^

Gezondheid

A
A
A

Erosieve gastritis

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Erosieve gastritis - erosie van het maagslijmvlies, veroorzaakt door schade aan de beschermende factor van het slijmvlies. Deze ziekte van het maag-darmkanaal is meestal acuut, gecompliceerd door bloeding, maar kan subacuut of chronisch zijn met niet-onderdrukte symptomen of gebrek aan tekenen. De diagnose wordt gesteld met endoscopie. Behandeling van erosieve gastritis is gericht op het elimineren van de oorzaak van ontsteking.

Lees ook:

Voor sommige patiënten van de DIC (bijv. IVL, hoofdtrauma, brandwonden, gecombineerd trauma) is het raadzaam om de erosie te voorkomen van geneesmiddelen op recept die de zuurgraad onderdrukken.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Wat veroorzaakt een eroderende gastritis?

Erosieve gastritis oorzaken omvatten niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen, alcohol, stress en minder straling, virale infecties (bijv., Cytomegalovirus), vasculaire aandoeningen en mucosale schade direct (bv., Nasogastrische intubatie).

Erosieve gastritis wordt gekenmerkt door oppervlakte-erosie en puntbeschadiging van het slijmvlies. Ze kunnen zich 12 uur na de eerste schade ontwikkelen. Diepe erosie, zweren en soms perforatie kunnen optreden in ernstige gevallen van de ziekte of bij afwezigheid van behandeling. Schade is meestal gelokaliseerd in het lichaam van de maag, maar een antrum kan ook bij het proces betrokken zijn.

Acute stress gastritis als een vorm van erosieve gastritis ontwikkelt zich bij ongeveer 5% van de patiënten in kritieke toestand. De waarschijnlijkheid van het ontwikkelen van deze vorm van gastritis neemt toe met de duur van het verblijf van de patiënt in de DIC en hangt af van het tijdstip waarop de patiënt geen enterale voeding krijgt. Pathogenese omvat waarschijnlijk hypoperfusie van het maagdarm-slijmvlies, wat leidt tot de vernietiging van de slijmvlies beschermende factor. Bij patiënten met craniocerebraal trauma of brandwonden is het ook mogelijk om de zuurproductie te verhogen.

Symptomen van eroderende gastritis

Matige erosieve gastritis komt vaak asymptomatisch voor, hoewel sommige patiënten klagen over dyspepsie, misselijkheid of braken. Vaak is de eerste manifestatie hematomese, melena of bloed bij nasogastrische sondering, meestal binnen 2-5 dagen na blootstelling aan de etiologische factor. Bloeden is meestal matig, hoewel het enorm kan zijn in geval van diepe ulceratie, vooral bij acute gastritis als gevolg van stress.

Diagnose van eroderende gastritis

Acute en chronische erosieve gastritis wordt gediagnosticeerd met endoscopie.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Wat moeten we onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling van eroderende gastritis

Bij ernstige gastritis vereist een bloedingstherapie intraveneuze vloeistoftransfusie en, volgens indicaties, bloed. Endoscopische hemostase moet worden uitgevoerd, chirurgische behandeling (totale gastrectomie) wordt alleen als laatste redmiddel aangegeven. Het is onwaarschijnlijk dat angiografie effectief is bij het stoppen van ernstige maagbloedingen als gevolg van de talrijke maag in de onderbuik. Onderdrukking van de zuurgraad dient onmiddellijk te worden gestart als de patiënt deze behandeling niet heeft gekregen.

Bij matige gastritis kunnen de eliminatie van de etiologische factor en het gebruik van medicijnen die de zuurgraad van de maag verminderen, voldoende zijn.

Medicijnen

Hoe eroderende gastritis te voorkomen?

Preventie van eroderende gastritis kan het effect van stress op de ontwikkeling van acute gastritis neutraliseren. Echter, dit vooral voor patiënten met hoog risico en met behoefte aan intensive care, waaronder patiënten met ernstige brandwonden, CNS trauma, coagulopathie, sepsis, shock, polytrauma, mechanische ventilatie langer dan 48 uur, lever- of nierfalen, multiple orgaan dysfunctie en ulcus pepticum of gastrointestinale - duidelijke bloeding in de anamnese.

Erosieve gastritis kan worden voorkomen als acht preventieve maatregelen die gericht zijn op verhoging van de maag pH boven 4,0 en bestaat uit intraveneuze toediening van H 2 -blokkers, protonpompremmers en orale antacida. Herhaalde pH-meting en veranderingen in de voorgeschreven therapie zijn niet vereist. Tijdige enterale voeding kan ook de kans op bloedingen verkleinen.

Onderdrukking van de zuurgraad wordt niet aanbevolen bij patiënten met eenmalig gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen of als er geen voorgeschiedenis van zweren is in de anamnese.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.