^

Gezondheid

Voltooi bloedbeeld

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Algemeen klinisch onderzoek is een van de belangrijkste diagnostische methoden, die de reactie van de hematopoietische organen op het effect van verschillende fysiologische en pathologische factoren nauwkeurig weergeeft. In veel gevallen is het van groot belang bij de diagnose en bij ziekten van het hematopoëse systeem krijgt hij een leidende rol.

De term "klinisch bloed" (CBC) bepalen omvat hemoglobineconcentratie, het tellen van het aantal erytrocyten, kleurindex, leukocyten, bezinking (ESR) en leukocyten formule. Eventueel verder het bepalen bloedstolling tijd, duur van bloeden, het aantal reticulocyten en bloedplaatjes. Momenteel hebben de meeste indicatoren bepaald aan geautomatiseerde hematologie analysatoren die 5-36 parameters, de belangrijkste daarvan zijn de concentratie van hemoglobine, hematocriet, erythrocytentelling, MCV, de gemiddelde concentratie van hemoglobine, de gemiddelde gehalte aan hemoglobine, halfwaardebreedte erytrocyten distributie mogelijk onderzoek gelijktijdig grootte, aantal bloedplaatjes, gemiddelde bloedplaatjes volume, aantal witte bloedcellen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Voorbereiding op een algemene bloedtest

Voor de klinische analyse wordt capillair bloed gebruikt, dat wordt verkregen uit de vinger van de hand (meestal anoniem, minder vaak - midden en index) door het laterale oppervlak van de zachte weefsels van de terminale falanx te prikken met een speciaal wegwerplancet. Deze procedure wordt meestal uitgevoerd door een laboratoriumassistent.

Alvorens bloed huid behandeld met 70% waterige alcoholoplossing, de eerste druppel bloed uit geblot wolbal en later voor de bereiding van bloed uitstrijkjes, in een speciaal glas capillair ter bepaling van de bloedbezinkingssnelheid, en de evaluatie van andere parameters, die hieronder zal worden besproken .

De basisregels voor het nemen van bloed van de vinger

Om fouten bij het uitvoeren van een klinische bloedtest te voorkomen, moet u bepaalde regels volgen. De analyse van bloed van de vinger moet worden gegeven in de ochtenduren na een nacht vasten, dwz 8-12 uur na de laatste maaltijd. De uitzondering is wanneer de arts wordt verdacht van het ontwikkelen van ernstige acute ziekte, bijvoorbeeld acute blindedarmontsteking, pancreatitis, myocardinfarct, en anderen. In dergelijke situaties wordt het bloed, ongeacht het tijdstip van de dag of maaltijd innemen.

Alvorens het laboratorium te bezoeken, is matig gebruik van drinkwater toegestaan. Als je de dag ervoor alcohol gebruikte, is het beter om bloed te doneren voor analyse, niet eerder dan 2-3 dagen later.

Ook alvorens bloed voor analyse gewenst overmatige lichaamsbeweging (kruis, gewichtheffen, etc.) of andere intensieve effecten op het lichaam voorkomen is (bezoek stoomsaunas, zwemmen in koud water). Met andere woorden, het regime van lichamelijke activiteit voor het geven van bloed moet de meest voorkomende zijn.

Kneed en wrijf niet met de vingers voordat u bloed inneemt, omdat dit kan leiden tot een toename van het aantal leukocyten in het bloed, evenals tot een verandering in de verhouding van vloeibare en dichte delen van het bloed.

De belangrijkste indicatoren van klinische bloedanalyses en wat hun veranderingen kan aangeven

Belangrijkste voor de beoordeling van de gezondheidstoestand van de examinandus hebben indicatoren als de verhouding van het volume van de vloeistof en bloedcellen delen, het aantal cellulaire elementen van het bloed en leukocytische formule en het gehalte aan hemoglobine in erytrocyten en bezinking.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.