^

Gezondheid

Magnetic resonance imaging (MRI) van de hersenen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 23.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

MRI van de hersenen is momenteel de belangrijkste niet-invasieve methode voor intravitale beeldvorming van de hersenstructuur. Synoniemen MRI - nucleaire magnetische resonantie beeldvorming en magnetische resonantie beeldvorming. De ruimtelijke resolutie van de MRI-methode is 1-2 mm, deze kan worden verhoogd door te contrasteren met gadolinium.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Doel van MRI van de hersenen

Het doel van de MRI hersenen - identificatie en bepaling van de vorm, grootte en lokalisatie van diverse hersenletsel [posttraumatische, atrofische, foci ischemisch (overnacht) en hemorragische (eerste uren) beroerte, demyelinerende processen, meningeomen en gliale tumoren] offset hersenstructuren, de ernst van oedeem van de hersenen, de staat likvorosoderzhaschih spaties om mogelijke "biologisch" oorzaken van psychopathologie voorkomen. MRI wordt ook uitgevoerd om laesies van de hersenen en de wervelkolom te diagnosticeren.

Indicaties voor MRI van de hersenen

  • Diagnose van hersenletsels.
  • Differentiële diagnose van neuro-infecties met niet-infectieuze hersenletsels.
  • Monitoring van de effectiviteit van de behandeling van neuro-infecties.

Indicatie voor de studie in een psychiatrische kliniek:

Voorbereiding voor de studie van MRI van de hersenen

Vóór de MRI wordt de patiënt geïnformeerd over de procedure, de pijnloosheid ervan en de afwezigheid van bestraling, tenzij een radioactief contrastmiddel wordt gebruikt. Wanneer de MRI van een patiënt wordt vergeleken, moet worden gewaarschuwd dat na het inbrengen van een contrastmiddel een gevoel van hitte en getijdevuur, hoofdpijn, smaak van metaal in de mond, misselijkheid of braken kunnen optreden.

De patiënt moet gekleed zijn in comfortabele lichte kleding, alle metalen voorwerpen in het veld van de tomograaf moeten worden verwijderd. Met motorangst, angst en ook claustrofobie, wordt de patiënt kalmerende middelen voorgeschreven, omdat hij tijdens de studie onbeweeglijk moet blijven.

De arts moet schriftelijke toestemming van de patiënt of zijn familieleden krijgen voor de studie en moet ook in de medische geschiedenis de intolerantie van de patiënt voor jodium (zeevruchten) en contrastmiddelen opmerken en noteren . In geval van allergische reacties op jodium, is het noodzakelijk profylaxisaal antihistaminica voor te schrijven of de injectie van contrastmiddel te annuleren.

Methode voor de studie van MRI van de hersenen

Het onderzoek wordt uitgevoerd op een tafel, die vervolgens in de cilindrische ruimte van de scanner wordt geplaatst, in de positie die op de achterkant ligt.

De onderzoekende arts wijzigt de frequentie van de radiogolven die door de scanner worden uitgezonden en past de kwaliteit van het beeld aan met behulp van een computer.

De informatie over de plakjes wordt digitaal opgeslagen in de computer, weergegeven op het display en gerapporteerd aan de medische geschiedenis in de vorm van een foto.

De methode is gebaseerd op het fysische verschijnsel van nucleaire magnetische resonantie. De kernen van veel atomen, in het bijzonder de kern van het waterstofatoom (proton), hebben een magnetisch moment dat geassocieerd is met hun rotatie. Dergelijke kernen kunnen worden beschouwd als geminiaturiseerde elementaire magneten. In een constant magnetisch veld kan de spin zich bevinden in de richting of tegenovergesteld aan de magnetische krachtlijnen, in deze twee gevallen is de energie van de kern anders.

Bij blootstelling aan externe radio frequentie pulsmagnetisch veld met bepaalde parameters, die magnetische resonantie veroorzaken, wordt het totale magnetische veld van een object door elementaire magneten gewijzigd en uitdooft vanwege de heroriëntatie van de spins van de longitudinale relaxatietijd (Tj), en ook door schending van de samenhang van de afzonderlijke spins onder invloed van de omgeving tijdens de transversale relaxatietijd (T2).

Deze veranderingen registreren speciale sensoren, terwijl de waarde van het resulterende magnetische signaal overeenkomt met de lokale concentratie van de kernen, en van de waarden van T1 en T2 is het mogelijk om te beoordelen in welke chemische structuren ze zijn opgenomen. Met behulp van computerverwerking wordt het beeld van de verdeling van de overeenkomstige kernen op de "plakjes" of in het volume van de hersenen gereproduceerd.

Bij gebruik van magneten die hoge magnetische veldsterkte te creëren, kan het signaal worden onderworpen aan een spectrale analyse van de afgifte van componenten die in betrekking niet alleen waterstofatomen ook fosfor (bijvoorbeeld voor het bestuderen van de distributie van ATP metabolisme), koolstof en fluor. Omdat de belichtingstijd (tijdsresolutie) ook wordt verminderd (tot enkele seconden en zelfs 100 ms), is het mogelijk om metabole veranderingen in verschillende soorten intellectuele activiteit te bestuderen. Een dergelijke wijziging van de methode, "nuclear magnetic resonance spectroscopy" of "functionele MRI" genoemd, maakt het niet alleen mogelijk om de structuur te visualiseren, maar ook om enkele functies van de hersenen te verkennen.

Contra-indicaties MRI van de hersenen

  • zwangerschap;
  • aanwezigheid in het lichaam of in het lichaam van de patiënt nooit metalen, in het bijzonder ferromagnetische voorwerpen, alsmede de elektronische inrichtingen (zoals horloges, juwelen, metalen beugels op de vaten, fragmenten) en de gevolgen van een sterk magnetisch veld kan een verplaatsing, verwarmen of uitgang veroorzaken (dus, categorisch is het gecontra-indiceerd om MRI uit te voeren bij patiënten met een versleten of geïmplanteerde pacemaker).

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Interpretatie van MRI-resultaten

MRI onderzoekt de toestand van hersenstructuren op basis van hun vorm, grootte en weefseldichtheid. Houd er rekening mee dat MRI weerspiegelt weefsel dichtheid als een functie van het watergehalte, en dus de eerste die letsels zoals cerebrale-oedeem zwelling (ONGM), demyeliniserende ziekten, tumoren op te sporen.

Aangezien de hoogste concentratie van protonen geassocieerd met water (interstitiële vloeistof) en de lipiden die de myelineschede van zenuwvezels, MRI techniek duidelijk onderscheid tussen grijze en witte stof van de hersenen, maakt de ruimte gevuld met vloeistof (hersenventrikels, oedeem, cysten) toelaat diagnose atrofische en demyelinerende processen, tumoren, en ook op driedimensionale distributie van een aantal verbindingen (choline lactaat) te ontvangen.

Factoren die van invloed zijn op de uitkomst

MRI bepaalde beperkingsmethode (in het bijzonder bij gebruik van uitrusting die een relatief lage magnetische veldsterkte 0,12-0,15 T voorschrijft) - de duur van de blootstelling, die 10-15 minuten kunnen bereiken, wanneer de patiënt een vaste stand moet blijven (het is niet altijd mogelijk als studie van kinderen, ouderen en rustelozen geesteszieken). In deze gevallen is het mogelijk om algemene anesthesie of spierverslappers gebruikt [gebruik anxiolytica (anxiolytica, anxiolytica) wellicht niet voldoende voor het verlichten motorische rusteloosheid patiënten], zorgvuldig de verhouding informatieve diagnostisch onderzoek en risico van complicaties van de toepassing van geneesmiddelen specifieke groepen.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Complicaties

De afwezigheid van ioniserende straling maakt de MRI-methode uiterst veilig, wat het wijdverspreide gebruik ervan heeft bepaald. Complicaties van de MRI-methode worden niet beschreven. Als bijwerkingen was er een verbetering in de cerebrale bloedstroom bij 10-15% van de patiënten (wat gepaard gaat met een verandering in de reologische eigenschappen van bloed onder invloed van een magnetisch veld).

Bij het uitvoeren van een contrast-MRI bij een patiënt zijn allergische reacties op een contrastmiddel in de vorm van een gevoel van warmte, hoofdpijn, een smaak van metaal in de mond, misselijkheid of braken mogelijk. Na het voltooien van een langetermijnonderzoek in een horizontale positie, kan de patiënt orthostatische hypotensie hebben.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Alternatieve methoden

Bij afwezigheid van apparatuur voor MRI, is het beste alternatief om een CT-scan uit te voeren, rekening houdend met de kenmerken en beperkingen van de methode.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.