^

Gezondheid

A
A
A

Blindheid en gedeeltelijk verlies van gezichtsvermogen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De aard van blindheid varieert sterk in verschillende regio's van de wereld, die afhangt van de lokale voedingsgewoonten en de aard van de ziekte die leidde tot verlies van het gezichtsvermogen. Voor ziekten die het vaakst verantwoordelijk zijn voor het verlies van het gezichtsvermogen (in de wereld), zijn trachoom, cataract, glaucoom, keratomalacie en onchocerciasis, en in het verleden - pokken, lepra, gonorroe en syfilis (nu de waarde van de laatste in dit opzicht aanzienlijk verlaagd).

In verschillende landen van de wereld gebeurt blindheid in verschillende snelheden: in Afrika (in sommige regio's) bereikt het 10: 1000, terwijl in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten het 2: 1000 is. In Engeland wordt blindheid willekeurig geregistreerd, d.w.z. Met enkele individuele uitweidingen. Hoewel gebruikelijk in de wereld, de definitie van blindheid is het onvermogen om licht te onderscheiden, maar de persoon moet worden opgenomen als een blind, als de scherpte van hun visie minder dan 3/60, en als het meer dan dit bedrag, de velden met belangrijke visuele beperking (zoals bij glaucoom) . In 1989 werden 153.000 personen met een visuele beperking geregistreerd in het VK en 13.000 werden elk jaar voor het eerst als verblind geregistreerd en 91.000 als personen met gedeeltelijk gezichtsverlies. Het criterium voor gedeeltelijk verlies van gezichtsvermogen is gezichtsscherpte minder dan 6/60 (of meer dan 6/60, maar met beperkte gezichtsvelden).

In de afgelopen 60 jaar zijn de oorzaken van blindheid aanzienlijk veranderd in het VK. Bijvoorbeeld, in de jaren 1920 was de oogtest van pasgeborenen verantwoordelijk voor 30% van de blindheid van alle gevallen die werden aangetroffen in Engelse scholen voor blinden, en is nu een zeldzame en geneesbare ziekte.

Heel vaak werd in de jaren zestig retrolentale fibroplasie gediagnosticeerd, met name bij premature baby's. Het monitoren van deze kinderen met intra-arteriële zuurstofadministratie lijkt te hebben geleid tot de preventie van deze ziekte, die gepaard gaat met een zeer hoge concentratie zuurstof in de geïnspireerde lucht. In verband met de toename van de bejaardenleeftijd zijn de ziekten die vooral deze leeftijdscategorie treffen tegenwoordig de meest voorkomende oorzaken van blindheid. Bijna 2/3 zijn de blinden die ouder zijn dan 65 en 1/3, die ouder dan 75 jaar. Maculaire degeneratie, cataract en glaucoom zijn de drie meest voorkomende oorzaken van blindheid in het VK.

In Engeland en Wales ligt de verantwoordelijkheid voor het registreren van blinden bij het lokale bestuur. Een aanvraag voor de registratie van een blind wordt gedaan door een oogarts-oculist, zijn vorm is willekeurig, niet-standaard. De geregistreerde persoon krijgt onmiddellijk bepaalde privileges - gratis reizen in het transport, vrijstelling van grote belastingen, lagere kosten voor het kijken van televisieprogramma's, enkele reisrechten en toegang tot "sprekende" boeken. Om personen met gedeeltelijk zichtverlies "sprekende" boeken te laten gebruiken, moet een speciaal certificaat van de oogarts worden verkregen. Vroeger moest een geregistreerde blinde persoon thuis worden bezocht door een maatschappelijk werker, maar op dit moment wordt dit niet gedaan, hoewel de sociale dienst werknemers heeft die gespecialiseerd zijn in het helpen van blinden. Het Royal National Institute for the Blind is altijd bereid om hulp te bieden, zoals geleidehonden (ze kunnen altijd gehuurd worden indien nodig). Kinderen met een slecht gezichtsvermogen krijgen enige hulp bij het trainen. In speciale scholen wordt de verhouding tussen lesgeven en leerlingen verhoogd ten gunste van opvoeders en is er speciale uitrusting, veel oogartsen worden toegewezen aan veel kinderen die ze thuis bezoeken. Het nadeel van dit systeem is dat dergelijke kinderen weinig contact hebben met andere kinderen, vooral als ze in een gesloten school zitten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Hoe te onderzoeken?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.