^

Gezondheid

De vagina

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 27.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De vagina (vagina, s.colpos) - een ongepaard hol orgaan in de vorm van een buis, bevindt zich in de holte van het kleine bekken en strekt zich uit van de baarmoeder tot de genitale openingen. Aan de onderkant van de vagina passeert het urogenitaal diafragma.

Pijn in de vagina

Jeuk in de vagina

Afvoer uit de vagina

De lengte van de vagina is 8-10 cm, de wanddikte is ongeveer 3 mm. De vagina is enigszins naar achteren gekromd, de lengteas ervan met de baarmoederas vormt een stompe hoek (iets groter dan 90 °) open naar voren. Het bovenste uiteinde van de vagina start vanaf de baarmoederhals, naar beneden, waar het onderste deel zich opent in de vestibule met de opening van de vagina. Bij meisjes wordt de vaginale opening gesloten door het maagdenvlies (maagdenvlies), waarvan het bevestigingspunt de vestibule van de vagina begrenst. Het maagdenvlies is een half- of geperforeerde bindweefselplaat. Tijdens de eerste geslachtsgemeenschap breekt het maagdenvlies en vormen de overblijfselen ervan het maagdenvlies van het maagdenvlies (carunculae hymenales). In de ingeklapte toestand is het lumen van de vagina op de dwarsdoorsnede een splitsing aan de voorzijde (holte).

De vagina heeft een voorwand (paries anterior), die grenst aan het bovenste derde van de bodem van de blaas, en het resterende deel hecht aan de wand van de urethra. De achterwand (paries posterior) vagina zijn bovenste gedeelte onder het buikvlies rectouterine uitsparing en het onderste wandgedeelte aangrenzend aan de voorwand van het rectum. Vaginale holte (fornix vaginae) - de wanden van het bovendeel van de vagina, die het vaginale deel van de baarmoederhals met een nauwe spleet omheen te vormen. Vanwege het feit dat het achterste vaginawand is langer dan de voorkant boven en bevestigd aan de baarmoederhals, de achterste boog (pars posterior) dieper dan het voorste deel (pars anterior).

De vagina

De structuur van de wanden van de vagina

De wand van de vagina bestaat uit drie membranen. De buitenste adventitiale tunica (tunica adventitia) is opgebouwd uit een los bindweefsel dat een aanzienlijke hoeveelheid elastische vezels bevat, evenals bundels van gladde (onvervormde) spiercellen. De middelste muscularis (tunica muscularis) wordt voornamelijk vertegenwoordigd door longitudinaal georiënteerde bundels spiercellen, maar ook door bundels met een cirkelvormige richting. Boven het spiermembraan van de vaginale wand passeert in de musculatuur van de baarmoeder, de bodem wordt krachtiger en zijn bundels worden geweven in de spieren van het perineum. De bundels van gestreept spiervezels, die het onderste uiteinde van de vagina en tegelijkertijd de urethra bedekken, vormen een soort spierpulp.

Het binnenmembraan van de vaginale wand wordt vertegenwoordigd door het slijmvlies (tunica mucosa). Door de afwezigheid van een submucosa smelt het direct samen met het spiermembraan. Het oppervlak van het slijmvlies is bedekt met meerlagig plat epitheel; glandulaire mucosa bevat geen. Het slijmvlies is tamelijk dik (ongeveer 2 mm). Epitheliale cellen van de oppervlaktelaag ervan bevatten een significante hoeveelheid glycogeen. De structuur en dikte van het epitheel hangen af van de fase van de ovarium-menstruatiecyclus. Tegen de tijd van ovulatie als gevolg van verhoogde oestrogeenuitscheiding neemt het glycogeengehalte in epitheelcellen toe. Glycogeen wordt gebruikt om de normale werking van spermatozoa te behouden. De omzetting van glycogeen in melkzuur zorgt voor een zure reactie in de vagina. Het slijmvlies vormt talrijke transversale plooien - vaginale vouwen (rugae vaginale) of rimpels. Op de voorste en achterste wanden van de vagina, dichter bij de mediaanlijn, worden de vouwen hoger, vormen ze longitudinaal gerichte plooien van vouwen (columnae rugarum). Gelegen op de voorste wand van de vagina anterieure kolom met plooien (columna rugarum anterior) wordt beter uitgedrukt dan op de achterwand. Daaronder is een longitudinaal georiënteerd uitsteeksel - de urethrale carina van de vagina (carina urethritis vaginae) overeenkomend met de passerende urethra. De achterste kolom van de vouwen (columna rugarum posterior) bevindt zich rechts of links van de anterieure, zodat de ingeklapte vagina de voorste en achterste kolommen niet overlapt. De basis van de vouwkolommen is het slijmvlies, dat hier dikker is dan elders, en bevat bundels gladde spiercellen en talrijke aderen. In verband hiermee hebben de kolommen met vouwen op de sectie een sponsachtige structuur.

Schepen en zenuwen van de vagina

De vaginale bloedtoevoer wordt uitgevoerd door de takken van de interne iliacale slagader: de vaginale slagader, die de neergaande tak van de baarmoederader is en voornamelijk het bovenste deel daarvan verschaft; de onderste pemphigus-slagader, die het bloed naar het middelste gedeelte van de vagina voert; de darmslagader in het midden rectus; de interne seksuele slagader die voeding verschaft aan het onderste deel van de vagina; achterste takken van schaamlippen.

Lymfestroom uit de vagina plaatsvindt van het onderste deel van het - in de oppervlakkige en diepe inguinale lymfeknopen van het bovenste tweederde - drie hoofdgroepen van lymfeklieren van het bekken - iliac, interne iliac en sacrale.

Innervatie van de vagina wordt voornamelijk uitgevoerd door takken die vertrekken van de algemene baarmoeder-vaginale plexus. Van de lagere secties van deze plexus verlaten de vaginale zenuwen, waarbij sympathische en parasympathische innervatie wordt verschaft.

De vagina krijgt een gevoelige innervatie door de takken van de sacrale plexus.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.