^

Gezondheid

A
A
A

Fibrinogeen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Fibrinogeen (factor I) is een eiwit dat voornamelijk in de lever wordt gesynthetiseerd. In het bloed bevindt het zich in een opgeloste toestand, maar als gevolg van het enzymatische proces kan het, onder invloed van trombine en factor XIIIa, veranderen in onoplosbaar fibrine.

Fibrinogeen verwijst naar de eiwitten van de acute fase en de concentratie ervan in het plasma neemt toe met infectie, ontsteking, trauma en stress. Synthese van fibrinogeen stimuleert hormonen (insuline, progesteron), vetzuren en PDF. Niettemin is de belangrijkste stimulator van fibrinogeensynthese de uitscheiding van IL-6 door macrofagen en monocyten in reactie op fagocytose van PDF. De concentratie van fibrinogeen in het bloedplasma is verhoogd bij rokers die diabetes mellitus hebben. Naarmate de concentratie van fibrinogeen toeneemt, neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Bij vrouwen is de concentratie van fibrinogeen hoger dan die van mannen, en hun toename met de leeftijd is meer merkbaar.

Referentiewaarden (norm) van de fibrinogeenconcentratie in bloedplasma

Leeftijd

Fibrinogeenconcentratie

Mg / dL

D / l

Pasgeboren volwassenen

125-300 200-400

1,25-3 2-4

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.