^
A
A
A

Coronavirus blijft zelfs na herstel in de hersenen hangen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

03 March 2021, 09:00

Na het binnendringen van de hersenen, blijft de coronavirusinfectie er veel langer in hangen dan in andere organen, waaronder het ademhalingssysteem.

De veroorzaker COVID-19 beschadigt niet alleen de ademhalingsorganen. Velen weten al dat de infectie zowel het spijsverteringsstelsel als het cardiovasculaire systeem aantast. En relatief recent werden eiwitdeeltjes van het coronavirus gevonden in de structuren van de hersenen, hoewel dit vitale orgaan is uitgerust met een sterke infectieuze verdediging - de bloed-hersenbarrière.

Onlangs heeft de wetenschappelijke publicatie Virusis materiaal gepubliceerd met informatie dat SARS-CoV-2 niet alleen de hersenen binnendringt , maar er lange tijd in blijft, waardoor problemen worden toegevoegd, zelfs nadat de infectie van andere organen is geëlimineerd en de patiënt klinisch is hersteld.

Wetenschappers van de Universiteit van Georgia hebben een onderzoek uitgevoerd naar genetisch gemodificeerde knaagdieren die vatbaar zijn geworden voor het nieuwe coronavirus. Knaagdieren werden via de neusholte geïnjecteerd met een met coronavirus geïnfecteerde oplossing. Gedurende drie dagen werd een maximale virale concentratie gevonden in de luchtwegen, die vervolgens begon af te nemen. Niettemin bleef het gehalte aan de ziekteverwekker in de hersenstructuren zelfs op de zesde dag na infectie vrij hoog. Tegelijkertijd werd er duizend keer meer coronavirus in de hersenen gevonden dan in andere organen. Het is ook belangrijk dat het klinische beeld van COVID-19 tegelijkertijd meer uitgesproken werd: de muizen hadden moeite met ademhalen, ernstige zwakte en verlies van ruimtelijke oriëntatie. Neurologische symptomen waren het gevolg van schade aan het centrale zenuwstelsel.

Wetenschappers suggereren dat veel van de aandoeningen die worden gedetecteerd tijdens een coronavirusinfectie niet zozeer worden veroorzaakt door schade aan de ademhalingsorganen, maar door de penetratie van de ziekteverwekker in de hersenen. Dit kan ook de gevallen verklaren waarin de patiënten al duidelijk op weg waren naar herstel en plotseling een plotselinge verslechtering van hun toestand werd opgemerkt: misschien was ook hier de boosdoener een virus dat zich in de hersenstructuren verstopte. Dit verklaart waarschijnlijk de ontwikkeling van een specifiek postcoïdsyndroom.

Als een coronavirusinfectie via de luchtwegen een levend organisme binnendringt, kan het relatief gemakkelijk de hersenen bereiken. Het moet echter duidelijk zijn dat het onderzoek is uitgevoerd op genetisch gemodificeerde knaagdieren en niet op mensen, dus het is te vroeg om precieze conclusies te trekken.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden in de primaire informatiebron 

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.