^

Gezondheid

A
A
A

Coxitis van het heupgewricht

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Ontsteking van het heupgewricht of artritis kan worden gedefinieerd als coxitis van het heupgewricht, waarbij de term "coxitis" (van het Latijnse coxae - dij) - zonder de locatie van het ontstekingsproces te specificeren - medisch gezien zelfvoorzienend is. [1]

Epidemiologie

Experts schatten de prevalentie van coxitis op 14,2% van alle artritis; het aandeel posttraumatische ontsteking van het heupgewricht is niet groter dan 5-10% van alle gevallen, en het aandeel reactieve coxitis varieert van 0,6 tot 2,7 gevallen per 100 duizend mensen.

Volgens sommige gegevens wordt septische artritis in de kindertijd en adolescentie gediagnosticeerd in één geval in 70 duizend medische bezoeken.

Purulente coxitis bij een oudere volwassene wordt jaarlijks gedetecteerd bij ongeveer vijf personen per 90-100 duizend mensen.

Oorzaken coxiet

Het ontstekingsproces bij coxitis heeft verschillende oorzaken en kan de synoviale membranen en botstructuren van het  heupgewricht aantasten . En afhankelijk van de oorsprong worden soorten of typen van de ziekte onderscheiden.

Het resultaat van een verwonding, zelfs een langdurige ernstige verstuiking, fractuur van de femurhals of dislocatie van het heupgewricht, is de posttraumatische ontsteking - rechtszijdige of linkszijdige coxitis.

Wanneer het gewricht wordt aangetast door Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus), pneumokokken (Streptococcus pneumoniae), evenals beta-hemolytische kokken (Haemophilus influenzae en Kingella kingae), ontwikkelt zich infectieuze coxitis. Onder de virussen die bij dit type ziekte betrokken zijn, noemen experts het rubella-virus (Rubella-virus) en het Epstein-Barr-virus; hepatitis B-, C- en E-virussen; parvovirus B19.

Met hematogene schade aan het gewricht door Mycobacterium tuberculosis (Mycobacterium tuberculosis), vaak veroorzaakt door reactivering van mycobacteriële foci uit het verleden, kan tuberculeuze coxitis zich ontwikkelen - in de vorm van perifere osteoarticulaire tuberculose van het heupgewricht. [2]

Infectieuze etiologie heeft septische coxitis,  septische artritis  of acute purulente coxitis, die streptokokken, stafylokokken, gonokokken, enz. Is. En als er een sereuze effusie in de holte van het ontstoken gewricht is, wordt sereuze coxitis bepaald.

Reactieve coxitis wordt ook geassocieerd met infectie -  reactieve artritis  van het heupgewricht of infectieus-allergische coxitis, veroorzaakt door een verhoogde immuunrespons op urogenitale of gastro-intestinale ziekten uit het verleden die worden veroorzaakt door een bacteriële infectie zoals Neisseria gonorroe, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Salmonella enteritenteria,  [3] Yersinia enterocolitica, Campylobacter jejuni. Bij reactieve artritis ontwikkelt zich een ontsteking van de gewrichten enkele weken of maanden na ziekten van de urogenitale organen of het maagdarmkanaal. [4], 

Lees meer in de publicatie –  Wat veroorzaakt reactieve artritis?

Allergische coxitis, waarbij ontsteking van de gewrichten optreedt als een auto-immuunreactie van het lichaam, wordt geassocieerd met het gebruik van bepaalde voedingseiwitten.

Voorbijgaande of voorbijgaande coxitis (toxische voorbijgaande ontsteking van het synoviale membraan van het gewricht) kan bij kinderen van drie tot tien jaar na eerdere virale infecties worden gediagnosticeerd als een syndroom van acute heuppijn met stijfheid in het heupgewricht en atraumatische kreupelheid - coxitissyndroom ( ook wel prikkelbare heup syndroom genoemd).

Bij patiënten met  systemische lupus erythematodes  (SLE) wordt bilaterale coxitis geassocieerd met een verminderde bloedtoevoer naar de weefsels van het gewricht en de ontwikkeling van hun avasculaire necrose.

Lees ook:  Oorzaken van gewrichtspijn [5]

Risicofactoren

Risicofactoren voor het ontwikkelen van coxitis zijn:

  • heupgewricht verwondingen;
  • heupdysplasie en verplaatsing van de epifyse van het bovenbeen bij zuigelingen;
  • vroeggeboorte van kinderen;
  • infectieziekten bij kinderen en adolescenten;
  • osteonecrose;
  • osteodystrofie (ziekte van Paget);
  • de aanwezigheid van auto-immuunziekten, voornamelijk reumatoïde artritis; [6]
  • suikerziekte;
  • overgewicht.

Pathogenese

In de meeste gevallen wordt de pathogenese van coxitis geassocieerd met slijtage en dunner worden van het kraakbeen dat de oppervlakken van de botelementen van dit gewricht bedekt.

Met zijn tuberculeuze laesie kan het proces worden beperkt tot het synoviale membraan (met minimale vernietiging van het gewrichtsoppervlak), maar wanneer de ontsteking ontstaat in het botweefsel of zich er sterk naar toe verspreidt, worden de gewrichtsoppervlakken en epifyse vernietigd, gevolgd door reactieve vorming van osteofyten.

Virussen kunnen het synoviale membraan van de gewrichten of de omliggende weefsels binnendringen en worden door het immuunsysteem als antigenen waargenomen. In dit geval vallen immuuncellen niet alleen virussen aan, maar worden ze ook in het gewricht afgezet in de vorm van zogenaamde immuuncomplexen, die acute virale ontsteking van het heupgewricht veroorzaken - acute coxitis.

Zoals reactieve artritis van elk gewricht, heeft reactieve coxitis een immuungemedieerd ontwikkelingsmechanisme dat verband houdt met het feit dat bacteriën en virussen die de bloedbaan binnenkomen, T-lymfocytactiviteit induceren, die zich naar de gewrichtsweefsels zal verspreiden. Studies hebben de cytotoxische rol van het humaan leukocytenantigeen B27 (HLA-B27) in de pathogenese van reactieve gewrichtsontsteking onthuld: dit eiwit van bloedleukocyten kan de reactie van het immuunsysteem op cellulair niveau veranderen, waardoor het agressiever wordt.

Symptomen coxiet

Pijn in het heupgewricht , een schending van zijn functies, wat leidt tot stijfheid (beperkte mobiliteit) van het gewricht, evenals moeite met lopen zijn de belangrijkste symptomen van coxitis.

In elk geval zijn de eerste tekenen van ontsteking in een vroeg stadium van de ziekte pijn, vaak gering (met uitzondering van de acute vorm). Mensen met heupartritis klagen vaak over pijn in de ochtend als ze uit bed komen. Tegelijkertijd neemt voor velen, na 20-30 minuten na het opstaan, de pijn af.

Stijfheid en pijn (die kan uitstralen naar de knie) leiden tot klachten over moeilijk opstaan uit een stoel, trappen op en af gaan en bukken; op het onvermogen om te hurken en heupabductie.

Als de ontsteking het gewricht blijft aantasten, kan een Trendelenburg-gang (met bekkenkanteling) en de zogenaamde antalgische gang, met mank lopen en lopen in kleine stappen (om pijn te verminderen), optreden; in een later stadium kan een vaste beperking van flexie/extensie en abductie/adductie van de heup optreden, waardoor patiënten zichtbaar mank gaan lopen.

Bij septische coxitis is de huid boven het gewricht hyperemisch en heet, de lichaamstemperatuur stijgt tot koorts, er kan algemene zwakte, hoofdpijn en misselijkheid zijn. En bij pasgeborenen en zuigelingen wordt het heupgewricht meestal in abductieflexie en externe rotatie gehouden.

Hoe heupcoxitis zich manifesteert bij kinderen, lees de publicatie:  Pijn in het heupgewricht bij kinderen

Complicaties en gevolgen

Coxitis leidt tot de vernietiging van kraakbeen met een geleidelijke toename van pijn. En de contractuur van de periarticulaire spieren leidt tot een functionele of daadwerkelijke verkorting van de ledemaat aan de zijkant van het aangetaste gewricht. Scoliose ontwikkelt zich vaak.

Complicaties van heupreactieve artritis zijn onder meer spondylitis ankylopoetica en ontsteking van het sacro-iliacale gewricht. [7]

Reactieve coxitis kan leiden tot chronische articulaire, oogheelkundige en cardiale gevolgen.

In het geval van septische coxitis bestaat niet alleen het gevaar van onomkeerbare vernietiging en ontwrichting van het gewricht, maar ook van overlijden door de ontwikkeling van sepsis: tot 15% van de mensen sterft met behandeling en meer dan 65% zonder behandeling.

Diagnostics coxiet

Diagnose van coxitis begint met een gedetailleerde geschiedenis en lichamelijk onderzoek van de patiënt.

Er wordt getest: een algemeen en biochemisch bloedonderzoek, een bloedonderzoek op reumafactor, op C-reactief proteïne, op antistoffen tegen M. Tuberculosis en andere bacteriën; PCR-bloedtest voor viraal DNA; serumanalyse voor HLA-B27-antigeen; algemene klinische analyse van gewrichtsvloeistof  (verkregen door aspiratie van het gewricht) met de daaropvolgende bacteriecultuur.

Instrumentele diagnostiek wordt gebruikt: röntgenfoto en  echografie van de heupgewrichten , CT en  MRI van het heupgewricht , scintigrafie.

Volgens deskundigen kan de differentiële diagnose van coxitis moeilijk zijn. Septische artritis moet bijvoorbeeld worden onderscheiden van acute hematogene osteomyelitis en juveniele idiopathische artritis, het sarcoom van Ewing en de ziekte van Perthes.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling coxiet

Bij infectieuze coxitis van bacteriële oorsprong zijn de belangrijkste geneesmiddelen antibiotica:  Vancomycine , evenals geneesmiddelen van de cefalosporinegroep voor injectie -  Ceftriaxon Ceftazidim  , enz. Voor tuberculeuze coxitis wordt Rifampicine gebruikt, voor septische coxitis - Flucloxacilline, Clindamycin, Amoxicilline. Meer informatie in het artikel -  Antibiotica voor de behandeling van artrose en artritis van de gewrichten .

Behandeling voor andere vormen van heupartritis is gericht op het verlichten van symptomen en het voorkomen van chronische complicaties. Lees verder:

Fysiotherapiebehandelingen, waaronder oefentherapie, komen uitgebreid aan bod in de publicatie  Fysiotherapie bij gewrichtsaandoeningen .

Chirurgische behandeling van etterende en sereuze coxitis is om het gewricht te draineren. In andere gevallen, bij een gevorderde ziekte die niet vatbaar is voor conservatieve maatregelen, kan een volledige vervanging (prothese) van het heupgewricht nodig zijn. [8], [9]

Het voorkomen

De beste manier om infectieuze coxitis te voorkomen, is door bacteriële en virale infecties te voorkomen door een goede persoonlijke hygiëne te handhaven, de voorkeur te geven aan beschermde seks en het immuunsysteem te versterken.

Het wegwerken van extra kilo's vermindert de mechanische belasting van de heup en andere gewrichten van de onderste ledematen, wat de slijtage van gewrichtskraakbeen vertraagt.

Prognose

De afhankelijkheid van de prognose van coxitis van het heupgewricht van de etiologie is duidelijk. Gonokokkencoxitis kan volledig worden genezen, terwijl in geval van septische ontsteking veroorzaakt door Staphylococcus aureus, na behandeling met antibiotica, de functies van het heupgewricht in 46-50% van de gevallen worden hersteld en de rest van de patiënten wordt uitgeschakeld door functionele aantasting van het gewricht.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.