Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Congestieve prostatitis

Medical expert of the article

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.04.2020

Om verschillende redenen kunnen pathologische processen, waaronder ontstekingsprocessen, in de prostaatklier voorkomen en congestieve of congestieve prostatitis verwijst naar een van de klinische typen die het meest voorkomen bij mannen onder de 50 jaar.

Epidemiologie

Gezien het gebrek aan algemene epidemiologische informatie over chronische niet-bacteriële prostatitis en chronisch bekkenpijnsyndroom, beweren experts op basis van klinische statistieken van het afgelopen decennium dat chronische congestieve prostatitis mannen van alle leeftijden treft, maar de ziekte komt het meest voor op de leeftijd van 35-50 jaar (met schade 9-16% van de mannen van alle etnische groepen), en het is goed voor 80-90% van alle gevallen van chronische prostatitis.

Volgens sommige schattingen worden jaarlijks 5 miljoen nieuwe gevallen van prostatitis gediagnosticeerd met een prevalentie van 2,2-9,7% wereldwijd. In 5,4% van de gevallen wordt chronische niet-bacteriële prostatitis gedetecteerd.

Volgens buitenlandse urologen ervaren in het algemeen ongeveer 10-14% van de mannen enkele symptomen die lijken op prostatitis. [1]

Oorzaken

De ontwikkeling van een speciale vorm van pathologische reactie in de vorm van congestieve prostatitis, gedefinieerd in moderne terminologie als  niet-bacteriële chronische prostatitis , prostatodynie, prostatose of  niet-inflammatoir syndroom van chronische bekkenpijn  (volgens de classificatie van het American National Institute of Health, type III B prostatitis), wordt niet geassocieerd met schade aan de klier door pathogene micro-organismen, d.w.z. Er is geen invasief infectieus agens. Er is dus geen formulering van de diagnose - congestieve bacteriële prostatitis, ondanks de mogelijkheid dat de infectie zich voegt tijdens de voortgang van stagnerende processen. [2]

Lees meer over de classificatie van chronische prostatitis en zijn varianten in de publicatie -  Prostatitis: typen

Hoewel de exacte etiologie van deze ziekte nog niet is vastgesteld, zien experts de oorzaken van congestieve prostatitis (in het Latijn betekent congestio 'accumulatie') bij problemen met de bloedcirculatie in de prostaat - verminderde regionale veneuze hemodynamica, evenals bij stagnatie van de secretie die door de prostaat wordt geproduceerd, wat leidt tot oedeem en prostatose-syndroom.

Het oorzakelijk verband van dit type prostatitis met weefselirritatie en schending van de integriteit van urotheel veroorzaakt door de ophoping van urine die de prostaat binnenkomt als gevolg van urethrostatische reflux, wordt opgespoord met onvoldoende testosteron (androgeentekort) of defecten in de receptoren; met dystrofische of  diffuse veranderingen in het parenchym van de prostaat ; met een eerdere bacteriële infectie, die op het moment van de behandeling van de patiënt niet wordt gedetecteerd in de relevante analyses; met ontsteking van de zenuwuiteinden van de prostaat.

Risicofactoren

Let op: onder de factoren die vatbaar zijn voor aandoeningen van de bloedsomloop en secretoire congestie in de prostaatklier:

 • gebrek aan fysieke activiteit en zittend werk;
 • frequente onderkoeling;
 • onthouding en gebrek aan regelmatige seks;
 • onvolledige lediging van de klier tijdens ejaculatie;
 • onderbrekingen van geslachtsgemeenschap;
 • frequente langdurige geslachtsgemeenschap, masturbatie;
 • de aanwezigheid van cysten of stenen in de klier (met de ontwikkeling van pathologische veranderingen in het parenchym);
 • uitzetting van de aderen in de bekkenorganen, vergezeld van veneuze congestie;
 • problemen met de darmen (neiging tot obstipatie, ontsteking van de dikke darm, enz.);
 • cystische formaties van de urinewegen en verminderde bloedtoevoer naar de lagere urinewegen;
 • abdominale obesitas en insulineresistentie;
 • aandoeningen van het immuunsysteem;
 • hoog stressniveau.

Stagnatie in de prostaat kan worden veroorzaakt door overmatig gebruik van cafeïne (wat het plassen versnelt), gekruid voedsel (dat de zuurgraad van urine verhoogt) en natuurlijk alcohol, dat hoogwaardige ectasie (aanhoudende vaatverwijding) van de prostaatklier kan veroorzaken met daaropvolgende ischemie en verslechtering van trofisch weefsel.

Pathogenese

Tot op heden wordt de pathogenese van chronisch voorkomende congestieve prostatitis / niet-bacteriële chronische prostatitis verklaard door compressie van de uitscheidingskanalen, acini en het prostaatgedeelte van de urethra als gevolg van een toename van de prostaatklier en zwelling van het parenchym met stagnatie van bloed daarin of een accumulatie van secretie.

Verschillende pathofysiologische en biochemische mechanismen kunnen worden gecombineerd bij de ontwikkeling van het pijnsyndroom bij niet-infectieuze chronische congestieve prostatitis. Onderzoekers hebben dus betrokkenheid bij het ontstekingsproces van een auto-immuunrespons op prostaatantigenen (PAg) onthuld, wat resulteert in verhoogde niveaus van ontstekingsmediatoren (pro-inflammatoire cytokines) en immunocompetente prostaatcellen (Th1-helpercellen, B-lymfocyten, mestcellen) die bijdragen aan de activering van cellulaire immuniteit; oxidatieve stress neemt toe en beschadigt prostaatweefsels en spermaproteïnen; verhoogde secretie van neurotrofine, dat neuronen stimuleert en zenuwsensibilisatie veroorzaakt, wat waarschijnlijk chronische bekkenpijn veroorzaakt. [3]

Symptomen

Symptomen van chronische congestieve of congestieve prostatitis kunnen verband houden met de urethra, geslachtsorganen en hun functies, het rectum en de algemene toestand. Dit is urologische pijn of ongemak in het bekkengebied geassocieerd met plassen en / of seksuele disfunctie.

En de eerste tekenen bij de meeste patiënten manifesteren zich door moeite met plassen en een gevoel van onvolledige lediging van de blaas, evenals pijn tijdens het plassen en druk in het perianale gebied. [4]

De lijst met de meest karakteristieke symptomen bevat ook:

 • vaak plassen (pollakisurie), ook 's nachts;
 • dwingend (ondraaglijk) plassen;
 • aanhoudende of periodieke doffe en pijnlijke pijnen - in het perineum en de lies, in de onderbuik, in de penis en het scrotum, in het rectum, in het stuitbeen en de onderrug;
 • seksuele disfunctie (gebrek aan erectie); [5]
 • verminderd libido, voortijdige ejaculatie, pijn of branderig gevoel tijdens ejaculatie, gedeeltelijke anorgasmie;
 • hemospermia (bloed in sperma).

Periodiek licht verhoogde temperatuur met congestieve prostatitis is niet uitgesloten; algemene zwakte en slaapstoornissen; chronisch vermoeidheidssyndroom; depressie en angststoornissen.

In het geval van congestie en de aanwezigheid  van prostaatstenen  (die de kanalen van de klier kunnen blokkeren), wordt congestieve prostatitis met verkalking bepaald. Het manifesteert zich ook als pijn bij het plassen, ongemak in het perineum en de penis, pijn in de prostaat tijdens stoelgang en ejaculatie.

Zie ook -  Symptomen van chronische prostatitis.

Complicaties en gevolgen

Chronische stasis in de prostaat veroorzaakt niet alleen urogenitale problemen, maar kan aanzienlijke gevolgen en complicaties hebben voor zowel de morfologie en functies, als voor de mannelijke vruchtbaarheid (waardoor onvruchtbaarheid wordt veroorzaakt).

Misschien de ontwikkeling van het syndroom van intra-bekken veneuze stase, dystrofie en neuromusculaire pathologie (atonie) van de prostaatklier, ischemie of sclerotische weefselveranderingen, de vorming van parenchymale cysten of divertikels.

Volgens oncologen hangt chronische prostatitis nauw samen met de ontwikkeling van prostaatadenocarcinoom en colorectale kanker. [6]

Diagnostics

De diagnose van congestieve prostatitis / niet-bacteriële chronische prostatitis / prostatose begint met een verheldering van de anamnese, het oplossen van de klachten en de kenmerken van zijn seksuele leven, lichamelijk onderzoek van de geslachtsorganen en  digitaal rectaal onderzoek van de  prostaatklier.

Dergelijke tests worden uitgevoerd als: algemene en biochemische bloedtesten; tests voor SOA's; PSA-analyse - het niveau van een  prostaatspecifiek antigeen in het bloed ; serumtestosteronspiegels; urineonderzoek (inclusief bacteriekweek); microscopische analyse en bacterieel zaaien van prostaatsecretie; analyse van ejaculaat. [7]

Instrumentele diagnostiek omvat:  transrectaal echografisch onderzoek (TRUS) van de  prostaatklier; Dopplerografie van de bekkenorganen en  echografie dopplerografie van de vaten van de prostaat ; Echografie van de blaas en cystotonometrie; retrograde urethrografie en uroflometrie; elektromyografie van de bekkenbodemspieren. In complexe gevallen, toevlucht tot endocystoscopie, CT of MRI van de blaas, urinewegen, prostaat en bekkenorganen.

Zie meer -  Diagnose van chronische prostatitis.

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose is bedoeld om andere pathologieën uit te sluiten die soortgelijke symptomen veroorzaken: chronische cystitis , urethritis, neurogene blaasdisfunctie, blaashalsstenose, urethrale strictuur , prostaathypertrofie, ontsteking van de zaadfollikel (colliculitis), enz. Bovendien, in afwezigheid van pathogeen en microflora bij prostaatsecretie, symptomen vergelijkbaar met tekenen van prostatitis zijn mogelijk als gevolg van spierpijn van de bekkenbodemspiering - myofasciaal syndroom van het bekken.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling

Bij de symptomatische behandeling van congestieve prostatitis - urogenitale pijn bij afwezigheid van uropathogene bacteriën - worden geneesmiddelen van verschillende farmacologische groepen gebruikt. Dus om het plassen te normaliseren en de pijn te verminderen, worden medicijnen van de groep antagonisten van α-adrenerge receptoren (alfablokkers) voorgeschreven, die de tonus van de gladde spieren van de prostaatklier, blaashals en prostaat urethra verminderen: Adenorm (andere handelsnamen - Tamsulosin, Bazetam, Omix, Omniks, Ranoprost, Tamsonik, Urofrey), Alfuzosin (Dalfaz, Dalfuzin), Prazosin, Terazozin (Alfater, Kornam), Phentolamine hydrochloride (Alfinal), Doxazosin. Deze medicijnen zijn gecontra-indiceerd bij lage bloeddruk en leverfalen. De bijwerkingen komen tot uiting in de vorm van misselijkheid, braken, obstipatie, diarree, duizeligheid, hoofdpijn, tachycardie, slechtziendheid, rhinitis, urticaria, enz. De dosering wordt bepaald door de behandelende arts. [8]

Voor hetzelfde doel kunnen anticholinergica (spierverslappers) Tolperison (Tolizor, Midokalm), Baclofen, Fesoterodin worden gebruikt. Hun inname, naast misselijkheid en braken, kan patiënten hoofdpijn, spierzwakte en hypotensief effect veroorzaken.

Om dysurische symptomen bij congestieve prostatitis met verkalking en vergrote prostaat te verminderen, kunnen medicijnen worden voorgeschreven die de activiteit van het 5-α-reductase-enzym onderdrukken: Finasteride (Prosterida) of Avodart (Dutasteride) - één capsule per dag. [9]

Kan Ibuprofen worden ingenomen bij congestieve prostatitis? Dit niet-steroïde ontstekingsremmende medicijn met analgetisch effect - vanwege mogelijke bijwerkingen van medicijnen van deze groep (irritatie en ulceratie van de maagwanden) - kan af en toe worden gebruikt: met intense pijn. Voor een gedetailleerde beschrijving van de contra-indicaties van dit medicijn en andere bijwerkingen, zie -  Ibuprofen .

Tricyclische antidepressiva (bij een minimale dosering) kunnen ongemak of pijn verlichten; helpen pijn te verlichten en de bloedstroom in de prostaatvaten te normaliseren met krampstillers (No-shpa, Bentsiklan of Galidor).

Vermindert oedeem, stimuleert de stofwisseling en bevordert de normale hemodynamiek in de prostaat,   gewone pompoenpitolie of Tykveol-capsules (Garbeol, Granufink uno).

Meer nuttige informatie in het materiaal -  Pathogenetische behandeling van chronische prostatitis .

Bij de complexe therapie van congestieve prostatitis wordt ook fysiotherapeutische behandeling gebruikt, gericht op het verbeteren van de bloedcirculatie in de prostaatklier en het trofisme van de weefsels. Details in publicaties:

De effectiviteit van hyperbare oxygenatie bij de behandeling van patiënten met chronische congestieve prostatitis is bewezen. [10]

Een alternatieve behandeling raadt aan om aloë-sap in te nemen (of verse plantenbladeren te consumeren), uiensap verdund in de helft met water en rauwe pompoenpitten te eten.

Voor sommige patiënten helpt de behandeling van kruiden en andere medicinale planten de intensiteit van de symptomen van congestieve prostatitis te verminderen. Herbalisten wordt dus geadviseerd om te worden behandeld met een waterig extract van berendruifbladeren (Arctostaphylos uva-ursi) en wintergroen (Pyrola umbellate); een afkooksel of extract van de wortels en bladeren van brandnetel; infusie van grote weegbree zaden (Plantago major) en witte mosterd (Sinapis alba); tinctuur van de wortel van galangal officinalis (Alpínia officinárum), een afkooksel van de gemalen delen van weelderige kruidnagel (Dianthus superbus), bergbeklimmer of duizendknoop (Polygonum aviculare), evenals smalbladig wilgeroosje (Epilobium).

Daarnaast kan fytotherapie van dysurische symptomen worden aanbevolen met een extract van palmfruit van serenium of sabal (Serenoa repens of Sabal serrulata), die capsules Prostamol Uno, Prostaplant, Palprostes, enz. Bevatten.

Gebruikt in therapie en homeopathie:

 • druppels Berberis-Homaccord, Populus compositium SR, Sabal-Homaccord, Gentos, Ursitab Edas-132;
 • tabletten voor sublinguaal gebruik Bioline Prostaat met extracten van de parasols (Chimaphila umbellate), rechte clematis (Clematis erecta), guldenroede (Solidago virgaurea) en sabal palmvruchten.

Chirurgische behandeling door transurethrale ingrepen - laserincisie van de prostaatklier of de resectie ervan - wordt alleen uitgevoerd met de ineffectiviteit van conservatieve therapie. En prostaatstenen worden verwijderd door lithotripsie (breukstenen met ultrageluid, elektromagnetische golven of een laser).

Het voorkomen

Er is geen betrouwbare manier om deze ziekte te voorkomen, maar sommige veranderingen in levensstijl kunnen het risico ervan helpen verminderen. Degenen die zittend werk hebben, moeten korte pauzes nemen om op te staan en een paar minuten te lopen.

Als algemene preventie van problemen met de prostaatklier zijn sporten (met uitzondering van gewichtheffen en fietsen), eenvoudige fysieke activiteiten (behalve gewichtheffen) en regelmatige seks nuttig.

U moet uw lichaamsgewicht beheersen, voldoende water consumeren, de principes van een gezond dieet volgen en uit de buurt blijven van alcohol, cafeïne en gekruid voedsel.

Prognose

Het is moeilijk om een prognose van de ziekte te geven, waarvan de exacte etiologie nog onduidelijk is, maar artsen zijn ervan overtuigd dat congestieve of congestieve prostatitis geen levensbedreiging vormt. Maar de kwaliteit van leven als gevolg van chronische bekkenpijn, die moeilijk te behandelen is, wordt aanzienlijk verminderd en patiënten moeten er maanden of zelfs jaren mee worstelen.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.