^

Gezondheid

Sputumtest voor tuberculose

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 06.11.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Longtuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacillen van Koch. In de eerste stadia kan de infectie asymptomatisch zijn, met de tijd dat vermoeidheid, lethargie, zweten, bleekheid van de huid verschijnen en een lage temperatuur aanhoudt. In de loop van de ontwikkeling van de ziekte begint een hoest, aanvankelijk droog, dan met sputumafscheiding - een pathologisch geheim, wat wijst op schade aan de weefsels van het orgel.

Wat is sputum bij tuberculose?

Op basis van de kleur van het sputum kan men een veronderstelling maken over de diagnose, maar voor een definitieve conclusie is een serieus onderzoek nodig. Bij pathologieën van de onderste luchtwegen kan het variëren van kleurloos of wit tot kanarie, geelgroen, groen en ook met bloedfragmenten.

Tuberculose in de beginfase wordt gekenmerkt door transparant glasachtig sputum, wit duidt op de vorming van eiwit en diepere weefselbeschadiging, bruin, oranjebruin met een vleugje roest - de vernietiging van bloedvaten.

Purulent sputum is geelachtig groenachtig van kleur, wat wijst op de progressie van de ziekte, waarbij pus wordt afgescheiden. In ernstige gevallen, in de laatste stadia van tuberculose, wordt er bloed in aangetroffen en soms wordt alleen bloed opgehoest, wat een teken is van inwendige bloedingen.

Er is een ander verloop van tuberculose, wanneer de ophoping van sputum niet gepaard gaat met hoesten. Ze zijn geconcentreerd in de keel, waardoor een brokgevoel ontstaat, een onaangename kriebel en een verlangen om er vanaf te komen, maar er is geen hoest.

Sputumtest voor tuberculose

Een bloedonderzoek voor vermoedelijke tuberculose toont slechts enkele afwijkingen, zoals verhoogde BSE, bloedarmoede, leukopenie. Hiervoor is een sputumonderzoek nodig. Wat zijn de methoden? [1]

De analyse van het geheim voor tuberculose omvat studies:

  • macroscopisch (het volume van het toegewezen geheim, de kleur, geur, gelaagdheid, onzuiverheden wordt bepaald);
  • microscopisch (om zuurbestendige bacteriën te detecteren);
  • bacterioscopisch (voor Mycobacterium tuberculosis - MBT).

Sputumverzameling voor tuberculose

U kunt sputum voor de opsporing van tuberculose zowel in openbare medische instellingen als in particuliere laboratoria nemen met een verwijzing van een arts. Er is een bepaald algoritme. Om mycobacteriën te detecteren, moet u dus drie monsters verzamelen.

Bij de eerste krijgt de patiënt een zakkwispedoor met een label waarop de naam, de geboortedatum en de verzameling staan vermeld. Spoel voor de procedure uw mond met water om voedselresten te verwijderen. De container moet naar de mond worden gebracht, 3 keer diep ademhalen en krachtig hoesten, waarbij sputum in de container wordt gespuugd. De laboratoriumassistent, die ervoor zorgt dat er voldoende materiaal is (3-5 ml), sluit het goed af met een deksel en plaatst het in een doos voor transport.

De patiënt krijgt de ochtend van de volgende dag na het tandenpoetsen nog een spittoon mee om zelf de analyse op te halen, die hij zelf aflevert bij de medische faciliteit. Er is ook nog een laatste test. [2]

Een deel van het sputum wordt voor kweek naar de laboratoriumtank gestuurd, deze methode is veel gevoeliger dan de vorige, omdat kan zelfs een enkele mycobacterie detecteren.

Hoe lang duurt een sputumonderzoek voor tuberculose?

Een volledige sputumanalyse wordt 3 maanden gedaan. Zo'n lange periode wordt verklaard door het feit dat tuberkelbacillen heel langzaam kunnen groeien. Er zijn ook snelle methoden die nog minstens 42 dagen meegaan.

Bacterioscopie van sputum bij tuberculose is eenvoudig en economisch, maar duurt lang.

PCR-sputum voor tuberculose

De polymerasekettingreactie (PCR) methode is zeer nauwkeurig. Het detecteert de aanwezigheid van een virus met 100% zekerheid, terwijl andere tests met een klein aantal mycobacteriën een negatief resultaat kunnen geven. Het is gebaseerd op de detectie van bacterieel DNA in de genomen monsters.

Onder invloed van enzymen en temperatuur (van 50º tot 95ºС) worden uit één DNA-molecuul twee DNA-moleculen gevormd. Het duurt 3 minuten. Om het resultaat te krijgen, zijn 30-40 cycli voldoende, wat anderhalf tot twee uur betekent. De PCR-methode detecteert tuberculose in de vroegste stadia van zijn ontwikkeling.

Microscopisch onderzoek van sputum bij tuberculose

Microscopisch onderzoek van sputum onthult eosinofielen - een van de subtypes van leukocyten, een groot aantal erytrocyten bij longbloedingen, elastische vezels, Kurshman-spiralen, Ehrlich's tetrad.

Ondanks dat er in de natuur veel andere zuurresistente bacteriën dan tuberculose zijn, is dit toch een van de belangrijkste methoden om tuberculose vast te stellen, omdat. Verschilt in eenvoud en snelheid (vanaf een uur). Microscopisch onderzoek van sputum maakt het mogelijk om de gevaarlijkste patiënten voor omliggende patiënten te identificeren, evenals om de dynamiek van de behandeling te traceren. [3]

Sputumresultaat voor tuberculose

Een positieve uitslag van de sputumtest betekent dat Koch's bacil is gedetecteerd en dit bevestigt de diagnose. Negatieve indicatoren sluiten het niet uit en vereisen andere onderzoeken: tuberculinetest, enzymimmunoassay, histologisch, fluorografie, radiografie, computertomografie.

Waarin verschilt het sputum van longontsteking van tuberculose?

Bij longontsteking wordt het vaakst slijm en mucopurulent sputum waargenomen, maar bloedverontreinigingen kunnen niet alleen bij tuberculose zijn, maar ook bij focale pneumonie. De oranjebruine kleur is inherent aan zowel lobaire longontsteking als tuberculose.

Beide pathologieën worden gekenmerkt door fibrineuze stolsels in het sputum, maar bij longontsteking zijn er geen rijstvormige lichamen (Koch-lenzen), kunnen minder eiwitten en gal worden gedetecteerd.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.