Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Ibuprofen

Medisch expert van het artikel

Internist, longarts
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 15.08.2021

Ibuprofen vecht effectief met pijnen van een andere aard. Dit is een medicijn met een breed spectrum. Hij is in staat om niet alleen pijnsyndromen, maar ook ontstekingsprocessen in het lichaam te elimineren. Tot op heden zijn dergelijke manifestaties heel gewoon. Daarom is het noodzakelijk om te kunnen omgaan met de onaangename gevolgen van een ziekte.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

ATC-classificatie

M01AE01 Ибупрофен

Actieve ingrediënten

Ибупрофен

Indicaties Ibuprofen

Indicaties voor gebruik Ibuprofen - uitgebreid. Dus, de remedie helpt bij het elimineren van reumatoïde artritis, artrose, spondylitis ankylopoetica en jicht.

Ibuprofen wordt veel gebruikt bij de behandeling van neurologische afwijkingen. Gebruik de remedie voor myalgie, bursitis van variërende complexiteit en radiculitis. Het kan ontstekingen van zachte weefsels en het bewegingsapparaat elimineren.

In de complexe therapie wordt Ibuprofen gebruikt om adnexitis en proctitis te bestrijden. Een soortgelijk effect heeft een remedie voor ziekten van de KNO-organen. Als een hulpcomponent wordt het gebruikt voor hoofdpijn en kiespijn. Het is raadzaam om de remedie te gebruiken na overleg met de behandelende arts. Het kan immers worden voorgeschreven als een onafhankelijk medicijn en aanvullend medicijn. Een groot voordeel van deze remedie is dat het niet alleen pijnsyndromen elimineert, maar ook ontstekingsprocessen. Ibuprofen heeft zichzelf gevestigd als een positieve "helper" in de strijd tegen slechte gezondheid. 

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Vrijgaveformulier

De vorm van afgifte kan variëren van 10 tot 100 tabletten in één pakket. Kortom, dit is 100 capsules van 200 mg. Alle tabletten zijn bedekt met een speciale coating, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden ingeslikt. De schaduw kan variëren van lichtroze tot roze. De tablet is rond, biconvex, twee lagen zijn zichtbaar op de dwarsdoorsnede. Dit is de hoofdkern, die een witte tint en de schaal zelf heeft, waarvan de kleur varieert van lichtroze tot roze.

Aangezien hulpbestanddelen zijn: aardappelzetmeel 38 mg Magnesiumstearaat 2 mg colloidaal siliciumdioxide (Aerosil) 3,35 mg, 1,5 g vanilline, bijenwas 20 mg gelatine food 320 ug kleurstof azorubin 8,5 g, magnesiumhydroxycarbonaat 39,57 mg, meel .

Zoals hierboven vermeld, kan de verpakking van 10 tot 100 tabletten zijn. In de standaard is dit 10, 20 en 100 capsules. Dienovereenkomstig blaren van 1, 2 of 5. Alles zit in een kartonnen doos. Er is geen andere vorm van output. Het aantal tablets dat een persoon kiest op basis van zijn eigen behoeften. Ibuprofen is inderdaad een krachtige remedie, die bijna onmiddellijk na het aanbrengen een krachtig effect heeft. 

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Farmacodynamiek

Farmacodynamiek Ibuprofen is een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel. Het kan pijnstillende, antipyretische en ontstekingsremmende werking hebben. Dat is waarom het op grote schaal wordt gebruikt op vele gebieden van de geneeskunde.

De agent kan COX1 en COX2 niet selectief blokkeren. Het werkingsmechanisme is om de synthese van prostaglandinen te remmen. Ze zijn bemiddelaars van pijn, ontsteking en hyperthermie. Ze worden aangetroffen in vrijwel alle weefsels en organen. Door zijn rijke samenstelling is het product in staat negatieve processen te blokkeren en de menselijke conditie te verlichten.

Een positief effect wordt bereikt door de interactie van alle stoffen in een enkele tablet. De verlichting komt bijna onmiddellijk na het innemen. Maar veel hangt af van de toestand van de persoon en het probleem dat moet worden weggenomen. Ibuprofen heeft over het algemeen een krachtige invloed op de bemiddelaars van pijn en blokkeert deze actief. 

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Farmacokinetiek

De farmacokinetiek van ibuprofen is hoog en een snelle absorptie. Het middel wordt bijna volledig geabsorbeerd uit het maagdarmkanaal. De maximale concentratie van het geneesmiddel in het bloedplasma wordt binnen 1-2 uur na toediening bereikt. De verbinding met eiwitten is niet groter dan 90%. De eliminatiehalfwaardetijd is 2 uur.

Het middel dringt langzaam in de gewrichtsholte en blijft hangen in het synoviale weefsel. Dit proces wordt gekenmerkt door een verhoogde concentratie van het geneesmiddel, enkele malen meer dan in het bloedplasma. Na absorptie wordt bijna 60% van de farmacologisch inactieve R-vorm geleidelijk omgezet in een actieve S-vorm. Er is een metabolisme.

De remedie wordt volledig uitgescheiden door de nieren. In ongewijzigde vorm vertrekt niet meer dan 1%. In mindere mate verwijst dit naar uitscheiding samen met gal. Het medicijn blijft niet lang in het lichaam. Het vervult zijn hoofdfunctie en wordt er actief van afgeleid. Het ervaren van de impact op een bepaald orgaan is het niet waard, maar toch blijft het risico van negatieve gevolgen altijd behouden. Ibuprofen moet met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. 

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Gebruik Ibuprofen tijdens zwangerschap

Het gebruik van ibuprofen tijdens de zwangerschap is verboden. Dit medicijn kan niet alleen het lichaam van de moeder beïnvloeden, maar ook de zich ontwikkelende foetus. Daarom mag het niet worden gebruikt. Natuurlijk zijn er gevallen waarin het onmogelijk is om van medicatie af te zien. Deze beslissing wordt uitsluitend door de behandelende arts genomen. Het is altijd nodig om een parallel te trekken tussen het positieve effect voor de moeder, met een negatieve invloed op het lichaam van de baby. U kunt alleen medicatie nemen als het eerste criterium aanzienlijk hoger is dan het laatste criterium.

In het eerste trimester moet het gebruik van medicatie worden uitgevoerd onder toezicht van de behandelend arts. Over het algemeen is het gebruik van drugs in deze periode verboden. Er is een hoog risico op schade aan het zich ontwikkelende organisme. Mogelijke pathologieën en zelfs miskramen. Dit alles getuigt dat een onafhankelijke behandeling onherstelbare schade kan aanrichten. Ibuprofen wordt tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding uitsluitend onder toezicht van een specialist gebruikt. 

Contra

Contra-indicaties voor het gebruik van Ibuprofen zijn vrij uitgebreid. Het medicijn kan dus in geen geval worden gebruikt als een persoon overgevoelig is voor zijn hoofdbestanddelen. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van een ernstige allergische reactie.

U kunt het geneesmiddel niet gebruiken voor erosieve en ulceratieve laesies van het maagdarmkanaal in de fase van exacerbatie. Het kan ernstige schade aan het lichaam veroorzaken. Mensen met hemopoëse moeten ook stoppen met het gebruik van het geneesmiddel.

Een speciaal risico blijft bestaan bij mensen met colitis ulcerosa en aandoeningen van de oogzenuw. Bij ernstige schendingen van de nier- of leverfunctie is het noodzakelijk om de medicatie zonder mankeren op te geven. Uiteraard zijn kinderen jonger dan 6 jaar ten strengste verboden het medicijn in te nemen. Dit is een sterk medicijn dat niet alleen kan profiteren, maar ook ernstige schade kan veroorzaken. Al de rest, u kunt Ibuprofen gebruiken, maar zonder een specialist te raadplegen, moet u dit niet doen. Het risico van zelfbeschadiging van het lichaam is altijd op een hoog niveau. 

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42], [43]

Bijwerkingen Ibuprofen

Bijwerkingen van ibuprofen laten zich in veel organen en systemen zien. Dus, in feite is het misselijkheid, obstipatie, brandend maagzuur, diarree, hoofdpijn, slapeloosheid en allergische reacties. Dit is een "standaard" reeks negatieve reacties van het lichaam. Maar er zijn andere, uiterst interessante gevallen.

Aan de kant van het maagdarmkanaal kunnen de volgende afwijkingen optreden: NSAID-gastropathie, verminderde eetlust, diarree, flatulentie, constipatie, misselijkheid, braken, brandend maagzuur. In sommige gevallen wordt dit allemaal gecompliceerd door perforatie en bloeden. Het is niet uitgesloten irritatie of droogte in de mondholte, onaangename pijn.

In sensorische organen kan gehoorbeschadiging, piepgeluid of oorruis optreden, beschadiging van de oogzenuw, scotoma, conjunctivaal oedeem, allergische genese.

Het centrale en perifere zenuwstelsel reageert op het effect van de medicatie met hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit, psychomotorische agitatie, aseptische meningitis, slaperigheid en depressie.

Cardiovasculair systeem: tachycardie, verhoogde bloeddruk, hartfalen. Urinesysteem: allergische nefritis, polyurie, cystitis en acuut nierfalen.

Allergische reacties zijn ook mogelijk. Ze manifesteren zich door de aanwezigheid van huiduitslag, jeuk, anafylactoïde reacties, anafylactische shock, koorts, eosinofilie, allergische rhinitis.

Organen van hematopoiese: anemie, agranopolitoz en leukopenie. Het is niet uitgesloten toegenomen zweten. Op een hoog niveau is het risico van ulcera van het slijmvlies van het maagdarmkanaal. Als er bijwerkingen optreden, wordt Ibuprofen niet meer gebruikt. 

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49], [50],

Dosering en toediening

De wijze van toediening en de dosis zijn afhankelijk van de toestand van de persoon en het probleem dat eliminatie vereist. Dus, met reumatoïde artritis, moet u 3 keer per dag 800 mg van het geneesmiddel (4 tabletten) innemen. Dit is genoeg om een persoon opgelucht te maken.

Bij osteoartritis en spondylitis ankylopoetica wordt het medicijn 3-4 maal daags 400 - 600 mg (2-3 tabletten) gebruikt. Met juveniele reumatoïde artritis is 30-40 mg per kg lichaamsgewicht voldoende. Maar in dit geval wordt de remedie eenmaal per dag gebruikt.

Bij letsels aan zacht weefsel worden verstuikingen gewoonlijk voorgeschreven voor 600 mg (3 tabletten) 2-3 maal daags. Als een persoon aan een pijnlijk syndroom lijdt, is het voldoende om 400 mg (2 tabletten) medicatie 3 keer per dag in te nemen. De maximale dagelijkse dosis mag niet meer dan 12 tabletten per dag zijn. Uiteraard wordt de dosering gekozen door de behandelend arts, afhankelijk van het probleem dat de persoon heeft. Daarom is zelfmedicatie sterk afgeraden. Ibuprofen heeft geen kleine lijst van mogelijke bijwerkingen op het menselijk lichaam. 

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56], [57]

Overdose

Overdosering tijdens het gebruik van medicatie is niet uitgesloten. Het komt voornamelijk voort uit het overschrijden van de toegestane gebruiksdosis. Veel mensen, die een onaangenaam pijnsyndroom proberen te elimineren of de behandeling versnellen, nemen het geneesmiddel in een hogere dosering. Dit alles leidt tot negatieve acties van het lichaam.

Dus, kan er buikpijn, braken, misselijkheid, lethargie reacties, hoofdpijn, depressie, tinnitus, acuut nierfalen, tachycardie, atriumfibrilleren, en zelfs volledige stopzetting van de ademhaling. De negatieve gevolgen zijn behoorlijk indrukwekkend. Dit onderstreept eens te meer het feit dat zelfbehandeling van Ibuprofen ernstige schade aan het lichaam kan veroorzaken.

Om onaangename symptomen te elimineren, moet u een aantal noodzakelijke acties ondernemen. Allereerst wordt iemand gewassen met een maag. Maar dit is alleen relevant in het eerste uur na inname van het medicijn. Vervolgens wordt actieve kool voorgeschreven, met de berekening van één tablet per kilogram gewicht. Een dergelijk effect kan de absorptie aanzienlijk verminderen. Alkalische drank, geforceerde diurese en symptomatische therapie zullen nuttig zijn.

trusted-source[58], [59], [60]

Interacties met andere geneesmiddelen

Interacties Ibuprofen met andere geneesmiddelen wordt met uiterste voorzichtigheid gebruikt. Dus, samen met acetylsalicylzuur en andere NSAID's, is het niet de moeite waard medicatie in te nemen. Het middel kan het ontstekingsremmende en antiaggregerende effect van zuur verminderen. Dit kan leiden tot een verhoogde incidentie van acute coronaire insufficiëntie bij patiënten die lage doses acetylsalicylzuur krijgen als antibloedplaatjesagens.

Bij gebruik met anticoagulantia en trombolytica bestaat er een risico op bloeding. Gelijktijdige toediening samen met serotonineheropnameremmers verhoogt de kans op ernstige gastro-intestinale bloedingen.

Goudpreparaten verhogen het effect van Ibuprofen op de synthese van prostaglandinen in de nieren, wat zich uit in verhoogde nefrotoxiciteit. Geneesmiddelen die tubulaire secretie blokkeren, kunnen de uitscheiding verminderen en de plasmaconcentratie van het hoofdgeneesmiddel verhogen.

Remmers van microsomale oxidatie verminderen het risico op hepatotoxische werking aanzienlijk. De hypotensieve activiteit van vasodilatoren, natriuretische en diuretische activiteit in furosemide en hydrochloorthiazide neemt af. Verhoogde concentratie in het bloed van digoxine, lithiumpreparaten, methotrexaat. Cafeïne versterkt het analgetische effect van Ibuprofen. 

trusted-source[61], [62], [63], [64], [65], [66], [67]

Opslag condities

De opslagomstandigheden van Ibuprofen omvatten verschillende basisregels. Bijzondere aandacht is altijd besteed aan de opslag, de boekhouding en de verstrekking van geneesmiddelen. De juiste inhoud van Ibuprofen is gebaseerd op de rationele organisatie van opslag, de regelmatige overweging van de houdbaarheid.

Het is belangrijk om altijd de optimale temperatuur te handhaven. In dit geval mag deze niet hoger zijn dan 25 graden. Vochtigheid, bescherming tegen licht spelen een belangrijke rol. Stel het medicijn niet bloot aan direct zonlicht of overmatig vocht. Dit zal ertoe leiden dat het medicijn wordt verwend.

Het is noodzakelijk om te begrijpen dat schending van de opslagvoorschriften niet alleen de effectiviteit van acties kan verminderen, maar ook schade aan het menselijk lichaam kan toebrengen. Geneesmiddelen op lange termijn zijn niet altijd acceptabel. Aldus verandert in de loop van de tijd de farmacologische activiteit ervan. Natuurlijk mogen kinderen nooit in een medicijn worden opgenomen. Je kunt het innemen vanaf 6 jaar en daarna op een speciale lage dosis. Zelfgebruik kan leiden tot ernstige negatieve reacties van het lichaam. Daarom is het noodzakelijk om Ibuprofen weg te houden van ongewenste invloeden en de nieuwsgierigheid van kinderen. 

trusted-source[68], [69], [70], [71], [72]

Houdbaarheid

Houdbaarheid van het geneesmiddel is 3 jaar. Gebruik het na de opgegeven tijd is in geen geval onmogelijk. Het is een feit dat farmacologische acties na verloop van tijd actief veranderen. In het beste geval levert dit geen resultaat op, in het slechtste geval veroorzaakt het ernstige schade aan het lichaam.

Opslag van het medicijn speelt een grote rol. Het is wenselijk dat dit een warme, droge plaats is, zonder dat er direct zonlicht in komt. Uiteraard zijn vochtigheid en hoge temperaturen verboden. Sta niet toe dat kinderen medicijnen nemen, ze kunnen zichzelf schade berokkenen.

Besteed aandacht aan de externe gegevens van het medicijn. Kleur, geur en smaak mogen niet veranderen. Als dergelijke wijzigingen bestaan, kan het hulpprogramma niet meer worden gebruikt. Hoogstwaarschijnlijk zijn de basisregels voor opslag geschonden en is het geneesmiddel onbruikbaar geworden. Bewaar Ibuprofen in de originele verpakking. Zet het niet in de koelkast, dit medicijn vereist geen speciale voorwaarden.

trusted-source[73], [74]

Farmacologische groep

Нестероидные противовоспалительные средства

Pharmachologisch effect

Анальгезирующие (ненаркотические) препараты
Жаропонижающие препараты
Противовоспалительные препараты

Populaire fabrikanten

Стиролбиофарм, ООО, Донецкая обл., г.Горловка, Украина

Aandacht!

Om de perceptie van informatie te vereenvoudigen, werd deze instructie voor het gebruik van het medicijn "Ibuprofen" vertaald en gepresenteerd in een speciale vorm op basis van de officiële instructies voor medisch gebruik van het medicijn. Lees vóór gebruik de annotatie die rechtstreeks naar de medicatie is gekomen.

Beschrijving verstrekt voor informatieve doeleinden en is geen handleiding voor zelfgenezing. De behoefte aan dit medicijn, het doel van het behandelingsregime, de methoden en dosering van het medicijn wordt uitsluitend bepaald door de behandelende arts. Zelfmedicatie is gevaarlijk voor je gezondheid.

Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.