^

Gezondheid

A
A
A

Metabool syndroom: een overzicht van informatie

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Metabool syndroom - een groep van ziekten en pathologische aandoeningen, die gebaseerd zijn op insulineresistentie.

In de literatuur, de volgende synoniemen voor het metabool syndroom: insulineresistentie syndroom, syndroom van multipel stofwisselingsziekten plyurimetabolichesky syndroom, hormonale metabool syndroom, de X-syndroom, dodelijke kwartet overvloed syndroom.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Epidemiologie van het metabool syndroom

In geïndustrialiseerde landen heeft 15-30% van de volwassen bevolking een metabool syndroom. Onder die van middelbare leeftijd zijn er velen die gevaar lopen. Door het risico op metabool syndroom personen van middelbare leeftijd met de aanwezigheid van viscerale obesitas, borderline hypertensie en lipide triade (matig ernstige hypercholesterolemie, hypertriglyceridemie en lage HDL-C niveaus in serum). In deze populatie met een hoge frequentie die premature atherosclerotische veranderingen in de intima van schepen.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Oorzaken van metabool syndroom

De voornaamste oorzaak van het metabool syndroom is een aangeboren of verworven insunorezistentnost, dwz ongevoeligheid van de perifere weefsels (lever, spier, vetweefsel, en anderen.) insuline. Genetische aanleg voor insuline resistentie wordt geassocieerd met een mutatie van vele genen. Op hetzelfde moment naar voren gebracht de hypothese dat insulineresistentie is niet de oorzaak van het metabool syndroom, en een van de andere componenten. Dat is de conclusie van een studie van de prevalentie van het metabool syndroom in verschillende etnische groepen (zwarten, blanke huid bevolking van de Amerikaanse en Mexicaanse Amerikanen). Analyse van de termijn voor de aanwezigheid van een genetische factor nemen bij het metabool syndroom etiologie data. Deze factor is erkend als hypothetisch factor Z. Het interageert met insuline-gevoelige weefsels, het endothelium reguleert de bloeddruk systeem uitwisseling van lipiden en lipoproteïnen en is derhalve de ontwikkeling van insulineresistentie, atherosclerose, hypertensie, dyslipidemie. Hyperinsulinemie en het metabool syndroom wordt beschouwd als een compenserende conditie van het lichaam op de achtergrond van de insulineresistentie.

Oorzaken en pathogenese van metabool syndroom

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25]

Klinische tekenen en symptomen van het metabool syndroom

Metabolisch syndroom is een polysymptomatische aandoening en de klachten van de patiënt zijn afhankelijk van de aanwezigheid en ernst van de klinische componenten. Symptomen van metabool syndroom zijn onder meer:

 • periodieke hoofdpijn (vanwege hypertensie);
 • zwakte en snelle vermoeidheid;
 • kortademigheid met weinig fysieke inspanning, en met gematigde vormen - en in rust;
 • appoe in een droom,
 • pijn op de borst (als gevolg van coronaire hartziekte);
 • jeuk van de huid, maceratie van de huid in de inguinale en axillaire gebieden;
 • verhoogde eetlust (als gevolg van hyperinsulinemie);
 • overtollig lichaamsgewicht met overheersende abdominale vetweefselafzetting;
 • droogte in ptu, dorst, polyurie (vanwege type 2 diabetes).

Symptomen van het metabool syndroom

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30]

Classificatie van het metabool syndroom

Er is een compleet en onvolledig metabool syndroom. Als de patiënt twee of drie van de volgende aandoeningen heeft, hebben ze het over een onvolledig metaboolsyndroom, terwijl vier of meer componenten van het metabool syndroom een volledig (compleet) metabool syndroom kunnen diagnosticeren.

Componenten van het metabool syndroom:

 • viscerale (abdominale) obesitas;
 • overtreding van glucosetolerantie / type 2 diabetes mellitus;
 • arteriële hypertensie;
 • dyslipidemie;
 • hypercoagulable syndroom;
 • gingiviriemia en jicht;
 • vette hepatosis;
 • voortijdige atherosclerose / ischemische hartziekte;
 • microalbuminurie;
 • apneu in een droom.

De veel gebruikte term "syndroom X», voorgesteld Riven bevat insuline resistentie / hyperinsulinemie, de aanwezigheid van verslechterde glucosetolerantie / type 2 diabetes, dyslipidemie en hypertensie. Het is nu duidelijk dat syndroom X slechts een deel van het metabool syndroom is.

trusted-source[31], [32], [33], [34]

Diagnose van het metabool syndroom

De diagnose van het metabool syndroom is gebaseerd op de aanwezigheid van klinische componenten van het metabool syndroom.

De belangrijkste externe manifestatie van insulineresistentie is abdominale obesitas. Dit type vetweefsel wordt eenvoudig bepaald door de verhouding van de omtrek van de taille tot de heupomtrek (OT / OB) te berekenen. De index, hoger dan 1,0 bij mannen en vrouwen, duidt op een soort van zwaarlijvigheid van het abdomen. BMI geeft de mate van obesitas weer en wordt berekend met de volgende formule:

BMI = gewicht (kg) / lengte (m2)

Een BMI groter dan 25 kg / m2 geeft een overgewicht aan.

Diagnose van het metabool syndroom

trusted-source[35], [36], [37]

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling van het metabool syndroom

Er is geen algemeen aanvaard algoritme voor de behandeling van metaboolsyndroom. Het belangrijkste doel van de behandeling is de normalisatie van metabole stoornissen. Het aanbevolen behandelingsalgoritme vereist in de eerste plaats gewichtsvermindering van 10-15% van de initiaal, wat een affectief middel is in de strijd tegen insulineresistentie.

Om het doel te bereiken, is het noodzakelijk om een caloriearm rationeel dieet te volgen en een reeks fysieke oefeningen uit te voeren. Het aandeel vetten mag niet hoger zijn dan 25-30% van de dagelijkse calorie-inname. Het is noodzakelijk om verteerbare koolhydraten uit te sluiten, om de inname van voedingsmiddelen met moeilijk verteerbare koolhydraten (zetmeel) en niet-verteerbare koolhydraten (voedingsvezels) te verhogen.

Behandeling van het metabool syndroom

Vooruitzicht

Met een alomvattende aanpak van de behandeling van het metabool syndroom (rekening houdend met veranderingen in levensstijl), zijn de vooruitzichten gunstig.

Het niet naleven van de juiste levensstijl (goede voeding, fysieke oefeningen) en de medische behandeling is een hoog risico op een hartinfarct, beroerte, type 2 diabetes en diabetische complicaties, letsel van het bewegingsapparaat, hart- en vaatziekten, slaapapneu.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46], [47], [48], [49]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.