^

Gezondheid

Uroloog

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Uroloog - een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van ziekten van mannelijke geslachtsorganen en uitscheidingsorganen bij mannen en vrouwen.

Wie is een uroloog?

De uroloog neemt mannen met ziekten van het voortplantingssysteem, evenals vrouwen en mannen met ziekten van de afscheidingsorganen. Eerst onderzoekt de uroloog de taille, de buik, het scrotum. Klinische analyse van bloed en urine, bougie, cystoscopie kan worden toegewezen. De uroloog bereidt ook de documentatie voor elke patiënt voor.

De gezondheid van het urogenitale systeem is erg fragiel, tenminste één keer in het leven met deze arts waar iedereen mee te maken heeft. Meestal wordt een frequent, pijnlijk urineren of een seksuele afbraak bij mannen aan een arts gegeven. Profylaxe in de urologie is erg belangrijk. Mannen moeten eenmaal per jaar worden onderzocht, vrouwen, als er geen pathologie is - eens in de 1,5-2 jaar.

De uroloog behandelt een afname van potentie, ontsteking en prostaatadenoom, blaasontsteking, pyelonefritis, urine-incontinentie. Een vrouw moet worden gewaarschuwd als ik urineer en zwel. Het kan een pyelonephritis of een cystitis zijn.

Welke tests moet ik nemen als ik contact opneem met een uroloog?

De uroloog heeft mogelijk een algemene bloedtest, klinische en biochemische urine-analyse nodig, een urineanalyse voor Nechiporenko om de diagnose en behandelingstactieken te verduidelijken. De arts benoemt deze of andere analyses, leunend tegen karakteristieke tekens waarop het mogelijk is om deze of die urologische ziekte te vermoeden. Bij prostatitis kan prostaatafscheiding worden aanbevolen. Hiermee kunt u de functie van de prostaat evalueren. De uitscheiding van de prostaat wordt onderzocht onder een microscoop, waarbij het aantal leukocyten, lecithinekorrels en amyloïde lichamen wordt geteld. Het normale geheim van de prostaat is een homogene viskeuze melkvloeistof, het aantal leukocyten is maximaal 15 in het gezichtsveld. Amyloïde lichamen worden normaal niet gevonden.

Welke diagnostische methoden gebruikt de uroloog?

Diagnose, kwalitatief en volledig uitgevoerd, bepaalt de oorzaak van de symptomen. Inspectie kan worden uitgevoerd terwijl u ligt en staat. Zwelling van het scrotum, zwelling, spanning van de buikspieren. Vingeronderzoek van de prostaat helpt bij het identificeren van prostatitis, tumoren. In de mannelijke urologie is dit de oudste methode, die tot nu toe nog steeds relevant is. Overgevoeligheid voor onderzoek is een van de tekenen van prostatitis. De uroloog beoordeelt visueel de huidskleur, de conditie van de geslachtsorganen, tast de buikwand aan, palpeert de blaas, palpeert en verlicht het scrotumweefsel. Cystoscopie, cystometrie, CT, MRI kunnen worden voorgeschreven.

Wat doet de uroloog?

De uroloog bestudeert ziekten van het urogenitaal stelsel, incl. Nier en blaas geneest hij niet alleen bij mannen, maar ook bij vrouwen, dus het is verkeerd om hem als een mannelijke arts te beschouwen. Het is juister om een mannelijke uroloog een androloog te noemen. Hij behandelt prostatitis, de blaas bij mannen en urolithiasis. De vrouwelijke uroloog behandelt alleen de nieren en blaas bij vrouwen en de geslachtsdelen behandelt de gynaecoloog. U kunt worden gedwongen om naar de uroloog te gaan die brandt met plassen, rugpijn (er zijn nieren), mannelijke onvruchtbaarheid en seksuele problemen.

Welke ziekten geneest de uroloog?

Uroloog houdt zich bezig met medicamenteuze en operatieve behandeling van urolithiasis, ontsteking van de nieren en nierbekken. Cystitis is de meest voorkomende urologische aandoening bij vrouwen. Het gaat gepaard met urine-incontinentie. Ook behandelt de uroloog de pathologie van de bijnieren samen met de endocrinoloog, mannelijke onvruchtbaarheid. Branden met plassen, bloed in de urine en koliek in de buik en onderrug is een gelegenheid om een alarm te laten klinken. Bij de receptie maakt de arts eerst kennis met de anamnese, vraagt naar de aard van de klachten, schrijft aanvullende testen voor, echografie en behandeling volgens de resultaten.

Adviezen van een uroloog

Weigeren van roken en alcohol. Houd u aan de regels voor persoonlijke hygiëne. Koud, trillingen en compressie zijn zeer schadelijk voor de bekkenorganen. Voorkom seksueel overdraagbare aandoeningen. De beste manier om te voorkomen - een regelmatige seksuele partner. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot een afname van de mannelijke vruchtbaarheid. Dit is een alarmerende trend in de afgelopen jaren.

Mis de alarmerende symptomen van ontsteking van de prostaat niet: pijn in de onderbuik, moeite met plassen en problemen in het intieme leven. Adres voor de uroloog, waarschijnlijk voor bacteriële of stagnerende prostatitis. De arts schrijft antibiotica, multivitaminen en massage voor. Om je mannelijke kracht niet te verliezen, hoef je je alleen maar warm te kleden in de nachtvorst en een condoom te gebruiken als er geen permanente vrouw is. Om je te vergeven is niet overwonnen, met zittend werk moet je regelmatig opwarmen. Normaal voeding en seksleven. Toespraak tot de arts en betrokken zijn bij uitvoerbare sporten. Raadpleeg elk jaar een uroloog.

Chronische en acute prostatitis leiden zonder behandeling tot de ontwikkeling van precancereuze toestand - prostaatadenoom.

Wat betreft vrouwen hebben ze ook genoeg urologische problemen. Heel vaak na 35 jaar, klaagt de mooie helft van de mensheid over urine-incontinentie. Urine spontaan uitgescheiden tijdens lichamelijke inspanning, gelach, intimiteit. De uroloog onderzoekt de gynaecologische stoel. Om andere pathologieën uit te sluiten, kan echografie van de nieren worden voorgeschreven.

De uroloog kan u helpen omgaan met de problemen van het urogenitale systeem, als u tijdig contact met hem opneemt, maar het is beter om preventieve maatregelen te nemen en een jaarlijks onderzoek te ondergaan.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.