^

Gezondheid

Vaccinatie tegen meningokokkeninfectie

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 10.08.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De veroorzaker van meningokokkeninfectie - meningococci - Neisseria meningitidis serogroepen: A, B, C, H, I, K, L, W-135, X, Y, Z of 29E (Z), meer gebruikelijk A, B, C, Y en W-135. In Rusland, Azië, Afrika heerst meningococcus groep A, in Zap. Europa en Noord-Amerika - Groepen C. Meningokokken van groep B veroorzaken endemische ziekten en lokale uitbraken; in Nieuw-Zeeland veroorzaakten ze een epidemie van 1991 met een incidentie van 400-500 gevallen per jaar (per 4 miljoen mensen). Vaccinatie tegen meningokokkeninfectie in de vorm van polysaccharide meningokokkenvaccins type A en C bij personen ouder dan 2 jaar is immunogeen en biedt bescherming gedurende ten minste 3 jaar (ten minste 2 jaar bij kinderen); hun epidemiologische effectiviteit is 85-95%.

De daling van de incidentie veroorzaakt door de veroorzakers van serogroepen A en C wordt vaak vervangen door een toename van de incidentie veroorzaakt door meningokokken B. Elk jaar worden wereldwijd meer dan 300.000 gevallen van meningitis met 30.000 sterfgevallen geregistreerd. In verband met de gevallen van pelgrims die meningokokken leveren van de serogroep W 135 uit Mekka, vereist de hadj nu een vaccinatie die het omvat (in Rusland is Mentsevax ACWY van GlaxoSmithKline geregistreerd).

Patiënten met meningitis zijn besmettelijk in het prodromus, zij stoppen met het afscheiden van het pathogeen 24 uur na het begin van de behandeling. Vervoer van meningokokken is de belangrijkste bron van infectie, in de interepidemische periode is de frequentie minder dan 5%, en neemt het tijdens epidemieën in concentraties tot 50% of meer toe. Het is meestal kortdurend - minder dan 1 week, dus de behandeling van dragers is onpraktisch. Meestal zieke kinderen onder de leeftijd van 5 jaar.

In Rusland werd in 2007 een meningokokkeninfectie geregistreerd bij 2.680 mensen (waarvan 1779 kinderen van 0-14 jaar), 1,87 per 100.000 (kinderen - 8,25).

Doelstellingen van meningokokkenvaccinatieprogramma's

Hoewel het vaccin van groep A na 12 maanden kan worden gebruikt bij epidemiologische indicaties bij kinderen, maar het niet geschikt is voor routinematige immunisatie op de leeftijd van 2 jaar; Type C-vaccin is op deze leeftijd zelfs minder immunogeen.

De WHO beveelt polysaccharidevaccins A en C aan voor mensen ouder dan 2 jaar uit risicogroepen, evenals voor massale vaccinatie tijdens een epidemie, zowel voor individuele bescherming als voor het creëren van collectieve immuniteit en het verminderen van het leven van de drager. In Canada leidde de universele (6 maanden oude - 20 jaar oude) vaccinatie van 1,6 miljoen mensen in 1992 tot een afname van de incidentie van C meningitis van 1,4 tot 0,3 (per 100 000) in 1993-1998, waardoor 48 gevallen van meningitis bij gevaccineerde en 26 gevallen als gevolg van collectieve immuniteit. De werkzaamheid was 41% op de leeftijd van 2-9 jaar, 75% op 10-14 jaar en 83% op 15-20 jaar, maar deze indicator was nul bij kinderen in de leeftijd van 0-2 jaar.

Vaccinatie tegen meningokokkeninfectie volgens epidemiologische indicaties wordt uitgevoerd in risicogroepen. Massale immunisatie met het A + C-vaccin (met een dekking van ten minste 85%) wordt uitgevoerd met een toename van de incidentie van meer dan 20,0 per 100.000 inwoners. Vaccinatie wordt ook uitgevoerd in de foci van infectie. Kinderen met asplenie of verre milt, met liquorrhoea, na een operatie voor cochleaire implantatie, en met een aantal vormen van primaire immunodeficiëntie (tekort aan C3-9-complementcomponenten) lopen een bijzonder risico.

Geconjugeerd type C-vaccin (schema - 2-3-4 maanden, samen met andere vaccins) werd gemaakt en gebruikt in Europa, wat leidde tot een sterke afname van de incidentie van meningitis C, en dit vaccin omvatte ook Engeland, Nederland en Spanje op de kalenders.

In de Verenigde Staten werd het 4-valent Menactra ™ geconjugeerde vaccin (serotypen A, C, Y, W-135) van sanofi pasteur sinds de leeftijd van 11 gebruikt; haar doel is om de incidentie van adolescenten te verminderen, vooral eerstejaarsstudenten in hogescholen die meningitis uitbraken. Het vaccin is niet voldoende immunogeen in de kindertijd, de nieuwe vaccinversie - MenACWY vertoonde echter 80% immunogeniciteit na 3 vaccinaties, beginnend op 3 maanden oud en 85% na hervaccinatie bij 1 jaar oud.

Type B polysaccharide-vaccins hebben algemene antigene determinanten met hersenweefsel, wat complicaties veroorzaakt. Groep B-vaccins zijn gecreëerd op basis van meningokokken-buitenmembraaneiwitten; deze vaccins zijn immunogeen, maar alleen tegen de stammen van het pathogeen dat bij de productie ervan wordt gebruikt. Dergelijke vaccins van lokale stammen worden gebruikt in Noorwegen en Nieuw-Zeeland.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Vaccinatie tegen meningokokkeninfectie: kenmerken van geneesmiddelen

De volgende meningokokkenvaccins zijn geregistreerd in Rusland:

Meningokokkenvaccins geregistreerd in Rusland

Vaccin

Structuur

Doseringen

Meningococcal A-vaccin, Rusland;

Serogroep A Polysacchariden

1 dosis - 25 mcg (0,25 ml) voor kinderen van 1-8 jaar oud en 50 mcg (0,5 ml) voor personen van 9 jaar en ouder.

Meningo A + C Sanofi Pasteur, Frankrijk

Gelyofiliseerde polysacchariden van serogroepen A IC

1 dosis - 50 mcg (0,5 ml) voor kinderen vanaf 18 jaar (volgens indicaties vanaf 3 maanden). En volwassenen

Mentsevax ACWY-polysaccharide - GlaxoSmithKline, België

In 1 dosis (0,5 ml), 50 μg polysacchariden van de typen A, CW-135.Y.

1 dosis - 0,5 ml voor kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen

Menugate Novartis Vaccine and Diagnostics GmbH & Co., KG, Duitsland (in de registratiefase)

Bij 1 dosis (0,5 ml) werd 10 μg type C-oligosacchariden geconjugeerd met 197C-eiwit. Diphteriae. Zonder bewaarmiddelen.

Voor kinderen 2 maanden. En ouder en volwassenen, toegediend in / m, in tegenstelling tot niet-geconjugeerde vaccins, creëert immunologisch geheugen.

Vaccins worden uitgegeven in een droge vorm compleet met een oplosmiddel bevatten geen conserveermiddelen en antibiotica, ze worden bewaard bij een temperatuur van 2 tot 8 °.

Mentsevax ACWY. Kinderen, jonge kinderen, die naar de endemische zone gaan, moeten uiterlijk 2 weken voor vertrek subcutaan worden ingeënt; kinderen jonger dan 2 jaar dienen de 2e dosis na 3 maanden toe te dienen. Kinderen ouder dan 6 jaar en volwassenen kunnen worden ingeënt voor vertrek.

Immuniteit

Immunisatie met een polysaccharidevaccin leidt tot een snelle (van de 5e tot 14e dag) toename van antilichamen, de immuniteit blijft bij kinderen gedurende ten minste 2 jaar bestaan; bij volwassenen blijven antilichamen na vaccinatie tot 10 jaar gevaccineerd. Herinenting vindt niet eerder dan 3 jaar plaats.

Geconjugeerde vaccins zijn immunogeen bij kinderen ouder dan 2 maanden, adolescenten en volwassenen, ze creëren een significant intensere immuunrespons bij kinderen en adolescenten. Bovendien induceren ze, in tegenstelling tot niet-geconjugeerde vaccins, de ontwikkeling van immunologisch geheugen.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Vaccinatiereacties en contra-indicaties voor meningokokkeninfectie

Vaccinatie tegen meningokokkeninfecties A en meningo A + C is weinig reactogeen. De lokale reactie - pijn en hyperemie van de huid - wordt opgemerkt bij 25% van de gevaccineerde, minder frequente subfebriele temperatuur treedt op met normalisatie in 24-36 uur. Mentsevax ACWY veroorzaakt zelden een temperatuur gedurende 1 dag, plaatselijke roodheid, pijn op de injectieplaats.

Contra-indicaties die horen bij geïnactiveerde vaccins. Het risico voor zwangere vrouwen is niet vastgesteld, ze worden alleen gevaccineerd als er een hoog risico op de ziekte is.

Profylaxe na blootstelling aan meningokokkeninfectie

De introductie van normaal humaan immunoglobuline eenmaal voor kinderen uit de haard van meningitis onder de leeftijd van 7 jaar wordt niet later dan 7 dagen na contact aanbevolen in doses van 1,5 (kinderen jonger dan 2 jaar) en 3,0 ml (ouder dan 2 jaar). Dragers in de focus voeren chemoprofylaxe uit met amoxicilline gedurende 4 dagen en in gesloten groepen voor volwassenen, met rifampicine, 0,3 g 2 keer per dag. In het buitenland is rifampicineprofylaxe gedurende 2 dagen genomen voor alle kinderen die nauw zijn gecontacteerd (5-10 mg / kg / dag voor kinderen jonger dan 1 jaar, 10 mg / kg / dag voor kinderen van 1-12 jaar oud) of eenmaal ceftriaxon intramusculair.

Aangezien er binnen enkele weken secundaire gevallen van meningitis optreden, wordt chemoprofylaxe gecomplementeerd door vaccinatie in de eerste 5 dagen na contact.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20]

Aandacht!

Om de perceptie van informatie te vereenvoudigen, werd deze instructie voor het gebruik van het medicijn "Vaccinatie tegen meningokokkeninfectie" vertaald en gepresenteerd in een speciale vorm op basis van de officiële instructies voor medisch gebruik van het medicijn. Lees vóór gebruik de annotatie die rechtstreeks naar de medicatie is gekomen.

Beschrijving verstrekt voor informatieve doeleinden en is geen handleiding voor zelfgenezing. De behoefte aan dit medicijn, het doel van het behandelingsregime, de methoden en dosering van het medicijn wordt uitsluitend bepaald door de behandelende arts. Zelfmedicatie is gevaarlijk voor je gezondheid.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.