^

Eerste en tweede late zwangerschappen: wat zijn de moeilijkheden?

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De belangrijkste factor in de vruchtbaarheid van vrouwen - het vermogen om zwanger te worden en een kind te baren - leeftijd. De eerste late zwangerschap wordt als een serieus probleem beschouwd, omdat de kans op een kind afneemt met de leeftijd. Hoewel de vruchtbare functie van elke vrouw enkele individuele kenmerken heeft.

Als het gaat om late zwangerschap?

Tegenwoordig wordt het leeftijdsinterval van 25-30 jaar unaniem erkend door zowel buitenlandse als binnenlandse experts als de meest gunstige voor het concipiëren en baren van een kind - vanuit fysiologisch, psychologisch en elk ander gezichtspunt.

Maar in de meeste ontwikkelde landen is er een trend om de leeftijd van vrouwen die besluiten moeder te worden te verhogen. Volgens statistieken bevallen veel vrouwen in West-Europa - die eerst een opleiding willen volgen, zich willen vestigen in het professionele veld en financiële stabiliteit willen bereiken - gemiddeld op 29-jarige leeftijd hun eerste kind, en in Australië en het VK - op 30. Tegelijkertijd laat een op de vijf Britten hun eerste kind bevallen op de leeftijd van 35 jaar en ouder, en het aantal eerste geboorten op de leeftijd van 35-40 jaar is de afgelopen drie decennia verdubbeld. De gemiddelde leeftijd van Spaanse vrouwen bij de eerste geboorte is iets meer dan 30 jaar, in Duitsland heeft 26% van de vrouwen een kind gekregen rond de leeftijd van 35 jaar, en in Ierland heeft 6% van de pasgeborenen van de eerste kinderen in het gezin 40 jaar -oude moeders.

De gemiddelde leeftijd van nulliparous vrouwen in de Verenigde Staten is 26-27 jaar, en in grote steden - 31-32; tegelijkertijd groeit de eerste zwangerschap na 40 jaar gestaag.

In Oekraïne (volgens gegevens uit 2017) hebben vier op de tien pasgeborenen een moeder onder de 27 jaar en bijna hetzelfde aantal op de leeftijd van 2835, maar 73% van de vrouwen in deze leeftijdsgroep heeft een tweede zwangerschap na 30 jaar of een derde. Het aantal eerste zwangerschappen onder 35-37-jarigen is sinds 2010 echter meer dan verdubbeld.

Dus, wanneer kan zwangerschap als laat worden beschouwd? Volgens artsen is dit voor de eerste zwangerschap traditioneel de leeftijd van 30+. En het draait allemaal om de vrouwelijke eitjes (oöcyten). Hun aantal van de eerste 300.500 duizend tijdens de puberteit neemt geleidelijk af - na ongeveer 32 jaar, en bij 37-jarigen, neemt de ovariële reserve af met 12-15 keer, niet meer dan 25 duizend. Tegelijkertijd gaat de reserve van eieren door uitgeput raken met een afname van hun kwaliteit: als op 25-jarige leeftijd twee derde van de eicellen een normale set chromosomen heeft, dan is op 35-jarige leeftijd ongeveer de helft van de eieren chromosomaal compleet en op 40-jarige leeftijd - niet meer dan 10 15%.

Zwangerschap na 30 jaar

Pogingen om een kind te baren bij 30+, na een natuurlijke zwangerschap binnen een jaar, zijn succesvol bij 75% van de vrouwen. Maar bij het beantwoorden van de vraag, wat zijn de moeilijkheden van zwangerschap na 30 jaar, merken gynaecologen van verloskundigen verschillende punten op. Ten eerste kan langdurige orale anticonceptie (anticonceptiepil) - na beëindiging en terugkeer van de normale ovulatie bij het plannen van een zwangerschap na 30 jaar - enige tijd (van zes maanden tot een jaar) de vruchtbaarheid verzwakken als gevolg van hormonale onbalans en een afname van de cervicale secretie. Volgens studies eindigt de zwangerschap in 90% van de gevallen na het stoppen met anticonceptie binnen vier jaar met de geboorte van een kind.

Ten tweede kunnen vrouwen van deze leeftijdsgroep al gezondheidsproblemen hebben, bijvoorbeeld overgewicht, hoge bloeddruk, bepaalde gynaecologische aandoeningen. Trouwens, cardiovasculaire problemen, hypertensie, de neiging om bloedstolsels te vormen, evenals borstneoplasmata bij veel mensen treden op als bijwerking van langdurig gebruik van hormonale anticonceptiva.

De eerste zwangerschap na 30 jaar en tot 35 jaar verhoogt het risico van willekeurige beëindiging, waarvan de kans 15% bereikt.

Complicaties tijdens de zwangerschap komen voor bij jongere vrouwen, maar zoals de klinische praktijk laat zien, komen ze bij de eerste zwangerschap in het vierde decennium vaker voor, waaronder:

Hoe zich voorbereiden op een zwangerschap na 30 jaar?

Artsen omvatten bij de voorbereiding op zwangerschap van vrouwen ouder dan 30:

  • slechte gewoonten opgeven (roken en alcohol drinken);
  • normalisatie van het lichaamsgewicht;
  • een actieve fysieke vorm behouden;
  • goede  voeding bij het plannen van een zwangerschap ;
  • verminderde inname van cafeïne;
  • controle van de bloedsuikerspiegel;
  • het nemen van bepaalde  vitamines bij het plannen van een zwangerschap , in het bijzonder foliumzuur - 0,4 mg per dag, twee tot drie maanden vóór de conceptie;
  • testen op seksueel overdraagbare infecties en deze onmiddellijk behandelen;
  • herziening van de ingenomen medicijnen, aangezien veel van hen bijwerkingen hebben die verschillende lichaamssystemen of fysiologische processen beïnvloeden.

Een  verloskundig en gynaecologisch onderzoek is verplicht  - ongeacht wat voor soort zwangerschap er gepland is: de eerste, tweede of zwangerschap na 30 jaar met een derde kind.

Alle noodzakelijke  tests worden ook gedaan vóór de zwangerschapsplanning .

Zwangerschap na 35 jaar

Redelijk genoeg wordt de eerste zwangerschap na 35 jaar als riskant beschouwd, hoewel een vrouw op deze leeftijd gezonder kan zijn dan een 25-jarige.

Maar - om de reeds genoemde redenen - is de kans op zwangerschap na 35 jaar (binnen 12 maanden) niet groter dan 65 66%, en binnen vier jaar na het stoppen met anticonceptie - 78 84%.

Wat zijn de moeilijkheden van een zwangerschap na 35 jaar, naast mogelijke problemen met de conceptie? Met een hoger risico op complicaties voor de moeder en voor de foetus, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling.

De belangrijkste problemen zijn identiek aan die tijdens de zwangerschap tussen 30 en 35 jaar. Vooral een zwangere vrouw heeft vaak hoge bloeddruk en bloedglucosewaarden; er is een toename van de foetus, wat leidt tot vroeggeboorte of geboortetrauma.

Kenmerken van zwangerschap na 35 jaar zijn ook geassocieerd met een verhoogd risico op spontane onderbreking - miskraam, die optreedt bij 18% van de zwangerschappen als gevolg van ziekten bij de vrouw,  placenta-abruptie, chromosomale afwijkingen van de foetus of andere redenen. Bovendien is het niveau van doodgeboorte van het eerste kind hoger: in vergelijking met zwangerschappen tot 30 jaar - 1,3 2 keer.

De pathogenese werd bestudeerd, de relatie tussen de leeftijd van de moeder en het optreden van chromosomale afwijkingen van de foetus - veranderingen in het karyotype (aneuploïdie) werd opgespoord en statistisch bevestigd. Allereerst is het trisomie 21 of  het syndroom van Down . Als tijdens de zwangerschap op 25-jarige leeftijd de kans op dit syndroom bij een kind één geval per 1200 1250 geboorten is, dan bij vrouwen 35+ - één geval per 350 385 zwangerschappen (en bij 38 39 jaar - één per 137 175 geboorten).

Het plannen van een zwangerschap na 35 jaar is echter niet in tegenspraak met de fysiologie van het krijgen van kinderen, vooral niet wanneer dit het tweede kind is (en de geboorte van het eerste kind rustig en gezond was) of de derde zwangerschap na 35 jaar.

Hoe zich voorbereiden op een zwangerschap na 35 jaar?

Voorbereiding op zwangerschap na 35 is hetzelfde als voor zwangerschap na 30 - lees hierboven.

Dergelijke tests zijn vereist tijdens de zwangerschap na 35 jaar, zoals:

Aangezien er een aanzienlijk risico is op genetische en chromosomale afwijkingen, wordt bovendien een  genetische analyse aanbevolen voor de aanstaande moeder .

Mogelijke chromosomale afwijkingen worden ook gedetecteerd tijdens prenatale diagnostiek: met echografie, celvrij testen van foetaal DNA (op basis van een moederbloedmonster), met de analyse van vruchtwater - vruchtwaterpunctie of monstername van het villous chorion.

Screening van het eerste tot het derde trimester is verplicht: echografie en  diagnostische tests om het verloop van de zwangerschap te beoordelen .

Zwangerschap na 40 jaar

Als we de wens van een vrouw bedoelen om voor de eerste keer in haar leven moeder te worden, dan wordt het plannen van een zwangerschap na 40 jaar figuurlijk een poging genoemd om 'tijd te hebben om in de laatste auto van de uitgaande trein te springen'. Dit geldt met name voor degenen met een vrouwelijke familiegeschiedenis van vroege menopauze.

Wat zijn de meningen van artsen over zwangerschap na 40 jaar? Ze kunnen worden geïllustreerd door de conclusie die is ontwikkeld door de specialisten van het American College of Obstetricians and Gynecologists (American College of Obstetricians and Gynecologists) en de American Society for Reproductive Medicine, die de meest voorkomende obstakels voor late vruchtbaarheid opsommen: ziekten van de bekkenorganen; overgedragen operaties aan de eierstokken; ernstige endometriose, adenomateuze hyperplasie van het endometrium -  adenomyose en zwangerschap  na 40 jaar, beladen met het onvermogen om zwanger te worden; baarmoederfibromen tijdens de zwangerschap  (die vaak een miskraam veroorzaken). Voor meer informatie, zie -  Zwangerschap en baarmoederfibromyoom

Maar mastopathie en zwangerschap na 40 jaar sluiten elkaar niet uit door mammologen:  fibreuze veranderingen in de borstklier  op elke leeftijd kunnen worden geëlimineerd tijdens de periode van borstvoeding.

Dus in de praktijk kan alleen de gezondheidstoestand van een bepaalde vrouw van deze leeftijdscategorie haar verlangen naar moederschap beperken wanneer een tweede of derde zwangerschap wordt gepland na 40 jaar.

Voor informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op een zwangerschap na uw 40ste, leest u Hoe u zich kunt voorbereiden op een zwangerschap na uw 35e.

Kans om zwanger te worden na de leeftijd van 40

De maandelijkse kans op zwangerschap na 40 jaar bij gezonde vrouwen is niet groter dan 5-7% en binnen 12 maanden is ongeveer 44%. Velen nemen hun toevlucht tot ovulatiestimulatie (nemen voorgeschreven medicijnen voor onvruchtbaarheid), behandelen endometriose of obstructie van de eileiders intensief, verwijderen vleesbomen...

Maar natuurlijk zwanger worden na 45 jaar - door een daling van het niveau van vrouwelijke geslachtshormonen - is problematisch.

Nu kan dit probleem worden opgelost met behulp van  in-vitrofertilisatie (IVF) . Er moet echter rekening mee worden gehouden dat IVF-zwangerschap na 40 jaar volgens reproductologen in 5-12,4% van de gevallen voorkomt (vergeleken met 22% bij vrouwen van 38-40 jaar), terwijl bij 44-45-jarige patiënten - slechts in 1% van de gevallen. Succesvoller (tot 50%) is IVF met het gebruik van donoreicellen.

Tegelijkertijd is het zeer waarschijnlijk dat het resultaat van geassisteerde voortplanting na 40 jaar een  meerlingzwangerschap zal zijn  , wat moeilijker is voor het lichaam van een vrouw, een maximale activering van het metabolisme vereist en vaak obstetrische complicaties en postpartum-gevolgen voor moeder en kinderen met zich meebrengt.

Risico's van zwangerschap na 40

Natuurlijk vinden alle eerder genoemde zwangerschapsproblemen plaats (en verergeren ze vaak), en artsen benadrukken vooral dergelijke risico's van zwangerschap na 40 jaar als een significante toename van de frequentie van aneuploïdie en spontane abortussen die gepaard gaan met leeftijdsgebonden afname van de vruchtbaarheid.

Dus op deze leeftijd eindigt 34% van de zwangerschappen (volgens andere bronnen, tot 50%) in een miskraam en op de leeftijd van 45 jaar en ouder - 90%.

Ook wordt vaker  een niet- ontwikkelende zwangerschap door verschillende factoren waargenomen , dat wil zeggen een bevroren zwangerschap na 40 jaar.

De kans op doodgeboorte en de geboorte van een kind met een chromosoomafwijking neemt toe. De incidentie van het syndroom van Down bij 40 is één op 106, bij 42 is het één op 64, bij 43 is het één op 50, bij 44 is het één op 38, bij 45 is het één op 30 en bij 50 is het één in 12., hoger is de dreiging van een andere genetische anomalie - trisomie 18 of  Edwards-syndroom , waarbij de meeste foetussen in utero sterven, en degenen die levend worden geboren, overleven gemiddeld 3-15 dagen.

Zwangerschapsgerelateerde maternale risico's nemen ook toe bij vrouwen boven de 40, en een van de belangrijkste factoren is hypertensie en hartproblemen die het gevolg zijn van hoge bloeddruk. Ook een bevalling na 40 jaar is vaak ingewikkeld.

Hoe zwangerschap te voorkomen na 40 jaar? Er worden verschillende  anticonceptiemethoden gebruikt om zwangerschap te voorkomen , met name  gecombineerde orale anticonceptiva worden aanbevolen .

Over het algemeen worden verloskundigen dringend verzocht niet te vergeten dat een late zwangerschap een  risicovolle zwangerschap is .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.