^
A
A
A

Het verwijderen van amandelen bij kinderen beïnvloedt urine-incontinentie

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

31 December 2021, 09:00

Chirurgische resectie van het weefsel van de amandelen en adenoïde gezwellen is een frequente chirurgische ingreep die wordt voorgeschreven aan kinderen met chronische en terugkerende tonsillitis en faryngitis. Soms gaat de operatie gepaard met het verwijderen van adenoïde weefsels. Wetenschappers hebben opgemerkt dat adenotonsillectomie, die werd uitgevoerd bij kinderen die leden aan obstructieve slaapapneu, bijdroeg aan de vermindering van episodische nachtelijke enuresis.

De resultaten van het onderzoekswerk zijn door de specialisten gepubliceerd op de pagina's van de publicatie JAMA Otolaryngology Head&Neck Surgery .

Wetenschappers hebben lang het bestaan bewezen van een verband tussen nachtelijke enuresis en slaapapneuziekte - een aandoening waarbij de ademhalingsactiviteit plotseling wordt onderbroken tijdens de slaap en abrupt wordt hervat na een korte pauze. Bedplassen wordt vastgesteld bij bijna de helft van de kinderen met dit syndroom. Er is vastgesteld dat de oorzaak van de pathologie vaak wordt geassocieerd met een hypertrofische toename van de lymfoïde-epitheliale faryngeale ring - een grote ophoping van lymfoïde weefsel in de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen. Het apparaat wordt weergegeven door de faryngeale, linguale, laryngeale, tubale en palatinale amandelen, evenals enkele follikels in de slijmvliezen van de farynx en orofarynx. De onderzoekers gingen testen of het neutraliseren van de oorzaak van de obstructieve aandoening invloed zou kunnen hebben op episodische bedplassen.

Ongeveer vierhonderd kinderen met lichte slaapapneu waren bij het onderzoek betrokken . De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 6-7 jaar (in het algemeen - van 5 tot 9 jaar). De kinderen werden in twee groepen verdeeld. De eerste omvatte kleine patiënten die adenotonsillectomie ondergingen. De tweede groep omvatte kinderen die werden onderworpen aan observatie en zorgvuldig medisch toezicht. De studie duurde meer dan zes maanden. Na ongeveer zeven maanden vatten de wetenschappers het samen en merkten op dat in de tweede waargenomen groep de frequentie van bedplassen ongeveer twee keer zo groot was als in de groep kinderen die adenotonsillectomie ondergingen. Tegelijkertijd gaven de onderzoekers een vermindering van 11% aan in de incidentie van episodische enuresis bij patiënten na tonsilresectie.

In de toelichting bij het onderzoekswerk wordt aangegeven dat bedplassen vaker bij meisjes werd vastgesteld. Ook werd aandacht besteed aan leeftijdskenmerken, ras en etnische afkomst van de proefpersonen, neiging tot zwaarlijvigheid, hypopneu/apneu ratio. Het bestaan van een verband tussen deze factoren en de verbetering van het welzijn van kinderen is niet bewezen.

Zoals het team van onderzoekers uitlegde, zijn de resultaten van hun werk inderdaad erg belangrijk. Kinderen die lijden aan nachtelijke urine-incontinentie moeten worden onderzocht door een pediatrische KNO-arts. Het is belangrijk om tijdig de aanwezigheid van klinische indicaties voor adenotonsillectomie te beoordelen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.