^

Gezondheid

A
A
A

Niet-ontwikkelende zwangerschap: oorzaken en symptomen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De aandoening, waardoor de groei van de foetus stopt en de intra-uteriene dood binnenkomt, wordt een bevroren of niet-ontwikkelde zwangerschap genoemd. Een dergelijke pathologie tijdens de zwangerschap wordt beschouwd als een van de vormen van een miskraam. Bij een onontwikkelde zwangerschap sterft het kind in de baarmoeder van de moeder, en vindt de uitgang van de baarmoederholte niet plaats. Een levenloze foetus kan lange tijd in de baarmoeder blijven en verlaat deze niet zonder medische tussenkomst. Bij spontane abortus wordt het foetale ei uit de baarmoederholte uitgeworpen met de bijbehorende symptomatologie.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Oorzaken onontwikkelde zwangerschap

Geen enkele vrouw is verzekerd tegen een miskraam. Het begin van een niet-ontwikkelde zwangerschap kan voorkomen in elk trimester, op elke leeftijd van de toekomstige moeder. Na 40 jaar neemt het risico op miskraam toe tot 40%. Oorzaken die de vervaging van embryo-ontwikkeling hebben beïnvloed, kunnen verschillende zijn. Vaker is deze genetische pathologie niet compatibel met het leven van de foetus. Maar ze zullen alleen worden bepaald door een specialist - gynaecoloog of geneticus.

Tot de meest voorkomende factoren die intra-uteriene foetale dood leiden, behoren: genetische aandoeningen, infectieziekten, immunologische afstoting van de foetus, endocriene pathologieën van de moeder, werk in zware of toxische industrieën. Als er twee of meer opeenvolgende zwangerschappen optreden, zeggen ze, over een gebruikelijke miskraam. Maar zelfs enkele miskramen sluiten de mogelijkheid om een gezond kind te baren niet uit. Het is noodzakelijk om de omstandigheden te achterhalen van wat er gebeurt en niet om te wanhopen.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Symptomen onontwikkelde zwangerschap

Aan het begin van de zwangerschapsperiode, in het eerste trimester, zijn de onderscheidende kenmerken van een niet-ontwikkelde zwangerschap saaiheid van de individuele gevoeligheidskenmerken van de meeste vrouwen die op een kind wachten:

 • de opeenhoping van de borstklieren verdwijnt praktisch (beide borsten worden zacht);
 • verminderde ernst van misselijkheid, braken en andere tekenen van vroege toxicose;
 • de frequentie van emetische urgentie wordt verminderd,
 • Perceptie van scherpe geuren,
 • vermindert en verdwijnt bijna slaperigheid en zwakte.

Want ik trimester zijn van cruciaal belang 3-4 weken van de zwangerschap, wanneer de bevruchte eicel aan de wand van de baarmoeder wordt bevestigd, in de 8-11 week nog steeds veel vitale systemen vormen (spijsverteringsstelsel, been, urogenitale, en anderen.), De vorming van de navelstreng. Tijdens deze perioden manifesteren genetische problemen zich volledig, wat tot ernstige gevolgen leidt.

Maar niet elke zwangere vrouw zal aandacht schenken aan dergelijke kleine veranderingen in de gezondheid. Om deze reden sterft het embryo, maar het wordt niet onmiddellijk bepaald. Al geruime tijd verwachten veel vrouwen een kind en weten ze niet wat er is gebeurd. Tijdens het gynaecologisch onderzoek wordt de discrepantie in de timing van de dracht en baarmoederomvang bepaald. Om ervoor te zorgen dat de discrepantie niet wordt veroorzaakt door de foetussterfte van een embryo of foetus, wordt echografie (echografie) voorgeschreven.

Een vreselijk teken van een niet-ontwikkelde zwangerschap is de uitstrijkende vaginale afscheiding van roze naar bruin, pijn in de onderbuik en veranderde tonus van de baarmoeder. Het definitieve oordeel over de aanwezigheid van een niet-ontwikkelde zwangerschap zal worden gemaakt op echografie. De afwezigheid van palpitatie wordt vastgesteld op 5-6 weken, het vervormde (vaak lege) foetale ei en de inconsistentie van echografie resulteert in de zwangerschapsduur. Herhaalde echoscopie kan in een week worden gepland om fouten met de diagnose te elimineren. Als er binnen 7 dagen geen positieve dynamiek is (groei van het foetale ei), visualiseert het embryo niet, dan wordt de zwangerschap als "bevroren" beschouwd. De arts kiest een tactiek voor verdere behandeling.

De eerste tekenen van een niet-ontwikkelde zwangerschap in de vroege stadia

De eerste tekenen van een niet-ontwikkelde zwangerschap in de vroege zwangerschap kunnen worden vastgesteld door het HCG-gehalte (humaan choriongonadotrofine) te analyseren. Dynamiek speelt hier een belangrijke rol. Als de ontwikkeling van het embryo plaatsvindt zonder pathologieën, stijgen de hCG-indicatoren bijna dagelijks.

De meting van de basale temperatuur in geval van verdenking van een bevroren zwangerschap zal niet informatief zijn. Tijdens de zwangerschap met een normale loop, is de basale temperatuur 37,3-37,5 ° C, en als de zwangerschap niet voortschrijdt, neemt de temperatuur af.

Echografie zal ook niet informatief zijn, omdat op zeer kleine termijn een foetaal ei en een embryo niet zullen worden gevisualiseerd.

Onverenigbare zwangerschap in het tweede trimester

In de vroege stadia van de zwangerschap is de mogelijkheid om de ontwikkeling van de foetus te beëindigen veel groter dan in het tweede trimester. Maar zelfs op dit moment van de zwangerschap komt het kind vaak "vervaagd" van de zwangerschap. Kritiek voor het tweede trimester wordt beschouwd als twee perioden - 16-18 weken en 22-24 weken.

De oorzaken die in het tweede trimester de dood van de foetus hebben veroorzaakt, zijn erfelijke en genetische pathologieën, een onjuiste levensstijl (roken, alcohol- en middelenmisbruik), hormonale aandoeningen, verschillende infecties.

Genetische defecten manifesteren zich meestal in eerdere stadia van de zwangerschap (met 6-7 weken). Als de pathologie ernstig is, overleeft het embryo in de meeste gevallen niet tot het tweede trimester. Genetische afwijkingen van de moeder en de vader zijn erg moeilijk te identificeren, en op welk moment ze invloed hebben op de ontwikkeling van het kind kan niet worden voorspeld.

Ook voor de normale ontwikkeling van het embryo is de balans van hormonen erg belangrijk: als het evenwicht wordt geschonden, stopt het fruit met de ontwikkeling.

Vaker gebeurt het vóór 8-10 weken, maar gebeurt en in II trimester. Tijdens de draagtijd is het immuunsysteem van de vrouw verzwakt en neemt de mate van kwetsbaarheid van het lichaam toe. Penetratie van pathogenen van sommige infecties door de placentabarrière kan leiden tot foetale sterfte. Maar zo'n gevaar blijft bestaan gedurende de 9 maanden. Daarom is het noodzakelijk heel voorzichtig te zijn met eventuele infecties, preventieve maatregelen toe te passen en tijdig hulp van specialisten te zoeken.

Het is de moeite waard om nogmaals te vertellen over de juiste manier van leven, die nodig is om een toekomstige moeder te leiden. Stress, werken op een computer, roken, alcohol of drugs, gebrek aan slaap, lokken in grote lijnen het afzwakken van de zwangerschap uit.

Het uiterlijk van vaginale bloeden, zeurende pijn in de onderbuik, de stopzetting van de borstvergroting (het zacht wordt, omdat het kan worden toegewezen biest) gevoel van koude rillingen, koorts, beven, ernstige zwakte, verdwijnen alle tekenen van toxiciteit, de afwezigheid van verstoringen - dit is een zeer goede reden voor onmiddellijke behandeling naar de dokter. Gynaecoloog definieert fading foetus in het II trimester van looptijdverschil en de grootte van de baarmoeder, vaginale kleurverandering en een gebrek aan hoorbare hartslag door middel van een stethoscoop. Zwangere in dit geval wordt onverwijld aan ultrageluid en indien nodig extra in het ziekenhuis. Tekenen van de ontwikkeling van de zwangerschap in het II trimester, helaas, lijken erg laat. Voor een lange tijd vervagen van de foetus zich niet manifesteert, maar nu al is er een sterke vergiftiging van het lichaam van het verval van de moeder producten. De vrouw moet in de kortst mogelijke tijd om een specialist te zien om de kans op tragische gevolgen te verminderen. Van 18-20 weken van de foetale bewegingen worden gevoeld, moeten ze meer dan 9 keer per dag worden herhaald. Als verstoringen minder of geen - het is een gelegenheid voor een bezoek aan de dokter.

Bij een normale zwangerschap neemt de borst aanzienlijk toe, en in geval van problemen met de foetus neemt deze af in grootte en wordt deze zachter.

Als de arts niet naar de hartslag luistert met een stethoscoop, is het niet nodig om van tevoren in paniek te raken, omdat de vetlaag soms auscultatie voorkomt. Echografie is in dit geval zeer geschikt.

Normaal gesproken is vaginale afscheiding transparant of witachtig, niet erg overvloedig, maar als het ontladingsvolume toeneemt, zijn ze donker of bloederig, dit is een noodsituatie voor een onmiddellijk bezoek aan een vrouwenconsult.

Behandeling voor een onontwikkelde II-trimester zwangerschap is snel.

Tekenen van een niet-ontwikkelende zwangerschap in het derde trimester

Gevallen van niet-ontwikkelde zwangerschap in het derde trimester komen minder vaak voor dan op een eerdere zwangerschapsduur. Dit komt omdat de foetus al voldoende is gevormd. Maar het risico van een onontwikkelde zwangerschap in het derde trimester blijft nog steeds bestaan. Hoe ouder de vrouw, hoe waarschijnlijker de ontwikkeling van een miskraam, vooral kritisch in het derde trimester - 26-28 weken.

Prenatale veroorzaakt foetale dood in het derde trimester kan zijn: infectieziekten (rodehond, griep, toxoplasmose, cytomegalovirus, syfilis, gonorroe etc.), hormonale stoornissen, foetale genetische afwijkingen, ziekten van de urogenitale en cardiovasculaire systemen. Bijzonder gevaarlijk is de antifosfolipidensyndroom het kenmerk waarvan de neiging om bloedstolsels, zoals de baarmoeder vaten, waarbij de vruchten zuurstof en voedingsstoffen ontvangt en matrijs vormen.

Het eerste en meest alarmerende teken van een niet-ontwikkelde zwangerschap in het derde trimester is de afwezigheid van manifestaties van de foetus (roeren) gedurende meer dan 6 uur. Dit is een zeer ernstige reden tot ongerustheid. Om de dood van de foetus uit te sluiten, wordt een tocophe toegewezen. Het bevestigt of weerlegt angst. Echografie op een lange termijn van beremennosti is ook informatief. Bruine vlekkende afscheiding uit de vagina met "bevroren" zwangerschap in het III-trimester is een gevolg van de verwaarlozing van het proces, dat lang geleden begon.

Op de lange termijn kan een niet-ontwikkelde zwangerschap zich manifesteren door pijn in de onderbuik of lumbale regio, veranderde tonus in de baarmoeder, afscheidingen (waterige, bloedige, bruinachtige) van smerende aard.

De kans op verweking van de overleden foetus en de afbraak ervan is zeer hoog. Dan zullen de symptomen van intoxicatie en hoge lichaamstemperatuur samengaan met bepaalde tekenen van de niet-ontwikkelde zwangerschap van het derde trimester, op voorwaarde dat er geen ARVI is. Complicatie met een infectie van een niet-ontwikkelde zwangerschap op lange termijn kan een septische aandoening zijn. Bij de geringste angst en slechte vermoedens voor de bevroren zwangerschap is het dringend noodzakelijk om de expert toe te spreken. Laat hem nogmaals bevestigen dat alles normaal is met de foetus en de toekomstige moeder.

Expliciete tekenen van niet-ontwikkelde zwangerschap

Duidelijke tekenen van een "bevroren" zwangerschap in de vroege stadia zijn:

 • discrepantie van het foetale ei, de grootte van de baarmoeder en de timing van de zwangerschap;
 • bloederige of bruine afscheiding uit de vagina;
 • resultaten van echografie (de vrucht is afwezig in het foetale ei, het foetale ei is vervormd)
 • stabilisatie of reductie van hCG;
 • subjectieve gewaarwordingen met een uitgestelde zwangerschap in de vroege stadia:
 • trekken of kramp in de onderbuik;
 • significante vermindering of stopzetting van de symptomen van toxicose (misselijkheid, braken, "gevoeligheid" voor scherpe geuren);
 • Bloederige vaginale afscheiding opsporen.

Gynaecologisch onderzoek : de draagtijd en de omvang van de baarmoeder zijn aanzienlijk niet-nageleefd; de basale temperatuur neemt af; de kleur van de vaginale muren verandert.

Tekenen van een "bevroren" zwangerschap op een later tijdstip:

 • langdurige afwezigheid van de foetus (meer dan 6 uur);
 • Het is niet hoorbaar door een stethoscoop of de foetale hartslag wordt niet bepaald door de tokograaf;
 • er is een discrepantie tussen de zwangerschapsduur en de grootte van de baarmoeder.

Subjectieve sensaties :

 • de fenomenen die kenmerkend zijn voor toxicose verdwijnen, de spanning in de borstklieren vermindert en soms wordt de colostrum afgescheiden;
 • er zijn pijnlijke pijn in de taille en de buik;
 • de lichaamstemperatuur stijgt zonder duidelijke reden;
 • spotten van de vagina.

Gynaecologisch onderzoek : de arts zal bepalen hoeveel van een verschil discrepantie zwangerschapsduur en grootte van de baarmoeder, vaginale wand constateert kleur veranderen, een kleine opening van de baarmoederhals en van de voortplantingsorganen.

trusted-source[19], [20], [21], [22]

Diagnostics onontwikkelde zwangerschap

Als er een verdenking is van een "bevroren" zwangerschap in welke periode dan ook, zal een echografisch onderzoek behoorlijk informatief zijn.

Conclusie over de beëindiging van de embryonale ontwikkeling bij een kleine zwangerschapsperiode wordt gedaan met echografie in dergelijke gevallen:

 • anembryonale bevinding van het foetale ei in het onderste deel van de baarmoeder;
 • de vervorming, vervormde contour;
 • Het embryo is veel kleiner dan de normale grootte die kenmerkend is voor deze draagtijd;
 • Na 5-6 weken wordt de echografie al bepaald door de hartslag of het ontbreken ervan bij de foetus.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.