^
A
A
A

Melk kan helpen in de strijd tegen kanker

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

05 October 2012, 11:07

Deskundigen associeerden melkconsumptie altijd met het verbeteren van de gezondheid, waardoor het risico op het ontwikkelen van diabetes en het metabool syndroom werd verminderd. Zweedse onderzoekers van de Universiteit van Lund hebben ontdekt dat als gevolg van eiwit laktoferritsinu 4-14 bevatten (Lfcin4-14) in de melk, de melk is in staat om de groei van darmkankercellen remmen, het verlengen van de celcyclus over een lange periode van tijd voordat de chromosomen worden gerepliceerd.

De resultaten van onderzoek wetenschappers gepubliceerd in het oktobernummer van het tijdschrift "Journal of Dairy Science."

In de loop van het onderzoek onderwierpen specialisten darmkankercellen aan bestraling, dit resulteerde in DNA-schade. In de volgende fase van het experiment hebben wetenschappers de cellen gegroeid, in het eerste geval met lactoferricine 4-14, en in de tweede - zonder het te gebruiken in het proces van celgroei.

Om het mechanisme te begrijpen waarmee lactoferricine 4-14 DNA-schade vermindert, evalueerden onderzoekers de niveaus van verschillende eiwitten die betrokken zijn bij het celcyclusproces, DNA-herstel en celdood.

Zij vonden een toename flap endonuclease-1 eiwit gekoppeld aan DNA-synthese afnemen B-cellymfoom 2 reagerend eiwit X, die is geassocieerd met celdood, alsmede het verminderen H2AX niveaus, die een efficiëntere DNA herstel aangeeft.

"Deze veranderingen in expressie bevestigen onze hypothese dat blootstelling aan lactoferricine 4-14 heeft geleid tot een toename van DNA-celherstel", zegt hoofdauteur Dr. Stina Oredsson.

Dr. Oredsson merkt op dat kankercellen in het algemeen defecten in de mechanismen van DNA-reparatie hebben. Aldus kan lactoferricine 4-14 een groter effect op normale cellen produceren dan op kankercellen.

"Onze gegevens geven aan dat het effect van lactoferricine 4-14 op de verlenging van de celcyclus kanker kan helpen voorkomen met behulp van melk. Om echter uiteindelijk conclusies te trekken, is het noodzakelijk om verder onderzoek te doen naar het effect van dit eiwit, maar al met behulp van andere methoden, "vat Dr. Oredsson samen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.