^

Gezondheid

A
A
A

Depressieve stoornis

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 29.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Depressieve stoornis wordt gekenmerkt door een verminderde stemming, zo uitgesproken of langdurig dat het functioneren wordt verstoord, en soms wordt de interesse of het vermogen om van activiteit te genieten verminderd. De exacte oorzaak is onbekend, maar erfelijkheid, veranderingen in het niveau van neurotransmitters, aandoeningen van neuroendocrinaal functioneren en psychosociale factoren zijn waarschijnlijk belangrijk. De diagnose is gebaseerd op anamnestische informatie. De behandeling bestaat meestal uit het innemen van medicatie, psychotherapie, hun combinatie en soms een elektroconvulsietherapie.

De term "depressie" wordt vaak gebruikt voor een aantal depressieve stoornissen. Drie van hen zijn gemarkeerd in de handleiding op de statistieken en de diagnose van psychische stoornissen, vierde editie (DSM-IV) van specifieke symptomen: ernstige depressieve stoornis (vaak aangeduid als zware depressie), dysthyme stoornis en depressieve stoornis niet ergens anders ondergebracht. De andere twee onderscheiden zich door etiologie: een depressieve stoornis als gevolg van een algemene somatische toestand en een depressieve stoornis veroorzaakt door medicatie.

Depressieve stoornis komt voor in verschillende leeftijdsgroepen, maar ontwikkelt zich vaker op middelbare leeftijd, bij 20-30-jarigen. In de eerstelijnsarm melden ongeveer 30% van de patiënten depressieve symptomen, maar een grote depressie wordt waargenomen bij minder dan 10%.

De term 'depressie' wordt vaak gebruikt om een verminderde of depressieve stemming te beschrijven als gevolg van teleurstelling of verlies. In het Engels wordt de term "demoralisatie" gebruikt om deze stemming te beschrijven. Negatieve emoties in deze toestand, in tegenstelling tot depressie, verdwijnen als de situatie die hen veroorzaakt verbetert; Stemmingsdaling duurt in de regel dagen, geen weken en maanden, en zelfmoordgedachten en langdurig verlies van normaal functioneren zijn veel minder waarschijnlijk.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Oorzaak van depressieve stoornis

De exacte oorzaak van de depressieve stoornis is onbekend. Erfelijkheid speelt een onduidelijke rol; Depressie komt vaker voor bij familieleden van een patiënt met een depressie van de 1e graad van verwantschap, hoge concordantie tussen monozygote tweelingen. Erfelijk genetisch polymorfisme van de activiteit van de drager van serotonine in de hersenen kan worden veroorzaakt door stress. Mensen die geweld hebben meegemaakt in de kindertijd of andere ernstige stress en een kort allel van deze vector hebben, zijn tweemaal zo geneigd om een depressie te ontwikkelen in vergelijking met mensen met een lang allel.

Depressieve stoornis - Oorzaken

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Symptomen van een depressieve stoornis

Depressie wordt niet alleen gekenmerkt door een depressieve stemming, maar leidt ook tot cognitieve, psychomotorische en andere stoornissen (bijv. Slechte concentratie, vermoeidheid, verlies van seksueel verlangen, verstoring van de menstruatiecyclus). Andere psychische symptomen of stoornissen (bijv. Angst of paniekaanvallen) komen vaak gelijktijdig met depressie voor, wat de diagnose en behandeling soms bemoeilijkt. Patiënten met alle vormen van depressie zijn vatbaar voor misbruik van alcohol en andere psychoactieve stoffen om slaapstoornissen of angstsymptomen te genezen; Het is echter minder waarschijnlijk dat depressie alcoholisme en drugsmisbruik veroorzaakt dan wordt aangenomen.

Depressieve stoornis - Symptomen

Diagnose van een depressieve stoornis

De diagnose van een depressieve stoornis is gebaseerd op de identificatie van de symptomen en tekenen die hierboven zijn beschreven. Er zijn een aantal korte vragenlijsten voor screening. Ze helpen bij het vaststellen van een aantal depressieve symptomen, maar kunnen niet alleen worden gebruikt om een diagnose te stellen. Specifieke gesloten vragen helpen bij het bepalen van de symptomen van de patiënt, vereist door de DSM-IV-criteria voor de diagnose van ernstige depressie.

De ernst van de aandoening wordt bepaald door de mate van lijden en verstoring van het functioneren (fysiek, sociaal en professioneel), evenals de duur van de symptomen. De aanwezigheid van zelfmoordrisico (gemanifesteerd in suïcidale gedachten, plannen of pogingen) geeft de ernst van de aandoening aan.

Depressieve stoornis - Diagnose

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Met wie kun je contact opnemen?

Prognose en behandeling van depressieve stoornissen

Met de juiste behandeling verdwijnen de symptomen vaak. Milde depressie kan worden behandeld met algemene ondersteuning en psychotherapie. Matige en ernstige depressie wordt behandeld met medicatie, psychotherapie of een combinatie hiervan, en soms met het gebruik van elektroconvulsietherapie. Sommige patiënten hebben meer dan één medicatie of combinatie van medicijnen nodig. Om de aandoening te verbeteren, kan het 1 tot 4 weken duren voordat het medicijn in de aanbevolen dosis wordt ingenomen. Depressie, vooral bij patiënten die meer dan één episode hebben gehad, is vatbaar voor heroptreden; daarom is in ernstige gevallen langdurig onderhoud nodig.

De meeste patiënten met een depressie worden op poliklinische basis behandeld. Patiënten met ernstige suïcidale intenties, vooral als er onvoldoende ondersteuning van de familie is, moeten in het ziekenhuis worden opgenomen; ook hospitalisatie is noodzakelijk in aanwezigheid van psychotische symptomen of fysieke uitputting.

Depressieve stoornis - Behandeling

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.