^
A
A
A

Melk helpt schoonheid en gezondheid te behouden.

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

19 November 2013, 09:00

Met het begin van koud weer kan een persoon zwakte ervaren, een slecht humeur, een ongezonde huidskleur verschijnt. Dit is het gevolg misschien een gebrek aan essentiële vitaminen en mineralen, verzwakking van het lichaam van de verdediging, verkoudheid en ga zo maar door. Natuurlijk kunt u vullen van vitaminen in het lichaam met behulp van speciale vitaminen, en het is mogelijk om gewone melk te gebruiken. Slechts 2 kopjes per dag zullen het lichaam helpen om sterk en gezond te blijven.

Melk is echter niet hetzelfde, het verschilt qua oorsprong, qua hittebehandeling, qua samenstelling. We zijn gewend om melk van dierlijke oorsprong te gebruiken - koe, geit (in sommige landen is melk dronken merrie).

Koemelk staat op de eerste plaats in termen van nut. Eén glas melk bevat 30% van de benodigde dagelijkse dosis calcium, 11% kalium, 24% vitamine. En de geit in zijn samenstelling is heel dicht bij de koe, maar het heeft een specifieke geur en een zoete smaak.

Onder melk van plantaardige oorsprong heeft sojamelk een groter nut (vergelijkbaar met koeien). Maar er is één belangrijk nadeel: melk kan gemaakt worden van gemodificeerde soja.

Nu zijn er speciale soorten zuivelproducten: biologisch, die geen groeihormonen, pesticiden, antibiotica, enz. Bevatten. Maar dergelijke melk kost een aantal malen meer dan gewone melk. Ook is er magere melk, die, naar smaak, geur en kleur, bijna niet verschilt van gewone soorten.

Melk zonder lactose (zonder melksuiker) - een andere moderne vorm van melk, speciaal ontwikkeld voor mensen met lactose-intolerantie. Ongeveer 80% van de dagelijkse dosis calcium kan worden verkregen door melk en zuivelproducten te consumeren.

Een goede warmtebehandeling vernietigt de nutritionele eigenschappen van melk niet. Melk is gevoelig voor bederf door bacteriën, die in grote hoeveelheden oxidatie van het product veroorzaken. Als je dergelijke bacteriën vernietigt, zal de houdbaarheid van de melk langer zijn.

Verse melk (vers, niet onderworpen aan temperatuurbehandeling) bevat de maximale hoeveelheid micro-elementen, eiwitten en vitamines. Maar dergelijke melk is nuttig om niet later dan drie uur na het melken te drinken, anders beginnen schadelijke micro-organismen zich erin te vermenigvuldigen. Als na het melken al enkele uren voorbij is, moet de melk worden gekookt, terwijl schadelijke bacteriën en een deel van de voedingsstoffen worden gedood.

In fabrieken met pasteurisatie of ultrapasteurisatie worden speciale schadelijke behandelingen vernietigd door schadelijke bacteriën, terwijl het maximale aantal bruikbare micro-elementen en vitaminen behouden blijft. Tegelijkertijd worden de smaak en externe eigenschappen van melk behouden.

Melk na een hoge temperatuurbehandeling, in tegenstelling tot gepasteuriseerd, wordt 3 tot 4 maanden bewaard, maar verliest een deel van de vitamines. Zulke melk is goed voor het maken van zelfgemaakte yoghurt, waaruit je ook een uitstekend voedend gezichtsmasker kunt bereiden.

De meest populaire manier om melk te verwerken is sterilisatie. Melk wordt maximaal 6 maanden bewaard, maar tegelijkertijd gaat 50% van de nuttige vitamines en micro-elementen verloren.

Een volwassene heeft ongeveer 400 ml melk per dag nodig om de gezondheid te behouden. Melk bevat drie belangrijke aminozuren die ons lichaam niet alleen produceert, maar alleen kan ontvangen met voedsel:

  • Methionine is betrokken bij het vetmetabolisme, met een tekort is er een risico op obesitas.
  • lysine handhaaft het niveau van hemoglobine, reguleert het hematopoietische systeem
  • tryptofaan is nodig voor de synthese van serotonine en andere belangrijke stoffen, met een tekort aan metabolisme is verstoord.

Ook melk bevat kalium, natrium, ijzer, magnesium, calcium, zoutzuur, citroenzuur, fosforzuur, koper, mangaan, zink, jodium, boor en anderen. Volle melk bevat ongeveer 30 vitamines, de belangrijkste A, B1, B2, tekort wat leidt tot een schending van de functies van bepaalde systemen en organen.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.