^

Gezondheid

A
A
A

Onderzoek naar de neuropsychische sfeer

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Een volledig onderzoek naar de neuropsychische status van de patiënt kan alleen worden uitgevoerd als de arts de symptomatologie van zenuw- en geestesziekten goed kent, en goed op de hoogte is van de speciale onderzoeksmethoden die worden gebruikt in neurologie en psychiatrie.

Beoordeling van de mentale status van de patiënt begint traditioneel met een beoordeling van hoe correct de patiënt is georiënteerd in ruimte, tijd en zelf. In de regel is dit genoeg om een paar verduidelijkende vragen te stellen: "Waar ben je nu?", "Welke dag van de week, maand, jaar?", "Kunt u een naam, uw laatste naam, voornaam", "Waar werk je? "En zo verder. Tegelijkertijd wordt opgemerkt of de patiënt bereikbaar is en of hij bereid is om in contact te treden met de arts.

Hierna gaan ze verder met de studie van de cognitieve, emotionele en motor-volitional sferen. Besteed aandacht aan mogelijke schendingen van de waarneming (bijvoorbeeld hallucinaties), die kan, bijvoorbeeld, geopenbaard in het feit dat de patiënt, zijnde een in de Tweede Kamer, actief gebarende, het leiden van een levendig gesprek met de "stemmen", soms knijpen oren als de "stem" rapport voor hem onplezierige informatie, etc.

Verspreiding en gesprek

Tijdens het gesprek met de patiënt wordt ook uitgezocht of zijn aandacht is geschonden en of de patiënt zich lange tijd op één geval kan concentreren. Markeer mogelijke schendingen van het geheugen (naar externe of huidige gebeurtenissen).

Wanneer een patiënt wordt ondervraagd op basis van de kenmerken van de ontvangen antwoorden, kan een conclusie worden getrokken over de status van zijn intelligentie, in het bijzonder over de overeenstemming van het intellect van de patiënt met de opleiding die hij heeft ontvangen. Besteed aandacht aan de aan- of afwezigheid van verschillende denkstoornissen, die kunnen worden uitgedrukt in waanachtige interpretaties, de schijn van geobserveerde ideeën, obsessies.

De studie van de emotionele sfeer van de patiënt helpt bij het evalueren van zijn uiterlijk, kleding, gezichtsuitdrukkingen. Dus het gezicht van patiënten die zich in een depressieve toestand bevinden, drukt gewoonlijk droefheid en verdriet uit. Met emotionele saaiheid worden patiënten erg slonzig, onverschillig voor alles. In een manische toestand drukken patiënten met al hun uiterlijk een vrolijk humeur, enthousiasme, onweerstaanbare vreugde uit.

Ten slotte is het verkennen van de wilskrachtige of vrijwilligerswerk van de patiënt, let op de kenmerken van zijn gedrag, bepalen hoe de patiënt (alleen of personeel dwang) uitvoeren van bepaalde acties (met inbegrip van het wassen, eten, enz.) Als er negativiteit in actie (wanneer de patiënt doet het tegenovergestelde van wat hem wordt gevraagd), overtredingen van normale schijven (winst, verzwakking, enz.).

Onderzoek naar de mogelijkheid van neurologische klachten, in de eerste plaats aandacht besteden aan de hoofdpijn, die vaak kunnen voorkomen, met inbegrip van patiënten met medische aandoeningen (hypertensie, koorts, vergiftiging, etc.). Classificatie van hoofdpijn is tamelijk complex en omvat de toewijzing van verschillende soorten cephalgia, d.w.z. Hoofdpijn (migrnosisch, vasculair type, enz.).

De taak van de therapeut in de analyse van dergelijke klachten als hoofdpijn, is om de aard van hun (pijn, kloppend, te drukken), lokalisatie (in de occipitale regio, temporale regio, als een "hoop", etc.) te verduidelijken, om uit te vinden zijn er hoofdpijn permanent zijn, of dat ze zich voordoen episodische, ze zijn afhankelijk van de tijd van het jaar, de dag, psycho-emotionele factoren, fysieke inspanning, maar ook naar de receptie elke medicatie (analgetica, spasmolytica, en anderen.) draagt bij tot de vermindering ervan vast te stellen.

In aanwezigheid van de klachten van de patiënt duizeligheid proberen om erachter te komen hoe vaak het voorkomt, is van korte duur (minuten, uren) of langer, vergezeld als misselijkheid en braken, evenals de factoren die het uiterlijk (verhoogde bloeddruk, een reis naar transport te veroorzaken, het opheffen van de lengte en et al.). Er zij opgemerkt dat de niet-systemische vertigo (een gevoel van diffuse aandoeningen van waarneming van de ruimte) vaak waargenomen anemie, aorta hartziekten, hoge bloeddruk, nervositeit, etc., terwijl vertigo (een gevoel van rotatiebeweging van omringende objecten of patient in een bepaalde richting) wordt meestal geassocieerd met een laesie van het labyrint of de kleine hersenen.

Bij het stellen van vragen aan patiënten specificeren ze ook de aanwezigheid van flauwvallen, de meest voorkomende vorm van een kortstondige bewustzijnsstoornis. Flauwvallen van een reflex, neurogene genese kan optreden bij langdurig stilstaand staan, met een scherpe overgang van een horizontale naar een verticale. Flauwvallen geassocieerd met de ontwikkeling van cerebrale ischemie, worden in hartritmestoornissen (syndroom Morgagni-Adams-Stokes), aorta hartziekten, hoge bloeddruk, bloedarmoede, etc.

Vraag de patiënt, ontdek ook de aard en de duur van zijn slaap, welzijn na het ontwaken. Vaak bij patiënten met verschillende aandoeningen (waaronder therapeutische) identificeert verschillende slaapstoornissen, die moeilijk in slaap vallen, herhaalde ontwaken tijdens de nacht, vroeg in de ochtend ontwaken, vermoeidheid en zwakte na het slapen, pijnlijke dromen, abnormale slaperigheid en anderen op te nemen.

Slaapstoornissen zijn zeer kenmerkend voor neurotische aandoeningen, maar kunnen ook voorkomen bij verschillende aandoeningen van het cardiovasculaire systeem, ademhalings- en spijsverteringsorganen, vooral als ze optreden met ernstige pijn, ernstige dyspnoe, enz. Pathologische somnolentie waargenomen bij verschillende intoxicaties endogene (bijvoorbeeld chronische nier- en leverfalen, diabetes), maar kan ook worden gezien in obesitas, vermoeidheid, voetschimmel.

Een gedetailleerde studie XII paren van craniale zenuwen wordt uitgevoerd door een neuroloog. Allemaal hetzelfde, en de therapeut moet in staat zijn de meest opvallende symptomen te detecteren, wat wijst op een mogelijke nederlaag van de hersenzenuwen. Hiertoe behoren in het bijzonder klachten over stank, wazig zien, stoornissen van het centrale en perifere zicht reactie stoornis leerlingen licht, accommodatie en convergentie ongelijke pupilgrootte (anisocorie), disfunctie van het kauwen gelaatsspieren (zoals anti-aliasing nasolabiaalplooien, scheve mond), slechthorendheid, onbalans en onbalans in Romberg positie (in een staande positie met zijn ogen dicht, bracht dichter bij elkaar sokken en de hiel), slikstoornissen aanwezigheid afonie (verlies holo sa), schending van de tong uitsteekt, enz.

Verscheidene schendingen van de motorsfeer kunnen bestaan uit beperkende of volledig afwezige actieve bewegingen, beperkend of, omgekeerd, de overmaat aan passieve bewegingen, verminderde coördinatie van bewegingen, toenemende of afnemende spiertonus, het optreden van gewelddadige bewegingen.

Een belangrijk onderdeel van neurologisch onderzoek is de evaluatie van de reflexbol. Bij verschillende ziekten van het zenuwstelsel zijn gemarkeerd verhogen of verlagen peesreflexen (knie Achilles et al.), De reductie van huidreflex het uiterlijk van pathologische reflexen (Babinski, Rossolimo et al.).

Er zijn speciale methoden voor het detecteren van veranderingen in pijn en temperatuurgevoeligheid. Daarbij kunnen patiënten klagen over een vermindering of volledige afwezigheid van gevoeligheid van verschillende gebieden, het optreden van overgevoeligheid plaatsen, verschillende paresthesieën (formicatie, contractie, tintelend, etc.). Deze aandoeningen komen voor bij polyneuritis (bijvoorbeeld bij patiënten met chronisch alcoholisme), neuropathieën.

Let bij het ondervragen op de mogelijke aanwezigheid van bekkenaandoeningen (schendingen van het urineren, ontlasting, seksuele functies), die in sommige gevallen neurogeen van aard zijn. Let op spraakstoornissen en letters, die kunnen worden uitgedrukt in schending van articulatie (dysartrie), verlies van leesvaardigheid (alexia) en schrijven (agrafie), etc.

Om de toestand van het autonome zenuwstelsel te beoordelen, wordt dermografie gebruikt. Voor dit doel wordt het uiteinde van de glasstaaf op de huid aangebracht met licht gestippelde stimuli. Normaal gesproken lijken gezonde mensen op de huid onmiddellijk een witte band, geassocieerd met een spasme van haarvaten. Bij een sterkere druk wordt een rode band gevormd door de uitzetting van de haarvaten (rode onstabiele dermografie). Het lange (aanhoudende) rode dermographisme dat in dergelijke gevallen ontstaat, wijst op een afname van de tonus van de haarvaten en hun uitzetting. Integendeel, langdurige witte dermografie duidt op een aanhoudende spasmen van haarvaten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.