^

Gezondheid

A
A
A

Postmoid-syndroom bij volwassenen en kinderen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Zelfs een kind van tegenwoordig weet wat een coronavirusinfectie COVID-19 is. Maar niet veel mensen kennen het postcoid-syndroom. Hoewel we het in feite hebben over een vrij veel voorkomende pathologische aandoening na de ziekte van het coronavirus, die geen specifieke symptomen heeft, maar vrij lang kan aanhouden, waardoor het vermogen om te werken wordt verstoord en het herstel van patiënten wordt vertraagd.

Postcoid-syndroom - deze diagnose roept veel vragen op. In de regel denken mensen: een infectie gehad, hersteld en er is geen reden meer om zich zorgen te maken. Maar het coronavirus is verraderlijker dan artsen hadden verwacht: het kan zich lange tijd aan zichzelf herinneren met verschillende pathologische symptomen in de vorm van een geklonken syndroom.

Epidemiologie

Volgens informatie uit verschillende wetenschappelijke artikelen over het postcoïdsyndroom kunnen de volgende statistieken worden afgeleid: ongeveer 15% van de patiënten die COVID-19 hebben ondergaan, geeft aan dat de gezondheid verder onbevredigend is en dat het herstel niet voldoende is gedurende meer dan 20 dagen na de ziekte. Bij ongeveer 2% houden onaangename symptomen langer dan drie maanden aan. Toch blijkt uit talrijke enquêtes onder degenen die zelf ziek zijn geweest dat deze indicatoren in werkelijkheid veel hoger zijn. Veel patiënten gaan immers over op thuisbehandeling nog voordat de symptomen volledig zijn verdwenen, en ze zoeken niet allemaal medische hulp bij de ontwikkeling van het postcoïdsyndroom. [1]

Bij één onderzoek waren meer dan 380 mensen betrokken met een coronavirusinfectie, met een gemiddelde leeftijd van 69-70 jaar. Er werd opgemerkt dat het volledige herstel van de meeste van hen pas drie maanden na het begin van de infectieuze laesie kon worden gezegd. Meer dan 50% van deze mensen klaagde over ademhalingsmoeilijkheden, meer dan 30% hoestte, ongeveer 70% duidde op ernstige vermoeidheid en 14% ontwikkelde een depressie. Aan het einde van het experiment ondergingen de patiënten herhaalde röntgenfoto's: het bleek dat slechts 60% van hen een volledig "gezond" beeld had. 

Daarnaast startten Amerikaanse artsen een telefonische enquête, waarbij de volgende informatie werd ontvangen: ten minste 35% van de patiënten meldde dat ze zich binnen 2-3 weken na de ziekte nog steeds niet zo goed voelen als vóór infectie. Onder jongeren van 18 tot 34 jaar had elke vijfde persoon gedurende enkele weken pathologische symptomen. [2]

Oorzaken postcoïde syndroom

Postcoid-syndroom is een gevolg van een ziekte zoals  COVID-19  , een acute coronavirusinfectie, waarbij vooral de luchtwegen en het spijsverteringskanaal worden aangetast. Van oorsprong behoort het coronavirus tot zoönotische infecties. [3]

De meeste mensen die besmet raken met de coronaviruspathogeen COVID-19 merken het optreden van matige of milde symptomen van de ziekte op en herstel vindt plaats zonder specifieke behandelingsmaatregelen. Van bijzonder gevaar is het ernstige verloop van de ziekte, dat meer typisch is voor oudere en verzwakte patiënten met achtergrondpathologieën - bijvoorbeeld diabetes mellitus, chronische laesies van de luchtwegen of het cardiovasculaire systeem en kwaadaardige processen. [4]

Desalniettemin kan het postcoïdsyndroom zich ontwikkelen bij absoluut alle patiënten die COVID-19 hebben gehad, ongeacht hoe de infectie is verlopen: of het nu latent is of een ernstig verloop van de ziekte.

Tegenwoordig hebben experts verschillende theorieën om het optreden van het syndroom te verklaren. Volgens een van hen zijn pijnlijke manifestaties na herstel een gevolg van de ontwikkeling van chronische trombovasculitis.

Een coronavirusinfectie tast namelijk niet alleen de luchtwegen aan, maar ook de bloedvaten, inclusief de hersenen. De vaatwanden raken ontstoken en dit proces kan na herstel nog enige tijd doorgaan.

Zo'n theorie heeft bestaansrecht, maar verklaart niet alle tekenen van het postcoïdsyndroom. Daarom hebben wetenschappers nog veel werk te doen om de oorzaken van de complicatie te vinden.

Risicofactoren

Artsen kunnen nog steeds geen antwoord geven op de vraag waarom sommige patiënten een coronavirusinfectie hebben zonder gevolgen, terwijl anderen het postcoïdsyndroom ontwikkelen. Er werd echter opgemerkt dat COVID-19 meestal onaangename symptomen achterlaat bij zieke mensen die tot risicogroepen behoren:

 • oudere patiënten;
 • lijden aan hypertensie, cardiovasculaire pathologieën;
 • lijden aan chronische aandoeningen van de luchtwegen, diabetes mellitus, obesitas;
 • mensen met aanvankelijk verzwakte immuniteit, oncopathologieën, cerebrovasculaire aandoeningen.

Leeftijdspatiënten zijn een van de eerste geïdentificeerde risicogroepen. Postcoid-syndroom is vooral gevaarlijk voor mensen ouder dan 60 jaar. De belangrijkste reden voor dit gevaar is een geleidelijke verzwakking van de activiteit van het immuunsysteem, tegelijkertijd met verschillende bestaande achtergrondziekten. Tijdens COVID-19 is er een afname van het aantal individuele immuuncellen - met name T-killers en natural killer-cellen. Als een persoon al een verminderde immuniteit heeft, kunnen de gevolgen van de pathologie verschrikkelijk zijn. [5], [6]

Personen die lijden aan hart- en vaatziekten hebben een hoog risico om niet alleen het postcoïdsyndroom te ontwikkelen, maar ook andere complicaties, waaronder overlijden. Bij mensen met diabetes zijn er in de meeste gevallen functionele veranderingen in het longweefsel, een afname van het luchtcirculatievolume, algemene ademhalingsstoornissen, die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van nadelige gevolgen.

Pathogenese

De meeste patiënten die besmet zijn met COVID-19 herstellen binnen enkele weken van de ziekte. Maar het komt voor dat pathologische symptomen slechts gedeeltelijk verdwijnen, of na een milde vorm van coronavirusinfectie verschijnen er andere restverschijnselen. In dergelijke situaties praten ze over de ontwikkeling van het postcoid-syndroom, dat bestaat uit het optreden van verschillende klachten gedurende meer dan 3-4 weken na herstel. [7]

De exacte pathogenetische mechanismen van de ontwikkeling van het postcoïdsyndroom zijn nog niet duidelijk. Er zijn verschillende opties voor een onbedoeld gevolg, bijvoorbeeld:

 • Coronavirus-infectie tast rechtstreeks menselijke organen aan en de longen, het hart, de bloedvaten, de nieren, de maag en de darmen en de hersenen worden geraakt.
 • Coronavirus veroorzaakt de ontwikkeling van een ontstekingsproces in de binnenwand van bloedvaten. De patiënt ontwikkelt vasculitis, endotheliitis, die op zijn beurt bloedstollingsstoornissen veroorzaakt. De aanwezigheid van microscopisch kleine bloedstolsels in de bloedbaan heeft een negatieve invloed op de bloedtoevoer naar een aantal organen, met name het hart, de nieren, de bijnieren, de schildklier, de hersenen, de geslachtsklieren, enz.
 • Coronavirus kan zenuwcellen in de hersenen en grote zenuwstammen infecteren, wat resulteert in een breed scala aan symptomen, variërend van slaapstoornissen en depressie tot aritmieën en kortademigheid.
 • Infectie stimuleert een overreactie van het immuunsysteem, er komen een aantal auto-immuunreacties op gang en er ontstaat een chronisch ontstekingsproces dat wordt veroorzaakt door de activering van mestcellen, die veel mediatoren vrijgeven.

Postcoid-syndroom is een multifactorieel gevolg dat, net als COVID-19, nog niet voldoende is onderzocht. [8]

Symptomen postcoïde syndroom

Het klinische beeld van het postcoïdsyndroom, waar patiënten met COVID-19 over spreken, is behoorlijk divers. Het kan de volgende symptomen bevatten:

 • koorts, pijn op de borst, buik en/of gewrichten, ernstige vermoeidheid;
 • ademhalingsmoeilijkheden, hoesten;
 • zwaar gevoel en pijn op de borst, snelle hartslag;
 • neurocognitieve stoornis, "mist in het hoofd", verminderde concentratie, geheugenstoornis, pijn in het hoofd, slapeloosheid of slaperigheid, gevoelloosheid van de ledematen, tintelingen in de vingers en tenen, duizeligheid;
 • buikpijn, terugkerende misselijkheid, diarree, eetluststoornissen (inclusief mogelijke anorexia);
 • spier- en gewrichtspijn;
 • angststoornissen, depressie;
 • oorpijn, een gevoel van tinnitus, keelpijn, verlies van geur, verandering in smaak, het verschijnen van extra smaken;
 • huiduitslag.

Bovendien werden tijdens het postcoïdsyndroom vaak stoornissen van het bloedstollingssysteem en metabole stoornissen opgemerkt. [9]

De meest voorkomende vroege tekenen van PTSD zijn als volgt:

 • paroxysmale zwakte, vaak zeer uitgesproken, waardoor u geen gewone huishoudelijke taken kunt doen of zelfs maar uit bed kunt komen;
 • een sterke afname van het uithoudingsvermogen, onvermogen om zelfs maar matige fysieke activiteit uit te voeren;
 • falen van circadiane ritmes, wanneer nachtelijke slapeloosheid de slaperigheid overdag vervangt (slaapinversie);
 • spierpijn veroorzaakt door een afname van het eiwitgehalte van de spieren tijdens de acute periode van COVID-19.

Psycho-emotionele stoornissen komen overal voor bij patiënten:

 • depressie, pessimistische stemming, depressie, angst, in ernstige gevallen - zelfmoordgedachten;
 • emotionele labiliteit, plotselinge stemmingswisselingen, verlies van zelfbeheersing over gedrag;
 • paniekaanvallen, vergezeld van aanvallen van veranderingen in bloeddruk, misselijkheid, duizeligheid.

Het zogenaamde postcoïde asthenovegetatieve syndroom is meer typerend voor vrouwelijke patiënten die vatbaar zijn voor vegetatieve-vasculaire aandoeningen. Typische symptomen van deze aandoening zijn:

 • veranderingen in bloeddruk (vaak verhoogd, maar soms hypotensie);
 • kortademig voelen;
 • paroxysmale duizeligheid, verlies van evenwicht;
 • paroxysmale misselijkheid (braken - zelden);
 • de opkomst van verschillende angsten (inclusief de angst voor de dood);
 • paroxysmaal gevoel van koude of warmte.

De ademhalingsorganen kunnen ook defect raken, en zelfs bij die patiënten die tijdens het acute verloop van COVID-19 geen duidelijke ademhalingsproblemen hadden. Met de ontwikkeling van het postcoid-syndroom verschijnen de volgende symptomen:

 • gevoel van gebrek aan lucht;
 • zwaar gevoel op de borst, gevoel van onvolledige inademing;
 • periodieke spasmen van de bronchiën, die gepaard kunnen gaan met ernstige kortademigheid, tachycardie, duizeligheid.

Een soortgelijk beeld kan een week tot zes maanden of zelfs langer duren.

Vaak wordt bij het post-coid-syndroom ook het zenuwstelsel aangetast, wat zich manifesteert door de volgende pathologische symptomen:

 • hoofdpijn, aanhoudende of paroxysmale, verontrustende menstruaties;
 • thermoregulerende storingen (langdurige temperatuurstijging, of vice versa, afname);
 • frequente koude rillingen, spiertrillingen (zelfs tegen de achtergrond van normale lichaamstemperatuur);
 • gevoeligheidsstoornissen in de vorm van paresthesieën, tintelingen, branderig gevoel, jeukende gevoelens op de huid;
 • verandering in smaak- en reuksensaties (tot zes maanden of langer). [10]

Hoe lang kan de temperatuur aanhouden bij post-coccygeaal syndroom? In de meeste gevallen zijn de temperatuurmetingen niet hoger dan de subfebriele cijfers en blijven ze niet langer dan een week rond de 37,3 ° C (vooral 's avonds), als er geen andere achtergrondziekten zijn. Bij sommige patiënten houdt de koorts gedurende 1-2 weken aan en wordt deze na een kort "licht" interval enkele dagen vernieuwd. Maar een lage temperatuur (meestal 36,5 ° C) kan iets langer worden bewaard - tot enkele weken. [11]

De specifieke laesie van het cardiovasculaire systeem bij COVID-19 is voelbaar tijdens het postcoïdsyndroom. In ongeveer 20% van de gevallen hebben zieke mensen een hartritmestoornis, de ontwikkeling van acuut of chronisch hartfalen. Meestal worden de volgende tekenen waargenomen:

 • bloeddrukdaling (toename of afname), in ernstige gevallen ontwikkelt zich orthostatische collaps, die wordt gekenmerkt door een scherpe drukdaling tot flauwvallen;
 • vasculitis, angiitis, die gepaard gaan met het verschijnen van huiduitslag, bloedingen en hematomen op de huid;
 • aritmieën, tachycardie, bradycardie.

Postmoid-syndroom manifesteert zich vaak als spijsverteringsstoornissen geassocieerd met zowel een infectieuze laesie van het maagdarmkanaal als met antibiotische therapie en andere medicijnen. Patiënten uiten vaak klachten:

 • verslechtering van de darmperistaltiek, periodiek optreden van constipatie of diarree;
 • een verandering in eetlust (vaker - een verlies van verlangen naar voedsel).

Als u geen maatregelen neemt, kan intestinale dysbiose een verzwakking van de immuunafweer, de ontwikkeling van bloedarmoede en allergische processen veroorzaken. [12]

Inflammatoire urogenitale ziekten, bij vrouwen - dysmenorroe, endocriene ziekten, kunnen andere mogelijke tekenen van post-coccygeaal syndroom worden. Meestal worden de eerste "bellen" opgemerkt in organen die eerder waren aangetast door chronische pathologieën. Soms laten stoornissen die de patiënt niet kende "zich voelen". Om het optreden van ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen, is het raadzaam goed naar uw gevoelens te luisteren en, als er verdachte symptomen optreden, onmiddellijk een arts te raadplegen. [13]

Postcoid-syndroom bij kinderen

Postcoid-syndroom komt ook voor in de kindertijd, zelfs als het kind een milde vorm van de ziekte heeft gehad. Net als bij volwassenen hebben kinderen de mogelijkheid van schade aan inwendige organen, ademhalings- en cardiovasculaire systemen.

Wat zijn de tekenen hiervan? Meestal klagen patiënten over kortademigheid, hartkloppingen, angstaanvallen, spijsverteringsstoornissen, slaapstoornissen, lethargie. Van de kant van het immuunsysteem worden ook storingen opgemerkt. Kinderen kunnen worden gestoord door angstaanvallen, tot paniekaanvallen. [14]

Het is bekend dat kinderen COVID-19 gemakkelijker verdragen dan volwassenen. Ze hebben minder kans op longontsteking en andere complicaties. Postcoïdsyndroom is echter ook typisch voor kleine patiënten. Baby's jonger dan 1 jaar hebben bijvoorbeeld een significante afname van de eetlust, waardoor ze afvallen. De slaapkwaliteit verslechtert: baby's vallen niet goed in slaap, slapen angstig, hoewel ze overdag lusteloos en slaperig zijn.

Kinderartsen merken een aantal gevallen op van de ontwikkeling van multisysteemontsteking bij kinderen of het Kawasaki-achtig syndroom. In dit geval hebben we het over een ernstige complicatie met een ongunstige prognose, tot een dodelijke afloop. Patiënten die een dergelijk syndroom hebben ondergaan, lopen een hoog risico om in de toekomst coronaire pathologieën te ontwikkelen.

Om te voorkomen dat zich bijwerkingen ontwikkelen, moeten ouders hun kinderen nauwlettend in de gaten houden, zelfs nadat ze zijn hersteld van COVID-19. Na elke pathologie moet een herstelfase doorlopen, die een afname van mentale en fysieke activiteit inhoudt, waardoor de baby voldoende drinkt en hoogwaardige voeding krijgt. Als er verdachte tekenen verschijnen, moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen en, indien nodig, een reeks aanvullende onderzoeken ondergaan.

Stages

Het British National Institute for Health and Care Excellence in samenwerking met de Scottish Intercollegiate Organization en het Royal College of General Practitioners heeft in 2020 aanbevolen om de volgende stadia van de ziekte te onderscheiden:

 1. Acuut stadium - klachten en pathologische symptomen zijn aanwezig tot 3-4 weken.
 2. Langdurig symptomatisch stadium - klachten en pathologische symptomen zijn vier tot twaalf weken aanwezig.
 3. Direct het stadium van het postcoïde syndroom - klachten en pathologische symptomen duren meer dan 12 weken, zonder het gevolg te zijn van een andere ziekte. 

Vormen

De diagnose "postcoïdsyndroom" is nog niet geïntroduceerd in officieel medisch gebruik en wordt niet als een algemeen aanvaarde term beschouwd, maar wordt al vaak gebruikt om het fenomeen van een lang beloop van de herstelperiode na COVID-19 te karakteriseren.

Bij gebrek aan een officieel erkende term, stelden experts voor om pathologie in de volgende typen te verdelen:

 • langdurig COVID-19 - als de symptomen langer dan 3 weken aanhouden na een infectieuze manifestatie;
 • chronische vorm van COVID-19 - als de symptomen langer dan 12 weken aanhouden nadat de eerste tekenen van infectie zijn gedetecteerd.

Deskundigen zijn ook van mening dat laboratoriumbevestigingscriteria voor coronavirusinfectie geen voorwaarde zijn voor het identificeren van een langdurig of chronisch type ziekte. [15]

Complicaties en gevolgen

Postmoid-syndroom is zelf een complicatie van de COVID-19-coronavirusinfectie. Het kan echter ook leiden tot de ontwikkeling van nadelige gevolgen - in het bijzonder hadden veel patiënten aandoeningen van het bloedstollingssysteem en stofwisselingsstoornissen. Diabetespatiënten hebben bijvoorbeeld vaak moeite om de ziekte onder controle te krijgen.

Bovendien is er gedocumenteerd bewijs van pathologische gevolgen als ontsteking van de hartspier en cardiovasculaire insufficiëntie, hartritmestoornissen en trombotische complicaties. Sommige patiënten ontwikkelden post-infectieuze encefalitis. 

Soortgelijke problemen kunnen ontstaan uit de luchtwegen, het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. De redenen voor deze ontwikkeling van gebeurtenissen zijn onbekend, maar veel experts associëren het optreden van complicaties onmiddellijk met een aantal pathofysiologische mechanismen, waaronder vasculaire laesies - vasculitis.

Andere mogelijke negatieve gevolgen van het postcoïdsyndroom zijn onder meer visuele beperkingen en artritis. [16], 

Om het optreden van complicaties te voorkomen, bevelen artsen een multilaterale benadering aan voor alle patiënten met COVID-19, waarbij niet alleen aandacht wordt besteed aan hun fysieke conditie, maar ook aan hun psychologie.

Diagnostics postcoïde syndroom

Om het postcoïdsyndroom te diagnosticeren, gebruiken artsen de volgende tactieken, waaronder een vervolgbezoek aan een patiënt die COVID-19 heeft gehad:

 • bepaling van bestaande symptomen en de chronologie van hun uiterlijk;
 • beoordeling van de aanwezigheid van complicaties geassocieerd met postcoïdsyndroom;
 • beoordeling van de ernst van de symptomen;
 • bepaling van bijkomende pathologieën en de mate van waarschijnlijkheid van de invloed van coronavirusinfectie op hun beloop.

Na het verzamelen van de nodige informatie, gaat de arts over tot een lichamelijk onderzoek, meet de temperatuur, bloeddruk, telt de pols en controleert de mate van zuurstofverzadiging in het bloed. [17]

Dan schrijft hij laboratoriumtests voor:

 • algemene bloedtest (verlengd);
 • het niveau van elektrolyten, leverenzymen, indicatoren van de nierfunctie;
 • troponine, creatinekinase, ferritine, C-reactief proteïne, D-dimeren, BNP-natriuretisch peptide, schildklierstimulerend hormoon, schildklierhormonen;
 • het gehalte aan vitamine D (een tekort of een laag gehalte aan deze vitamine bepaalt de complexiteit en duur van het beloop van het postcoïdsyndroom);
 • algemene urineanalyse, analyse van totaal eiwit, ureum, kalium, natrium.

Instrumentele diagnostiek voor postcoïdsyndroom omvat zonder uitzondering röntgenfoto's en elektrocardiografie. Daarnaast is het mogelijk om spirografie, echografie van het hart, dagelijkse bewaking van de hartslag en bloeddruk, echografie van de buikholte en retroperitoneale ruimte voor te schrijven. 

Als de patiënt in de acute periode van de ziekte zuurstoftherapie nodig heeft, wordt hem ongeveer 5 weken na voltooiing van de klinische behandeling een aanvullend onderzoek voorgeschreven  . Röntgenfoto's worden na 3 maanden gemaakt en de kans op trombose wordt ook beoordeeld.

Als een persoon ernstige tekenen van postcoïdsyndroom heeft, is het noodzakelijk om hem voor een dringende diagnose te sturen om de ontwikkeling van potentieel gevaarlijke complicaties (ernstige hypoxemie, multisysteem-inflammatoir syndroom, enz.) Uit te sluiten. Als regelmatig kortademigheid wordt geconstateerd, wordt de patiënt doorverwezen voor de diagnose latente hypoxie. [18]

Voor sommige mensen die hersteld zijn, is het raadzaam om zelfcontrole van de bloedzuurstofsaturatie met behulp van een pulsoximeter gedurende meerdere dagen aan te bevelen. Daarnaast kunt u een test uitvoeren door de polsslag te meten en het ademhalingspatroon in rust en na een minuut sporten vast te leggen.

Wanneer orthostatische tachycardie wordt gedetecteerd, worden bloeddrukindicatoren gemeten in verschillende lichaamshoudingen (staand, liggend).

Op basis van de geconstateerde overtredingen worden aanvullende consulten van gespecialiseerde specialisten voorgeschreven.

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose van postcoïdsyndroom moet worden uitgevoerd met andere ziekten en pathologische complicaties, met ademhalings- en cardiovasculaire aandoeningen, pathologieën van het spijsverteringsstelsel en het zenuwstelsel.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling postcoïde syndroom

De tactiek van de behandeling van het postcoid-syndroom hangt af van de gedetecteerde pathologische veranderingen en symptomen. Op voorwaarde dat ernstige complicaties van een coronavirusinfectie zijn uitgesloten, is het behandelingsregime gebaseerd op het gebruik van symptomatische en ondersteunende geneesmiddelen waardoor de patiënt zich beter voelt. In ernstige gevallen kan respiratoire revalidatie nodig zijn.

Algemene therapeutische principes omvatten het naleven van bedrust, adequate calorierijke voeding en adequaat drinkregime, controle van de water-elektrolytenbalans en hemostase, correctie van ademhalings- en andere aandoeningen. [19]

Klinische richtlijnen op basis van specifieke symptomen:

Langdurige hoest

Bij bewezen aanhechting van een bacteriële infectie worden antibiotica voorgeschreven en in andere gevallen worden ademhalingsoefeningen aanbevolen.

Dyspnoe

Het wordt aanbevolen om ademhalingsoefeningen uit te voeren die gericht zijn op het verhogen van de efficiëntie van de ademhalingsspieren.

Constant gevoel van vermoeidheid

Ze gebruiken afwachtende tactieken, bevelen rust aan, rusten met een geleidelijke terugkeer naar fysieke activiteit. Er worden geen speciale medicijnen voorgeschreven voor de behandeling. Het is mogelijk om vitaminepreparaten onder toezicht van een arts in te nemen.

Verhoogde temperatuur

Antipyretica worden voorgeschreven, voornamelijk paracetamol.

Neurologische symptomen

Voor pijn in het hoofd wordt Paracetamol gebruikt, voor andere aandoeningen, symptomatische medicijnen.

Aanbevelingen op het gebied van lichamelijke activiteit voor zieken:

Afwezigheid van tekenen van postcoïdsyndroom

Naleving van voldoende fysieke activiteit.

Milde symptomen van postcoïdsyndroom

Naleving van matige fysieke activiteit, met beperking van sedentaire perioden. Eliminatie van langdurige en vermoeiende belastingen met verhoogde trainingsintensiteit.

Uitgestelde milde tot matige coronavirusinfectie

Een geleidelijke opbouw van belasting, beginnend met rekoefeningen (I week) en laag-intensieve trainingen. Naarmate de symptomen verergeren, wordt de periode zonder inspanning langer.

Verloop van COVID-19, vergezeld van pijn in de botten en spieren, in de keel en borst, met hoesten en koorts

Uitsluiting van intensieve training gedurende 3 weken na eliminatie van symptomen.

Lymfopenie en de behoefte aan oxygenatie

Laboratoriumdiagnostiek uitvoeren en een specialist raadplegen voordat lichamelijke activiteit wordt hervat.

Cardiovasculaire complicaties

Laboratoriumdiagnostiek uitvoeren en een specialist raadplegen voordat lichamelijke activiteit wordt hervat.

Het is erg belangrijk om een adequaat dagelijks regime vast te stellen voor een persoon die lijdt aan het postcoïdsyndroom. De arts moet passend advies geven:

 • het gebruik van psychostimulantia (koffie, nicotine, alcohol) weigeren;
 • om voeding te normaliseren, de behoefte aan een geleidelijke toename van fysieke activiteit, zonnestraling;
 • over stressmanagementpraktijken (rust, voldoende slaap, ontspanning).

Veel patiënten krijgen begeleiding van een psycholoog op basis van cognitieve gedragstherapie.

Medicijnen

Bij het postcoid-syndroom worden symptomatische geneesmiddelen voorgeschreven volgens individuele indicaties. Als er een verhoogde temperatuur is die een persoon ongemak veroorzaakt, wordt Paracetamol of Ibuprofen voorgeschreven (1 tablet 2-3 keer per dag). Regelmatig gebruik van antipyretica is ongewenst (het kan de gezondheid van het spijsverteringskanaal negatief beïnvloeden), herhaald gebruik wordt pas uitgevoerd na de volgende verhoging van temperatuurindicatoren. Zowel Paracetamol als Ibuprofen kunnen als tabletten of rectale zetpillen worden ingenomen. Artsen adviseren de voorkeur te geven aan een van deze medicijnen in plaats van ze af te wisselen. Acetylsalicylzuur, Metamizol en Nimesulide mogen niet worden gebruikt om de temperatuur te verlagen. [20]

Mucolytische, slijmoplossende medicijnen worden voorgeschreven in de aanwezigheid van moeilijk af te voeren viskeus sputum. Getoond Ambroxol, Carbocisteine, Acetylcysteïne.

Ambroxol

De dosering voor volwassenen is 2-3 maal daags ½ tablet na de maaltijd. Het medicijn mag niet worden ingenomen zonder een arts te raadplegen. Mogelijke bijwerkingen: diarree, misselijkheid, droge mond, brandend maagzuur.

Carbocisteine

Het wordt driemaal daags 750 mg oraal ingenomen. Het medicijn is gecontra-indiceerd bij patiënten met maag- en darmzweren of chronische glomerulonefritis. Mogelijke bijwerkingen: buikpijn, diarree, misselijkheid, allergische reacties.

Acetylcysteïne

Het wordt ingenomen in een dosis van 400-600 mg per dag (kinderen vanaf 2 jaar - 200-300 mg per dag), na de maaltijd. Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, hoofdpijn, tachycardie, allergische reacties, bronchospasmen. Bij postcoid-syndroom wordt het medicijn onder strikt medisch toezicht ingenomen.

Als bronchiale obstructie wordt opgemerkt, kunnen bronchodilaterende geneesmiddelen (bijv. Salbutamol) worden gebruikt. Het verdient de voorkeur om gedoseerde inhalaties te oefenen, maar vernevelaars mogen niet worden gebruikt tenzij dit absoluut noodzakelijk is.

De meeste van degenen die zijn hersteld, inclusief degenen met het postcoïdsyndroom, moeten de microflora in het lichaam herstellen. Voor dit doel worden probiotica voorgeschreven - dit zijn medicijnen die verschillende stammen van lacto- en bifidobacteriën bevatten. Dergelijke nuttige bacteriën worden aangetroffen in alle verse gefermenteerde melkproducten, maar u kunt extra probiotische middelen nemen - bijvoorbeeld Linex, Bifikol, Bactisubtil, Floristin. Vitamine D is ook nodig - het wordt ingenomen in een kuur van 3-5 duizend IE per dag. [21]

Voor neurologische aandoeningen, psycho-emotionele stoornissen, sedativa, geneesmiddelen die essentiële aminozuren bevatten, zijn geïndiceerd. In het bijzonder wordt het medicijn L-tryptofaan voorgeschreven, dat een aminozuur bevat dat nodig is voor de productie van niacine, dat op zijn beurt de productie van serotonine activeert. Ondanks de relatieve veiligheid van dit medicijn, kan alleen een arts het voorschrijven. Het is onwenselijk om Tryptofaan in te nemen bij personen die worden behandeld met monoamineoxidaseremmers, omdat de combinatie van dergelijke medicijnen het risico op CZS-excitatie verhoogt. Voorzichtigheid is ook geboden voor pathologieën van de nieren en de lever. [22]

Het voorkomen

Experts raden aan om het bezoek aan uw arts na ontslag uit het ziekenhuis, of nadat u zich beter voelt, niet te negeren als u poliklinisch werd behandeld. Probeer ook niet zelf te revalideren. De hoeveelheid hulp die nodig is, kan afhangen van de ernst van het beloop van COVID-19, en van de uitvoering van de aanbevelingen van de behandelend arts, en van de individuele kenmerken van het lichaam.

Zelfs na het veronderstelde herstel moet men het uitvoeren van klinische controletests, biochemische bloedtesten, niet vermijden. Het is noodzakelijk om een coagulogram te maken en de D-dimeerindex te bepalen. Er moet aan worden herinnerd dat de meest voorkomende complicaties van een coronavirusinfectie trombotische aandoeningen zijn. Daarom is het erg belangrijk om hemostase-indicatoren te kennen en te controleren - vooral als de patiënt de behandeling met anticoagulantia voortzet.

Het vereiste laboratoriumminimum na herstel omvat ook een beoordeling van ureum- en creatininespiegels, elektrolytenbalans, albumine, eiwit (totaal), levertransaminasen, ferritine, bloedsuikerspiegel, C-reactief proteïne. Natuurlijk kan een biochemisch bloedonderzoek een infectieziekte niet specifiek karakteriseren. Door eventuele overtredingen te identificeren, kan de arts echter tijdig een storing in het werk van bepaalde organen detecteren, om de kans op complicaties te beoordelen.

Indien mogelijk raden artsen aan bloed te doneren voor een beoordeling van het vitamine D-gehalte. Veel deskundigen praten over de relatie tussen een tekort aan deze vitamine en een hoog risico op het ontwikkelen van bijwerkingen, waaronder het postcoïdsyndroom. [23],  [24],, [25]

Prognose

Om de prognose van het postcoïdsyndroom te beoordelen, zijn de resultaten van laboratoriumtests en instrumentele diagnostiek belangrijk. Als blijkt dat een patiënt parallelle andere ziekten heeft (ademhalings-, spijsverterings-, neurologisch, cerebrovasculair, cardiovasculair), dan verslechtert de kwaliteit van de prognose sterk: zo'n patiënt wordt nauwlettend gevolgd op verslechtering van de aandoening. Personen met een of meer risicofactoren worden ook noodzakelijkerwijs gecontroleerd. De beslissing over waar de observatie zal worden uitgevoerd - in een ziekenhuis, in een gemeentelijke instelling of thuis, wordt bepaald door de behandelend arts op individuele basis voor elk specifiek geval. Een dergelijke beslissing kan ook afhangen van klinische symptomen, de noodzaak van ondersteunende behandeling, risicofactoren en de kwaliteit van de poliklinische omstandigheden, enz. Kinderen en zwangere vrouwen, jonge moeders in de postpartumperiode vereisen ook speciale monitoring. [26]

Als het postcoid-syndroom met positieve dynamiek verloopt, zonder duidelijke complicaties, kunnen we praten over een gunstig resultaat van de pathologie.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.