^

Gezondheid

Triholog

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Groei en haaruitval in een persoon vindt zijn hele leven plaats. Elke dag verliest een persoon 5 tot 8 dozijnen haar: meestal groeit het gevallen haar weer, en met pijnlijk verlies van een dergelijke zelf-aanvulling wordt niet waargenomen. Deze en vele andere haarproblemen worden behandeld door een speciale arts - een tricholoog.

Hij weet van alles dat onze strengen en hoofdhuid ten volle moeten kijken.

Wie is een tricholoog?

Specialistische tricholoog verscheen voor het eerst in westerse landen meer dan een eeuw geleden. Geleidelijk aan werd deze richting van de geneeskunde steeds meer gevraagd: trichologiecentra, wetenschappelijke en educatieve instellingen, waar professionele trichologen werden opgeleid, begonnen te worden gebouwd. Bijvoorbeeld in Engeland en nu is er een trichologisch instituut en een netwerk van trichologische klinieken.

In ons land begon zo'n smalle specialisatie pas in de jaren '90 van de twintigste eeuw, dat wil zeggen meer recentelijk. In de meeste medische instellingen worden trichologen doorverwezen naar vertegenwoordigers van dermatocosmetologie, omdat de hoofdtaak van de artsen van deze specialiteit is om alles te bestuderen met betrekking tot onze lokken en de hoofdhuid, bijvoorbeeld de structuur, de stadia van haargroei, enz.

Dat wil zeggen, in feite is de tricholoog een arts-dermatoloog, nauw gericht op diagnose, preventie en therapie van haar- en huidziekten onder het haar. Vertegenwoordigers van dit beroep moeten altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken op het gebied van de gezondheid van strengen, en ook in hun professionele praktijk alle innovatieve methoden en hulpmiddelen gebruiken om de conditie van het haar volledig te herstellen en te verbeteren.

Wanneer moet ik contact opnemen met een tricholoog?

Ben je niet enthousiast over je krullen, maak je je zorgen over eventuele haarproblemen of hou je niet van hun uiterlijk, dan kun je je veilig aanmelden voor een afspraak met de tricholoog. Vergeet niet dat gezonde krullen niet alleen mooi zijn, het is ook een spiegel van de volledige gezondheidstoestand van de mens.

Neem contact op met de tricholoog als u bekend bent met de volgende symptomen:

 • haar is gespleten, gebroken, valt uit, wordt dun, verloren glans en volume;
 • de huid op je hoofd jeukt, het wordt ontstoken, vlekken verschijnen, roos verandert van niveau.

Veranderingen met haar kunnen worden geassocieerd met de volgende aandoeningen:

 • hormonale veranderingen in het lichaam (zwangerschap, borstvoeding, puberteit, menopauze, enz.);
 • infectieziekten van de huid op het hoofd;
 • tekort aan sommige stoffen in het lichaam;
 • chronische ziekten of het gebruik van krachtige geneesmiddelen;
 • storingen in de werking van het endocriene systeem;
 • genetische aanleg.

Overlegspecialist bepaalt de ware toestand van uw krullen, ontdekt de essentie van het probleem en neemt een effectieve beslissing over verdere behandeling.

Welke tests moet ik nemen als ik contact opneem met een tricholoog?

In de regel vereist een afspraak met een tricholoog geen voorafgaande tests. Als tijdens de receptie blijkt dat om de diagnose te verhelderen, er niet genoeg routine-onderzoek is, zal de arts zelf beslissen over de aanstelling van bepaalde laboratoriumtests. Het kan een analyse zijn voor het niveau van bepaalde hormonen, bloed-biochemie, etc.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om andere medische specialismen raadplegen - een neuroloog, endocrinoloog, gastro-enteroloog, omdat het haar van de ziekte kan optreden als gevolg van problemen in de spijsvertering, zenuwstelsel en endocriene systemen.

Als u chronische ziekten heeft, moet u dit aan uw arts vertellen. Neem ook een lijst mee van medicijnen die u gebruikt of recent hebt gebruikt. Als u onlangs een algemene bloedtest of een algemene urinetest hebt uitgevoerd, kunt u de resultaten ook met u meenemen.

Speciale voorbereiding voor het ontvangen van een tricholoog is niet vereist.

Welke diagnostische methoden gebruikt de tricholoog?

De nadruk van de diagnose van de conditie van de huid en het haar ligt op hun grondig onderzoek. Er is ook een ondervraging van de patiënt, waarbij de arts een aantal van de nuances verduidelijkt:

 • klachten;
 • duur van de ziekte;
 • dynamiek en voortgang van de ziekte;
 • erfelijke aanleg;
 • geassocieerde pathologieën;
 • kenmerken van een voedsel, enzovoort.

Met betrekking tot het onderzoek, de arts wijst op de aanwezigheid van laesies niet alleen op het gebied van het haar, maar ook op de nagels, wimpers, wenkbrauwen, enzovoort. Doctor aandacht wordt getrokken elementen uitbarsting, de toestand van het haar vettig wortels en haar tips, huid uiterlijk en andere borden. Al op basis van onderzoek en verhoor kan een specialist een 90% juiste diagnose stellen.

Hierna, indien nodig, kan de tricholoog de methode van instrumenteel onderzoek toepassen - computermicroscopie. Wat is deze methode? Een speciale camera, die op een computer is aangesloten, schaalt het beeld dat van de microscoop is verkregen, en geeft het op de monitor weer. De patiënt heeft zelf de mogelijkheid om zijn eigen haar onder meerdere vergrotingen te observeren. Alleen dan, wanneer de loop van de behandeling zal worden uitgevoerd, zal het mogelijk zijn om de positieve dynamiek van therapie op dezelfde manier te observeren en de resultaten te vergelijken.

Een andere methode voor diagnose kan een trichogram zijn, dat hoofdzakelijk wordt gebruikt voor haarverlies. Voor het onderzoek wordt het haar van de patiënt verwijderd (ongeveer honderd), ze worden onder een microscoop onderzocht om de groeifasen te bepalen. Dit maakt het mogelijk om de overeenstemming van de stadia van haarontwikkeling met de norm te bepalen.

In de meeste gevallen stuurt de arts patiënten voor het afleveren van hormonale en immunologische tests. Het niveau van schildklierhormonen, geslachtshormonen, ferritine, transferrine wordt bestudeerd, de urine wordt getest op androgeengehalte, de toestand van het immuunsysteem wordt beoordeeld.

De arts kan de patiënt minder vaak een overzicht geven van het mineraalgehalte in het bloed, evenals het advies van andere specialisten.

Volledige en competente diagnose maakt het niet alleen mogelijk om een nauwkeurige diagnose te stellen, maar ook om een adequate effectieve behandeling voor te schrijven.

Wat doet een tricholoog?

De arts-tricholoog houdt zich niet alleen bezig met het feit dat hij een behandelingsregime voorschrijft voor problemen met het harige oppervlak. Hij kan de procedures zelf uitvoeren, een cursus van individuele zorg voor de hoofdhuid en hoofdhuid ontwikkelen.

Bij het eerste consult zal de arts letten op de klachten van de patiënt, vaststellen wanneer de problemen met het haar of de huid het eerst worden aangetroffen, de erfelijke aanleg voor dergelijke problemen verduidelijken, aangezien het genetische mechanisme een belangrijke rol speelt in de conditie van het haar.

De arts zal u zeker vragen over de fijne kneepjes van uw beroep, over de stress en depressies, over de aard van uw dieet. Hij kan aangeven of de patiënt medicijnen gebruikt, of hij chronisch ziek is.

Vervolgens, indien nodig, zal de arts een diagnose stellen. Misschien zijn het laboratoriumtesten of andere onderzoeken. Pas daarna zal hij in staat zijn om een gekwalificeerde en effectieve behandeling van het bestaande probleem aan te wijzen.

Trichologist kan poliklinische patiënten opvangen met dermatologische, mycologische, trichologische aandoeningen. Ook omvat zijn competentie preventieve activiteiten en klinische en instrumentele onderzoeken.

Welke ziekten behandelt de tricholoog?

De meest voorkomende ziekten die de tricholoog behandelt:

 • Roos - een veelvoorkomende kwaal had tot voor kort geen betrouwbare reden. Nog niet zo lang geleden werd de veroorzaker van roos ontdekt en geïdentificeerd - het is een voorwaardelijk pathogene schimmelinfectie van Pityrosporum Ovale (ook Malasteia Furfures genoemd). Naast de aanwezigheid van hoofdroos, raadplegen patiënten vaak over jeuk van het hoofd of rood worden van de huid, dan kun je praten over seborrhea.
 • Seborrhea is een huidaandoening waarbij overmatige speekselvloed en veranderingen in de samenstelling van talgafscheiding aanwezig zijn. Vaak is de oorzaak van deze aandoening hormonale onbalans in het lichaam.
 • Hirsutisme - overmatige groei (androgeen-afhankelijk) haar bij vrouwelijke patiënten. In dergelijke gevallen groeit het haar abnormaal in het gezicht, de borst, de buik, de onderrug en de heupen. De oorzaak van deze aandoening is de overmatige productie van androgenen (vooral testosteron). Dit gebeurt vaak tijdens de zwangerschap of tijdens de menopauze.
 • Trichotillomanie - obsessief aan haren trekken als gevolg van psychoses of obsessies. Soms wordt deze ziekte 'tienerstress' genoemd.
 • Erfelijke pathologieën zijn ziekten die worden geërfd door overerving. Onder dergelijke ziekten is er trichoclasie, haartorsie, monitethrix, trichorexis, atrichia, etc.

In de regel wordt de tricholoog verwezen naar de volgende vragen:

Tricholoog advies

 • Constant dragen van hoofdtooien en pruiken kan helpen haaruitval te verhogen.
 • Frequent en langdurig verblijf onder de brandende stralen van de zon met een open kop kan leiden tot haaruitdroging, kwetsbaarheid en vroegtijdig verlies.
 • Het wordt afgeraden om in de winter zonder een hoofddoek uit te gaan, omdat de koude lucht de oppervlaktevaten van de hoofdhuid verkrampt, waardoor de trofische haarzakjes verslechteren.
 • Als het haar vettig is, moet je het vaker wassen, maar speciale middelen gebruiken voor vettig haar. Het is nuttig om dit haar te spoelen met bouillon van kamille of verzuurd water. Het wordt afgeraden om dergelijk haar in warm water te wassen, maar alleen in warm water.
 • Om het haarvolume één keer per week te maken, is het handig om maskers te maken van gefermenteerde melkproducten - kefir, yoghurt.
 • De haardroger mag alleen in noodgevallen worden gebruikt. De beste droging voor haar is natuurlijk drogen op kamertemperatuur.
 • Vaak treedt haarverlies op als gevolg van een tekort aan silicium, wat eenvoudig noodzakelijk is voor normale groei, zowel haar als nagels. Eet rauw fruit samen met schil, gehakt brood, groenten, greens, bessen.
 • Borstels en kammen moeten zacht zijn, zonder scherpe staven, om de hoofdhuid en haarzakjes niet te beschadigen.
 • Als u uw haar regelmatig verft, gebruikt u shampoos en spoelingen voor gekleurd haar - hierdoor kunt u beschadigde strengelementen herstellen.

Wees niet bang als je problemen hebt met je haar, neem dan contact op met de juiste arts. Hij is een professional in zijn vakgebied en zal zeker een uitweg vinden uit een onaangename situatie, door gebruik te maken van een individuele benadering van elke patiënt. Ondanks de enge specialisatie is er altijd vraag naar de tricholoog - iedereen die niet onverschillig staat tegenover de gezondheid en schoonheid van zijn krullen spreekt hem aan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.