^

Gezondheid

Verspreide longtuberculose: symptomen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Verschillende pathomorfologische veranderingen en pathofysiologische stoornissen die optreden bij verspreide tuberculose veroorzaken kenmerkende symptomen van uitgezaaide longtuberculose.

Acute verspreide (miliary) pulmonale tuberculose ontwikkelt zich meestal binnen 3-5 dagen en bereikt volledige ernst op de 7-10e dag van de ziekte. De volgende symptomen van gedissemineerde longtuberculose verschijnen eerst: zwakte, toegenomen zweten, verergering van de eetlust, koorts, hoofdpijn en soms dyspepsie. De lichaamstemperatuur stijgt snel tot 38-39 ° C; merk een koorts op van een hectisch type. Toenemende intoxicatie en functiestoornissen gepaard met gewichtsverlies, zwakte, overmatig zweten, verdoofd of tijdelijk bewustzijnsverlies, delirium, tachycardie en akrotsia-Nozomi. Een kenmerkend klinisch symptoom van uitgezaaide longtuberculose is kortademigheid. Misschien het uiterlijk van een hoest, vaak droog, soms met de toewijzing van karig slijmig sputum. In sommige gevallen lijkt aan de voorkant van de borst en bovenbuik een delicate rosaceuze uitslag, veroorzaakt door de ontwikkeling van toxische allergische trombovasculitis.

Over het gehele oppervlak van de longen bepaalt u het trommelvaatje, luistert u naar verzwakte of harde ademhaling, een kleine hoeveelheid droge of kleine borrelende reeksen. Vaak opgemerkt toename van de lever en milt, soms een matige zwelling van de buik.

De scherp uitgedrukte symptomen van intoxicatie met diepe functionele stoornissen van het centrale zenuwstelsel lijken op tyfeuze koorts en zijn de basis voor de diagnose van de tyfusvorm van miliaire tuberculose. Dergelijke patiënten worden vaak in eerste instantie opgenomen in het ziekenhuis op algemene besmettelijke afdelingen.

Dyspnoe asfiksicheskogo type toenemende tachycardie, acrocyanose, evenals de droge hoest veroorzaakt precipitatie miliaire foci in de bronchiale mucosa, kan de vorm van miliary longtuberculose diagnosticeren. Patiënten met deze vorm van tuberculose worden vaak gehospitaliseerd in therapeutische afdelingen, uitgaande van een niet-specifieke etiologie van het ontstekingsproces in de longen.

Zonder etiotropische behandeling verloopt miliaire tuberculose snel en krijgt vaak een ingewikkelde weg. Toenemende tuberculoseintoxicatie en respiratoire insufficiëntie leiden meestal tot de dood in de eerste 2 maanden van de ziekte.

Subacute gedissemineerde pulmonale tuberculose ontwikkelt zich gewoonlijk geleidelijk, binnen een paar weken en heeft geen heldere manifestaties. Ondanks de aanzienlijke lengte van de laesie, kan het welzijn van de patiënt goed zijn. En de algemene conditie is bevredigend. Typisch, de discrepantie tussen de lage ernst van klinische manifestaties en de meervoudige aard van longbeschadiging. Patiënten met subacute verspreid tuberculose note uitgedrukt vegetatieve-vasculaire dystonie, psycho-emotionele labiliteit en een soort euforie, die wordt uitgedrukt in een bevooroordeelde evaluatie van hun aandoening.

Bij het begin van de ziekte zijn de meest voorkomende symptomen algemene zwakte, verhoogde vermoeidheid, verminderde efficiëntie, prikkelbaarheid, zweten, verergering van de eetlust, een geleidelijke afname van het lichaamsgewicht. Soms worden subfebriele lichaamstemperatuur, een lichte dyspnoe en een terugkerende productieve hoest opgemerkt. In de toekomst, vaak pijn in de zijkant of transpiratie en pijn in de keel bij het slikken, hees stem. Deze symptomen van uitgezaaide longtuberculose duiden meestal op de ontwikkeling van typische complicaties van gedissemineerde tuberculose. Pijn aan de zijkant geeft het mogelijke optreden van pleuritis aan en veranderingen in de bovenste luchtwegen - tuberculose van het strottenhoofd.

Een objectief onderzoek van patiënten met subacute gedissemineerde tuberculose kan worden gedetecteerd blijvende rode autographism relatief symmetrische verkorting van percussiegeluiden en niet-vaste droge piepen interscapulum via foci verzamelzones. Soms zijn er natte, kleine bellen te horen, en in de formatie van holtes van verval - en medium borrelende rales.

Bij langzame progressie wordt subacute gedissemineerde pulmonale tuberculose geleidelijk omgezet in chronische verspreide tuberculose.

Symptomen van verspreide longtuberculose zijn afhankelijk van de fase van het tuberculoseproces en het voorschrijven ervan. Wanneer het proces verergert, worden symptomen van intoxicatie en hoest, vaker droog, soms met een kleine hoeveelheid sputum, waargenomen. Wanneer de ontstekingsreactie afneemt, verloopt de ziekte vrijwel asymptomatisch. Na een tijdje wordt het proces echter opnieuw verergerd.

Dyspnoe wordt beschouwd als het meest constante klinische symptoom van chronisch verspreide tuberculose. De ontwikkeling ervan is geassocieerd met een geleidelijke toename van diffuse fibrose en emfyseem. Met een exacerbatie van het tuberculoseproces en een toename in intoxicatie, neemt ook de manifestatie van dyspneu toe. Vaak worden patiënten opgemerkt voor verschillende neurotische reacties veroorzaakt door functionele veranderingen in het centrale en autonome zenuwstelsel. Endocriene aandoeningen zijn mogelijk, met name hyper- of hypothyreoïdie.

Fibrotische veranderingen in de bovenste lobben van beide longen, bronchiale misvormingen en chronische bronchitis veroorzaken een verkorting van het percussiegeluid boven de bovenste delen van de borst, het uiterlijk van droge ademhalingstoestellen. Tijdens de periode van exacerbatie, kunt u luisteren naar tal van natte geluiden. Boven de lagere delen van de borst in verband met emfyseem, wordt een trommelvaste percussiegeluid onthuld en een verzwakte blaasje ademhaling wordt gehoord. Grotten met chronische verspreide tuberculose zijn vaak "stom", d.w.z. Met percussie en auscultatie worden ze niet gedetecteerd.

Zonder behandeling wordt geleidelijk aan chronische gedissemineerde tuberculose voortgebracht en wordt deze omgezet in fibreuze caverneuze tuberculose. Etiotropische behandeling leidt gewoonlijk tot gedeeltelijke resorptie van foci van tuberculose. De meeste foci zijn verdicht en ingekapseld en diffuse fibrotische veranderingen in de longen worden na verloop van tijd duidelijker.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Complicaties van uitgezaaide tuberculose

Complicaties van gedissemineerde longtuberculose: hoestachtige pneumonie, hematogene verspreiding. Vorming van meerdere holtes in de longen gevolgd door bronchogene verspreiding.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.