^

Gezondheid

A
A
A

Trichotillomanie

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Van alle aandoeningen die verband houden met impulsieve acties, zijn trichotillomanie en de associatie met OCD bijzonder grondig bestudeerd. De belangrijkste manifestaties van trichotillomanie zijn:

  1. herhaald plukken van haar;
  2. de groeiende interne stress voorafgaand aan deze actie;
  3. plezier of opluchting bij deze actie.

Meestal geplukt haar op het hoofd, wenkbrauwen, wimpers, ledematen, schaamdelen. Sommige patiënten eten hun haar (trichotilofagie). Bevlekte gebieden, verstoken van haar, kunnen rond worden opgemerkt - het dwingt je om een pruik te dragen of toevlucht te nemen tot intense camouflagemaatregelen. Na het plukken voelen patiënten geen voldoening, maar maken zich eerder zorgen over het uiterlijk defect of zijn ontevreden vanwege het onvermogen om hun acties te beheersen.

Diagnostische criteria voor trichotillomanie

  • A. Herhaaldelijk trekken van het haar, wat leidt tot een merkbaar haarverlies
  • B. Een groeiend gevoel van spanning, onmiddellijk voorafgaand aan het trekken van het haar of proberen te weerstaan aan de wens om deze actie uit te voeren
  • C. Gevoel van plezier, voldoening of facilitatie na het uittrekken van het haar
  • D. Aandoeningen kunnen niet beter worden verklaard door een andere psychische stoornis of algemene ziekte (bijv. Huidziekte)
  • D. De stoornis veroorzaakt klinisch significant ongemak of verstoort het leven van de patiënt op sociale, beroepsmatige of andere belangrijke gebieden

Hoewel haartrekkingen worden versterkt tijdens perioden van stress, wordt het meestal waargenomen in een situatie waarin de patiënt geen actieve actie onderneemt, bijvoorbeeld tv kijken, lezen of naar huis gaan na het werk. Deze observaties suggereerden dat trichotillomanie eerder moet worden beschouwd als een pathologische gebruikelijke handeling dan een stoornis van controle over impulsen. De ontwikkeling van een "gewoonte-omkering", de methode van gedragstherapie, die het meest effectief is voor trichotillomanie, werd eerst ontwikkeld om pathologische gebruikelijke handelingen te bestrijden. Sommige auteurs geloven dat, voor trichotillomanie, onychofagie en sommige vormen van OCS, er nog een andere veel voorkomende aandoening in de buurt is - een pathologische zuivering, die zich manifesteert door het voortdurend verwijderen van stof, het aankleden van een pak, enz.

Samen met de overeenkomst tussen trichotillomanie en OCS, zijn er verschillen die niet minder belangrijk zijn. Hoewel de eerste meldingen van trichotillomanie benadrukte dat het gepaard gaat OCD en positief te reageren op SSRI's, hebben meer recente studies hebben aangetoond dat trichotillomanie vaak wordt gevonden als een onafhankelijke stoornis, en de farmacotherapie is vaak niet effectief. In tegenstelling tot OCS komt trichotillomanie vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De hypothese dat OCD en trichotillomanie in verband met gewone pathofysiologische veranderingen in de hersenen, is in twijfel getrokken na het gebruik van functionele neuroimaging verschillen werden geconstateerd tussen de twee staten.

Hoewel de werkzaamheid van clomipramine in trichotillomannia is bewezen door studies met dubbelblinde controle, is de effectiviteit van SSRI's en vooral van fluoxetine in de meeste gecontroleerde onderzoeken niet bevestigd. Wetenschappers voerden een open trial van 18 weken uit met fluvoxamine (in een dosis van maximaal 300 mg / dag) bij 19 patiënten met trichotillomanie. Als een resultaat werd verbetering in 4 van de 5 controle-indices waargenomen met hun afname met 22-43% in vergelijking met de basislijn. Alleen bij 4 van de 19 (21%) patiënten kon het effect echter worden beoordeeld aan de hand van strengere criteria als klinisch significant, en aan het einde van de 6e maand van de behandeling was de werkzaamheid van het geneesmiddel verloren. Zelfs in het geval van een goede reactie op SSRI aan het begin van de behandeling, worden vaak spontane terugvallen waargenomen met trichotillomanie. Meer onderzoek is nodig om de effectiviteit van andere geneesmiddelen of een combinatie van verschillende middelen in de behandeling van deze complexe ziekte te evalueren.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.