^

Gezondheid

A
A
A

Incontinentie van urine

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Urine-incontinentie is een schending van het plassen, die wordt gekenmerkt door onwillekeurige afvoer van urine door de urethra of door een fistel die de urinewegen met het oppervlak van het lichaam verbindt. Dit is een symptoom of symptoom, geen onafhankelijke diagnose. 

Epidemiologie

Epidemiologische studies hebben een hoge incidentie van urine-incontinentie bij de bevolking vastgesteld - ongeveer 1%. Bij patiënten ouder dan 65 jaar treft incontinentie 10-20% van de algemene bevolking. Vrouwen lijden vaker dan mannen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Vormen

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Urine-incontinentie bij noodgevallen

Urge-incontinentie is het verlies van urine geassocieerd met een sterk verlangen om te legen. De oorzaken kunnen zijn: ontstekingsziekten van het slijmvlies van de blaas, tumoren van de blaas, stenen in het intravesicale deel van de ureter, katheterisatie van de blaas.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Stressincontinentie

Stressvolle urine-incontinentie is het verlies van urine in verband met verhoogde intra-abdominale druk bij afwezigheid van samentrekking van spieren die urine uitwerpt. Redenen: gebrek aan weerstand van de urethra spieren en bekkenbodem tijdens de passage van urine tijdens lichamelijke activiteit (hardlopen, wandelen, traplopen, hoesten, niezen, enz.) Komt vaker voor bij vrouwen die bevallen bij mannen gaf bij postmenopauzale vlucht na een operatie voor hypertrofie of carcinoom prostaatkanker.

Urine-incontinentie met blaasoverloop

Urine-incontinentie met een overloop van de blaas is een verlies van urine als de blaas vol is en de urine vaak kleine porties volgt.

Redenen:

  1. urologische ziekten;
  2. neurologische -  polyneuropathie voornamelijk die de autonome vezels (diabetes, met primaire amyloïdose, paraproteïnemie), acute en subacute autonome neuropathie, Shai syndroom - Dreydzhera, vernietiging van het sacrale parasympathische centrum blaas (trauma, tumor,  multiple sclerose, hernia, ischemie, soms lumbo -kresttsovaya syringomyelie), zijn onder meer de belangrijke diagnostische symptomen verminderd externe anale sfinctertonus, geen bulbocavernous en anale reflexen ONET menstruatie en hypo-esthesie in de anogenitale zone, ontlastingsincontinentie, impotentie bij mannen; cauda equina laesie veroorzaakt door tumor (lipoom, neurinoma, epindimoma, dermoid), mediane hernia lumbale; meervoudige en diffuse (schade) van de bekkenzenuw waargenomen bij toestellen retroperitoneale tumoren (rectaal carcinoom, carcinoom van de prostaat en geslachtsorganen bij vrouwen), na uitgebreide chirurgische ingrepen in de buikholte; amyelotrophy;
  3. psychogene oorzaken.

Echte incontinentie

Echte urine-incontinentie is praktisch een permanent verlies van urine met de accumulatie van een kleine hoeveelheid in de blaas of zonder accumulatie. De oorzaken van echte urine-incontinentie zijn in wezen hetzelfde als de oorzaken van incontinentie in geval van overloop in gevallen waarin het neurologische oorzaken betreft. Het fenomeen van incontinentie bij overvullen houdt verband met het handhaven van de elasticiteit van de hals van de blaas, die weerstand tegen de druk van urine uitoefent, waardoor de afgifte ervan wordt vertraagd. In deze gevallen is de bel vol, uitgerekt en wordt de urine vrijgegeven door vallen, mechanisch strekken van de nek. Bij echte incontinentie wordt urine continu door druppel uitgescheiden als het de blaas binnenkomt en er niet in ophoopt.

Reflexincontinentie

Reflexieve urine-incontinentie is het verlies van urine geassocieerd met abnormale reflexactiviteit, gemanifesteerd door de afwezigheid van het gebruikelijke gevoel leeg te moeten zijn. Er is geen regulatie van het plassen, een automatisch, reflex type blaas legen wordt vastgesteld als gevolg van de onafhankelijke activiteit van de spinale centra. Dit type urinewegaandoening wordt waargenomen bij multiple sclerose, ruggenmergletsel boven het kegelniveau, cervicale en thoracale wervelkolomtumoren, bij kinderen tot een bepaalde leeftijd, met kwaadaardige bloedarmoede.

Extrauregetal incontinentie

Extra urethrale urine-incontinentie is het verlies van urine door een abnormale urinaire kanaalcommunicatie met het lichaamsoppervlak. Het komt voor bij urologische pathologie.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35]

Complicaties en gevolgen

Urine-incontinentie kan een serieus psychologisch probleem worden voor zowel de patiënt zelf als zijn familieleden. Ongeveer 70% van dergelijke patiënten kan geen baan vinden.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Met wie kun je contact opnemen?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.