^

Gezondheid

A
A
A

Cataract

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Cataracten zijn aangeboren of verworven degeneratieve opacificatie van de lens. Het belangrijkste symptoom is de geleidelijke pijnloze vervaging van het gezichtsvermogen. De diagnose wordt oftalmoscopisch vastgesteld en geïnstalleerd bij inspectie op spleetlamp. Behandeling van cataract bestaat uit chirurgische verwijdering van de lens en implantatie van de intraoculaire lens.

Cataract - eventuele ondoorzichtigheid van de lens. Onlangs gevonden dat turbiditeit cataract progressie vermindert de hoeveelheid obscheyu (vooral oplosbaar) eiwit verdwijnen aminozuren, verandert het gehalte aan vrije, sterk gebonden labilno- en ureum als gezelschap component van het optische systeem. De activiteit van lactaat dehydrohease is merkbaar zwakker en er treedt een verschuiving op in het iso-enzym spectrum, wat wijst op een vertraging van de glycolyse snelheid, een afname in weefseloxygenatie en de ontwikkeling van metabole acidose. De onderlinge relatie van de uitwisselingsprocessen is verbroken.

Dus cataracten zijn een eiwitziekte. Aan de basis van de ontwikkeling van pathologische veranderingen in de lens die leiden tot cataracten, zijn er storingen in metabole processen. Een belangrijk effect op de ontwikkeling van deze processen maakt het milieu, t. E. Omgevingsfactoren, leefomstandigheden, chronische en systemische ziekten, slechte gewoontes (roken, alcoholgebruik) en anderen. In dit verband, met het oog op gevorderde dekking te voorkomen is het noodzakelijk om uit te voeren verklarende werken met patiënten over de noodzaak om roken uit te sluiten, regelmatige behandeling van coronaire hartziekten, ademhalingsinsufficiëntie, diabetes, helminthische invasie. Het grote belang van de dag voor de preventie van lensziekten is de eliminatie van milieuschadelijke factoren (radionucliden, chemicaliën die de grond verontreinigen), het bestrijden van alcoholisme.

De lens, in tegenstelling tot alle andere stoffen van het oog, groeit door het leven heen door het epitheel binnenin zichzelf. Dit gebeurt als volgt. Lensepitheel bevindt zich in de vorm van een laag of miljoenen cellen. Ze vermenigvuldigen de hele tijd en gaan naar de evenaar. Wanneer de epitheliale cel de evenaar bereikt, wordt deze de moeder en krijgt de lensvezels de geboorte - twee tweelingen, waarvan er een naar het voorste deel gaat, de andere - naar het achterste. De cel die nakomelingen gaf, sterft, lyses. Maar er is geen leegte in de natuur, de plaats van deze cel wordt ingenomen door haar zuster en het proces gaat door. Naarmate de leeftijd vordert, hopen jonge lensvezels op in de periferie, de oudere in de buurt van de kern. Hoe ouder de patiënt, hoe dichter haar kern. Aldus neigen de lensvezels in het reproductieproces naar het midden en botsen met elkaar, hetgeen leidt tot de vorming van corticale naden. De naad van de cortex is de plaats van de botsing van de lensvezels, waar een groep vezels stopt met groeien, dat wil zeggen, de stralen van de lens van de ster verschijnen - de naden van de cortex. Het kennen van de optische zones van de lens is noodzakelijk om de lokalisatie van opaciteit en het type cataract nauwkeurig te bepalen.

In de lens zijn geen vaten en zenuwen. In dit opzicht is er geen ontsteking. Het lenswerk is echter intensief. Met de leeftijd verschijnen dystrofische veranderingen erin, dat wil zeggen, er is een cataract.

Cataract - veranderingen in de samenstelling van oogvocht in gevallen binnengedrongen ongebruikelijke ingrediënten, of het gebrek daaraan van noodzakelijke stoffen, wat leidt tot verstoring van het metabolisme in de epitheliale cellen en vezels van de lens. Voor elke verzwakking van het metabolisme in de cellen van het epitheel reageren de lensvezels met dezelfde reactie; ze zwellen op, worden troebel en desintegreren. De troebelheid en het verval van de lensvezels kunnen ook optreden door mechanische beschadiging van de lenscapsule. Het woord "cataract" betekent "waterval", die behoort bij het oude idee van cataract als modderige grijze film, als een waterval dalen beneden in het oog tussen de iris en de lens.

De dekking van de lens wordt gedetecteerd door het oog te onderzoeken met behulp van de methode van doorvallend licht. In het doorvallend licht zijn gedeeltelijke opaciteit van de lens zichtbaar als donkere banden, vlekken op de achtergrond van het gloeiende rode licht van de pupil. Aanzienlijke en volledige vertroebeling van de lens is merkbaar zelfs bij zijverlichting. Tegelijkertijd heeft het pupilgebied niet, zoals gebruikelijk, een zwarte kleur, het lijkt grijs en zelfs wit. Bij het bestuderen van rood licht in doorvallend licht, zal de pupil dat niet doen.

Bij onderzoek, om de hele lens (perifere delen en het midden) te zien, neemt u een medische dilatatie van de pupil (instill 1% atropine, tropicamide),

Bij ouderen, vóór oogvergroting, is het noodzakelijk de intraoculaire druk te meten, omdat veel geneesmiddelen die de pupil verwijden de intraoculaire druk kunnen verhogen. Wanneer de patiënt lijdt aan glaucoom en het is noodzakelijk om de pupil te bestuderen breiden, gebruik dan een 1% oplossing van amfetamine, die langzaam en matig verwijdt de pupil en na de studie vernauwt de pupil 1% - een zoutoplossing van pilocarpine.

Voor de studie van de lens wordt meestal een spleetlamp gebruikt. Geconcentreerde lichtstraal van de spleetlamp snijdt als het ware de lens af, geeft zijn optische doorsnede, waarin details van de normale structuur en pathologische veranderingen zichtbaar zijn. Met deze methode is het mogelijk om de initiële veranderingen in de lens en de capsules te detecteren, terwijl deze bij andere methoden nog niet kunnen worden gedetecteerd. Afhankelijk van de intensiteit en locatie van troebelheid zijn de symptomen van vertroebeling van de lens visuele stoornissen. Bij kleine opaciteit van de lens daalt het zicht niet. Een persoon merkt ze niet als ze zich in het pupilgebied bevinden (bijvoorbeeld met polaire staar).

Met een grotere dekking van de lens, met name de centrale locatie, neemt de gezichtsscherpte enigszins af. Met volledige dekking van de lens is het zicht volledig verloren, maar het vermogen om licht te voelen - de lichtperceptie - blijft. Om ervoor te zorgen dat wanneer de lens volledig vertroebeld is, het netvlies en de oogzenuw functioneel gezond zijn, bepaalt u de lichtperceptie en de projectie ervan.

Een patiënt met volledige vertroebeling van de lens kan de locatie van de lichtbron (lampen, kaarsen) vrij en correct lokaliseren, wat duidt op het behoud van het optische zenuwstelsel en zijn functies. Opacificatie van de lens kan het gezichtsvermogen van het onderwerp beïnvloeden.

Met volledige dekking van de lens en een normaal functionerend optisch-nerveus apparaat, wordt niet alleen de lichtperceptie behouden, maar ook de kleurperceptie. Juiste herkenning van kleuren geeft het behoud van de functie van de gele vlek aan.

Naast het verminderen van het gezichtsvermogen, klagen patiënten met ontwikkelende lensdekking vaak over monoculaire polyopie, wanneer in plaats van één lamp of zetpil de patiënt ze in het meervoud ziet. Dit is afhankelijk van het verschil in breking in de transparante en troebele delen van de lens.

Met het begin van cataract is ook de ontwikkeling van de myopische breking van een zwakke graad in een evenredig oog kenmerkend. Oudere mensen die eerder ver in de verte hadden gezien en die een bril gebruikten om te lezen, merken dat ze slechter af zijn geraakt in de verte, en ze kunnen lezen zonder bril. Het uiterlijk van bijziendheid is ook te wijten aan een toename van de brekingsindex van de troebele lens. De diagnose van cataract, ondanks het gemak van detectie van lens-opaciteit, kan niet worden gedaan met alleen extern onderzoek of met zijverlichting, vooral bij ouderen, waarvan de kern van de lens is gecomprimeerd. Alleen de studie met doorvallend licht maakt de diagnose van cataract nauwkeurig.

Opacificatie van de lens (cataract) verschilt in hun ziektebeeld, lokalisatie, ontwikkelingstijd en beloop, verdeeld in verworven en aangeboren. Progressieve cataracten worden in de regel verworven, congenitaal - stationair.

Afhankelijk van de lokalisatie van de cloud worden de volgende typen van cataract: voorste en achterste polaire as, zonulyarnuyu, nucleaire, corticale, all-out, rug, beker, polymorfe, de kroon.

trusted-source[1], [2], [3]

Wat moeten we onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.