aandoeningen die hierdoor worden veroorzaakt, komen voor bij bijna 90% van de patiënten.

Er wordt ook opgemerkt dat de ontwikkeling van neurologische complicaties vaak optreedt bij meningitis van bacteriële etiologie. Wanneer de hersenvliezen worden aangetast door Streptococcus-pneumoniebacteriën en de ontwikkeling van pneumokokkenmeningitis, bereikt de mortaliteit 20% en worden complicaties zoals hersenbeschadiging, verlamming en leerstoornissen waargenomen bij 25-50% van de overlevende patiënten.

Bij kinderen na pneumokokkenmeningitis is gehoorverlies in 14-32% van de gevallen een complicatie. Deze complicatie wordt gemiddeld gezien bij 13,5% van de patiënten met meningokokkenontsteking van de hersenvliezen en in 20% van de gevallen van meningitis veroorzaakt door Haemophilus influenzae.

Oorzaken complicaties van meningitis

Infectionisten en neurologen associëren de oorzaken van de ontwikkeling van complicaties van  meningitis  met disfuncties van cellen (inclusief neuronen) wanneer ze worden beschadigd door toxines en antilichamen die circuleren in het bloed van meningokokken (Neisseria meningitidis), pneumokokken (Streptococcus pneumoniae), streptokokken Streptococcus agalactiae-groep B, listeria (Listeria monocytogenes), Haemophilus influenzae, E. Coli (Escherichia coli), Picornaviridae familie enterovirussen, Coxsackie en ECHO virussen, Paramyxoviridae, Herpes simplex, Varicella zoster.[2]

Door de bloed-hersenbarrière te overwinnen, kunnen ze niet alleen doordringen in de membranen van de hersenen en de subarachnoïdale ruimte, maar ook in het parenchym.

Bovendien speelt bij de verandering van neuronen - tijdens de invasie van infectie en het ontstekingsproces dat daardoor wordt veroorzaakt - een agressievere reactie van immuuncellen van microglia en dura mater een bepaalde rol: antilichamen (IgG en IgM) die worden geproduceerd om bacteriën of virussen kunnen de humorale intrathecale (subthecale) immuunrespons versterken, wat leidt tot celbeschadiging en de ontwikkeling van verschillende neuropsychiatrische gevolgen.[3]

Risicofactoren

Er zijn belangrijke risicofactoren voor de ontwikkeling van ernstige complicaties van meningitis als:

 • ouderen en de leeftijd van kinderen (vooral het eerste levensjaar);
 • immunodeficiëntie toestanden;
 • ernstige vorm van meningitis, in het bijzonder etterig;
 • voorbijgaand klinisch verloop van de ziekte;
 • lange prodromale periode van het ontstekingsproces;
 • verminderd bewustzijn bij de eerste manifestaties van de ziekte;
 • late detectie van de ziekte als gevolg van vertragingen bij het zoeken naar medische hulp;
 • vroegtijdige of ontoereikende  behandeling van koortsintoxicatiesyndroom  en meningitis zelf - met een vertraagde start van antibiotische therapie.

Pathogenese

Het mechanisme van schade aan hersenstructuren en het centrale zenuwstelsel, dat wil zeggen de pathogenese van de ontwikkeling van complicaties bij ontsteking van de zachte membranen van de hersenen van bacteriële en virale oorsprong, wordt beschouwd in publicaties:

Het mechanisme van accumulatie van cerebrospinale vloeistof (CSF) in de ventrikels van de hersenen (hydrocephalus of waterzucht van de hersenen) bij bacteriële - inclusief tuberculeuze - meningitis wordt bijvoorbeeld verklaard door het feit dat de uitstroom van cerebrospinale vloeistof nadat deze de vierde verlaat cerebrale ventrikel wordt voorkomen door blokkering van exsudaat van de villi van de arachnoïde (arachnoïdale) membranen van de hersenen in de mediane en laterale foramens (foramina van Magendie en Luschka) van de subarachnoïdale ruimte.

En hydrocephalus, zwelling en focale etterende infiltraten van hersenweefsels leiden tot hun necrose en veroorzaken hoofdpijn, problemen met zicht en geheugen, convulsies, verminderde coördinatie, enz.

Symptomen complicaties van meningitis

Bij complicaties van meningitis verschijnen symptomen vanwege de aard, lokalisatie en mate van schade aan de cellen van de membranen en de substantie van de hersenen - na het verdwijnen van acute ontsteking en  symptomen van meningeaal syndroom . Hoewel de eerste tekenen dat de ziekte complicaties en langetermijngevolgen zal veroorzaken, tijdens de acute fase kunnen optreden. Dit is een zwaar gevoel in het hoofd en slecht gereguleerde  cephalgia , evenals  verhoogde intracraniale druk (intracraniale hypertensie) , die zich manifesteert door misselijkheid en braken, zweten, algemene zwakte, dubbelzien, troebel bewustzijn en kan leiden tot de vorming van cerebrale hernia.[4]

Toevallen zijn een van de klinische manifestaties van bacteriële meningitis, en wanneer ze binnen de eerste drie dagen optreden en moeilijk te onderdrukken zijn, zal de patiënt hoogstwaarschijnlijk niet in staat zijn om aanhoudende neurologische complicaties te vermijden.

Naast hydrocephalus kunnen talrijke systemische en neurologische complicaties van bacteriële meningitis, waaronder complicaties van meningokokken- en pneumokokkenmeningitis, zich manifesteren als:

Er zijn complicaties van tuberculeuze meningitis als basale adhesieve of  optochiasmatische arachnoïditis  met convulsies en gezichtsstoornissen als gevolg van schade aan de oogzenuw en zijn membranen; de vorming in de hersenen van een tumorachtige granulomateuze formatie - meningeale tuberculoma; arteritis (ontsteking van de wanden) van kleine of grote bloedvaten. [15]Zoals artsen uitleggen, treden uitgebreide vasculaire complicaties bij patiënten met meningeale laesies veroorzaakt door Mycobacterium tuberculosis op als gevolg van een herseninfarct (zoals ischemische beroerte) in het gebied van de middelste hersen- en basilaire slagaders, hersenstam en cerebellum. Hun gevolgen manifesteren zich door neurologische aandoeningen, die in de loop van de tijd kunnen afnemen.

Hoewel de ontwikkeling van cerebrale hypertensie bij ontsteking van de hersenvliezen van virale oorsprong minder vaak voorkomt dan bij bacteriële infectie, kunnen complicaties van virale meningitis in de vorm van hydrocephalus en hersenoedeem optreden tijdens de acute fase van de ziekte. Maar naarmate de toestand verbetert, nemen de risico's op langetermijngevolgen af, maar ze ontwikkelen zich nog steeds. En dit zijn meningo-encefalitis, stam-encefalitis, ontsteking van het myocard (hartspier), slappe verlamming en spierzwakte, paroxysmale hoofdpijn, slaap- en geheugenstoornissen, milde cognitieve stoornissen.

Complicaties en gevolgen

De belangrijkste complicaties van etterende meningitis [16], [17]zijn onder meer:

 • hydrocephalus en hersenoedeem;
 • schade aan de hersenzenuwen met gedeeltelijke verlamming (parese) van de ledematen, spraakstoornis, verminderde perceptie van visuele signalen;
 • ontwikkeling van ontsteking van de wanden van de ventrikels van de hersenen -  ventriculitis ;[18]
 • trombose van hersenvaten en herseninfarct;[19]
 • empyeem en abcessen van de hersenen;
 • cerebrale atrofie;
 • septikemie  en sepsis met de snelle ontwikkeling van septische shock en  DIC bij kinderen  (gedissemineerde intravasculaire stolling).

Naast verhoogde intracraniale druk, de ontwikkeling van hydrocephalische en convulsieve syndromen, omvatten complicaties van sereuze meningitis optische neuritis.

Bij het beschrijven van de complicaties van meningitis bij kinderen, merken beoefenaars en onderzoekers op dat het bij pasgeborenen in ongeveer 20-50% van de gevallen tot ernstige gevolgen leidt. De meest voorkomende complicaties zijn waterzucht van de hersenen, verlies van gehoor en gezichtsvermogen, langdurige convulsies, epilepsie, remming van de psychomotorische ontwikkeling en  disfunctie van hersenstructuren .

Bij oudere kinderen, tegen de achtergrond van hersenoedeem en hydracephalie (die zich kunnen ontwikkelen bij het begin van de ziekte of enkele weken na de diagnose van bacteriële meningitis), zijn stoornissen van het spraakapparaat mogelijk als gevolg van schade aan de hersenzenuwen en focale neurologische uitval; hemiparese, mentale veranderingen en cognitieve achteruitgang.[20]

Diagnostics complicaties van meningitis

Artsen van verschillende specialisaties nemen deel aan de diagnose van complicaties van meningitis, maar een  studie van de neuropsychische sfeer van  elke patiënt is verplicht.[21]

De belangrijkste tests omvatten een bloedtest - algemeen, biochemisch, voor het niveau van antilichamen; hersenvocht analyse .

Met behulp van computergestuurde en/of  magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) van de hersenen  wordt instrumentele diagnostiek van complicaties van meningitis van welke etiologie dan ook uitgevoerd. Echo-echo- encefalografie  en  elektro- encefalografie worden ook toegepast  ; met gehoorproblemen nemen ze hun toevlucht tot  tympanometrie  en  elektrocochleografie  , enz.[22]

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose kan met name nodig zijn om andere pathogenetische factoren van bestaande symptomen te identificeren, bijvoorbeeld hersentumoren.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling complicaties van meningitis

Ondanks het hoge sterftecijfer zijn adequate behandeling van systemische en neurologische complicaties en agressieve antimicrobiële therapie bij de  behandeling van meningitis  essentieel om de therapeutische resultaten te verbeteren.

Dus bij de behandeling van hersenoedeem is het noodzakelijk: monitoring van de ademhalingsfunctie en het niveau van intracraniale druk, gecontroleerde hyperventilatie van de longen, de introductie van een oplossing

Osmotisch diureticum (Mannitol) en intraveneuze injecties van corticosteroïden. Uitgebreid hersenoedeem kan ook operatief worden behandeld met cerebrale ventriculaire drainage (decompressieve craniotomie).

Behandeling van milde hydrocephalus kan medische therapie met diuretica en steroïden omvatten, maar in zijn obstructieve vorm toevlucht nemen tot CSF-drainage, die kan worden uitgevoerd door tijdelijke of permanente plaatsing van een ventriculaire (ventriculo-peritoneale) shunt of met behulp van endoscopische ventriculostomie van de derde cerebrale ventrikel.

Als de holte van het hersenabces chirurgisch toegankelijk is, wordt ook de drainage uitgevoerd.

Bij aanhoudende convulsies worden anticonvulsiva gebruikt - anti-epileptica (carbamazepine, fenytoïne, gabapentine, enz.).

Logopedisten behandelen spraakstoornissen, bovendien worden noötropica gebruikt om bulbaire dysartrie te behandelen - geneesmiddelen die verband houden met neurometabole stimulerende middelen: Piracetam, Ceriton, Finlepsin, enz.

Cochleaire implantaten worden gebruikt om het gehoor te verbeteren.[23]

Het voorkomen

Om neurologische complicaties van bacteriële meningitis te voorkomen, is de primaire preventie van infecties het meest effectief: epidemische surveillance en vaccinatie van kinderen tegen meningokokken serogroepen A en C, Haemophilus influenzae,  vaccinatie tegen pneumokokkeninfectie vaccinatie tegen meningokokkeninfectie .

Prognose

Het is moeilijk om de uitkomst van systemische en neurologische complicaties van meningitis van welke etiologie dan ook te voorspellen, gezien het relatief hoge sterftecijfer van deze ziekte - tot 30%.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.