^

Gezondheid

A
A
A

Behandeling van depressie

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Als een klein voorwoord zou ik willen zeggen dat de behandeling van depressie afhangt van de wens om deze aandoening te overwinnen. Het is duidelijk dat de problemen van het leven je je humeur kunnen doen verliezen en het verlangen om in een persoon te leven onderdrukken, maar denk aan Baron Munchausen, die zelf uit het moeras kwam en zijn haar eruit trok! En hoe erg het ook was, de vraag: "Hoe gaat het met je?", Je moet antwoorden: "Je zult niet wachten!"

In de vorm van hulpgereedschappen kun je allerlei technieken gebruiken, waarover we het hieronder zullen hebben, en natuurlijk de steun van vrienden en familie - dit is altijd belangrijk.

Aan contra-indicatie moeten worden toegeschreven alcohol en andere kunstmatige stimulerende middelen. Anders wordt een andere diagnose bedreigd: alcoholisme of afhankelijkheid van een ander medicijn.

Dus, dichter bij het punt, hoe een depressie te overwinnen, en in de kortst mogelijke tijd?

Bijvoorbeeld, de grondlegger van de medische wetenschap, Hippocrates onthaald patiënten met opiaten, en schoon te maken is niet alleen de geest, maar het lichaam is sterk aanbevolen reiniging klysma's. Een van de min of meer effectieve manieren die Hippocrates bood, was zonnebaden en wandelen in de open lucht, wat tegenwoordig een betrouwbare toevoeging is, waarmee de prestaties van de therapie voor depressieve stoornissen worden vastgelegd. De verdrijving van de demonen van de verschillende middeleeuwse methoden volkomen onaanvaardbaar in onze tijd, maar in de Renaissance heilige vuur van de brand werd beschouwd als bijna de enige methode, waarbij de behandeling van depressie. Even later werden onderworpen aan brand werken, die een doorbraak in het onderzoek naar depressie zou kunnen zijn, de auteur van hen was een Nederlandse arts, lid van de gemeentelijke rechtbank Weir, voorzichtig verwijzend naar het feit dat niet alle melancholische zijn geobsedeerd door duivelse krachten. Na de wetenschappelijke observaties volgde Vier in het vuur van de Inquisitie en het boek van R. Scott, die depressie bestudeerde vanuit het oogpunt van de geneeskunde, en niet in het religieuze aspect. Paradoxaal genoeg werd na slechts een eeuw depressie een modieuze ziekte, die alleen pijn kon doen door zeer gevoelige, en daarom getalenteerde, aristocratische mensen.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling van depressie, historische feiten

Opgemerkt moet worden dat depressieve patiënten gedurende vrij lange tijd werden behandeld met extreem strenge methoden, variërend van dobberend met ijswater en eindigend met bloeden en braken. Drie eeuwen geleden behandelden Duitse artsen patiënten met rotaties op speciale apparaten, in de overtuiging dat centrifugale kracht patiënten zou behoeden voor pijnlijke gevoelens. Bovendien is het Engels heerser, die aan het einde van de XVII-de eeuw regeerde, George III, leed aan aanvallen van depressieve stoornissen, genadeloos geslagen met ijzeren kettingen met zijn vrijwillige toestemming, uiteraard met het oog op het hartzeer puur lichamelijke schakelen. Russische artsen van de negentiende eeuw verschilden ook niet in liefdadigheid, omdat zij hun patiënten uitsluitend behandelden met kwik, bloedzuigers vastgemaakt aan de anus en zelfs cauterisatie. Iets later begon de 'modieuze' ziekte te worden behandeld met medicijnen, ook erg populair in die eeuw. In de psychiatrie vond cannabis een grote populariteit, die niet alleen werd geregulariseerd door depressieve patiënten, maar letterlijk allemaal op een rij. Natuurlijk, een korte uitbarsting van energie, euforie werd al snel vervangen door een complete daling van de stemming en een echte drugsverslaving. Weinig mensen weten dat de beroemde Freud een speciaal werk schreef gewijd aan cocaïne, waar hij een ode deed aan de farmacologische eigenschappen van coca, uiteraard op zichzelf getest. Sigmund Freud is de rest van zijn leven niet van cocaïneverslaving afgekomen, wat hem echt van de eerste depressieve stoornissen genas, maar leidde tot een aandoening die later bekend werd als "cocaïne verdriet".

Ten eerste, behandeling van depressie door zelfonderzoek en zelfbeheersing

Hoe is het? Allereerst is het noodzakelijk om de oorzaak van de ondraaglijke toestand te begrijpen. Vaker omvatten de factoren die depressie veroorzaken een monotoon leven: het huis is werk, het werk is een huis, soms zelfs maar een huis. Wat te doen in dit geval, als er niets kan worden veranderd? U kunt 'gym' tussen 'werk' en 'huis' toevoegen in de ochtenden. Bovendien is er een drievoudig voordeel: 

 • nuttig voor het lichaam, 
 • fysieke stress verlicht stress, 
 • een nieuwe sociale kring.

Wandelen in een café of in een film. Zelfs als er niemand is om mee te helpen, is het nuttig om een beetje tijd alleen te besteden, althans om na te denken. Wandelen in de frisse lucht is ook in staat om de gemoedstoestand te rehabiliteren.

De volgende reden, die vaak de sleutel tot depressie is, is scheiding van een geliefde. Het is duidelijk dat "afscheid een kleine dood is" (Zh. Aguzarova), maar het moet worden overwonnen, dat zou blijven voortleven. In deze situatie kun je jezelf in geen geval afsluiten. Maar we zouden niet moeten haasten om nieuwe relaties aan te knopen.

In feite zijn er veel redenen voor depressie in iemands leven, en ze kunnen allemaal niet worden vermeld. Het belangrijkste is om de juiste loop van de behandeling voor jezelf te kiezen. En daarvoor moet u de exacte diagnose weten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Ten tweede, behandeling van depressie op professioneel niveau

Als je zelf de depressie niet kunt overwinnen, kun je hulp vragen aan dergelijke specialisten:

Naar een psycholoog. Een psycholoog is een expert op het gebied van geestelijke toestand, maar hij is geen arts. Dienovereenkomstig heeft hij niet het recht antidepressiva of andere medicijnen aan te bevelen. Maar het helpt jezelf te begrijpen en veel complexen en angsten te overwinnen die het bewustzijn van een persoon onderdrukken. Door complexen en angsten, die de aanstichters van depressie kunnen onder meer zijn: een minderwaardigheidscomplex (.. I - lelijk, I - dik, I - een eenzame, etc.), een gevoel van ontevredenheid of afgunst (dit kan alleen gebeuren met me anderen te eten! Maar dat doe ik niet!) en zo,

 • - voor de psychoanalyticus. Een psychoanalyticus is een specialist in psychoanalyse, dat wil zeggen, lost problemen met psychische stoornissen op, waaronder milde depressies. Hij wordt naar een van de typen psychotherapeuten verwezen. -
 • aan de therapeut. Allereerst is het een persoon met een medische achtergrond. Omdat de therapeut een arts is, kan de patiënt indien nodig medicatie voor depressie krijgen,
 • naar een psychiater. De psychiater is ook een dokter. Het moet worden aangepakt op het moment van een ernstige psychische stoornis,
 • voor de psychoneuroloog. Het gecombineerde begrip psychiater en neuroloog-specialisten. De reden voor bezoeken aan deze arts kan dienen als een psychische aandoening, vergezeld van een neurose. Depressie kan soms neurose veroorzaken, -
 • naar een psychofysioloog. Specialist op het gebied van psychofysiologie - analyse van de fysiologische reactie op psychologische verschijnselen. In meer eenvoudige bewoordingen onderzoekt de psychofysioloog de emotionele toestand van de patiënt door de reactie van het lichaam (veranderingen in hartslag, pupilgrootte, elektrische weerstand van de huid) op bepaalde psychologische percepties te bestuderen. Een uitstekende optie voor diegenen die alcoholische depressies ervaren -
 • naar de neuropsycholoog. Een neuropsycholoog is een arts die neurowetenschappen en klinische psychologie begrijpt. Bovendien is hij perfect georiënteerd in fysiologie, leeftijd en klinische anatomie, psychofysiologie, neurofarmacologie, psychiatrie, psychotherapie en vele andere verwante disciplines -
 • naar de hypnotherapeut. Hypnotherapeut is een arts die een persoon helpt zichzelf te genezen en een patiënt onder hypnose in een trance-toestand dompelt. Deze methode werkt perfect wanneer een persoon geen doel in het leven ziet en niet weet hoe hij moet leven, wat tot een depressie leidt.

Sommigen doen hun toevlucht bij 'grootmoeders' en genezers en het helpt hen. Niemand betwist de mogelijkheid van genezing met behulp van alternatieve geneeswijzen, maar vanwege de heersende economische situatie in het land zijn er onder deze genezers vele charlatans die zich bezighouden met misleiding ten behoeve van winst.

Ten derde, behandeling van depressie: tabletten of vitamines?

Alvorens deze vraag te beantwoorden, zou ik zeggen dat als u zich afvraagt over medicijnen voor depressie, het is een duidelijk teken dat de reis naar de dokter niet moet worden uitgesteld als een medische drug heeft bepaalde eigenschappen die niet iedereen past.

Laten we een aantal voorbereidingen in meer details bespreken:

 1. Antidepressiva. Hun voornaamste doel is om de emotionele toestand, of beter gezegd, de normalisatie ervan te veranderen. Ze handelen volgens de methode van reformatie in het brein voor de aanwezigheid van bemiddelaars, die op hun eigen manier tussenpersonen zijn tussen gedachten en emoties.

Velen geloven dat antidepressiva verslavend kunnen zijn. Maar dit is uitgesloten. Afhankelijkheid kan dergelijke kalmerende middelen inboezemen als: Relanium, Fazepam, Tizepam, Elenium en dergelijke.

Antidepressiva

Antidepressiva, die sinds de jaren 50 van de vorige eeuw aanzienlijk zijn verbeterd op het gebied van effectiviteit en veiligheid. Duidelijk uitgesproken therapeutisch effect, bijna volledige afwezigheid van bijwerkingen stellen psychiaters in staat om behalve kalmerende middelen en tricyclische geneesmiddelen, geneesmiddelen van de nieuwe generatie, voor te schrijven. Alle antidepressiva zijn gericht op het normaliseren van de onderdrukte toestand van patiënten met depressie. Naast geneesmiddelen voor de behandeling van depressie vaak worden voorgeschreven om de irritatie van het darmkanaal, erosieve processen in de darm te neutraliseren, in het therapeutisch gebied voor de behandeling van astma, anorexia, hyperkinetische kinderen, boulimia.

De eerste medicijnen voor het beheersen van depressie werden halverwege de vorige eeuw gemaakt, het is interessant dat ze aanvankelijk werden ontwikkeld voor de behandeling van tuberculose en hun eigenschappen om de symptomen van depressie te neutraliseren bijna per ongeluk werden ontdekt. Behandeling voor depressie werd eerder uitgevoerd met antidepressiva van de eerste generatie, waaronder tricyclische geneesmiddelen, zoals de welbekende amitriptyline, imipramine en anafranil. Tricyclische of TCA's, deze geneesmiddelen worden genoemd vanwege een specifieke chemische structuur die is gebaseerd op de drievoudige ring van koolstofatomen. Deze medicijnen kunnen de cognitieve eigenschappen van de hersenen verbeteren, omdat belangrijke neurotransmitters - serotonine en het stimulerende hormoon van de bijnieren - norepinefrine activeren. Door de manier waarop het lichaam inwerkt op de medicijnen, verschillen tricyclische middelen, dus amitriptyline werkt als een verzachtend middel en imipramine daarentegen, activeert en stimuleert de hersenen snel. Deze geneesmiddelen geven, naast een uitgesproken therapeutisch effect, soms complicaties, zoals overmatige slaperigheid, indigestie (obstipatie), misselijkheid en algemene zwakte. Tot de eerste generatie van TCA's omvatten geneesmiddelen voor de behandeling van depressie ook middelen die MAOI-remmers (stoffen die het proces remmen) van monoamineoxidase worden genoemd. Deze geneesmiddelen worden voorgeschreven in gevallen waarin depressie atypische symptomen vertoont en een traditionele behandeling met tricyclische middelen geen blijvend resultaat oplevert. Deze geneesmiddelen omvatten nialamide, fenyuzine en april, die ook ongewenste bijwerkingen hebben, zoals metabole stoornissen, slaapstoornissen, zwelling, duizeligheid, verminderde erectiele functie. Bovendien zijn MAO-preparaten absoluut niet gecombineerd met sommige soorten producten die amines bevatten - tyrosine of tyramine, omdat een dergelijke combinatie een sterke hypertensieve crisis kan veroorzaken.

Behandeling van depressie met geneesmiddelen van de tweede generatie is effectiever en gaat gepaard met veel minder bijwerkingen. Deze medicijnen worden selectief genoemd, omdat hun actie accurater en sneller het doelwit van de "pathologische" doelstelling bereikt. De tweede generatie omvat ook TCA's, maar ze zijn geavanceerder in chemische structuur, ze zijn ludiomil, lerivon (mianserin). In aanvulling op tricyclische verbindingen omvat de tweede categorie MAO-remmers, reeds reversibele, gesuperviseerde actie, zoals pyrazidol, befol, moclobemide en krankzinnig. Deze medicijnen werken iets langzamer, maar zijn veel minder toxisch en veroorzaken geen verslaving.

De derde categorie van antidepressiva, of liever een derde-generatie geneesmiddelen is de meest effectieve groep die bereid is om te worden benoemd psychiaters, aangezien het effect van deze middelen lang genoeg, en contra-vrijwel geen. Opgemerkt dient te worden dat de medicijnen opgenomen in de derde generatie van antidepressiva groep is iets zwakker op de therapeutische werking dan de klassieke tricyclische antidepressiva in de eerste groep, maar ze effectiever de tweede generatie drugs, en hun benaming suggereert de mogelijkheid van ambulante behandeling is veel veiliger dan hun oudere "broeders". Selectieve remmende geneesmiddelen die de eigenschap van serotonineheropname bezitten, worden SSRI's genoemd, deze omvatten cipramil, citraat, fluoxetine, reksetin, zoloft.

Behandeling van depressie omvat soms de benoeming van geneesmiddelen die deel uitmaken van de vierde generatie antidepressiva. Deze medicijnen zijn nog selectiever en nauwkeuriger in de manier waarop ze worden beïnvloed, dus ze staan dicht bij de eerste generatie tricyclische geneesmiddelen voor therapeutische effectiviteit, maar relatieve veiligheid en goede tolerantie voor SSRI's - een groep van de derde generatie. Onder deze categorie kunt u geneesmiddelen als ixel, remeron en velaxin opmerken. Antidepressiva van de nieuwe generatie kunnen de balans van neurotransmitters en transmitters herstellen en normaliseren, waardoor de biochemische oorzaak van depressie wordt geëlimineerd. 

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Welke soorten antidepressiva zijn er?

Tricyclische antidepressiva. Dit type antidepressivum is populairder dan andere in de strijd tegen depressie. Hun geschiedenis begint met de 50-er jaren. En ze worden gekenmerkt als stimulerende middelen voor een goed humeur. Helaas is het niet mogelijk om de gemoedstoestand op zo'n manier te verhogen dat in het geval van verkeerd gebruik of overdosis zelfs een fatale afloop mogelijk is. Bovendien is depressie met zelfmoordneigingen een onderdeel van contra-indicaties. Mensen met somatische aandoeningen, bipolaire depressie zijn hier ook opgenomen. Tricyclische antidepressiva omvatten:

 • "Azafen" werkt als een kalmerend middel op het centrale zenuwstelsel. Zijn ontslagen patiënten met een diagnose asteno depressie en angst, depressieve graad manische depressie, involutionele melancholie, depressie organische oorsprong, depressie somatogenically bepaalde reactieve depressie.

Het verloop van de behandeling tegen depressie met dit medicijn gebeurt op deze manier: neem na een maaltijd van 25 tot 50 mg. Dosering na het verstrijken van 3 tot 4 recepturen neemt geleidelijk toe met 25-50 mg per dag. In de regel bevelen artsen aan de dosis te verhogen tot 150 - 200 mg per dag. Maar de variant van de dagelijkse norm tot 400 mg is niet uitgesloten. Wanneer de maximale waarde is bereikt, mag het medicijn niet abrupt worden ingenomen, maar geleidelijk worden verminderd tot een minimum: 25-50 mg per dag. De algemene opnameperiode is 1 - 1,5 maand.

"Azafen" heeft geen significante bijwerkingen. Waarschijnlijk, maar in geïsoleerde gevallen, enkele bijwerkingen: misselijkheid, braken, duizeligheid, en vervolgens tijdens het verlagen van de dosis gaan ze snel voorbij.

Contra-indicaties: kan niet worden ingenomen met MAO-remmers. Als deze medicijnen toch werden ingenomen, moet u 2 weken wachten voordat u teruggaat naar "Azafen".

 • "Amitriptyline" - elimineert de depressieve stemming, daarom, precies wat nodig is om depressie te behandelen. Ideaal voor het elimineren van de angst-depressieve toestand, omdat het angst en alle manifestaties van depressie vermindert. Tijdens het behandelingsproces zijn er geen onplezierige symptomen, zoals delirium of hallucinaties, die kenmerkend zijn voor sommige soorten antidepressiva ("Impiramin" en anderen).

Hoe een remedie te nemen? Er zijn twee behandelingswijzen: injectie - intramusculair of intraveneus en oraal - om te drinken. Gewoonlijk zijn de doses als volgt: neem na de maaltijd 50 tot 75 mg per dag, voeg dagelijks 25 tot 50 mg tot 150 tot 200 mg per dag toe voor 3 tot 4 doses. Het belangrijkste is om het geneesmiddel de hele dag en voor het slapengaan in te nemen. Net als in de vorige versie, daalt de dosering geleidelijk en bereikt een minimum. In speciale gevallen is de maximale dagvergoeding 300 mg.

Als we het hebben over injecties, dan wordt deze behandelmethode voornamelijk gebruikt in een ziekenhuis, waar een behandelingskuur wordt voorgeschreven.

 • "Ftorazicine" is een antidepressivum met sederende werking, dat wil zeggen een kalmerend middel voor het centrale zenuwstelsel. Het doel: angst-depressieve toestand, manisch-depressieve psychose, schizofrenie, reactieve en neurotische toestand, die gepaard gaat met depressie, depressie veroorzaakt door het gebruik van neuroleptica. Zijn eigenaardigheid is dat het kan worden gecombineerd met andere soorten antidepressiva, waaronder tricyclische.

Wijze van gebruik, zowel intramusculair als oraal.

Oraal: start na de maaltijd: van 50 tot 70 mg per dag gedurende 2 tot 3 dagen. Vervolgens verhoogt de dosis 100-200 mg, maar niet meer dan 300 mg per dag.

Intramusculair: 2 ml van een 1,25% oplossing 1-2 keer per dag. Stap voor stap neemt de dosis toe en wanneer het gewenste resultaat wordt bereikt, worden de injecties vervangen door pillen.

Tijdens het behandelen van dit middel zijn enkele bijwerkingen waarschijnlijk: lage bloeddruk, vermoeidheid, misselijkheid, droge mond, moeite met urineren, pijn in de ledematen, desoriëntatie van visuele waarneming.

"Fluocarcinase" kan niet worden gebruikt bij mensen met een lever- en nieraandoening, maagzweer, hypertrofie, glaucoom, atonie van de blaas. Ook is gelijktijdige toediening van MAO-remmers gecontra-indiceerd.

 1. MAO-remmers (monoamineoxidase).

Wat een schat. Experts geven meer de voorkeur aan deze groep antidepressiva dan de vorige. Overwegende dat deze formuleringen hebben een dieet dat de inhoud rijpe kazen, zure room, rauwe gerookte worst en vleeswaren, corned beef, sojasaus, kaas, vis, gezouten en gerookt, kuit, slakken in de weg staat, gebeitst en ingeblikt kool, bonen, avocado en gedroogde vijg. Plus, antidepressiva, vooral deze soort is niet compatibel met alcohol. Als we het hebben over frisdrank, worden koffie, thee en chocolade uit het dieet verwijderd.

Het resultaat van geneesmiddelen die tot deze categorie antidepressiva behoren, kan niet onmiddellijk worden gezien, maar slechts een paar weken na inname.

Overweeg deze groep antidepressiva in meer detail:

 • "Niar" (tabletten in shells). Het wordt gebruikt tegen de ziekte van Parkinson, symptomatische parkinsonisme.

Overgevoeligheid, glaucoom, hypertensie, diffuse goiter thyrotoxische, feochromocytoom, prostaatkanker adenoom, dementie, psychose, ernstige angina, aritmieën en tachycardie.

Het is niet wenselijk om te nemen tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

In het geval van een overdosis zijn dergelijke verschijnselen reëel: hoofdpijn. Als de dagnorm meer dan 60 mg is in combinatie met tyramine-houdend voedsel (hierboven genoemd: zuurkool en ingeblikte kool, slakken, enz.), Is een hypertensieve crisis mogelijk.

Gebruik "Nyar" volgens het recept van de arts.

Door soortgelijke maar niet identieke preparaten omvatten "Sagane", "Selgin", "selegine", "selegine Knoll," "selegine-STS", "Selegos", "Sepatrem 10", "selegiline", "Eldepril", " Yumeks".

 1. Andere soorten antidepressiva:
 • "Bupropion" is bedoeld voor de behandeling van depressieve aandoeningen. Het voordeel is dat het, in tegenstelling tot andere antidepressiva, niet zo veel bijdraagt: een set lichaamsgewicht en seksuele stoornissen.

Ongewenste acties zijn onder meer: angst, hyperactiviteit, slapeloosheid, misselijkheid, lichte tremor. Bij overdosering waarschijnlijk epileptische aanvallen, koorts, verhoogde bloeddruk, vermoeidheid, tachycardie, convulsies, hallucinaties, bronchospasmen, hoofdpijn en duizeligheid, overgevoeligheid, en andere symptomen, afhankelijk van de individuele eigenschappen van de patiënt.

Contra-indicaties: psychogene boulimia en anorexia, krampachtige aanvallen in de anamnese, overgevoeligheid voor het geneesmiddel. Niet gebruiken met andere MAO-remmers.

Doseringen: het verloop van de behandeling wordt in fasen uitgevoerd, beginnend met een dosis van 150 mg per dag voor personen vanaf 18 jaar. Na een paar weken is een positief resultaat in de regel al zichtbaar. Indien nodig wordt de dagelijkse dosis verhoogd tot 300 mg. Er dient echter te worden opgemerkt dat de maximale enkelvoudige dosis 150 mg is. Als de dagelijkse dosis hoger is dan 150 mg, moet deze worden verdeeld in twee fasen met een interval van niet minder dan 8 uur.

 • Trazodon is een behandeling voor verschillende soorten depressie: endogeen, psychotisch, neurotisch enzovoort.

Bijwerking: verslechtering van de spijsvertering, misselijkheid, lage bloeddruk. Omdat het medicijn een verandering in de hartslag bevordert, wordt aan mensen met hartaandoeningen geen trazodon voorgeschreven. Bovendien ervaren mannen een extreem pijnlijke erectie.

Contra-indicaties: Individuele overgevoeligheid voor het geneesmiddel, myocardinfarct, tachycardie, aritmie, ventriculaire aritmie, nier- of leverinsufficiëntie, kinderen tot 6 jaar.

Het moet goed doordacht zijn voordat u medicijnen gebruikt: mensen jonger dan 18 jaar, patiënten met hypertensie, priapisme in de geschiedenis, zwangere en zogende moeders.

De loop van de behandeling moet met de arts worden besproken.

 • "Venlafaxine hydrochloride" - in tabletten of in capsules is ontworpen voor de behandeling van depressie. Contra-indicaties omvatten: overgevoeligheid, zwangerschap, borstvoeding en gelijktijdige toediening van MAO-remmers. Wat betreft de perioden van zwangerschap en borstvoeding, is de mogelijkheid om dit antidepressivum te gebruiken mogelijk, maar in extreme gevallen en onder strikt toezicht van een arts. Bijwerkingen van het medicijn: slaperigheid, vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid, lage bloeddruk. Het verloop van de behandeling en de dosering moeten worden besproken met een arts, zonder zelfactiviteit.
 • "Nefazodon hydrochloride" - is bedoeld om de depressieve toestand te elimineren. Net als in de vorige versie moeten de dagelijkse verhoudingen en de innameperiode worden besproken met een specialist. Bijwerkingen: problemen met het gezichtsvermogen - een schending van accommodatie, vermoeidheid, slaperigheid, lage bloeddruk.
 • Mirtazapine is beschikbaar in poedervorm. Heeft de eigenschappen van het elimineren van depressie. Contra-indicaties: overgevoeligheid, gelijktijdige ontvangst met andere geneesmiddelen van dezelfde groep. Beperkingen bij toepassing: organische hersenschade, waaronder epilepsie; hartziekte; arteriële hypotensie; drugsverslaving en de geneigdheid ervan; manie en hypomanie; moeite met plassen; diabetes mellitus; hoge intraoculaire druk; nier-, leverinsufficiëntie; minderjarige personen. Wat betreft zwangere en moeders die borstvoeding geven, zijn er op dit gebied geen testen uitgevoerd.

Neuroleptica

Deze drug is veel sterker op het werkingsmechanisme dan de antidepressiva, antipsychotica zijn in gevallen van acute depressie voor een snelle verlichting van de symptomen, zoals psychose benoemd, te elimineren angst, boosheid en opwinding. Neuroleptica zijn geclassificeerd als psychotropisch, dus ze hebben veel ongewenste effecten - trillen van ledematen, stijfheid (stijfheid) van de spieren van het lichaam. Samen met neuroleptica proberen psychiaters middelen voor te schrijven die bijwerkingen verminderen, bijvoorbeeld cyclodol, PK-Merz. Een van de eerste neuroleptische drugs was chloorpromazine, die een sterke invloed van antipsychotica heeft succesvol en snel neutraliseert de voorwaarden in verband met wanen, die vaak worden gediagnosticeerd met een ernstige depressie in de acute fase. Neuroleptica zijn ook verdeeld in groepen:

Atypische neuroleptica - deze medicijnen hebben geen uitgesproken toxiciteit, dus behandelen ze alle apathische aandoeningen en neurotische symptomen, die zich somatisch manifesteren (in het lichaam). Atypics omvatten zout, azaleptine, rispolept (stopt fobische aanvallen).

Piperidine-neuroleptica zijn geavanceerde versies van de aminazine-groep, die geen aanhoudende sufheid, tremor, inherent aan preparaten van de eerste generatie, veroorzaken. Het medicijn neuleptil bestrijdt nauwkeuriger met angstsymptomen, neutraliseert goed de verhoogde prikkelbaarheid.

De piperazinegroep van neuroleptica is veel krachtiger dan de aminazinegroep, in de zin van het vasthouden van acute aandoeningen, zowel psychotisch als depressief. Dit zijn medicijnen als moden, etaperazine, mazheptil.

Neuroleptica, die zijn ontwikkeld op basis van butyrofenon (haloperidol, trisedil) gaan niet uit van de behandeling van depressie. Deze medicijnen zijn bedoeld voor de behandeling van puur psychiatrische aandoeningen.

Ten vierde, behandeling van depressie door alternatieve middelen

Romashko-muntthee. Gedroogde bloemen van kamille medicinale - 1 eetlepel plus muntblaadjes (u kunt, zowel vers als droog) 3-4 eetlepels giet 1 kopje kokend water. Deze drank is de ideale tonic, die de emotionele spanning verlicht.

Limonade met munt. 1 liter citroen en 1/3 kopje muntblaadjes. Citroen wordt in mokken gesneden, het is beter om muntblaadjes niet te verpletteren. Citroen en munt gieten kokend water. Gebruik moet koud zijn. Dus we hebben een tonicum met een verkwikkend effect.

Honing met warme melk is beter om 's nachts te drinken, omdat de essentie ervan ligt in het voorzien van een persoon met een gezonde slaap. Overigens speelt slaap een grote rol in de geestelijke gezondheid. Vaak is de oorzaak van depressie en prikkelbaarheid het gebrek aan slaap.

Verzacht valeriaan afkooksel. Meestal staat de dosering op de verpakking. Valeriaan staat bekend om al haar relaxatie-eigenschappen, die de hartslag normaliseren en de spanning verlichten.

Ten vijfde, de behandeling van depressie met aromatherapie!

Een zeer effectieve manier om depressie te behandelen, vooral in het koude seizoen, is aromatherapie. Waarom, in het koude seizoen? In de plantkunde wordt dit fotosynthese genoemd, wat onmogelijk is bij afwezigheid van zonlicht. Het blijkt dat niet alleen planten de zon missen, maar ook een persoon. De geur van de zee, die kunstmatig kan worden gecreëerd (aromatische zetpillen of essentiële oliën, bijvoorbeeld), kan de gemoedstoestand positief beïnvloeden. Bloemen ruiken naar een open plek, coniferen - een bos. Je kunt een meer exotische optie kiezen: de geur van lotus, sandelhout, amandelen, sinaasappel enzovoort.

Wat is de beste smaak om te gebruiken als een stimulans voor een goed humeur? Natuurlijk, een die ik op dit moment graag zou willen voelen. En als je geniet van de wierook, vergezeld van aangename ontspanningsmuziek, zal het effect verbluffend zijn!

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Behandeling van depressie: wat bepaalt de keuze van de behandelmethode?

Nadat de moderne psychiatrie een tamelijk moeilijke en kronkelige let heeft ondergaan, heeft ze lang geleden de 'barbaarse' methoden opgegeven die de behandeling van depressie in vroegere tijden veronderstelden. Tegenwoordig is de gouden standaard in therapie medicamenteuze behandeling en langdurige psychotherapie. Het gebruik van monotherapie met antidepressiva geeft geen stabiel resultaat en een complexe behandeling van depressie met de juiste differentiële diagnose geeft een positief therapeutisch effect.

Depressie heeft, in tegenstelling tot vele andere ziekten, geen betrekking op één enkel orgaan of systeem, maar het vat letterlijk het hele organisme, daarom moet de behandeling uitgebreid, uitgebreid zijn. Het is uiterst belangrijk om een juiste diagnose te stellen, omdat depressieve toestanden veel variëteiten en "maskers" hebben.

ICD-10 (internationale classificatie van ziekten) verdeelt depressieve toestanden in categorieën en vormen, op basis van de oorzaken, de aard van het verloop van de ziekte en de ernst. Dus depressie kan neurotisch zijn, dat wil zeggen verbonden aan interne tegenstellingen, reactief, provocerend psychotrauma, endogeen, geassocieerd met de schending van neurochemische processen in het lichaam. Ook kan depressie "vermomd", verborgen en klassiek zijn, gemanifesteerd. De grote of kleine vorm hangt af van de periode van de ziekte en de etiologische basis. Het moeilijkste is de diagnose somatiserende, latente depressie, die zich verbergt achter elke lichamelijke ziekte.

Hier is een lijst met de meest karakteristieke, somatiserende "maskers": 

 • Pijnlijke gewaarwordingen in het epigastrische gebied zijn buiksymptomen. Het kan constipatie of diarree zijn, een gevoel van zwaarte of kou in de buik, kramp, scherpe pijnen, misselijkheid. De patiënt wordt hardnekkig behandeld door een gastro-enteroloog, die zonder succes probeert zijn lijden te verlichten, maar de klassieke methoden voor de behandeling van het spijsverteringsstelsel werken niet. 
 • Het hoofd doet pijn, met het gevoel van een samendrukkende hoepel of barst, in de regel de pijn intensiveert naar de nacht, blijft tot de ochtend, vanaf de tweede helft van de dag, passeert, en keert terug in de avond. Pijnstillers of antispasmodica geven niet het gewenste effect. De diagnose klinkt vaak als de beruchte "vegetatieve-vasculaire dystonie", en de patiënt lijdt jarenlang. 
 • Depressie wordt vaak gemaskeerd door ontsteking van de nervus trigeminus, kiespijn die geen echte inflammatoire voorwaarden heeft. Behandeling van een neuroloog geeft een verlichting op korte termijn, een tandarts - is beladen met het verlies van relatief gezonde tanden en hun protheses. 
 • Hartpijn, hartritmestoornissen, branden in het hart met een relatief goed cardiogram. Alle voorbereidingen van de cardiologische reeks verlichten tijdelijk spasmen, maar geven geen blijvend resultaat. 
 • Een typisch "masker" is pijn in de gewrichten, spieren, die geen echte etiologische redenen heeft. Depressieve artralgie, gewoonlijk onderscheiden door een karakteristiek röntgendiffractiepatroon en inconsistenties gepresenteerd pijn aan de kant van de patiënt, namelijk de lokalisatie van de pijn niet samenvalt met de plaats van de werkelijke schending van zenuw of gewricht van de patiënt. 
 • Slapeloosheid is de belangrijkste "metgezel" van depressieve stoornissen. Vaak zijn slaapstoornissen de belangrijkste indicator voor het begin van het depressieve proces. 
 • Fobieën, angsten, paniekaanvallen, die zich 's nachts duidelijk manifesteren en in de middag afnemen. 
 • Seksuele, seksuele disfuncties die geen fysieke oorzaak hebben. Elke seksuele verstoring kan een teken van een depressieve, latente toestand worden. 

Allerlei verslavingen, van alcoholisme tot gokken, zijn een onafhankelijke ziekte. Maar de oorzaak of de consequentie daarvan is onvermijdelijk depressie.

De diagnose van depressie wordt alleen door een arts gesteld, onafhankelijke diagnose is niet alleen ongeschikt, maar kan onnodige, ongegronde angst oproepen en echt tot een depressieve toestand leiden. Geen wonder dat er een spreekwoord is "een persoon kan zich een ziekte voorstellen, als hij het echt wil." Ook, stoïcijns niet verdragen een langdurige slechte stemming en beschouw het als een onbeduidende afwijking, die vanzelf zal passeren. Om een persisterende depressieve stoornis te vormen, duurt het twee weken, daarna ontwikkelt het zich snel, of begint het zich te "verbergen" achter somatische ziekten. Een onstuimige start van een medische en psychotherapeutische therapie verergert niet alleen het verloop van de ziekte, maar kan ook ongelukkige gevolgen hebben, waaronder zelfmoord. Valse schaamte, gebrek aan gewoonte om een arts met psychische problemen te raadplegen, angst voor behandeling met psychotrope medicatie is al het gebrek aan bewustzijn dat we proberen te vullen met dit artikel.

Is het mogelijk om depressie alleen met vitamines te behandelen?

Het is mogelijk als de oorzaak van depressie avitaminose is. In feite is de behandeling van depressie een uitgebreide zorg voor zichzelf. Als de depressieve toestand een lichte mate van ernst heeft, kan een persoon zichzelf genezen of volledig herstel bereiken door een psycholoog en vitamines. In meer ernstige situaties moet men zijn toevlucht nemen tot psychotherapie of psychoneurologie.

Dus, welke vitamines helpen in de periode van depressieve toestand?

Vitaminecomplexen, noötropische geneesmiddelen (Fezam, bilobil) helpen de energiebalans in de hersenen te vernieuwen, verbeteren en activeren cognitieve functies, verhogen de algehele prestaties.

Thiamine of vitamine B1, activeert het geheugen, verbetert de reactiesnelheid, geeft het lichaam energie. Bevat in graankorrels, soja, in zeevis.

Niacine of vitamine B3 vertraagt het verval van een belangrijke stof - L-tryptofaan, dat betrokken is bij de aanmaak van serotonine. Bevat noten, vlees, zeevis, eieren.

Pantotheenzuur of vitamine B5. Helpt bij het synthetiseren van transmitterstoffen (acetylcholine) om het geheugen te activeren, evenals concentratie van aandacht. Bevat in zeevis, zuivelproducten, lever.

Pyridoxinehydrochloride of vitamine B6. In combinatie met andere vitamines van groep B en magnesium versnelt het de neutralisatie van homocysteïne, een aminozuur dat een neurotoxische eigenschap heeft en de productie van serotonine vermindert, aanzienlijk. Bevat peulvruchten, noten, granen, eieren en lever.

Foliumzuur of foliumzuur (vitamine B9). Helpt bij het neutraliseren en elimineren van homocysteïne, dat cardiale pathologieën en depressieve aandoeningen veroorzaakt.

Cyanocobalamine of vitamine B12. Deze vitamine komt van buitenaf in het lichaam, het lichaam kan het niet zelfstandig synthetiseren. Constante aanvulling van vitamine B12-middelen maakt het mogelijk de algemene toestand van het lichaam aanzienlijk te verbeteren en te activeren, elimineert zwakte, verhoogt de eetlust, neutraliseert prikkelbaarheid. Bevat vlees, lever, melk, eieren.

Biotine of vitamine B7 (vitamine H). Helpt de enzymatische functies van het hele lichaam te activeren, verbetert de zenuwgeleiding, in combinatie met B-vitamines helpt het de cognitieve (mentale) functies van de hersenen te herstellen. Bevat in eieren, in minder hoeveelheid in noten en zaden.

Vitamine D

Gebrek aan deze vitamine in het lichaam kan een uitgeputte emotionele toestand veroorzaken. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat na het innemen van vitamine D de patiënt binnen 2 tot 3 maanden de staat van depressie heeft verlaten. Welke voedingsmiddelen bevatten de inhoud van deze vitamine? 

 • haring, 
 • zalm in blik, 
 • makreel, 
 • zure room, 
 • lever (rundvlees, varkensvlees, pluimvee), 
 • boter, 
 • melk,
 • eierdooiers. 

Vitamine C

Het probleem van vermoeidheid, wat vaak de oorzaak van depressie is, is te wijten aan een tekort aan vitamine C (vitamine-preparaat "Natura Vigor" met natuurlijke vitamine C). Het hoge gehalte aan deze vitamine in kool en citrus. Oranje oranje in de ochtend - een betrouwbaar hulpmiddel om de stemming op te heffen en de activiteit te verhogen. Als een kopje koffie en een sandwich worden vervangen door een glas sinaasappelsap en een plantaardige salade met kool, wordt de persoon de hele dag met energie belast. 3.

Vitamine B 12

In de regel wordt het intramusculair toegediend - geen prettige sensatie. Maar in apotheken kun je een alternatief kopen voor injecties, gewone vitamines, waarin vitamine B 12 (Vitogepat, Sirepar, Gepavit, etc.). Voedingsmiddelen die verzadigd zijn met vitamine B12: varkensvlees, rundvlees, eieren, noten, zuivelproducten en visproducten, erwten, bonen. Vitamine B 12 beïnvloedt het werk van de hersenen. Een tekort aan het lichaam van deze vitamine kan niet alleen de gemoedstoestand, maar ook het geheugen negatief beïnvloeden.

Vitaminen in het complex ("Stressformule") kunnen niet alleen het emotionele welzijn verbeteren, maar ook de gezondheid in het algemeen versterken.

Psychotherapeutische behandeling van depressie

Behandeling van depressie wordt op veel manieren uitgevoerd, maar de meest effectieve, bewezen tijd tot nu toe zijn: 

Cognitief-gedragsmatige methode, die goed is in zijn relatieve kortheid, in tegenstelling tot psychoanalytische methoden. Met deze methode kun je een onafhankelijke vaardigheid creëren om je eigen staat te beheren, niet alleen je dag organiseren om depressieve gedachten kwijt te raken, maar vaak ook leefruimte, inclusief familie, carrière en persoonlijke ontwikkeling. Herstructurering van de depressieve toestand met behulp van cognitief-gedragsmatige methoden leidt tot de vorming van een nieuwe manier van denken en een nieuwe beoordeling van de situatie. De patiënt leert opnieuw de staat van de staat en de objectieve, omliggende gebeurtenissen te analyseren, controleert hoe gevaarlijk of veilig zijn gedachten en overtuigingen zijn. Zo wordt niet alleen geleidelijk een nieuwe, meer positieve manier van denken gevormd, maar ook gedragsgewoonten. Sessies moeten minstens twee keer per week worden gehouden gedurende ten minste twee maanden. 

Hypnose, suggestieve technieken

Ze worden alleen uitgevoerd door een gekwalificeerde arts die over certificaten en relevante vergunningen beschikt. Hypnotica is goed voor het verwijderen van angsten, acute aanvallen van paniekaanvallen. Met behulp van suggestieve hypnotische technieken krijgt de arts toegang tot onbewuste mechanismen die negatieve situaties "verankeren" en hun gebruikelijke reactie op hen uitlokken. Met behulp van speciale technieken onderbreekt de arts het pathologische mechanisme van het teweegbrengen van depressieve reacties en introduceert een nieuwe, positieve instelling. Naast de richtlijn hypnotische technieken, omvat de behandeling van depressie het gebruik van metaforische Eriksoniaanse hypnose, waarbij de patiënt niet in slaap valt, maar in een trans-toestand verkeert. Zo krijgt de patiënt samen met de arts toegang tot haar verborgen interne reserves en leert ze haar toestand te beheren. Moderne hypnotische technieken zijn absoluut veilig en milieuvriendelijk voor de patiënt, bovendien is het statistisch bewezen dat in het proces van hypnose, de ontwikkeling van hormonen van vreugde - serotonine en verschillende endorfines - bij de mens wordt geactiveerd. 

Psychodynamische methode

Psychodynamische methode waarmee je verborgen interne tegenstellingen, conflicten kunt oplossen, waardoor de energie van dissonantie, ingesloten in het lichaam, vrijkomt. Deze methode is in de vorige eeuw ontwikkeld door psychiater Bellak. Psychodynamica wordt uitgevoerd in een korte cursus (6-8 sessies) en is gericht op de behandeling van depressie, die niet gepaard gaat met schizoaffectieve psychose. Bij deze methode wordt een studie van de patiënten hun interne mentale reacties en manifestatie - het gevoel van eigenwaarde, zelf-straf, afhankelijkheid en de noodzaak om bemind te worden, om te zorgen, een gevoel van ontevredenheid en frustratie over de hele wereld, een aanspraak op maken, het niveau van narcisme, egoïsme, en onderdrukte woede. Door alles te realiseren en te erkennen wat er in de ziel gebeurt, stopt de patiënt zich op deze processen te concentreren en leert hij gevoelens en emoties meer spontaan en levendig los te laten. Ook helpt psychodynamica het niveau van auto-agressie te verminderen, wat vaak leidt tot zelfmoordpogingen.

Behandeling van depressie omvat ook een reeks fysiotherapeutische procedures, acupunctuur in het stadium van herstel, het volgen van een speciaal dieet en matige fysieke activiteit. Interessant genoeg wordt acupunctuur (acupunctuur) al meer dan tien jaar beschouwd als een officieel erkende methode, die de behandeling van depressie enorm versnelt. WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft acupunctuur opgenomen in de lijst met aanbevolen methoden voor de bestrijding van depressieve stoornissen. Accupunctuur met behulp van kleine, dunste naalden beïnvloedt de energiestromen - meridianen, biologisch actieve, energiepunten van het lichaam. Al deze punten en zones zijn verantwoordelijk voor het werk van een bepaald orgaan of systeem, omdat het in de reflexogene punten is dat de zenuwuiteinden die signalen door het gehele zenuwstelsel, tot aan de hersenen, uitzenden, zich bevinden. Depressie verstoort het normale overdrachtsproces en blokkeert het, met behulp van de acupunctuurmanipulatiespecialist worden de blokken verwijderd. Er is wetenschappelijk bewijs voor de realiteit van energiestromen, maar deze zijn verwaarloosbaar voor officiële erkenning. Echter, enorme resultaten bij de behandeling van depressie, acupunctuur geeft echt duidelijk de algehele zenuwgeleiding en tonus van de zenuwweefsels van het lichaam.

Ondanks de prevalentie wordt depressie behandeld, en vrij succesvol, vooral, op tijd om de symptomen van een depressieve stoornis te herkennen en ermee te beginnen te vechten.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.