^

Gezondheid

A
A
A

Miliaire tuberculose

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 23.06.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Wanneer de diffuse verspreiding van tuberculosebacteriën in het lichaam gepaard gaat met het verschijnen van vele zeer kleine haarden in de vorm van knobbeltjes - knobbeltjes of granulomen - knobbeltjes ter grootte van een gierstkorrel (in het Latijn - milium), wordt miliaire tuberculose gediagnosticeerd).

Dergelijke tuberculeuze foci bij dit type ziekte kunnen niet alleen in de longen zijn, maar ook in andere organen. [1]

Epidemiologie

Volgens gegevens van de WHO voor 2018 werden bijna 10 miljoen mensen gediagnosticeerd met tuberculose en stierven ongeveer 1,6 miljoen patiënten eraan. Tegelijkertijd kan volgens deskundigen op wereldschaal ongeveer een derde van de bevolking een latente infectie hebben (vooral in ontwikkelingslanden). [2]

Miliaire longtuberculose is goed voor 1-2% van alle gevallen van tuberculose van deze lokalisatie. En de extrapulmonale vormen zijn goed voor minstens 20% van de totale tuberculosestatistieken. [3]

Oorzaken miliaire tuberculose

Van tuberculose is bekend dat het wordt veroorzaakt door een infectie met de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Hetzelfde pathogene micro-organisme van het geslacht actinomycetes, dat het lichaam binnenkomt via druppeltjes in de lucht, veroorzaakt ook meerdere klein-focale of verspreide miliaire tuberculose.

Deze progressieve ziekte kan optreden tijdens de primaire hematogene of lymfogene verspreiding (verspreiding) van mycobacteriën door het lichaam of andere organen aantasten als de bestaande tuberculose niet is behandeld.

Zie ook -  Verspreide longtuberculose .

Miliaire tuberculose besmettelijk of niet? Met betrekking tot de besmettelijkheid van dit type laesie met tuberkelbacillen, is er een mening dat de mate van besmettelijkheid voor anderen lager is, omdat het wordt verspreid door bloed (of lymfe) stroom. [4]

Tuberculosebacteriën worden overgedragen van zieke mensen en tuberculose is besmettelijk wanneer er klinische symptomen zijn die wijzen op de activiteit van de ziekteverwekker. Maar als de mycobacterium niet leidt tot de ontwikkeling van de ziekte, dat wil zeggen, de infectie bij een persoon is latent (asymptomatisch), hij kan anderen niet infecteren.

Tegelijkertijd is, zoals de klinische ervaring leert, het resultaat van een tuberculinehuidtest - de  Mantoux-test  - vaak vals-negatief en in tien van de honderd gevallen wordt de latente vorm uiteindelijk actief (besmettelijk). En wanneer dit gebeurt, is niet te voorspellen. [5]

Risicofactoren

Onbetwistbare risicofactoren voor de ontwikkeling van miliaire tuberculose zijn contact met patiënten en aandoeningen die leiden tot immunosuppressie - een verzwakking van de immuunafweer van het lichaam.

En de immuniteit is verzwakt:

  • met HIV en AIDS wordt miliaire tuberculose waargenomen bij 10% van de patiënten met AIDS (zie - Tuberculose bij HIV-infectie );
  • met slechte voeding en chronisch alcoholisme;
  • bij kankerpatiënten, ook na chemotherapie;
  • met chronisch nierfalen en permanente dialyse;
  • als gevolg van antilichaamdeficiëntiesyndroom (hypogammaglobulinemie);
  • bij langdurig gebruik van immunosuppressiva en corticosteroïden.

Ook is het risico op overgang van latente infectie naar actieve tuberculose verhoogd bij diabetes.

Pathogenese

Tuberculose is een verraderlijke en complexe ziekte, en ondanks het feit dat de pathogenese van M. Tuberculosis goed bekend is bij fysici, is het exacte mechanisme van schade in zijn miliaire vormen niet volledig opgehelderd.

Bij personen die zijn geïnfecteerd met aanvankelijk ingenomen mycobacteriën, worden meestal de bovenste of achterste segmenten van de longkwabben aangetast en leidt activering van alveolaire macrofagen tot fagocytose van de bacillen. Dat wil zeggen, immuniteit beperkt hun verdere reproductie, en meestal zijn er geen klinische manifestaties met een dergelijke infectie.

Maar zelfs met een latente vorm kunnen Gon's foci (primaire tuberculosecomplexen met ingekapselde inactieve bacteriën) ook bacillen bevatten die hun levensvatbaarheid hebben behouden en in rust zijn. En als de immuniteit verzwakt, vindt endogene reactivering van M. Tuberculosis plaats: ze beginnen zich te vermenigvuldigen in macrofagen en verspreiden zich via de hematogene route naar nabijgelegen cellen en andere organen.

Miliaire tuberculosefoci hebben de vorm van homogene micronodules (1-3 mm in diameter) met een dichte consistentie die diffuus over de longen zijn verspreid. [6]

Tegelijkertijd manifesteren destructieve veranderingen in de longen bij miliaire tuberculose zich in de vorm van weefselinfiltratie met deze knobbeltjes, die zich kunnen verenigen, grotere brandpunten van verandering vormen en fibrose van de longweefsels veroorzaken.

Symptomen miliaire tuberculose

De eerste tekenen van miliaire tuberculose manifesteren zich door een verslechtering van de algemene toestand en zwakte.

De combinatie van symptomen, evenals tekenen van extrapulmonale lokalisatie van laesies, is afhankelijk van de vorm van de ziekte.

Klinische vormen van miliaire tuberculose omvatten in de eerste plaats miliaire longtuberculose, die wordt gedetecteerd bij 1-7% van de patiënten met alle vormen van tuberculose. Hiermee worden andere typische  symptomen van tuberculose waargenomen , in het bijzonder nachtelijke hyperhidrose (overmatig zweten); verlies van eetlust en gewichtsverlies; hoesten (droog of met slijm) en progressieve kortademigheid.

Meestal zijn de manifestaties van de ziekte subacuut of chronisch; komt zelden voor bij acute miliaire tuberculose.

In het acute verloop van gegeneraliseerde tuberculose worden koude rillingen en hoge leverkoorts (met temperatuursprongen) opgemerkt; cardiopalmus; moeizame ademhaling; cyanose van de huid; misselijkheid en braken (indicatief voor intoxicatie), verminderd bewustzijn. Een dergelijke aandoening kan - vanwege enige gelijkenis met de symptomen van tyfeuze koorts - worden gedefinieerd als een tyfusvorm of tyfus miliaire tuberculose, die zich meestal ontwikkelt tijdens een primaire infectie.

Bij een extrapulmonale vorm van de ziekte kan de infectie meerdere organen tegelijk aantasten. En dan worden patiënten gediagnosticeerd met miliaire tuberculose van meerdere lokalisatie, die zich manifesteert met een verscheidenheid aan, vaak niet-specifieke symptomen en leidt tot disfunctie van het aangetaste orgaan of een bepaald orgaansysteem.

Dus miliaire tuberculose van de lever kan asymptomatisch zijn, of het kan gepaard gaan met koorts en hyperhidrose en leiden tot orgaanhypertrofie - hepatomegalie.

Lees ook:

Een van de zelden gediagnosticeerde vormen van  tuberculose van extrapulmonale lokalisatie  is miliaire tuberculose van de huid, die bij volwassenen wordt beschouwd als een secundaire vorm van de ziekte (het resultaat van hematogene verspreiding van infectie vanuit de primaire focus), en in de kindertijd en adolescentie - de primaire vorm, met infectie van de huid door contact. De meest voorkomende aangetaste gebieden zijn het gezicht, de nek, de extensoroppervlakken van de ledematen en de romp. Tegen de achtergrond van constitutionele symptomen van tuberculose verschijnen veel kleine rode knobbeltjes op de huid die geen jeuk of pijn veroorzaken, maar zeer snel in zweren veranderen, zodat de diagnose kan worden gesteld als miliaire ulceratieve tuberculose van de huid en onderhuidse weefsels. [7]

Complicaties en gevolgen

Zuurstoftekort (respiratoir noodsyndroom) geassocieerd met een pathologische verandering in de alveolaire wanden en een schending van de diffusie van zuurstof in het bloed; pleuraal empyeem met fibrothorax; de vorming van een bronchopleurale fistel is een complicatie van miliaire longtuberculose.

Miliaire tuberculose van de lever kan gecompliceerd worden door een verhoging van het bilirubinegehalte in het bloed en de ontwikkeling van geelzucht, evenals vette hepatose en amyloïde degeneratie. Darmobstructie is de meest voorkomende complicatie van miliaire darmtuberculose.

Meningeale miliaire tuberculose (die een verhoogd risico loopt bij kinderen) kan leiden tot verhoogde intracraniale druk, hydrocephalus en hersenzenuwverlammingen. En het gevolg van de gegeneraliseerde vorm van de ziekte is meervoudig orgaanfalen. [8]

Diagnostics miliaire tuberculose

Vroege diagnose draagt bij aan de effectieve behandeling van miliaire tuberculose en de vermindering van verdere overdracht van infectie, maar specialisten die  onderzoek doen bij patiënten met tuberculose erkennen de aanwezigheid van bepaalde problemen - vanwege de vele variëteiten van de ziekte en de niet-specifieke klinische manifestaties van vele vormen.

Standaardtests zijn vereist: isolatie van M-tuberculose uit sputum en bronchiale lavage, PCR-analyse van tuberkelbacillus-DNA, analyse van het niveau van adenosinedeaminase in het bloed, ESR. Histologie van weefselbiopsiemonsters wordt ook uitgevoerd. [9]

Meer:

Hoe instrumentele diagnostiek wordt uitgevoerd, waarvan de belangrijkste methode radiografie is, en echografie, CT en MRI met hoge resolutie kunnen worden gebruikt om de diagnose te verduidelijken, voor details in de publicatie -  Instrumentele diagnose van tuberculose .

Miliaire tuberculose op een thoraxfoto wordt gevisualiseerd door kleine focale verspreiding van beide longen - een opeenstapeling van veel duidelijk gedefinieerde verspreide fibronodulaire opaciteiten. Sommige patiënten kunnen een eenzijdige pleurale effusie hebben met verdikking van de viscerale en pariëtale pleura.

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose is belangrijk: miliaire longtuberculose moet worden onderscheiden van cryptokokkose en sarcoïdose van de longen, van kwaadaardig pleuraal mesothelioom; miliaire tuberculose van de hersenen - van meningokokken- of stafylokokkenmeningitis; Cutane miliaire tuberculose vereist een bijzonder zorgvuldige differentiatie van dermatologische ziekten, met syfilisuitslag (tuberculaire syfiliden), enz. 

Meer informatie in de materialen:

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling miliaire tuberculose

De belangrijkste  behandeling voor tuberculose  , in welke vorm dan ook, is etiotroop en duurt 6-12 maanden; de belangrijkste geneesmiddelen zijn antibacteriële geneesmiddelen tegen tuberculose:  isoniazide , rifampicine,  macrozid 500  (pyrazinamide, pyrazidine), natriumpara-aminosalicylaat, enz.

Lees meer over hun bijwerkingen, contra-indicaties, gebruikswijzen en dosering in de publicatie -  Tuberculosepillen .

Met abcesvorming van laesies en weefselnecrose wordt chirurgische behandeling uitgevoerd.

Het voorkomen

De belangrijkste preventieve maatregel is BCG-vaccinatie of  vaccinatie tegen tuberculose .

Lees ook:

In gevallen van gedetecteerde latente infectie is preventieve  profylactische behandeling van tuberculose mogelijk .

Prognose

Miliaire tuberculose is een levensbedreigende ziekte; sterfgevallen door miliaire tuberculose worden waargenomen in bijna 27% van de gevallen bij volwassen patiënten en bij kinderen - meer dan 15% van de gevallen. [10], [11]

Een gunstige prognose kan alleen worden bereikt met een zo vroeg mogelijke detectie van infectie en effectieve antibiotische therapie.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.