Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Vaginale pijn

Medisch expert van het artikel

Chirurg, oncosurgeon
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 14.08.2021

Pijn in de vagina of uitwendige geslachtsorganen van de vrouw (de vulva, die de schaamlippen, de clitoris en de ingang van de vagina omvat) is meestal het gevolg van een infectie. Maar er kunnen andere oorzaken van pijn in de vagina zijn, die wijzen op storingen in het lichaam en storingen in het werk. Wat kenmerkend is voor vaginale pijn kan eigenlijk een heel ander orgaan beschadigen en de pijn kan naar de vagina gaan. Wat zijn de oorzaken van deze pijnen en wat te doen met hen?

Oorzaken van vaginale pijn

Ze kunnen erg moeilijk te identificeren zijn. Daarom, wanneer de vagina pijn doet, kan het gevaarlijk zijn voor het vrouwelijk lichaam.

 1. Dit kan een infectie zijn die wordt gecombineerd met jeuk en vaginale afscheiding.
 2. Er kan pijn zijn tijdens het bloeden.
 3. Vaginale pijn kan optreden tijdens de menopauze.
 4. De vagina kan ziek zijn tijdens of na de seks, maar ook tijdens opwinding vóór de handeling.
 5. De bron van pijn kan in het rectum zitten, maar om aan de vagina te geven.
 6. Oorzaken van pijn kunnen psychologisch zijn.
 7. Vaginale pijn kan verhoogde vaginale droogheid veroorzaken.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Pijn in de vulva en vagina - provocateursziekte

Pijn in de vulva en de vagina wordt in één woord genoemd - vulvovaginale pijn. Dit is een symptoom dat verschillende ziekten combineert: vulvodynie (pijn in de vagina en de vagina van onbekende oorsprong), evenals ernstige pijn in het gebied voorafgaand aan de vagina (wanneer er geen geslachtsgemeenschap is, maar pijn optreedt als gevolg van tumoren, verwondingen, huidziekten ).

Ziekten die pijn in de vagina veroorzaken, kunnen ook vaginisme omvatten (wanneer de spieren van de vagina en de gebieden ervoor pijn doen tijdens samentrekking zodra ze een vinger of penis, zetpil of tampon in het gat proberen te steken). Bij vaginisme worden de geslachtsorganen niet beschadigd of vervormd, maar wordt de pijn geassocieerd met zenuwreflexen.

Pijn in de vulva en de vagina kan ook dyspareunie veroorzaken. Deze irritatie en pijn in de vagina tijdens geslachtsgemeenschap, evenals vóór en erna. Dergelijke pijn kan een signaal zijn van zeer gevaarlijke ziekten van de geslachtsorganen, daarom is het in geval van pijn belangrijk om onmiddellijk een gynaecoloog te raadplegen en het bezoek niet uit te stellen.

trusted-source[6], [7]

Pijn geassocieerd met vaginale droogheid en atrofie

Andere vaginale symptomen die gewoonlijk gepaard gaan met vaginale atrofie omvatten vaginale droogheid, jeuk, irritatie en / of pijn tijdens de geslachtsgemeenschap (bekend als dyspareunie). Vaginale veranderingen kunnen ook leiden tot een verhoogd risico op vaginale infecties.

Naast vaginale pijn kunnen vrouwen andere symptomen in de menopauze ervaren. Opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vermoeidheid, urineweginfecties, urine-incontinentie, acne, geheugenproblemen, ongewenste haargroei zijn symptomen die zijn gemeld bij vrouwen die last hebben van de menopauze.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Ontstekingsziekten van de bekkenorganen

Heel vaak, na geslachtsgemeenschap, heeft een vrouw pijn in de vagina, als de geslachtsorganen ontstoken zijn. Hetzelfde gebeurt na geslachtsgemeenschap. In dit geval ervaart de vrouw geen orgasme, wat de kwaliteit van het intieme leven volledig vermindert.

De daders van deze pijnen kunnen zijn stagnatie van de bloedstroom in de organen in het bekken, evenals chronische ontsteking in deze organen.

Pelvic inflammatory disease (PID) - een infectie van organen, waaronder de baarmoeder, eileiders, eierstokken en de baarmoederhals. Ze veroorzaken pijn in de vagina.

Ontstekingsziekten van de bekkenorganen ontwikkelen zich als een gevolg van de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen.

In de meeste gevallen worden ontstekingsziekten van de bekkenorganen veroorzaakt door gonorroe en / of chlamydia.

Jonge seksueel actieve vrouwen die van meerdere partners veranderen, lopen het grootste risico op bekkenontstekingsziekten.

Ontstekingsziekten van de bekkenorganen vertonen soms geen symptomen. In andere gevallen kan dit leiden tot koorts, buik- en bekkenpijn, vaginale afscheiding, pijnlijk urineren of pijnlijke geslachtsgemeenschap.

Vrouwen die aan een bevalling hebben geleden, kunnen een aandoening ontwikkelen zoals endometritis. Dit is een ziekte waarbij de baarmoeder, ontstoken en pijnlijk wordt. Deze toestand gaat gepaard met pijn in de vagina en zijn vestibule.

Wanneer salpingoophoritis ontstoken en pijn doet aan de aanhangsels van de baarmoeder. Dit gebeurt omdat na het baren van een vrouw, het immuunsysteem aanzienlijk verzwakt is, en de geslachtsorganen niet op dezelfde manier als voorheen beschermd kunnen worden tegen infecties en ontstekingen. De oorzaken van deze ziekte kunnen ook sterke zenuwbelasting zijn, evenals verhoogde fysieke inspanning.

Ze kunnen misvormingen van de bekkenorganen veroorzaken en wonden kunnen zich aan de oppervlakte van de baarmoeder vormen die pijn doen. Behandel ze alleen in het ziekenhuis onder toezicht van een ervaren gynaecoloog.

Ontstekingsziekten van de bekkenorganen worden behandeld met antibiotica.

Complicaties van ontstekingsziekten van de bekkenorganen kunnen bekkenlittekenweefsel en onvruchtbaarheid omvatten.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Operaties en verwondingen als oorzaken van vaginale pijn

De vagina kan worden getraumatiseerd na of tijdens de operatie, evenals tijdens de bevalling. Verwondingen kunnen ook voorkomen in het perineale gebied, wat pijn veroorzaakt. De reden - verhoogde stress op de vrouwelijke geslachtsdelen tijdens de bevalling. De vagina en baarmoeder strekken zich uit tijdens de bevalling, het veroorzaakt hevige pijn, het weefsel kan niet staan en gescheurd of gewond zijn. Het geboortekanaal waardoor de baby passeert, is ook onderhevig aan hoge belastingen en als gevolg daarvan aan verwondingen en verstuikingen.

Hierdoor is het perineum tijdens de bevalling vaak vatbaar voor breuken, omdat het wordt ontleed en genaaid.

Als daarna het kruis weer breekt, wordt het moeilijker om er een tweede keer een hecht op te leggen - de vrouw heeft pijn, bovendien groeien de weefsels niet sneller samen. Op de plaats waar de steken worden aangebracht, kan er een ontsteking zijn, de weefsels genezen mogelijk niet correct. Bovendien slaagt de arts er niet altijd in het gerestaureerde orgel in zijn vroegere staat te herstellen.

Vanwege dit, op plaatsen waar weefsel werd ontleed, kan de bloedtoevoer worden verstoord, de zenuwen die door de geslachtsdelen gaan ontstoken raken, hun activiteit wordt verstoord en de vrouw klaagt over pijn in de vagina. Vooral tijdens geslachtsgemeenschap.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29]

Oorzaak van vaginale pijn - breuk van het ligament

Als een vrouw lagere buikpijn heeft, kan een ligamentruptuur de oorzaak zijn. Dit gebeurt zelden, maar als dat zo is, moet u weten dat de ligamenten tijdens de bevalling een verhoogde belasting hebben. Ze ondersteunen de baarmoeder, die sterk gespannen en uitgerekt is tijdens de bevalling. Halve baarmoederbanden kunnen de belasting niet weerstaan en barsten. Dan maakt de vrouw zich zorgen over een zeer sterke pijn, die zelfs in het ziekenhuis niet gemakkelijk is.

De baarmoederhals na de scheuring van de ligamenten is volledig geïmmobiliseerd, dus tijdens geslachtsgemeenschap ervaart een vrouw een zeer sterke pijn in de vagina. Om dit te verlichten, hebben we ontstekingsremmende geneesmiddelen, geneeskrachtige kruiden met een kalmerende werking en fysiotherapie nodig.

Deze omvatten lasertherapie, elektroforese, magnetische therapie. Deze procedures worden zo uitgevoerd dat het littekenweefsel en, belangrijker nog, de verklevingen, verdwijnen en het ontstekingsproces zal overgaan.

Wat zijn spikes? Het is een bindweefsel dat zich rond de weefsels en organen van het bekken bevindt. Als de verklevingen niet oplossen, kunnen ze de vrouw jarenlang na de operatie een gevoel van pijn in de vagina geven.

Wanneer de verklevingen in de bekkenorganen oplossen, wordt de baarmoederhals beweeglijker, haar lichaam ook, en dan verdwijnt de pijn zelf. Een vrouw kan een volledig seksleven hebben.

Oorzaken van vaginale pijn kunnen ook een kleine hoeveelheid smeermiddel zijn, veranderingen in het lichaam tijdens de menopauze en hormonale onbalans. Een ervaren gynaecoloog zal helpen om met al deze verschijnselen om te gaan. Over hormonale veranderingen als oorzaken van pijn in de vagina - meer.

trusted-source[30], [31], [32]

Stam op de psyche als oorzaak van vaginale pijn

Tijdens seks kunnen niet alle vrouwen ontspannen. Dan valt het glijmiddel in de vagina praktisch niet uit, en de penis tijdens wrijving tegen de wanden van de vagina veroorzaakt hevige pijn.

Een vrouw die al meer dan eens zo'n proces heeft doorstaan, is al bang voor het begin van geslachtsgemeenschap. Het kan niet worden gewekt, smering wordt niet vrijgegeven. Dit veroorzaakt een grotere vaginale droogheid en verminderde haar spieren als gevolg waarvan er nog steeds heel veel pijn tijdens de penetratie van de penis.

trusted-source[33], [34], [35]

Oorzaken van vaginale pijn - seksueel overdraagbare aandoeningen

De daders van pijn in de vagina en bij de ingang ervan zijn geslachtsziekten. Infecties die seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaken zijn Ureaplasma, Mycoplasma, Candida, Chlamydia, Gardnerella, genitale herpes enzovoort.

Ze hebben een slechte eigenschap om ontsteking van de vulva te veroorzaken - het slijmvlies ervan, en ontstekingsprocessen in de baarmoederhals, de vagina, in de aanhangsels van de baarmoeder te veroorzaken.

Wanneer de geslachtsorganen geïnfecteerd en ontstoken zijn, worden hun wanden erg kwetsbaar en raken dergelijke organen gemakkelijk gewond. Raak gewoon de externe weefsels van de vagina aan, omdat deze geïrriteerd is en pijn veroorzaakt.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43]

Vaginale droogheid en pijn tijdens de menopauze

Vaginale atrofie is een medische term die verwijst naar het dunner worden van de vaginale wand die optreedt tijdens de menopauze (het tijdstip waarop de menstruatieperiode van de vrouw ophield).

Vóór de menopauze worden de vagina-lippen opgezwollen, felrood en vochtig. Wanneer het niveau van oestrogeen afneemt, wordt het slijmvlies van de vagina dunner, droger, van lichtroze tot blauwachtige kleur en minder elastisch. Dit zijn normale veranderingen die artsen opmerken in de perimenopauze en bij postmenopauzale vrouwen. Maar pijn kan in de vagina voorkomen.

Oestrogeenniveaus beginnen te dalen als ze de menopauze naderen. Oestrogenen zijn hormonen geproduceerd door de eierstokken. Oestrogenen regelen de ontwikkeling van het vrouwelijk lichaam, geven het de noodzakelijke kenmerken, zoals de borst, lichaamsvorm, heupen en billen. Oestrogenen spelen ook een belangrijke rol bij de regulatie van de menstruatiecyclus en de zwangerschap.

De meeste vrouwen bereiken de menopauze tussen de 45 en 55 jaar, maar dit kan vroeg of laat voorkomen. De gemiddelde leeftijd van de menopauze is 51 jaar. Alle vrouwen zijn verschillend en er is geen definitieve manier om te voorspellen wanneer een vrouw de menopauze bereikt. Bovendien ervaren vrouwen in de menopauze tijdens de overgangsperiode symptomen met variërende graden van ernst. Niet alle perimenopauzale en postmenopauzale vrouwen zullen even ernstige pijnklachten krijgen.

Vaginale bloeding en pijn - de feiten

Voor normale vaginale bloedingen is periodieke periodieke bloeding uit de baarmoeder van een vrouw normaal.

Normaal vaginaal bloedverlies wordt ook wel menorrhoea genoemd. Het proces waarbij menorroe optreedt, wordt de menstruatiecyclus genoemd.

Om te bepalen of bloeden vanuit de baarmoeder een abnormaal proces is met pijn en andere veranderingen en de oorzaak ervan te achterhalen, moet de arts 3 vragen beantwoorden: is de vrouw zwanger? Wat is de aard van bloeden? Is de vrouw in de periode van de eisprong?

Abnormale vaginale bloedingen bij vrouwen die zich in het stadium van de eisprong bevinden, zijn meestal overdreven en frequent, ongelijk of de hoeveelheid bloedingen neemt af.

Er zijn veel oorzaken van abnormale vaginale bloedingen geassocieerd met onjuiste ovulatie en vaginale pijn.

Een vrouw met onregelmatige menstruaties met pijn in de vagina heeft een lichamelijk onderzoek nodig, met bijzondere nadruk op het controleren van de functie van de schildklier, de borst en het bekken.

De behandeling van onregelmatige vaginale bloedingen en vaginale pijn is afhankelijk van de oorzaak. Nadat de oorzaak is vastgesteld, beslist de arts of behandeling daadwerkelijk noodzakelijk is.

Postpartum vaginale pijn

Gevallen van postpartum vaginale pijn komen zeer vaak voor. Het komt voor bij 60% van de gevallen bij vrouwen die hebben ondergaan geboorte. Deze pijnen zijn vrij lang - van drie tot zes maanden. De oorzaken zijn moeilijk te bepalen, dus pijn na de bevalling wordt behandeld met pijnstillers en ontstekingsremmende geneesmiddelen, evenals met spasmodica.

Risicogroepen - vrouwen na de eerste geboorte, moeders die borstvoeding geven, vrouwen die een late bevalling hebben ondergaan (na 35).

trusted-source[44], [45], [46], [47]

Hormoonbalans en vaginale pijn

Na bevalling en tijdens de menopauze, evenals gedurende de periode vóór de menopauze, kan pijn in de vagina optreden. Op dit moment worden geslachtshormonen veel minder geproduceerd dan tijdens normale werking van het voortplantingssysteem. Vooral gevaarlijk is de kleine productie van oestrogeen voor het vrouwelijk lichaam tijdens de borstvoeding (borstvoeding).

Het lichaam produceert dus niet voldoende smeermiddel (smeermiddel). Vaginale droogheid veroorzaakt pijn tijdens seks, maar ook tijdens en na de bevalling.

Het vaginale slijmvlies is droog, het irriteert als reactie op de penetratie van de penis, maar de vagina stretcht niet zonder smering en doet daarom pijn. Om dit medische probleem op te lossen, moet je gels kopen om de vagina te hydrateren, dan is de geslachtsgemeenschap vol.

Vaak heeft een vrouw een droge vagina en pijn na de bevalling. Wanneer een vrouw stopt met borstvoeding, wordt de hormonale balans hersteld en kan vaginale droogheid vanzelf overgaan. Als dit niet gebeurt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor hormoonvervangingstherapie.

trusted-source[48], [49], [50], [51]

Vulvodynie en vaginale pijn

Vrouwen met vulvodynie hebben chronische vulvaire pijn. Tot voor kort herkenden artsen vulvodinia niet als een ziekte met echte vaginale pijn.

Zelfs vandaag hebben veel vrouwen geen definitieve diagnose voor pijn in de vagina. Ze kunnen geïsoleerd blijven, op voorwaarde dat artsen doorgaan met onderzoek.

Onderzoekers werken er hard aan om de oorzaken van vulvodynie bloot te leggen en de beste manieren te vinden om het te behandelen.

Typen vulvodynie

Vulvodynie beïnvloedt de vulva en externe vrouwelijke geslachtsorganen. Ze omvatten de schaamlippen, clitoris en vagina, waarin ernstige pijn kan voorkomen.

Er zijn twee belangrijke subtypes van vulvodynia.

Veel voorkomende pijn in verschillende delen van de vagina. Vaginale pijn kan permanent of occasioneel zijn. Contact of druk in het vaginale gebied, ook tijdens seks, kan de pijn verergeren. Maar het kan de pijn nog erger maken.

Pijn in de vagina kan optreden, zelfs als ze niet door de vulva worden gegeven, maar door de ingang van de vagina. Een vrouw kan het gevoel hebben dat ze met dit soort pijn pas na aanraking of druk optreden, zoals tijdens geslachtsgemeenschap.

Mogelijke oorzaken van vulvodynie

Artsen weten niet altijd de oorzaken van vulvodynie. En er is geen bewijs dat infecties als gevolg van seksueel overdraagbare aandoeningen vulvodynie kunnen veroorzaken.

Onderzoekers proberen de oorzaken van vulvodynie te vinden. Ze kunnen omvatten

 1. Zenuwachtige schade aan de weefsels van de vagina of hun irritatie
 2. Abnormale reacties in kiemcellen na infectie of letsel
 3. Genetische factoren die vulva kwetsbaar maken voor chronische ontsteking.
 4. Verhoogde gevoeligheid van de vagina voor schimmelinfecties
 5. Vaginale spierspasmen
 6. Allergieën of irritatie van de vagina van chemicaliën of andere stoffen
 7. Hormonale veranderingen in het lichaam
 8. Seksueel misbruik
 9. Veelvuldig gebruik van antibiotica

trusted-source[52], [53], [54], [55]

Risicogroepen voor vulvodynie

Een vrouw van elke leeftijd, beginnend in de adolescentie, kan last hebben van vaginale pijn. Vrouwen met vulvodynie in de wereld van 200.000 tot 6 miljoen. Blanke vrouwen, Afro-Amerikaanse vrouwen en Spaanse vrouwen lijden het meest van alles, het is nu bekend dat zij evenveel last hebben van vulvodynia.

trusted-source[56], [57], [58], [59], [60]

Fysieke en emotionele effecten van vulvodynie

Vulvodynie met zijn pijn in de vagina kan een enorme impact hebben op het leven van een vrouw. Dit kan afbreuk doen aan haar vermogen om seks te hebben, oefeningen te doen, te communiceren en te werken. Een onderzoek door de National Institutes of Health (NIH) wees uit dat de meeste vrouwen met vulvodynie en vaginale pijn zich om die reden "niet onder controle" voelen - ze kunnen geen geslachtsgemeenschap hebben en kunnen niet van het leven genieten. Ze hebben speciale ondersteuning nodig - medisch en psychologisch.

trusted-source[61], [62], [63]

Tekenen en symptomen van vulvodynie

Hoewel deze ziekte in het geheim van enkele maanden tot meerdere jaren duurt, beginnen de symptomen van vulvodynie meestal plotseling.

 1. Verbrandend, tintelend gevoel in de vagina
 2. Pijn in de vagina, kloppend of dof
 3. jeuk
 4. Brandende pijn is het meest voorkomende symptoom van vulvodynie.
 5. Sommige vrouwen beschrijven pijn als steken of zurig morsen op de huid.
 6. Hoewel de vulva in de regel normaal lijkt, kunnen schaamlippen er een beetje pijnlijk of opgezwollen uitzien.

Hoe de symptomen van vulvodynie veranderen

Symptomen kunnen bij veel vrouwen met vulvodynie variëren. En de ernst van de symptomen varieert van vrouw tot vrouw. Tijdens het fietsen, het installeren van tampons en andere vrij onschuldige bewegingen, kan een vrouw met vulvodynie pijn in haar vagina hebben.

trusted-source[64], [65]

U kunt symptomen van vulvodynie ervaren:

 • Altijd of slechts één keer
 • Tijdens activiteiten zoals sporten, zitten of lopen - of zelfs in rust
 • Pijn kan optreden in een bepaald deel van de vagina of in het hele gebied van de vagina.

Het effect van vulvodynie op het lichaam

Symptomen van vulvodynie, waaronder vaginale pijn, zijn geen tekenen van een levensbedreigende aandoening. Maar pijn in de vagina kan het normale functioneren van vrouwen aanzienlijk beïnvloeden. Als de symptomen bijvoorbeeld ernstig of moeilijk zijn om seks te hebben, kan dit van invloed zijn op intieme relaties.

En dit kan op zijn beurt de algehele gezondheid van een vrouw beïnvloeden en haar depressief maken. Aarzel niet om in dergelijke gevallen om hulp te vragen. Veel vrouwen vinden manieren om vaginale pijn te beheersen.

Behandeling van vulvodynie

Hoewel er geen traditionele behandeling is, kan zelfzorg verlichting brengen van vaginale pijn. Vrouwen met vulvodynie moeten controleren wat het beste werkt om hun pijn te elimineren, omdat dit afhangt van de individuele kenmerken van het lichaam. Vrouwen moeten misschien verschillende manieren proberen om de pijn weg te nemen voordat ze een combinatie vinden die hen helpt te verlichten.

Zelfzorg in vulvodynia

Hier zijn enkele dingen die vrouwen kunnen doen om pijn in de vagina te verlichten of onder controle te houden.

Vermijd mogelijke irriterende stoffen.

Dit kan helpen om iets te vermijden dat irritatie van de vulva kan veroorzaken. Misschien omvatten deze methoden het gebruik van bepaalde soorten zeep, ontstekingsremmende medicijnen, douchen of douchen. Hier zijn enkele tips:

 • Gebruik een dermatologisch getest detergens en gebruik geen chemische spoelen voor ondergoed.
 • Toiletpapier moet zacht en wit zijn.
 • Pak sets van 100% wit katoenen ondergoed, natuurlijke maandverband en tampons op.
 • Vermijd contact met de shampoozone van de vulva.
 • Vermijd geparfumeerde geurende crèmes en zeep, pads of tampons met geuren en spermicide anticonceptiva.
 • Vermijd een warm bad of zwembad met veel chloor.
 • Spoel de vagina af met koud water na elke plas en geslachtsgemeenschap.
 • Vermijd producten die de vagina irriteren. Een ongewenst menu kan voedingsmiddelen bevatten zoals greens, peulvruchten, bessen, chocolade of noten.
 • Draag losse kleding - draag geen strakke broeken en rokken.
 • Houd de vulva schoon en droog.

trusted-source[66], [67], [68]

Hoe de druk op het vaginale gebied te verlichten

Bepaalde activiteiten oefenen druk uit op de vagina en veroorzaken pijn.

Gebruik in water oplosbare smeermiddelen tijdens seks.

Vermijd acties die directe druk uitoefenen op de vulva. Dit omvat fietsen en paardrijden, zelfs eenvoudig op een harde stoel zitten.

trusted-source[69], [70], [71], [72], [73]

Pijnverlichting

Deze stappen kunnen vaginale pijn helpen verlichten.

 • Neem warme of koele voetenbaden.
 • Na de geslachtsgemeenschap, breng ijs of bevroren gel in een handdoek aan om de buik te verminderen om vaginale pijn te verlichten.
 • Probeer ontspanningsmethoden.

trusted-source[74], [75], [76], [77]

Behandeling van vulvodynie: medicijnen, therapie, chirurgie

Er is geen behandeling voor vulvodynie, die werkt voor alle vrouwen. Vrouwen zullen een combinatie van behandelingen moeten proberen voor betere resultaten. Deze soorten vulvodynia-behandelingen kunnen door uw arts worden aangeboden. Onthoud ook dat chronische pijn je emotioneel kan beïnvloeden. Overweeg groepsmethoden van emotionele steun, het is zeer effectief.

 • geneeskunde
 • Lokale anesthetica zoals lidocaïne
 • Crèmes met oestrogeen
 • Tricyclische antidepressiva
 • Anticonvulsieve geneesmiddelen
 • Voorbereidingen voor het blokkeren van zenuwuiteinden
 • Interferon-injecties
 • therapie
 • Fysiotherapie, inclusief oefeningen om de bekkenspieren te versterken en spierspasmen te verminderen
 • Een biofeedback-methode die u helpt te leren hoe u uw vaginale spieren kunt ontspannen om pijn te verminderen
 • chirurgie

Als u het syndroom van vulvodynie heeft, kan uw arts een operatie voorstellen om ziek weefsel te verwijderen, vooral als andere opties niet zijn weggenomen.

Symptomen van vaginale pijn

Symptomen die kenmerkend zijn voor vaginale pijn kunnen compleet anders zijn: pijn kan scherp zijn, pijn doen, dof zijn, snijden, trekken. Deze gevoelens kunnen permanent zijn, ze kunnen van tijd tot tijd worden gestoord, of ze kunnen optreden tijdens of na de seks. Als een vrouw pijnstillers neemt, betekent dit niet dat de pijn niet meer terugkeert - het probleem is niet opgelost.

Aanvullende symptomen van verschillende ziekten met pijn in de vagina van de vagina kan de volgende zijn.

 • jeuk van de vagina en een witachtige afscheiding - dit kan een teken van urogenitale infecties.
 • Vaginale pijn kan optreden na of tijdens geslachtsgemeenschap - dan kan de oorzaak een ontsteking van de geslachtsorganen zijn, hun verwonding of misvorming.
 • Pijn in de vagina kan een vrouw lastig vallen vanwege een bloeding, waarvan de oorzaak soms moeilijk te bepalen is
 • De vagina kan ook pijn doen als een vrouw de menopauze heeft
 • Uit pijn in de vagina kan een vrouw lijden om redenen die niet opgehelderd zijn, in het bijzonder kunnen ze een neurotische oorsprong hebben.
 • Pijnen in het gebied van de vagina kunnen ronddwalen, ze kunnen volledig in andere organen (bijvoorbeeld in het rectum) voorkomen en aan de vagina geven.

Als dit pijn te verduren, en niets is onbehandeld, de ziekte, die zich manifesteert deze pijn kan erger worden. Om jezelf niet naar de pathologische processen in de interne organen te brengen, moet je een gynaecoloog raadplegen voor onderzoek en als de pijn ondraaglijk is, een ambulance bellen. Het wordt niet aanbevolen om pijnstillers te nemen voor haar aankomst, omdat het dan moeilijk zal zijn om de symptomen te diagnosticeren.

Welke delen van het lichaam kunnen pijn doen aan de vagina?

Dit kan een gebied van het rectum, perineum of sacrum zijn. De aard van de pijn die deze organen geeft, kan snijden, paroxismaal, benauwend, diep, dof, pijnlijk zijn. Het lijkt een vrouw dat er een soort van waarneembare barrière is op de plek waar de pijn optrad, zoals een tampon, vinger of een vast vreemd voorwerp.

Toegegeven, deze pijnen kunnen worden gevoeld nabij het oppervlak van de vagina, om oppervlakkig te zijn - een dergelijke aard van pijn bij vrouwen komt in 60-70% van de gevallen voor.

De aard van vaginale pijn tijdens seks

Het kan acuut, snijdend, paroxysmaal zijn. Als tijdens de seks of vrijen de vagina pijn gaat doen, betekent dit dat de vrouw ernstige problemen heeft, hetzij met gynaecologie, hetzij met een mentale perceptie van geslachtsgemeenschap. Vanwege deze pijnen kan het intieme leven in gevaar worden gebracht, daarom, met de eerste symptomen van vaginale pijn tijdens geslachtsgemeenschap, moet je deze problemen onmiddellijk oplossen in het kantoor van de gynaecoloog.

Pijn wanneer opgewonden

De pijn voor en na de geslachtsgemeenschap kan van een andere aard zijn - snijden, branden, krampen. Pijn in de vagina en vulva bij vrouwen worden onderscheiden naar type: pijn na de bevalling, oppervlakkige pijn, diepe pijn. Deze pijn bij vrouwen kan zo ondraaglijk zijn dat de vagina geïrriteerd is in de meest ogenschijnlijk onschuldige omstandigheden. Dit kan zijn als u op een harde kruk zit tijdens het rijden op een motorfiets of fiets, tijdens een onderzoek door een gynaecoloog. Het kan zelfs toenemen als de gynaecoloog het oppervlak van de vagina eenvoudig aanraakt met een wattenstaafje.

Hoe te bepalen of er een ontsteking van de geslachtsdelen is?

Het is noodzakelijk om de symptomen te volgen die bij mensen voorkomen. Als deze symptomen aanwezig zijn, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een ontsteking.

 1. Brandend gevoel in de vagina
 2. Genitale jeuk
 3. Vaginale afscheiding - slijm of etterig, ze kunnen een onaangename penetrante geur hebben

Als deze symptomen niet voldoende zijn, moet u aanvullende laboratoriumtests ondergaan. Wat moet je meenemen voor tests in het kantoor van de gynaecoloog?

 1. Vlek op de flora van de vagina.
 2. Snijdt bacteriën uit de vagina.
 3. Bacteriële cultuur van het cervicale kanaal.
 4. Diagnose van het centrum.

trusted-source[78], [79], [80], [81], [82], [83], [84]

Diagnose van vaginale pijn

Het is heel moeilijk om de oorzaken van pijn in de vagina te achterhalen, vooral als een vrouw lange tijd geen gynaecoloog heeft geraadpleegd en de ziekte chronische vormen aanneemt.

Als de oorzaak van pijn nog steeds wordt gevonden als een resultaat van laboratoriumtests, echografie van de geslachtsorganen en palpatie, dan wijst de arts alle pogingen om de oorzaak van de pijn in de vagina op te heffen. Een vrouw hoeft niet naar één arts te verwijzen, maar naar meerdere: een proctoloog, een uroloog, een neuropatholoog, een endocrinoloog, om een volledig beeld van de ziekte te krijgen en de optimale behandeling voor te schrijven.

trusted-source[85], [86], [87]

10 belangrijke vragen aan de arts over vaginale pijn

Sommige van de onderstaande vragen kunnen zeer relevant zijn voor de behandeling van vaginale pijn.

 1. Wat is mijn diagnose?
 2. Wat kan ik thuis doen om mijn pijnklachten te beheersen?
 3. Kunnen pijnstillers me helpen me beter te voelen?
 4. Welke behandeling zal u voor mij adviseren?
 5. Zijn er activiteiten die ik moet vermijden?
 6. Hoe kan vulvodinia mijn seksleven beïnvloeden?
 7. Wat moet ik mijn partner vertellen over mijn toestand?
 8. Kan vaginale pijn mijn vermogen om kinderen te krijgen beïnvloeden?
 9. Wat kan ik doen om mijn conditie te behouden?

trusted-source[88]

Artsen die geadresseerd moeten zijn om van de pijn af te komen

 • Gynaecoloog.
 • Psychiater.
 • Seksuoloog.

trusted-source[89], [90], [91], [92], [93]

Behandeling voor vaginale pijn

Zodra de tests zijn uitgevoerd, wordt het beeld van de veroorzakers - oorzaken van pijn - duidelijk voor de arts. Dan kan hij een lokale en algemene behandeling voorschrijven. Het ziet eruit als antibacteriële en ontstekingsremmende medicijnen. Een van de behandelingsmethoden is douchen met ontstekingsremmende medicijnen, zetpillen voor de vagina, die een ontstekingsremmend effect hebben.

Als een meisje geen borstvoeding geeft en niet zwanger is, kan ze hormonale zetpillen, antibacteriële geneesmiddelen in orale vorm worden voorgeschreven. Een behandeling van 5 dagen tot een week kan genoeg zijn voor een vrouw om te herstellen.

Als een zogende moeder nog steeds antibiotica moet nemen, moet ze op dit moment de baby geen borstvoeding geven - ze kan melk afkolven en de baby voeden met kunstmatige voedingssupplementen.

Maar de moeder kan het doen zonder lokale en orale middelen (kaarsen, douchen), dan is de voedingsonderbreking niet nodig. Maar dit kan worden gedaan in de beginfase van de ziekte van de geslachtsorganen, wanneer het ontstekingsproces nog niet chronisch is geworden.

Antibacteriële therapie voor het wegwerken van vaginale pijn wordt toegepast wanneer een persoon is geïnfecteerd met micro-organismen met een virale aard. Als dit micro-organismen zijn die alleen met behulp van complexe antibacteriële middelen kunnen worden vernietigd, moet de moeder tijdens de behandeling weigeren de baby borstvoeding te geven. Als dit niet gebeurt, kan de infectie in het lichaam van de baby terechtkomen en zich door het lichaam van de moeder verspreiden, wat tot complicaties kan leiden.

Micro-organismen van virale aard, die moeilijk te verwijderen zijn, zijn Trichomonas, gonococci, chlamydia, enzovoort.

Pijnpreventie: hoe spieren te versterken

Om de bekkenbodemspieren sterker te laten worden en hun bloedsomloop te herstellen of te intensiveren, is beweging noodzakelijk.

trusted-source[94], [95], [96]

Spieropbouwoefening

De vrouw liegt of zit. Het is noodzakelijk om de spieren van de vagina te belasten en tot twee te tellen en ze vervolgens te ontspannen. Dus doe 20-30 keer. Als een vrouw deze oefening 3 keer per dag doet, zullen haar spieren in slechts één maand sterker worden. Een goed versterkt gedurende 3-4 maanden.

Op dit moment moet u zich voorbereiden op het feit dat in het gebied waar de steken worden opgelegd, er een gevoel van ongemak en lichte pijn kan zijn.

Als je de oefeningen niet overslaat en ze gedurende ten minste drie maanden ijverig gebruikt, zullen de wonden goed helen en zullen de spieren sterker worden. Dan op de site van de naden zal niet worden grof littekenweefsel.

Als het litteken ter hoogte van de hechtingen nog tijd had om zich te vormen en het weefsel ontstoken raakte, dan zal het nodig zijn om te opereren nadat de moeder gestopt is met het geven van borstvoeding aan de baby. De operatie omvat de excisie van littekenweefsel en het daaropvolgende proces van revalidatie. Maar dit moet uiterlijk zes maanden na de eerste operatie worden gedaan, anders wordt het weefsel ruw en zal het niet goed genezen. Na al deze procedures en het versterken van de spieren van de vagina, zou de pijn erin moeten verdwijnen en niet storen.

Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.