^

Gezondheid

Computertomografie van de hersenen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

CT, of X-ray CT, is de eerste methode van intravitale beeldvorming van de hersenstructuur (in de Engelse literatuur wordt deze methode ook vaak "computer-axiale tomografie" genoemd). Computertomografie van de hersenen is gebaseerd op een röntgenonderzoek met gecomputeriseerde analyse van de resultaten, wat het mogelijk maakt om subtiele verschillen in de absorptie van röntgenstralen in verschillende (normale en gewijzigde) hersenweefsels te detecteren. Met behulp van computerafbeeldingen worden gelaagde afbeeldingen van "sneden" van de hersenen (3-10 mm dik) verkregen.

Veel CT-onderzoeken naar de hersenen worden uitgevoerd zonder de introductie van een contrastmiddel. Bij de differentiële diagnose van intracraniale bloedingen en beroertes bij patiënten met acute neurologische aandoeningen is de introductie van contrastmiddelen bijvoorbeeld niet vereist. Niettemin is het noodzakelijk om een schending van de bloed-hersenbarrière (BBB) te detecteren, die wordt waargenomen bij tumoren, metastasen en ontstekingsprocessen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Doel van computertomografie van de hersenen

Doel hersenen CT - identificatie en bepaling van de vorm, grootte en lokalisatie van diverse hersenletsel [posttraumatische, atrofische, ischemische foci (één dag) en hemorragische (eerste uren) van een beroerte, meningiomen en gliale tumoren] verplaatsing van hersenstructuren, de ernst oedeem van de hersenen, de staat van liquor-bevattende ruimtes om mogelijke "organische" oorzaken van psychopathologische symptomen uit te sluiten.

Indicaties voor computertomografie van de hersenen

Indicaties voor CT brain: verdenking op de aanwezigheid van "biologisch" psychopathologie redenen (beschikbaarheid van atrofische, degeneratieve of demyelinerende werkwijze epileptogene, cerebrovasculaire accidenten, hersentumor).

  • Diagnose van herslaesies bij neuro-infecties.
  • Differentiële diagnose van neuro-infecties met volumetrische processen in de hersenen.
  • Monitoring van de effectiviteit van de behandeling van encefalitis, toxoplasmose, hersentumoren.

Hoe wordt CT van de hersenen uitgevoerd?

Wanneer de CT van de hersenen wordt uitgevoerd, ligt de patiënt op een nauwkeurig geplaatste tafel. Door opeenvolgende geleidelijke verplaatsing van het lichaam van de patiënt, wordt een reeks röntgenfoto's gemaakt met behulp van rond elkaar geplaatste roterende bronnen (röntgenbuis) en een röntgendetector. 

Om de visualisatie van hersenletsels verbonden met verslechterde bloed-hersenbarrière (recente beroerte, groeiende tumoren, infectueuze en ontstekingsprocessen) te verbeteren, wordt bij kamertemperatuur toegediend in de bloedstroom gejodeerde röntgencontrastmiddelen middelen.

Methode van computertomografie van het hoofd

Alternatieve methoden

MRI kan worden gebruikt als een alternatief voor het uitvoeren van CT van de hersenen . Vervang gedeeltelijk CT, hoewel met minder informatie, Echo.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Contra-indicaties voor computertomografie van de hersenen

Allergische reacties op jodium of contrastmiddel, ik trimester van de zwangerschap, omdat de introductie van een jodiumbevattende oplossing een schadelijk effect op de foetus kan hebben.

  • de onmogelijkheid om de bewegingloze houding van de patiënt tijdens het onderzoek te handhaven;
  • aanwezigheid in de schedel van de patiënt van vreemde voorwerpen (bot- of metaalfragmenten, kogels, enz.);
  • voorheen hoge totale doses ioniserende straling ontvangen door de patiënt; risico op allergische reacties van de patiënt op radiopaque materialen (indien nodig contrasterend).

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Interpretatie van resultaten

Psychiatrische kliniek met visualisatie atrofische hersenletsels in "biologische" Werkwijze psychische stoornissen van de hersenen CT-scan toonde een aantal kenmerken van structurele bij schizofrenie en andere "functionele" stoornis. Bijvoorbeeld schizofrenie patiënten vaak onthullen extensie laterale en derde hersenventrikel (die wordt gecombineerd met de aanwezigheid van de "negatieve" symptomen en het slechtste efficiëntie neuroleptische therapie), de aanwezigheid van atrofie cerebellum en sterkere vernietiging prefrontale cortex vergeleken met andere corticale gebieden, verhoging of gedeeltelijke atrofie het corpus callosum, morfologische hersenen asymmetrie met een overwicht van de rechter hemisfeer, die niet in andere psychiatrische patiënten en gezonde proefpersonen wordt genoteerd.

Factoren die van invloed zijn op de uitkomst

Een bepaalde beperking van de CT van de hersenen is een zwakke scheiding van de grijze en witte stof van de hersenen vanwege de nauwe absorptiecoëfficiënten van röntgenstraling door deze weefsels. Als er vreemde voorwerpen (bot- of metaalfragmenten, kogels, enz.) In de schedel zitten, geven ze krachtige "schaduwen" en vervormingen op de CT-afbeeldingen. Bovendien, wanneer CT wordt uitgevoerd (evenals alle andere neuroimagingmethoden), moet de patiënt een vaste houding handhaven gedurende een voldoende lange tijd. Daarom moeten rusteloze psychiatrische patiënten (vooral jonge kinderen) bij het uitvoeren van CT van de hersenen algemene anesthesie gebruiken. Het is belangrijk om de diagnostische informatie van CT en het risico op complicaties van anesthesie te correleren.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Complicaties

Beperkingen werkwijze omvatten brain CT röntgenopname met vergelijkbare doses ontvangen bij craniale radiografie of fluorografie doses, en problemen verbonden met het gebruik van contrastmiddelen (de noodzaak van intraveneuze injecties en het risico op allergische reacties op gejodeerde preparaten).

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.