^

Gezondheid

Gynaecoloog

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 23.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Verloskundige-gynaecoloog - specialist in problemen van conceptie, zwangerschap en geboorte. De arts van deze specialisatie helpt bij zaken van zwangerschapplanning, observeert een vrouw tijdens de periode van de zwangerschap en na het verschijnen van de baby.

trusted-source[1], [2], [3]

Wie is een verloskundige-gynaecoloog?

De belangrijkste taak van de centra voor obstetrie en gynaecologie is het behoud of herstel van de normale werking van het vrouwelijke voortplantingssysteem. Over de vraag: "Wie is een verloskundige-gynaecoloog?" Er is een ondubbelzinnig antwoord - dit is een medische werker, die verantwoordelijk is voor de gezondheid van het toekomstige kind en zijn moeder.

Verloskundigen - gynaecologen vervullen een belangrijke rol - verlengen het leven op aarde. Bevestig het begin van de zwangerschap bij deze specifieke specialist, ondanks alle soorten tests en manifestaties van uiterlijke tekenen van zwangerschap.

De belangrijkste verloskundige-gynaecoloog wordt een arts genoemd die een vrouw helpt bij de bevalling. Het is erg belangrijk om een vertrouwensrelatie met de arts te hebben, de eerste keer dat u uw kind ziet en in handen neemt.

Wanneer moet ik naar een verloskundige-gynaecoloog gaan?

Lijst van problemen en symptomen wanneer het noodzakelijk is om contact op te nemen met een verloskundige-gynaecoloog: 

 • maandelijks begon niet op de leeftijd van 15; 
 • menstruatie gaat gepaard met een sterk pijnsyndroom; 
 • de duur van de menstruatie is meer dan 7 dagen, de maandelijkse periode wordt gekenmerkt door hevig bloeden, in een andere periode was er een bloederige afscheiding; 
 • bij jeuk, branderigheid, buikpijn (vooral de bodem), evenals ontslag met een onaangename geur; 
 • er is pijn in de coïtus, vergezeld van tekenen van luchtwegaandoeningen; 
 • maandelijks gestopt met regelmatige seksuele activiteit; 
 • Er waren geen laatste drie menstruaties voor onthouding van intimiteit; 
 • branden met plassen; 
 • Veranderingen in het genitale gebied - schaafwonden, ruwheid, convexe neoplasma's, enz. Zijn gedetecteerd.

Welke tests moet ik nemen als ik contact opneem met een verloskundige-gynaecoloog?

In geval van bevestiging van de zwangerschap, moet een laboratoriumonderzoek worden uitgevoerd om infectieziekten, aandoeningen en pathologieën uit te sluiten. Het is het beste wanneer beide ouders zich van tevoren voorbereiden op de conceptie - zij slagen voor tests, ondergaan passende behandeling.

Welke tests moet ik nemen als ik contact opneem met een verloskundige-gynaecoloog: 

 • analyses voor infectieziekten; 
 • Studies die de aanwezigheid van antilichamen tegen virussen / bacteriën bepalen; 
 • Analyses die infecties bepalen die zich verspreiden tijdens seksueel contact (chlamydia, mycoplasma, enz.); 
 • conclusie over de toestand van het endocriene systeem; 
 • hormonaal en genetisch onderzoek; 
 • een algemene bloed / urinetest; 
 • bloedtest voor biochemie; 
 • immunologisch onderzoek.

Welke diagnostische methoden gebruikt de verloskundige-gynaecoloog?

Je moet elk jaar een gynaecoloog bezoeken (bij voorkeur twee keer per jaar), zelfs als er geen klachten zijn. Het verloop van bepaalde ziekten komt vaak voor zonder significante symptomen. Dit kan betrekking hebben op tumoren en infectieuze ziekten.

Tijdens het eerste onderzoek voert de specialist een onderzoek uit met behulp van een gynaecologische spiegel, waarbij de nodige slagen worden genomen. Tijdens het consult zal de verloskundige-gynaecoloog vragen stellen over de menstruatiecyclus, geslachtsgemeenschap, de aanwezigheid van pijn en ook de aard van de ontlading.

Welke diagnostische methoden gebruikt de gynaecoloog om de pathologie van de baarmoederhals te detecteren? Eerst wordt een methode van palpatie gebruikt om ontsteking in de baarmoeder en aanhangsels uit te sluiten. Ten tweede gebruikt een gynaecoloog een colposcoop om erosie en dysplasie van de baarmoederhals te detecteren / bestuderen. Ten derde wordt zo nodig ook echografie gediagnosticeerd voor de baarmoeder, eierstokken en borstklieren.

Wat doet een verloskundige-gynaecoloog?

Reikwijdte van de verloskundige-gynaecoloog: 

 • identificatie en behandeling van gynaecologische aandoeningen van specifieke / niet-specifieke etiologie; 
 • oplossen van problemen met de menstruatiecyclus, inclusief hormonale stoornissen; 
 • diagnose van zwangerschap, inclusief buitenbaarmoederlijke zwangerschap; 
 • Observatie van de fysiologische en pathologische (met een aantal complicaties) verloop van de zwangerschap; 
 • verloskunde; 
 • het uitvoeren van preventieve onderzoeken gericht op het detecteren van asymptomatische ziekten (erosie, dysplasie, enz.); 
 • behandeling van onvruchtbaarheid; 
 • Diagnose en toediening van therapeutische effecten in tumorale processen van goedaardige of kwaadaardige aard.

Ik wil graag opmerken dat de gynaecoloog-endocrinoloog niet is opgenomen in de lijst van medische specialisaties. De studie van veranderingen in de hormonale achtergrond maakt deel uit van de taken van wat de gynaecoloog aan het doen is.

Welke ziekten worden behandeld door een verloskundige-gynaecoloog?

Tijdige diagnose en gebruik van therapeutische effecten op de bron van ontstekingsziekten van het vrouwelijke genitale gebied is de belangrijkste taak van de verloskundige-gynaecoloog.

Ontstekingsprocessen in etiologie zijn onderverdeeld in: 

 • specifiek - bijvoorbeeld chlamydia, ureaplasmosis; 
 • niet-specifieke - spruw, colpitis, adnexitis, cervicitis.

Een van de meest voorkomende ziekten, zoals een ontsteking van de appendages, met een ongepaste behandeling kan onvruchtbaarheid veroorzaken. Daarom moet de verloskundige-gynaecoloog een echte expert zijn, voortdurend zijn vaardigheden opwaarderen en de nieuwste trends in de verloskunde en gynaecologie bestuderen.

Wat voor soort ziekte behandelt de verloskundige-gynaecoloog naast infecties die worden verspreid via geslachtsgemeenschap? In de afdeling van deze specialist zijn de volgende ziekten: 

 • ziekten van de baarmoederhals (de aanwezigheid van poliepen, erosie, enz.); 
 • salpingitis (ontstekingsproces in de eileiders); 
 • endometritis (laesie van de binnenste schil van de baarmoeder) / endometriose (een aandoening waarbij de binnenste laag van de baarmoeder naar buiten expandeert);
 • baarmoeder myoma; 
 • ovariale cyste.

Tips voor een verloskundige-gynaecoloog voor een briefje

Aanbevelingen van een verloskundige-gynaecoloog betreffen in de eerste plaats de kwestie van conceptieplanning. In de loop van de zwangerschap kunnen ziekten acuut worden of manifest worden. Daarom is het voor de conceptie nodig om een aantal specialisten te bezoeken, tests uit te voeren, het lichaam voor te bereiden om de baby te dragen met preventieve, zuiverende en therapeutische methoden.

Algemeen advies van een verloskundige-gynaecoloog: 

 • toekomstige ouders moeten een therapeut raadplegen die een aantal ziekten kan opsporen en naar een specialist kan sturen om het probleem op te lossen; 
 • als u een chronische ziekte heeft die regelmatige medicatie vereist, moet u weten welke medicinale stoffen kunnen worden gebruikt tijdens het wachten op de baby; 
 • zorg ervoor dat je een onderzoek bij de tandarts ondergaat - tijdens de zwangerschap is het verboden om röntgenfoto's te maken, en de aanwezigheid van cariës kan als bron van infectie in het lichaam dienen; 
 • overleg met een oogarts is noodzakelijk - met voortgaande bijziendheid verloskundige-gynaecologen bevelen keizersnede aan; 
 • in aanwezigheid van genetische ziekten is een bezoek aan een geneticus vereist; 
 • onderzoek van een gynaecoloog - voor een vrouw en voor een man - een androloog.

Deze specialisten helpen alle obstakels op weg naar conceptie te elimineren. Toekomstige ouders zullen vertrouwen hebben in hun gezondheid, wat een gunstig effect zal hebben op de ontwikkeling van de zwangerschap en de fysieke conditie van de pasgeborene.

De verloskundige-gynaecoloog controleert noodzakelijkerwijs het hemoglobinegehalte, indien nodig, voor aanvang van de zwangerschap ijzerbevattende stoffen voor. Echtgenoten wordt ook geadviseerd een fluorografie te ondergaan. Een vrouw, als ze niet ziek was met rode hond, is het beter om gevaccineerd te worden. Een paar maanden vanaf de dag van vaccinatie, kunt u een zwangerschap plannen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.