^

Gezondheid

A
A
A

Pijnappelkliercyste van de hersenen bij volwassenen en kinderen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 28.06.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Een pijnappelkliercyste is een vesiculaire holte gevuld met vloeistof, namelijk een klierafscheiding. Zo'n holte is niet van tumor-aard en is in de regel niet vatbaar voor vergroting en progressie. Maar dit is niet altijd het geval: afhankelijk van de grootte en locatie kunnen focale symptomen optreden. De diagnose wordt gesteld door middel van MRI of neurosonografie (voor jonge kinderen). Behandeling is, afhankelijk van de situatie, niet vereist of bestaat uit het uitvoeren van een chirurgische ingreep, wat belangrijk is wanneer zich complicaties voordoen of een progressieve toename van het neoplasma.

Is een pijnappelkliercyste van de hersenen gevaarlijk?

Het menselijk brein wordt vertegenwoordigd door de meest complexe en unieke structuur. Wetenschappers hebben dit orgaan jarenlang actief bestudeerd, maar zelfs vandaag de dag worden veel van zijn gebieden en functies als een mysterie voor de wetenschap beschouwd. In dit geval blijft de meest onontgonnen structuur de pijnappelklier of de pijnappelklier.

De activiteit van de pijnappelklier bepaalt de verandering in ritmes in het menselijk lichaam, zoals slaap en waakzaamheid. Bovendien is de pijnappelklier verantwoordelijk voor de puberteitsprocessen, regelt hij gedragskenmerken, beïnvloedt hij de homeostase (reguleert bijvoorbeeld de functionaliteit van het cardiovasculaire apparaat). Over het algemeen zijn de belangrijkste functionele richtingen van de pijnappelklier bekend, maar wetenschappers kennen nog steeds niet veel details van deze processen.

Wat betreft de pathologieën van de pijnappelklier, deze kunnen worden weergegeven door bloedingen, parasitaire ziekten en neoplasma's van een andere aard. Tegelijkertijd is de cyste van de pijnappelklier een formatie van niet-tumorachtige aard, die zich ontwikkelt in een van de lobben. Bij de overgrote meerderheid van de patiënten zijn dergelijke neoplasmata klein (tot 10-12 mm groot) en neigen ze niet te vergroten (groeien).

De meeste artsen zijn het erover eens dat bij afwezigheid van klinische manifestaties die direct verband houden met cystische veranderingen (en niet met enige andere pathologie), er geen behoefte is aan algemene diagnose en behandeling. Niettemin is herhaalde monitoring en bepaling van de oorzaak van de aandoening noodzakelijk, omdat er niettemin gevallen zijn van cystische groei, waarbij aangrenzende structuren worden samengedrukt, waardoor de overeenkomstige somatische en neurologische aandoeningen worden veroorzaakt. [1]

Epidemiologie

Volgens statistieken wordt cystische transformatie van de pijnappelklier gevonden bij ongeveer 6% van de gezonde mensen. In de groep patiënten bij wie dergelijke neoplasmata werden geïdentificeerd, worden personen met recidiverende migrainepijn vaker aangetroffen. In een onderzoek onder vijftig patiënten met een gediagnosticeerde pijnappelkliercyste werden bijvoorbeeld klachten van migraine door de helft van de deelnemers geuit (vergeleken met 25% van de andere groep mensen zonder vergelijkbare cystische formaties).

Pijnappelkliertumoren zijn zeldzaam en vertegenwoordigen 1% van alle intracraniële tumoren bij volwassenen. Bij kinderen bedragen ze echter 8%. Vanwege de verscheidenheid aan tumoren in dit gebied variëren de kenmerken en epidemiologie sterk. Ik zal ze elk beschrijven volgens de WHO-classificatie van 2016. [2]

De dynamische resultaten van magnetische resonantie beeldvorming bij meer dan 150 patiënten met pijnappelkliercysten werden ook onderzocht. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 40 jaar (van 25 tot 55 jaar). De dynamiek werd gedurende zes maanden tot 13 jaar bestudeerd. Het bleek dat tijdens deze periode de groei van neoplasmata praktisch afwezig was, er waren geen schendingen en afwijkingen. Een lichte toename in grootte werd opgemerkt bij slechts vier mensen, terwijl in 23 gevallen de cysten daarentegen afnamen. Op basis van deze informatie concludeerden de wetenschappers dat asymptomatische pijnappelkliercysten bij volwassenen geen regelmatige diagnose en neurochirurgisch overleg vereisen. Een controle-MRI-procedure een jaar na de detectie van de overtreding is voldoende: bij afwezigheid van groei en pathologische symptomen is verdere observatie niet nodig. Het wijdverbreide gebruik van MRI verhoogt de detectiesnelheid van pijnappelkliercysten (pc's) in de klinische neurologie. Bij volwassenen is de prevalentie van cysten 1,1-4,3%.[3]

Tijdens de follow-up ontwikkelde geen van de patiënten complicaties door neoplasmata.

Pijnappelkliercysten worden vaker gediagnosticeerd met:

 • bij patiënten van 20 tot 30 jaar;
 • bij vrouwelijke patiënten (ongeveer drie keer vaker dan bij mannen).

In de overgrote meerderheid van de gevallen is er een asymptomatisch bestaan van de pathologie, die bij toeval wordt ontdekt bij het uitvoeren van een MRI- of CT-scan van de hersenen.

Oorzaken pijnappelklier cysten

Wetenschappers hebben de redenen voor het verschijnen van een pijnappelkliercyste niet volledig onthuld. Het is bekend dat het meestal een aangeboren neoplasma is of wordt veroorzaakt door een stoornis van het hormonale evenwicht. Ook kunnen de oorzaken verstopping van de uitlaatkanalen van de klier en echinokokkeninfectie zijn.

Tijdens de MRI wordt een aangeboren blokkade gevisualiseerd, zijn symptomen van verminderde vloeistofuitvoer merkbaar, die wordt veroorzaakt door overmatige viscositeit van de afscheiding of kronkeligheid van het kanaal. Een dergelijke overtreding vormt zelden een gevaar voor de gezondheid en het leven van patiënten; het heeft geen neiging tot groei en kwaadaardigheid.

Parasitaire invasie kan de vorming van talrijke of grote pijnappelkliercysten veroorzaken. Defecte structuren worden gevormd tijdens infectie met echinococcus, hoewel een dergelijke pathologie relatief zeldzaam is. Echinokokkencysten ontwikkelen zich voornamelijk bij mensen die zich bezighouden met landbouw en veeteelt.

De redenen voor de aangeboren ontwikkeling van de cyste zijn niet volledig vastgesteld. Vaak wordt het probleem veroorzaakt door pathologieën van zwangerschap, drugs-, alcohol- of nicotineverslaving van de moeder. Onder dergelijke omstandigheden ontwikkelt het ongeboren kind zich tegen de achtergrond van bestaande intra-uteriene hypoxie en intoxicatie, wat een buitengewoon ongunstig effect heeft op de toestand van de hersenstructuren. De redenen kunnen ook de chronische pathologieën van de moeder zijn, die zich in het stadium van decompensatie bevinden. 

Risicofactoren

De belangrijkste factoren die het optreden van een pijnappelkliercyste beïnvloeden, omvatten verschillende punten. Ten eerste: een neoplasma kan zich vormen met blokkering of stenose van de uitscheidingskanalen van de klier. Dit kan gebeuren:

 • na traumatisch hersenletsel;
 • met neuro-infecties;
 • met auto-immuunprocessen;
 • met hormonale onbalans;
 • met cerebrovasculaire pathologieën.

De tweede factor is de opname van echinococcus in het lichaam. Wanneer het doordringt in het weefsel van de pijnappelklier, vormt deze parasiet een capsule, die zo een cystische formatie wordt. Dit type overtreding is relatief zeldzaam, maar brengt speciale risico's met zich mee.

De derde factor is een overmatige bloedtoevoer naar de pijnappelklier, wat kan leiden tot bloeding. [4]

Wat betreft aangeboren cystische neoplasmata, ze worden meestal gevonden:

 • bij kinderen met andere intra-uteriene pathologieën;
 • met gediagnosticeerde foetale hypoxie of trauma tijdens de bevalling;
 • bij zuigelingen met postnatale infectieziekten.

Pathogenese

Waar is een pijnappelkliercyste van gemaakt? De muren zijn vertegenwoordigd door drie lagen:

 • binnenlaag van fibrillair gliaweefsel, vaak met hemosiderinedeeltjes;
 • de middelste laag - het parenchym van de pijnappelklier, kan al dan niet verkalkingsgebieden bevatten;
 • dunne buitenste laag van vezelig (bind) weefsel.

In veel gevallen wordt de vorming van pijnappelkliercysten veroorzaakt door hormonale veranderingen, aangezien dergelijke neoplasmata vaak worden aangetroffen bij jonge vrouwelijke patiënten. Dergelijke pathologische elementen nemen eerst actief toe en nemen vervolgens af. Bij mannelijke patiënten is de toestand van de cyste stabieler: intensieve groei is meestal afwezig.

Het cystische gehalte wordt weergegeven door een proteïnesubstantie die op tomografische beelden verschilt van de hersenvocht. Er kan bloed aanwezig zijn.

De cystische wanden zijn vatbaar voor actieve accumulatie van contrast. [5]

Met de actieve groei van het neoplasma is het mogelijk om de stroom van cerebrospinale vloeistof te verstoren als gevolg van overlapping (occlusie) van de cerebrospinale vloeistofkanalen, wat leidt tot de ontwikkeling van hydrocephalus.

Symptomen pijnappelklier cysten

De overgrote meerderheid van de gedetecteerde pijnappelkliercysten is klein (minder dan 10 mm bij acht van de tien patiënten), daarom manifesteren ze zich niet klinisch. Als er toch pathologische symptomen optreden, gebeurt dit meestal bij vrouwelijke vertegenwoordigers ouder dan 35 jaar.

Cystische formaties met uitgesproken afmetingen kunnen mechanische druk uitoefenen op de viervoudige plaat, wat het samenknijpen van de bovenste colliculus en de ontwikkeling van het spinale middenhersensyndroom (verlamming van de verticale blik) met zich meebrengt. Als er druk wordt uitgeoefend op het Sylvian-kanaal, dat zich in het gebied van het derde en vierde ventrikel bevindt, kan zich een obstructieve hydrocephalus ontwikkelen.

Als er intraossale bloeding optreedt, neemt de formatie ook toe in omvang: deze pathologie wordt apoplexie van de pijnappelkliercyste genoemd. [6]

Het optreden van dergelijke symptomen is mogelijk:

 • hoofdpijn;
 • aandoeningen van de gezichtsorganen;
 • verlies van het vermogen om de blik op en neer te vertalen;
 • inconsistentie van spierbewegingen bij afwezigheid van spierzwakte (ataxie);
 • emotionele instabiliteit;
 • mentale beperking;
 • duizeligheid, misselijkheid;
 • stoornissen door hormonale status (vertraagde puberteit, secundaire vorm van parkinsonisme, enz.).

Eerste tekenen

De eerste tekenen van een aandoening in een pijnappelkliercyste kunnen alleen verschijnen als de formatie blijft groeien en begint te drukken op nabijgelegen hersenstructuren en bloedvaten.

Symptomen in een vergelijkbare situatie kunnen worden weergegeven door de volgende manifestaties:

 • Pijn in het hoofd, langdurig, frequent, van onbekende oorsprong, onafhankelijk van algemeen welzijn, weersomstandigheden, enz.
 • Duizeligheid en misselijkheid, aanhoudend of paroxysmaal, soms met braken.
 • Verslechtering van de visuele en auditieve functie, wazige ogen, dubbel zien.

In ernstige gevallen kan er onzekerheid zijn over het lopen, onduidelijke spraak, spierhypertonie, convulsies, verslechtering van de oriëntatie op de grond, verlies van leesvaardigheid, enz. Soortgelijke symptomen kunnen verband houden met verhoogde intracraniale druk, die ook gepaard gaat met slaperigheid, onoplettendheid, verlies van eetlust, schijfoedeem oogzenuw.

Acute ontwikkeling van occlusieve hydrocephalus, als een complicatie van het pathologische beloop van cystisch neoplasma, manifesteert zich als tekenen van verhoogde intracraniale druk. Deze tekens zijn onder meer:

 • hoofdpijn (vooral 's ochtends);
 • misselijkheid met braken (na braken kan de hoofdpijn verminderen);
 • ernstige sufheid (voorafgegaan door een plotselinge verergering van neurologische symptomen);
 • stagnerende schijven van de oogzenuwen (de toestand wordt veroorzaakt door een toename van de druk in de subarachnoïdale ruimte, evenals een verandering in de axoplasmatische stroom);
 • verschijnselen van axiale dislocatie van de hersenen (depressie van het bewustzijn is mogelijk tot een diep coma, oculomotorische stoornissen worden gevonden, soms wordt een geforceerde positie van het hoofd opgemerkt).

Met een langzame toename van hydrocephalus (chronisch beloop), trekt een drietal tekenen de aandacht:

 • ontwikkeling van dementie;
 • schending van vrijwillige beweging tijdens het lopen (apraxie) of parese van de onderste ledematen;
 • urine-incontinentie (het meest late en onstabiele symptoom).

Patiënten worden slaperig, inert, gebrek aan initiatief. Kortetermijngeheugen (vooral numeriek) lijdt. Monosyllabisch heerst in spraak, vaak ontoereikend.[7]

Pijnappelklier cyste van de pijnappelklier

Het pijnappelkliergebied is een complex anatomisch gebied dat de pijnappelklier, aangrenzende hersenstructuren, spinale ruimten en het vaatstelsel omvat. De pijnappelklier is gelokaliseerd achter het derde hersenventrikel, ervoor en eronder is de achterste cerebrale commissuur, voor en boven - de adhesie van de riemen, onder - de viervoudige plaat en loodgieterswerk, iets boven en achter - de rol van de corpus callosum. Direct achter de klier is een viervoudige stortbak gelokaliseerd, die de holte vormt van het tussenzeil, bovenop de pijnappelklier ligt en naar voren gaat onder de boog.

De cyste, die pijnappelklier wordt genoemd, is in de meeste gevallen niet groot en manifesteert zich niet klinisch. Een neoplasma treedt op in de pijnappelklier zonder de functie ervan te verstoren. Alleen in zeldzame gevallen, met actieve groei, kan het de toegang tot het cerebrale aquaduct blokkeren, de circulatie van hersenvocht verhinderen en de ontwikkeling van occlusieve hydrocephalus veroorzaken.

Pijnappelkliercyste van de hersenen bij volwassenen

De redenen voor de ontwikkeling van pijnappelkliercysten op volwassen leeftijd zijn nog onduidelijk. Wetenschappers hebben verschillende theorieën naar voren gebracht die de oorsprong van de overtreding zouden kunnen verklaren.

Een van deze theorieën betreft de vorming van een pathologisch element als gevolg van ischemische of degeneratieve processen in de gliale laag. Sommige deskundigen zijn van mening dat cystische formaties een gevolg zijn van de necrose van het parenchym van de pijnappelklier. De reden voor dergelijke processen van necrose is echter ook nog steeds niet duidelijk. Andere theorieën van wetenschappers zijn gebaseerd op de invloed van bloedingen, hormonale veranderingen, enz. Veel van dergelijke neoplasmata zijn aangeboren van aard, ze worden eenvoudigweg bij toeval op oudere leeftijd ontdekt.

De overgrote meerderheid van dergelijke cysten (meer dan 80%) is klein van formaat - hun diameter is niet groter dan 10 mm. Deze neoplasmata zijn overwegend asymptomatisch. Neurologische symptomen kunnen optreden wanneer dergelijke afmetingen 15 millimeter of meer bereiken.

Symptomatische cysten zijn zeldzaam. In dit opzicht hebben experts geen uitgebreide informatie over deze kwestie. In de regel weerspiegelt het optreden van symptomen en hun aard het effect van het neoplasma op nabijgelegen structuren: de middenhersenen, interne veneuze vaten, de ader van Galenus en visuele heuvels. Aangezien de ruimte in dit gebied uiterst beperkt is, kan worden verwacht dat zelfs enkele millimeters extra cysteuze vergroting het optreden van een symptomatisch beeld kan veroorzaken, dat meestal wordt weergegeven door hoofdpijn, oculomotorische aandoeningen, tekenen van verhoogde intracraniële druk of de ontwikkeling van hydrocephalus.

Pijnappelkliercyste bij vrouwen

Pijnappelkliercysten komen bijna drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Veel experts schrijven dit toe aan hormonale kenmerken. Studies hebben aangetoond dat veel gevallen van dergelijke cystische elementen hun ontwikkeling begonnen tijdens het begin van de puberteit, maar in de loop van de jaren verschijnen dergelijke neoplasma's steeds minder. We kunnen dus de hormoonafhankelijke aard van het ontstaan en de groei van de pijnappelkliercyste aannemen. Bovendien wordt de ontwikkeling van neoplasmata bij vrouwen vaak geassocieerd met hormonale factoren zoals zwangerschap en de maandelijkse cyclus.[8]

Zwangerschap met pijnappelkliercyste

Zwangerschap is geen contra-indicatie voor een vrouw met een pijnappelkliercyste die zich op geen enkele manier manifesteert, met een asymptomatisch beloop en geen neiging tot verergering.

Als de patiënt de diagnose hydrocephalus heeft, of als ze een CSF-shuntoperatie heeft ondergaan, is de situatie enigszins anders. Zwangerschap in dergelijke omstandigheden brengt veel risico's op complicaties met zich mee - er is bijvoorbeeld vaak een disfunctie van de shunt die wordt veroorzaakt door een toename van de intra-abdominale druk als gevolg van de steeds groter wordende baarmoeder.

Omdat de zwangerschapsperiode de functionele toestand van de peritoneale-ventriculaire shunt beïnvloedt, hebben artsen een speciale tactiek ontwikkeld voor medisch en verloskundig beheer. Gedurende de hele periode, tot aan de postpartumfase, wordt de toestand van de aanstaande moeder zorgvuldig gevolgd, alle noodzakelijke diagnostische procedures voor monitoring worden uitgevoerd.[9]

Kun je bevallen met een pijnappelkliercyste?

Bij een asymptomatisch neoplasma wordt de bevalling op de gebruikelijke manier uitgevoerd, rekening houdend met andere bestaande pathologieën.

Als er een peritoneale-ventriculaire shunt met normale functie aanwezig is, wordt aanbevolen om vaginale bevalling te oefenen met een verkorte tweede periode. Een keizersnede met algehele anesthesie is geïndiceerd voor een verminderde shuntfunctie en verhoogde intracraniale druk.

De methode van magnetische resonantiebeeldvorming wordt aanbevolen als een veilige en effectieve manier om de bruikbaarheid van de shunt te bepalen en, in het algemeen, om de toestand van het cerebrale systeem van de ventrikels te beoordelen. Als er een functionele occlusie van de shunt is, wordt medicamenteuze therapie uitgevoerd, met de verplichte inachtneming van bedrust en handmatige pompprocedures.

Als een toename van de grootte van de hersenventrikels wordt gedetecteerd, wordt een chirurgische ingreep voorgeschreven. Als we het hebben over zwangerschap in het I-II-trimester, wordt de operatie uitgevoerd alsof de vrouw niet zwanger was. Tijdens het derde trimester kunnen alternatieve methoden worden gebruikt, met name ventriculoatriale bypass-transplantatie of endoscopische triventriculocisternostomie. Met deze methoden kunt u de provocatie van vroeggeboorte en bijkomend trauma aan de baarmoeder voorkomen.

Pijnappelkliercyste bij een kind

Als een vrouw, na onderzoek van haar kind, de diagnose "aangeboren cyste van de pijnappelklier van de hersenen" te horen krijgt, veroorzaakt dit niet alleen angst, maar soms ook angst. Laten we meteen zeggen dat een dergelijke aandoening in veel gevallen niet zozeer een pathologie is als een individueel kenmerk, daarom vormt het geen gevaar en behoeft geen behandeling.

De vorming van dergelijke cystische formaties kan worden geassocieerd met zowel infecties die door een vrouw tijdens de zwangerschap worden overgedragen, als een gecompliceerd verloop van deze periode of complexe bevalling. Maar vaker wel dan niet, blijft de reden onbekend. Voor de meeste epifysaire cysten is hun verdere ontwikkeling niet kenmerkend, en meer nog, degeneratie tot een oncologisch proces.

Bij zuigelingen jonger dan een jaar kan de aanwezigheid van een dergelijke cyste gemakkelijk worden vastgesteld door middel van echografische diagnostiek. De leeftijd van kinderen tot een jaar is de meest gunstige periode om een dergelijke procedure uit te voeren, wanneer de fontanel nog niet volledig is gesloten.

Neurosonografie (echografisch onderzoek van de hersenen) wordt vooral aanbevolen voor premature baby's, evenals voor pasgeborenen die om de een of andere reden een intensieve therapie ondergaan. Moeilijke bevalling, gecompliceerd tijdens de zwangerschap, intra-uteriene of intrapartum foetale hypoxie - dit zijn ook indicaties voor echografische diagnostiek.

Deskundigen zijn van mening dat het vinden van een pijnappelkliercyste bij een baby geen reden tot bezorgdheid hoeft te zijn. Dergelijke formaties veroorzaken in de regel geen pathologie. Toegegeven, het is raadzaam om na een tijdje een tweede onderzoek uit te voeren om de mogelijke dynamiek van het proces te bepalen. Waarschijnlijk is gedurende een bepaalde periode medisch toezicht vereist.

Bij een ongunstige dynamiek, als de formatie toeneemt en de druk van de vloeistof erin toeneemt, is er een mogelijkheid van een verandering in de positie van de omliggende weefsels en hun compressie. Een soortgelijke overtreding manifesteert zich in symptomen zoals toevallen, neurologische symptomen. In ernstige gevallen kan het proces worden verergerd door de ontwikkeling van een hemorragische beroerte. Indien geïndiceerd, krijgt zo'n kind een chirurgische ingreep voorgeschreven op een van de bestaande manieren: het kan microneurochirurgie, bypass- of endoscopische chirurgie zijn.[10]

Pijnappelkliercyste bij een tiener

Magnetische resonantiebeeldvorming van de hersenen kan worden voorgeschreven aan schoolkinderen en adolescenten, als er een vermoeden bestaat van de ontwikkeling van pathologie, om mogelijke pijnlijke aandoeningen te diagnosticeren. Een MRI wordt bijvoorbeeld voorgeschreven aan een tiener:

 • met leeftijdsgebonden ontwikkelingsstoornissen;
 • met onbegrijpelijke en plotselinge gedragsveranderingen;
 • met regelmatige duizeligheid;
 • met chronische hoofdpijn;
 • met constant flauwvallen of een licht gevoel in het hoofd;
 • met toenemende verslechtering van de visuele of auditieve functie;
 • met krampachtige aanvallen;
 • met neurologische symptomen.

In deze situaties is de diagnose verplicht. Hiermee kunt u niet alleen pathologische cysten identificeren, maar ook bloedingen, hydrocephalus, epilepsie, meningitis en meningo-encefalitis, enz.

Waarom kan een aangeboren cyste ontstaan? Tijdens het proces van cerebrale ontwikkeling steken de wanden van het derde ventrikel uit en groeien ze, waardoor ze een divertikel vormen - daaruit wordt vervolgens de pijnappelklier gevormd. Als een dergelijk formatieproces om welke reden dan ook wordt verstoord, kan onvolledige vernietiging optreden, een holte verschijnt. Een kleine vergelijkbare afwijking is niet van toepassing op pathologische, behandeling wordt niet uitgevoerd.[11]

Psychosomatiek

Wetenschappers sluiten de invloed van psychologische factoren op het uiterlijk en de groei van neoplasmata in het lichaam niet uit. Dit geldt ook voor de pijnappelklier. En het punt is niet dat iemand nadenkt over de mogelijkheid om ziek te worden en er bang voor is, maar dat langdurige en sterke negatieve gevoelens worden weerspiegeld in de toestand van de hersencellen.

Volgens de onderzoeken werd bij elk van de patiënten het begin van de ontwikkeling van tumorprocessen in het lichaam voorafgegaan door gebeurtenissen die gepaard gingen met ernstige wrok, woede of diepe teleurstelling. Hieruit kunnen we concluderen: je kunt het probleem oplossen door de interne onbalans te neutraliseren.

Er wordt aangenomen dat cystische vorming een concentratie is van gevoelens van hopeloosheid, hopeloosheid. De ziekte begint vanaf het moment dat de patiënt niet langer in zijn eigen kracht, in zijn geliefden gelooft, teleurgesteld is in de mensheid als geheel.

Volgens wetenschappers worden de volgende mensen het vaakst ziek:

 • hun gevoelens voor zichzelf houden, niet in staat zichzelf te beschermen en zichzelf te beschermen tegen negativiteit;
 • degenen die niet van zichzelf houden, beschouwen zichzelf als "gebrekkig", als fout;
 • overdreven emotioneel verliezen;
 • degenen die geen contact hebben met hun eigen ouders.

Depressie en negatieve emoties beginnen druk uit te oefenen op de immuunafweer, onderdrukken deze, wat de toestand van het hele organisme nadelig beïnvloedt, zelfs op cellulair niveau. De immuniteit is verstoord, wat veranderingen in de structuur en functionaliteit van cellen met zich meebrengt.

Dergelijke patronen moeten in de regel door de arts worden geïdentificeerd tijdens het gesprek met de patiënt.

Pijnappelkliercyste en slapeloosheid

Slaap kan een toestand van volledige rust in het lichaam worden genoemd, waarin de meest optimale omstandigheden worden opgemerkt voor een persoon om te rusten en te herstellen. Met inbegrip van zijn zenuwstelsel moet worden hersteld. Spieren ontspannen, allerlei soorten gevoeligheid verzwakken, reflexen worden geremd. Bij sommige pathologieën die in de hersenen voorkomen, wordt een dergelijke ontspanning echter niet waargenomen, treedt slapeloosheid op en is de kwaliteit van de slaap verstoord.[12]

Als de pijnappelkliercyste groot is, kan dit de werking van het zenuwstelsel en de slaap echt negatief beïnvloeden. De volgende tekenen kunnen worden opgemerkt:

 • moeilijke fase van in slaap vallen;
 • ondiepe slaap, met rusteloosheid en veelvuldig ontwaken;
 • vroeg in de ochtend wakker worden.

We hebben het niet over absolute slapeloosheid: hoewel de patiënt niet genoeg slaap krijgt, slaapt hij minstens ongeveer 5-5,5 uur per dag. Slaperigheid komt veel vaker voor bij patiënten, vooral overdag, ongeacht de kwaliteit van de nachtrust.

Hoe beïnvloedt de pijnappelklier de immuniteit?

Het menselijk brein is direct gerelateerd aan het immuunsysteem, aangezien er tweezijdige functionele en anatomische verbindingen zijn tussen deze structuren. Daarom kan worden aangenomen dat elke pathologie van de hersenen, inclusief de pijnappelkliercyste, de functionaliteit van het immuunsysteem kan beïnvloeden, en vice versa. Om een dergelijk effect te laten plaatsvinden, moet de cyste echter groot genoeg zijn om druk uit te oefenen op nabijgelegen weefsels. Als deze maten onbeduidend zijn, is het onwaarschijnlijk dat de immuniteit eronder lijdt: dit is de mening van artsen.

De cyste is geen tumor en veroorzaakt daarom geen onderdrukking van de immuunafweer, in tegenstelling tot kwaadaardige primaire en gemetastaseerde tumorprocessen in de hersenen.

Complicaties en gevolgen

De overgrote meerderheid van de patiënten met pijnappelkliercyste heeft geen ernstige gevolgen en complicaties. De kans op een kwaadaardige transformatie is bijna nul.

De mate van intensiteit van de symptomen is rechtstreeks afhankelijk van de grootte van de formatie: cysten met een diameter tot 10 mm verlopen bijvoorbeeld bijna altijd zonder enige pathologische tekenen.

Grote cysten kunnen bepaalde klachten veroorzaken - bijvoorbeeld migraine, dubbelzien, gebrek aan coördinatie, misselijkheid, indigestie, vermoeidheid en sufheid. Als dergelijke klachten aanwezig zijn, krijgt de patiënt een reeks diagnostische tests (MRI, biopsie, gedetailleerd bloedbeeld) voorgeschreven. Het belangrijkste doel van een dergelijke diagnose moet zijn om de etiologie van de aandoening te bepalen en te differentiëren met een kwaadaardige tumor. De ontwikkeling van hydrocephalus, een pathologie die optreedt als gevolg van het vrijkomen van cerebrospinale vloeistof uit de subarachnoïdale ruimte, wordt ook als een bedreigende aandoening beschouwd. Lethargie kan een andere zeldzame complicatie zijn bij geïsoleerde patiënten.

In de regel is een conservatieve behandeling niet in staat om de pijnappelkliercyste op te lossen. De enige uitzondering is het vroege stadium van een parasitair neoplasma.

Chirurgische ingreep wordt niet voorgeschreven als de cyste niet toeneemt en er geen symptomen zijn. [13]

Bij een uitgesproken grootte van de cystische formatie kan hydrocephalus ontstaan - een complicatie als gevolg van compressie of volledige verplettering van het sylvische aquaduct. Bijna de helft van de patiënten die werden doorverwezen voor een operatie had hydrocephalus, die op zijn beurt werd veroorzaakt door een intracystische bloeding. Bovendien zijn er aanwijzingen voor geïsoleerde gevallen van syncope en plotselinge dood, die optraden op het moment van een scherpe blokkering van de ingang van het hersen-aquaduct door een cyste.

Met toenemende hydrocephalus en de ontwikkeling van dislocatiesyndroom wordt het bewustzijn van de patiënt snel depressief, tot een diepe coma. Er zijn oculomotorische aandoeningen. Compressieprocessen leiden tot snelle ademhalingsdepressie en cardiovasculaire activiteit, die, als er geen hulp wordt geboden, kunnen leiden tot de dood van de patiënt.

Diagnostics pijnappelklier cysten

De belangrijkste diagnostische methode voor het bepalen van de pijnappelkliercyste is magnetische resonantiebeeldvorming. In sommige gevallen moeten artsen echter andere diagnostische technieken gebruiken, bijvoorbeeld als het neoplasma groot is en gepaard gaat met complexe klinische symptomen, of als er een differentiële diagnose nodig is.

De eerste fase is een consult met een neuroloog, het afleggen van tests en tests om reflexen te controleren, de mate van huidgevoeligheid, om motoriek te beoordelen. Als de patiënt een schending van de visuele functie opmerkt, wordt hem aangeraden om een oogarts te raadplegen.

Instrumentele diagnostiek kan de volgende technische procedures omvatten:

 • Elektronenurografie is een specifiek type onderzoek om de geleidingssnelheid van een elektrische impuls langs perifere zenuwen te beoordelen. Met de procedure kunt u de mate van zenuwbeschadiging bepalen, evenals de distributie en vorm van het pathologische proces. Deze methode vereist enige voorbereiding van de patiënt: aan de vooravond van de diagnose mag men geen kalmerende middelen nemen, niet roken en alcohol en koffie drinken.
 • Computertomografie is een van de soorten röntgenonderzoek, waarbij het vereiste gebied van de hersenen laag voor laag wordt gevisualiseerd. In sommige gevallen kan het dienen als een analoog van MRI.
 • Elektromyografie is een onderzoek naar de functionaliteit van het zenuwweefsel, dat helpt om de omvang van zenuwbeschadiging te beoordelen en de schending van het motorneuron te bepalen.
 • Echoencefaloscopie is een van de onschadelijke echografische methoden waarmee u de toestand van de functionele en anatomische structuren van de hersenen kunt beoordelen.
 • Lumbaalpunctie - wordt uitgevoerd om deeltjes van het hersenvocht te verwijderen en verder te bestuderen op de aanwezigheid van atypische cellen.

Laboratoriumonderzoek omvat:

 • algemene klinische tests van bloed en urine;
 • bloed voor tumormarkers.

Een bloedtest voor een pijnappelkliercyste is niet doorslaggevend: het wordt voornamelijk gedaan om de algemene toestand van het lichaam te beoordelen, aangezien de resultaten tekenen van ontsteking (verhoogde ESR- en leukocyteniveaus) en bloedarmoede (verlaagde hemoglobinespiegels) vertonen.

Pijnappelklier cyste op MRI

De klassieke versie van de pijnappelkliercyste is meestal klein (tot 10 mm) en één kamer. De diameter van een asymptomatische formatie kan 5-15 mm bedragen, en symptomatische cysten nemen soms zelfs toe tot 45 mm, waardoor de pijnappelklier bijna volledig wordt vervangen.

Elke praktiserende radioloog weet hoe een pijnappelkliercyste eruitziet op MRI: zo'n neoplasma is omvangrijk, met vloeibare inhoud, met duidelijke configuraties. Perifere calcificaties zijn vaak aanwezig (in ongeveer elk vierde geval). Bij veel patiënten toont de afbeelding een perifere contrastaccumulatie die eruitziet als een dunne en gelijkmatige "rand". De cyste kan de locatie van het verloop van de interne cerebrale veneuze vaten veranderen en ze omhoog duwen.[14]

De volgende typische tekens worden opgemerkt:

 • T1-gewogen afbeeldingen:
  • de typischheid van een iso-intensief of hypo-intens signaal vergeleken met het hersenparenchym;
  • in meer dan de helft van de gevallen is het signaal hyperintensiteit vergeleken met cerebrospinale vloeistof;
  • uniformiteit van het signaal.
 • T2-gewogen afbeeldingen:
  • hoge signaalintensiteit;
  • lagere intensiteit in vergelijking met cerebrospinale vloeistof.
 • FLAIR:
  • hoge signaalintensiteit, vaak niet volledig onderdrukt.
 • DWI / ADC:
  • geen diffusiebeperking.
 • T1-gewogen afbeeldingen met contrastverbetering (contrastmedium met gadolinium):
  • meer dan de helft van de cystische formaties accumuleert contrast;
  • het contrast hoopt zich voornamelijk op in de vorm van een verfijnde (minder dan een paar millimeter) en een gelijkmatige rand (volledig of gedeeltelijk);
  • er is een mogelijkheid van diffuse contrastversterking van de intracystische vloeistof door stoffen met gadolinium in de verre fase (1-1,5 uur), waardoor het neoplasma vergelijkbaar wordt met een vast volumetrisch element;
  • soms is het mogelijk om atypische knoopcontrastversterking te detecteren of om de tekenen van intracystische bloeding vast te stellen.

Een kleine pijnappelkliercyste van minder dan 10-12 mm groot op MRI of CT ziet eruit als een vloeistofvorming in één kamer, met de dichtheid van cerebrospinale vloeistof of met dezelfde signaalactiviteit. Perifere contrastverbetering is kenmerkend voor het overheersende aantal cysten, en in ongeveer elk vierde geval wordt een band van verkalkingen ("grens") waargenomen.[15]

Enkele cysten op de pijnappelklier worden vaak bij toeval gevonden tijdens computergestuurde of magnetische resonantiebeeldvorming bij de diagnose van andere pathologieën vanaf de zijkant van de hersenen. In de meeste gevallen zijn dergelijke formaties niet gevaarlijk. De arts moet echter niet alleen de locatie en de grootte van het pathologische element achterhalen, maar ook of het consistent is met die neurologische symptomen die bij de patiënt aanwezig zijn.

Meerkamercyste van de pijnappelklier is kenmerkend voor cerebrale echinokokkose. Deze pathologie kan in verschillende varianten worden gepresenteerd:

 • eenzaam type, waarbij een enkele cyste met voldoende grote diametrale afmetingen in de hersenen wordt gevormd - tot 6 cm;
 • racemose-type, gekenmerkt door de vorming van talrijke conglomeraten van cysten in de vorm van clusters.

In deze situatie wordt MRI de bepalende diagnostische procedure. Het is belangrijk om een arachnoïde cyste, cerebrale cysticercose, epidermoïde cyste, intracraniaal abces en neoplastische processen uit te sluiten.

Een intraparenchymale cyste van de pijnappelklier is een formatie die zich ontwikkelt in het parenchym van de pijnappelklier en gelokaliseerd is in de achterste delen van het derde ventrikel (hetzelfde pijnappelkliergebied dat we noemden). Zo'n neoplasma moet worden onderscheiden van pineocytoom, pineoblastoom en andere parenchymale tumoren van de pijnappelklier. Met MRI kunt u in dit geval de ziekte bepalen.

Differentiële diagnose

Een pijnappelkliercyste, vooral met nodulaire contrastversterking, is vrijwel niet te onderscheiden van een cystisch pineocytoom op basis van alleen beeldvormende technieken. Op het gebied van lokalisatie van de pijnappelklier kunnen ook andere neoplasmata ontstaan - in het bijzonder moet de ziekte worden gedifferentieerd met een papillaire tumor, germinoom, embryonale kanker, choriocarcinoom, teratoom, arachnoïde en epidermoïde cysten, aneurysma van de ader van Galen, evenals uitgezaaide tumoren in de hersenen die brandpunten in het lichaam hebben gekregen.

Deze gevallen zijn natuurlijk zeldzaam. De resultaten van computertomografie of magnetische resonantiebeeldvorming moeten echter aan een gekwalificeerde neuroradioloog worden getoond om de mate van risico te beoordelen en de ziekte te identificeren.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling pijnappelklier cysten

Voor de overgrote meerderheid van de patiënten is een behandeling met pijnappelkliercysten niet nodig. Kleine neoplasmata vereisen ook geen verdere regelmatige follow-up-observatie, behalve één herhaalde observatie - 12 maanden na de eerste detectie van pathologie.

Grote elementen, die gepaard gaan met ernstige pathologische symptomen en een gevaar vormen voor de patiënt, worden niet onbehandeld gelaten: ze gebruiken stereotactische verwijdering van het neoplasma, zuigen de vloeibare inhoud op, creëren berichten met de cerebrospinale ruimtes en shunten. Als de pijnappelklier terugkomt, wordt bestralingstherapie voorgeschreven.

Als het onderwijs de neiging heeft om toe te nemen, blijft de patiënt geobserveerd. Als de groei van het pathologische element is gestopt, wordt de observatie nog drie jaar voortgezet.

Een onvoorwaardelijke indicatie voor chirurgische behandeling is de ontwikkeling van occlusieve hydrocephalus en het Parino-syndroom. Ongeveer 15% van de patiënten krijgt een operatie aangeboden als pijnlijke symptomen optreden zoals aanhoudende duizeligheid, trillen in de ledematen, aanvallen van misselijkheid en braken, verminderde gevoeligheid en motoriek, en paroxismaal bewustzijnsverlies. Sommige experts zijn van mening dat een pijnappelkliercyste een voorbijgaande obstructie van het sylvische aquaduct kan veroorzaken, wat zich manifesteert door pijn in het hoofd of vertroebeling van het bewustzijn, vooral tegen de achtergrond van een verandering in lichaamshouding of met een scherpe verandering in activiteit.

Hoewel hoofdpijn de meest voorkomende factor wordt die mensen ertoe aanzet om medische hulp in te roepen, kan dit het enige symptoom zijn van een cystische aandoening. De meeste artsen (inclusief neurochirurgen) associëren de aanwezigheid van een cyste niet met het optreden van hoofdpijn, op voorwaarde dat er geen hydrocephalus is. Er wordt aangegeven dat ernstige hoofdpijn ook kan worden verklaard door centraal veneuze hypertensie.

Fysiotherapie wordt meestal niet gebruikt voor cysten in de pijnappelklier. [16]

Geneesmiddelen

Op dit moment is er geen enkele tactiek voor de behandeling van patiënten met een gediagnosticeerde pijnappelkliercyste in afwezigheid van hydrocephalus en functionele stoornissen van de middenhersenen. Hoogstwaarschijnlijk is dit te wijten aan het gebrek aan volledige informatie over het natuurlijke verloop van het proces: veel nuances van de oorsprong en ontwikkeling van cystische vorming zijn onbekend, de redenen voor de toename zijn niet bekendgemaakt, de relatie tussen de aanwezigheid van een cyste en het bestaande klinische beeld is niet altijd vastgesteld. Niet alle chirurgen bevelen een operatie aan aan patiënten met niet-specifieke symptomen, en de effectiviteit van medicamenteuze therapie is ook controversieel. Geneesmiddelen worden uitsluitend voorgeschreven als symptomatische therapie, afhankelijk van klinische indicaties:

Ibuprofen

Niet-steroïde ontstekingsremmend medicijn met pijnstillende werking. Het wordt voorgeschreven voor een periode van maximaal 5 dagen, 1-2 tabletten om de zes uur. Een langere behandelingskuur of overschrijding van de dosering kan de toestand van het spijsverteringsstelsel negatief beïnvloeden.

Vasobral

Vasodilaterend medicijn dat de bloedcirculatie en het metabolisme in de hersenen verbetert. Wordt oraal ingenomen, met voedsel, 2-4 ml tweemaal daags. De duur van de kuur is maximaal 3 maanden. Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid en dyspepsie.

Picogam

Nootropic medicijn met plaatjesremmende, kalmerende, psychostimulerende en antioxiderende effecten. Het wordt oraal ingenomen, ongeacht voedselinname, 0,05 g driemaal daags gedurende 4-8 weken. Een tweede cursus is mogelijk in ongeveer zes maanden. Mogelijke bijwerkingen: allergieën, lichte misselijkheid, prikkelbaarheid, angst.

Topiramaat

Anticonvulsief medicijn met antimigraine-activiteit. De behandeling begint met de laagst mogelijke dosering en wordt geleidelijk verhoogd totdat het gewenste effect is bereikt. De frequentie en duur van de behandeling worden individueel bepaald. Mogelijke bijwerkingen: verminderde eetlust, prikkelbaarheid, trillende vingers, verstoorde slaap, coördinatie en concentratie.

Paracetamol

Pijnstillend en antipyretisch. Neem 1-2 tabletten oraal in tot 4 keer per dag, bij voorkeur niet langer dan drie dagen achter elkaar. Bijwerkingen: allergieën, misselijkheid, buikpijn, bloedarmoede.

Kruidenbehandeling

Als een patiënt een aantal neurologische symptomen ontwikkelt tegen de achtergrond van een pijnappelkliercyste, moet men in een dergelijke situatie niet vertrouwen op alternatieve behandelingsmethoden. Feit is dat vergelijkbare symptomen, zoals geheugenverlies, bilaterale visuele stoornissen, spierzwakte, het resultaat kunnen zijn van processen die gevaarlijk zijn voor het menselijk leven. Daarom is het beter om een arts te raadplegen en zijn aanbevelingen op te volgen.

Medicinale kruiden kunnen worden gebruikt om hoofdpijn en misselijkheid te elimineren en om de cerebrale circulatie te verbeteren.

 • Echinacea-extract stimuleert metabolische processen in de hersenen, voorkomt complicaties. Het wordt aanbevolen om echinacea minimaal vier weken te gebruiken.
 • Vers klisjessap heeft een positief effect op de bloedcirculatie, versterkt de hersenvaten en optimaliseert de zenuwgeleiding. Het sap overleeft van de bladeren, eerder gewassen in stromend water. Ze drinken het op een lege maag, 's ochtends en' s avonds, 1 eetl. L., tot een aanhoudende verbetering van het welzijn.
 • Medicinale kruidencollectie wordt bereid uit de plant immortelle, kamille kleur, duizendblad, calamus wortelstok, calendula, sint-janskruid en munt. Alle ingrediënten worden in gelijke hoeveelheden ingenomen. Een eetlepel van het mengsel wordt in een thermoskan met kokend water (400 ml) gegoten, anderhalf uur bewaard en vervolgens gefilterd. Neem 4 maal daags 100 ml een half uur voor de maaltijd.

Er moet aan worden herinnerd dat behandeling met alternatieve middelen altijd langdurig is: het is belangrijk om onmiddellijk af te stemmen op enkele weken of zelfs maanden dagelijkse kruidengeneeskunde.

Chirurgie

Omdat medicamenteuze behandeling van pijnappelklier alleen wordt voorgeschreven voor symptomatische doeleinden, is de enige radicale methode om van het probleem af te komen de chirurgische route. Ze wenden zich tot de hulp van een chirurg als de formatie blijft groeien, tekenen van hydrocephalus verschijnen of complicaties in de vorm van bloeding, breuk, compressie van hersenstructuren. De neurochirurg beslist, afhankelijk van de situatie, welke methode van chirurgische behandeling hij kiest.[17]

Als de patiënt wordt opgenomen met een verminderd bewustzijn (coma of stuporstatus), wordt hij dringend gestuurd voor externe ventriculaire drainage. Deze procedure helpt de mate van compressie van de hersenstructuren te verlichten en de intracraniale druk te normaliseren. Een gescheurde cyste of bloeding wordt een directe indicatie voor een chirurgische ingreep. De patiënt ondergaat craniale trepanatie en excisie van het neoplasma.[18]

Als er geen complicaties zijn, geen bewustzijnsverlies, wordt de operatie op een geplande manier voorgeschreven, met behulp van endoscopische toegang. Het belangrijkste "voordeel" van een dergelijke interventie is een snelle herstelfase en een relatief laag trauma. Tijdens de endoscopische benadering maakt de chirurg een freesgat in het schedelbot waardoor vloeistof uit de holte wordt opgezogen. Om verdere ophoping van vloeistofsecretie in de holte te voorkomen, worden verschillende gaten gemaakt om verbinding te maken met de cerebrospinale ruimte, of wordt een cystoperitoneale bypass-procedure uitgevoerd (met de installatie van een speciale shunt).[19]

De postoperatieve fase bestaat uit revalidatiebehandeling, benoeming van oefentherapie, manuele en reflexologie. De patiënt krijgt medicijnen voorgeschreven die de bloedcirculatie in de hersenen verbeteren, evenals decongestiva en opneembare medicijnen.

Verwijdering van pijnappelkliercysten

Tegenwoordig maakt het gebruik van de nieuwste technologieën het mogelijk om hersencysten te verwijderen met behulp van endoscopische methoden waarvoor het openen van de schedel niet nodig is. Minimaal invasieve interventies brengen geen schending van de integriteit van de hersenen met zich mee, sluiten infectie volledig uit, verminderen het risico op complicaties en vergemakkelijken de herstelperiode. Ongeplande interventies kunnen worden uitgevoerd bij patiënten die in coma of stupor zijn. Het is mogelijk om de intracraniale druk onmiddellijk te verlagen en de compressie van de hersenstructuren te elimineren. 

De volgende bedieningstechnieken kunnen worden gebruikt:

 • Een hersen-bypass-operatie wordt uitgevoerd om de cerebrospinale vloeistofcirculatie te herstellen, verminderd door cystische vorming. De neurochirurg gebruikt een drainagebuis van zelfopneembaar materiaal om vloeistof te laten wegvloeien.
 • Met endoscopische chirurgie kunt u de cyste verwijderen door kleine gaatjes of transnasaal (door de neus). Het gebruik van een endoscoop met microchirurgische instrumenten en een optische sensor helpt om diep gelegen gebieden te penetreren om de vereiste manipulaties uit te voeren.
 • Drainage van de cyste helpt ervoor te zorgen dat er vloeistof vrijkomt als een operatie om welke reden dan ook gecontra-indiceerd is voor de patiënt.
 • Radicale cyste-resectie met craniotomie.

De optimale chirurgische methode wordt gekozen door de behandelende arts. Radiochirurgie zoals gammames, cybermes of bestralingstherapie wordt meestal niet uitgevoerd. Dergelijke methoden kunnen alleen worden gebruikt om een cyste-achtige tumor in de pijnappelklier te verwijderen.[20]

Tegenwoordig is er een duidelijke tendens om de uitgevoerde operaties te verbeteren: dit is niet alleen nodig voor de effectiviteit van de behandeling, maar ook om de omvang van chirurgisch trauma te verminderen. Endoscopische chirurgie is hiervoor volledig geschikt.[21]

Klinische instellingen gebruiken momenteel de volgende technologieën voor patiënten met pijnappelkliercysten:

 • Transnasale (door de neus) endoscopische neurochirurgie wordt beoefend in gespecialiseerde chirurgische omstandigheden met een variabel verlichtingsspectrum, extra monitoren voor elk van de chirurgen. De interventie wordt uitgevoerd via de neusholtes met behulp van een speciaal neuronavigatiesysteem waarmee u de locatie van de instrumenten in het gebied van het operatieveld volledig kunt controleren, evenals de positie van vitale anatomische structuren (arteriële stammen, oogzenuwen, enz.). Dit alles helpt om de operatie uit te voeren zonder verdere nadelige postoperatieve gevolgen. Een dergelijke ingreep is veilig voor de patiënt en verkort de duur van de klinische behandeling aanzienlijk in vergelijking met andere chirurgische technieken.
 • Ventriculaire endoscopie wordt uitgevoerd in het gebied van de ventrikels van de hersenen met behulp van speciale hightech apparatuur. Tijdens de operatie heeft de neurochirurg de mogelijkheid om de interne hersenholtes kwalitatief te onderzoeken, de cyste te herzien en radicaal te verwijderen. Ventriculaire endoscopie wordt voorgeschreven voor aangeboren en verworven cystische neoplasmata, voor hydrocephalus met occlusie ter hoogte van het derde ventrikel, cerebrale aquaduct en vierde ventrikel.
 • Transcraniële endoscopie omvat het gebruik van een neuro-endoscoop. De ingreep wordt uitgevoerd door middel van een minitoegang in de vorm van een cosmetische huidincisie met een trepanatievenster van niet meer dan 20-25 mm. Deze technologie kan hersenletsel aanzienlijk verminderen door optimale visualisatie van het pijnlijke gebied, en de ingreep uitvoeren met minimaal bloedverlies. Een bijkomend "pluspunt" is een uitstekend cosmetisch resultaat.

Het voorkomen

Verworven vormen van pijnappelkliercysten zijn meestal het resultaat van ontstekingsprocessen, trauma, vasculaire en infectieuze pathologieën. Daarom wordt duidelijk dat alleen een juiste en tijdige behandeling van allerlei ziekten en traumatische verwondingen de optimale preventie van de ontwikkeling van cystische formaties in de hersenen kan zijn. Tijdens de behandeling van inflammatoire, infectieuze en vasculaire pathologieën mag men resorptie en neuroprotectieve therapie niet vergeten.

Om de ontwikkeling van aangeboren cysten te voorkomen, is het noodzakelijk:

 • correct zwangerschapsmanagement;
 • adequaat arbeidsbeheer;
 • preventie van foetale hypoxie;
 • preventie van de ontwikkeling van placenta-insufficiëntie;
 • verklarend werk met aanstaande moeders, zwangere vrouwen met betrekking tot de noodzaak om een gezonde levensstijl te behouden;
 • preventie van intra-uteriene infectie;
 • een zwangere vrouw verbieden bepaalde medicijnen te gebruiken;
 • speciale controle met een negatieve Rh-factor bij de aanstaande moeder.

Prognose

De overgrote meerderheid van de gevallen van pijnappelkliercysten heeft een gunstige prognose: er werd vastgesteld dat bij 70-80% van de patiënten dergelijke neoplasmata tijdens de levensperiode niet groter of zelfs kleiner worden.

Deskundigen merken op dat bij afwezigheid van symptomen die verband houden met de aanwezigheid van een pijnappelkliercyste, er geen therapeutische en chirurgische maatregelen moeten worden genomen. Periodiek - ongeveer eens in de drie jaar - kunt u controlediagnostiek uitvoeren in de vorm van computertomografie of magnetische resonantiebeeldvorming. Dit is echter niet altijd nodig: als er geen onderwijsgroei is, is het voldoende om patiënten alleen in het klinische spectrum te observeren. [22]

Magnetische resonantiebeeldvorming is nodig als de cyste diametrale afmetingen heeft van meer dan 10-12 mm: in een dergelijke situatie moet de pathologie worden gediagnosticeerd met cystisch pineocytoom.

Onbekwaamheid

Op zichzelf kan de pijnappelkliercyste niet de basis zijn voor het vaststellen van een patiënt met een handicap. Om een persoon als gehandicapt te laten erkennen en een geschikte gehandicaptengroep te krijgen, moet hij aanhoudende (dat wil zeggen, degenen die zich niet lenen voor conservatieve of chirurgische behandeling) en duidelijke schendingen van de functionaliteit van het lichaam hebben.

Kleine stoornissen in de vorm van migraine en slechtziendheid worden in de regel geen reden om een gehandicaptengroep toe te wijzen.

Een patiënt wordt als gehandicapt erkend als hij, als gevolg van een pijnappelkliercyste, de volgende aanhoudende symptomen ontwikkelt:

 • epileptische aanvallen;
 • bewegingsstoornissen in de vorm van para-, hemi en tetraparese;
 • ernstige aandoeningen van de bekkenorganen (bijvoorbeeld urine- en / of fecale incontinentie);
 • ernstige aandoeningen van het vestibulaire apparaat;
 • progressieve psychische stoornissen;
 • bilaterale verslechtering (verlies) van auditieve functie, bilaterale uitgesproken verslechtering (verlies) van gezichtsvermogen.

De beoordeling van de aan- of afwezigheid van tekenen van handicap (indicaties voor de installatie van handicap) bij een patiënt wordt alleen uitgevoerd aan het einde van de noodzakelijke behandelingskuur en niet eerder dan 4 maanden na het begin van de behandeling (of niet eerder dan 4 maanden na de operatie).

Pijnappelkliercyste en het leger

Pijnappelkliercyste is in de overgrote meerderheid van de gevallen geen reden tot bezorgdheid: toevallen, pijn, auditieve en visuele stoornissen zijn uiterst zeldzaam. Een cyste is geen kanker. Daarom moeten artsen, om de geschiktheid van een dienstplichtige voor militaire dienst te bepalen, het functionele vermogen van het lichaam en de ernst van de aandoeningen (indien aanwezig) beoordelen. Ze zullen bijvoorbeeld zorgvuldig alle mogelijke emotionele, mentale, neurologische en andere klinische afwijkingen bestuderen.

Als tijdens een MRI-scan een pijnappelkliercyste werd gevonden bij een patiënt, maar deze zich tegelijkertijd niet klinisch manifesteert (stoort niet), dan wordt de dienstplichtige voor deze pathologie geschikt geacht voor militaire dienst - met slechts enkele beperkingen met betrekking tot het type troepen. Als het neoplasma matige of ernstige aandoeningen van het zenuwstelsel vertoont, heeft de jongere er recht op te rekenen op vrijstelling van de tocht. Een geschikte categorie wordt toegewezen als schade aan het zenuwstelsel wordt aangetoond.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.