^
A
A
A

Het immuunsysteem zelf opent de "deuren" naar het coronavirus

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

05 March 2021, 09:00

Het blijkt dat het immuuneiwit bijdraagt aan de vorming van veel moleculaire "deuren" in de cellen van het slijmvlies voor het binnendringen van het coronavirus.

De coronaviruspathogeen SARS-CoV-2 komt de cel binnen met zijn eigen eiwitcomponent S: het bedekt de vetlaag van het coronavirus. Dit eiwit interageert met de ACE2-receptor, een bestanddeel van veel cellulaire structuren in het menselijk lichaam, bekend als angiotensine-converterend enzym. Een van de functionele gebieden van deze receptor is het beheer van de bloeddruk. Het coronavirus kon er echter zijn voordeel mee doen: na de vorming van een binding tussen het virale S-eiwit en ACE2 wordt het celmembraan vervormd en krijgt het virus de kans om erin te duiken. Natuurlijk dragen ook andere eiwitcomponenten van het coronavirus, die zich samen met het S-eiwit in de oppervlaktelaag bevinden, hun "bijdrage". De hoofdrol is echter weggelegd voor het bovengenoemde S-eiwit en de ACE2-receptor.

Het blijkt dat de ziekteverwekker van het coronavirus gemakkelijker die cellen zal binnendringen waarop meer ACE2-enzymreceptoren aanwezig zijn. Wetenschappers die het Max Delbrück Centrum voor Moleculaire Geneeskunde vertegenwoordigen, evenals het Charite Klinisch Centrum, de Vrije Universiteit van Berlijn en andere onderzoekscentra, merkten op dat het verschijnen van meer eiwitcomponenten van ACE2 op het celoppervlak te wijten is aan de verhoogde activiteit van de immuun verdediging. Wanneer het virus het lichaam binnenkomt, beginnen immuniteitscellen γ-interferon te produceren. Dit is het belangrijkste signaaleiwit dat macrofagen activeert en de afgifte van toxines versnelt.

Het bleek dat de cellen van het slijmvlies onder invloed van γ-interferon een groter aantal enzymreceptoren produceren. Zo kan het virus dankzij het immuuneiwit gemakkelijk de cellen binnendringen. Wetenschappers hebben een reeks onderzoeken uitgevoerd met een darmorganoïde - dat wil zeggen een darmmicroscopische kopie gevormd door stamcellen die tot een driedimensionale structuur zijn gevouwen. De darm werd gekozen als een van de organen die samen met het ademhalingssysteem worden aangetast door de oronavirusinfectie .

Toen γ-interferon aan de darmorganoïde werd toegevoegd, werd het gen dat codeert voor het receptor-enzym gestimuleerd in de cellen van het slijmvlies, dat op zijn beurt groter werd. Toen een coronaviruspathogeen aan de organoïde werd toegevoegd, werd na inname van γ-interferon meer coronavirus-RNA in de cellen gedetecteerd.

Wetenschappers geven toe dat het ernstige en langdurige verloop van COVID-19 mogelijk verband houdt met de activiteit van γ-interferon. Tot nu toe is dit echter slechts een veronderstelling die gedetailleerde klinische studies vereist - met name op de echte darm in het lichaam. Als de gissingen van de specialisten worden bevestigd, zal de volgende stap zijn om een methode te ontwikkelen om te voorkomen dat interferon "ondersteuning" van immuunbescherming krijgt.

De informatie wordt in de open access gepubliceerd op de pagina's van het wetenschappelijke tijdschrift EMBO Molecular Medicine .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.