^
A
A
A

Wetenschappers hebben 's werelds eerste medicijn ontwikkeld dat de ontwikkeling van staar vertraagt

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

06 September 2011, 22:06

Wetenschappers die 's werelds eerste medicijn ontwikkelden, dat de ontwikkeling van cataract vertraagt en de vorming ervan vertraagt, behoorden tot de vijf finalisten van de competitie van bedrijfsprojecten georganiseerd door de University of Queensland (Australië).

De enige bestaande methode voor het behandelen van cataracten is chirurgische verwijdering van de bewolkte lens en deze te vervangen door een synthetische lens.

Het medicijn Calpain Therapeutics is gericht op eiwitten in het oogweefsel. Wanneer geactiveerd door verschillende triggers, inclusief die geassocieerd met veroudering, veroorzaakt dit eiwit een vertroebeling van de lens. Ernstige cataracten zijn de belangrijkste oorzaak van blindheid.

Hoewel in de meeste gevallen de cataract zich ontwikkelt wanneer een persoon oud wordt, kan deze ziekte soms worden veroorzaakt door diabetes, oogtrauma, blootstelling aan ultraviolet zonlicht, langdurig gebruik van steroïde medicijnen, roken en alcoholmisbruik. Volgens het Internationaal Agentschap voor de Preventie van Blindheid zijn bijna 18 miljoen mensen tegenwoordig blind vanwege staar, veel van hen wonen in arme landen.

Nu zijn er geen medicijnen die de ontwikkeling van cataract voorkomen of omkeren. De enige behandelingsmethode - chirurgische verwijdering van de bewolkte lens en de vervanging ervan door synthetisch. Elk jaar worden in Australië meer dan 200 duizend dergelijke operaties uitgevoerd, en in de Verenigde Staten - ongeveer 3,4 miljoen.

Testen van het medicijn ontwikkeld door Calpain Therapeutics, toonden aan dat het de progressie van cataract aanzienlijk vertraagt. Het geneesmiddel kan worden geproduceerd in de vorm van druppels of crème, die elke nacht vóór het slapengaan met de ogen moeten worden behandeld . Welnu, en om een cataract in een vroeg stadium te ontdekken, is het mogelijk door middel van gebruikelijke inspectie van de ogen. Zodra de diagnose is gesteld, kunt u beginnen met het innemen van een nieuw geneesmiddel dat het verloop van de ziekte zal vertragen. Zelfs als er slechts één oog in cataract is, is er een grote kans dat het de tweede zal beïnvloeden, dus beide ogen moeten worden behandeld.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.