^

Dieet voor gastritis

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Dieet voor gastritis is een therapeutisch voedsel in kleine porties, met uitzondering van gefrituurd, vet, snoep en alcohol. U hoeft alleen maar uw levensstijl en uw voedingsgewoonten te herzien.

Het dieet is vooral belangrijk voor leverziekten en maagontsteking.

trusted-source[1], [2], [3]

Algemene informatie gastritis diëten

Zacht, smakelijk en strikt dieet voor gastritis

Sparing dieet voor gastritis bestaat uit lichte maaltijden. Vers fruit, specerijen, zwarte koffie, reuzel zijn gecontra-indiceerd. Vervang warm voedsel door warm voedsel en gooi ijs weg. Drink melk. Met een lage zuurgraad is toegestaan per dag om 1 el te drinken. Citroensap verdund met water. Zachtgekookte eieren, gekookt vlees, fruitsoepen, pasta, verse kwark zijn toegestaan.

Dieet voor gastritis kan lekker zijn. We hebben een dagrantsoen voor je klaargemaakt, inclusief je favoriete heerlijke gerechten uit je kindertijd, die niet schadelijk zijn voor de maag.

Het eerste ontbijt kan bestaan uit een zacht gekookt ei, rijst geraspte pap en thee met melk en biscuit met jam. Het tweede ontbijt is een gebakken appel of banaan. En voor de lunch - havermout soep met gehaktballen en puree wortelen. Voor het diner bieden wij gekookte vis in melksaus en thee met melk.

Tijdens een ergernis is gerst soep erg handig voor je, exclusief vet en scherp, eet meer biet. Vloeibaar voedsel heeft de voorkeur. Als onderdeel van het dieet van de patiënt met gastritis zijn er geen agressieve producten die de productie van maagsap stimuleren. Uitzonderingen zijn alleen mogelijk voor patiënten met gastritis zonder zuurgraad. Je moet veel vocht drinken. Zie opties voor magere zuivelproducten. Kusjes en wat cacao zijn toegestaan (geen chocolade!).

Dieet 5 voor gastritis

Dieet voor gastritis 5 is een speciaal systeem van therapeutische voeding, dat producten met essentiële oliën en bakoliën uitsluit: margarine, smeersels, reuzel, producten met cholesterol, hotdogs, shaurma, hamburgers en dergelijke, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, kauwsnoepjes en kauwen. Kauwgom, snoep, pepsi cola, coca-cola. Alle snoep en gebak worden vervangen door fruit dat het transport van voedsel door het maagdarmkanaal positief beïnvloedt. Alle gerechten 5 tafels zijn gestoomd, of in water, zeer zelden zijn er recepten voor gebakken gerechten zonder korst. Er is behoefte aan langzaam, kauwen en genieten van elk stuk minstens 4 keer per dag, het vermijden van snacks en droog voedsel, het eten van broodjes op straat, onderweg, op de computer.

Naast de behandeling van gastritis, wordt voeding 5 ook gebruikt voor herstel van hepatitis, galsteenziekte, cirrose en colitis.

Uit het dieet moet volledig worden uitgesloten voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan oxaalzuur, purines.

Tarwe wit en grijs brood en koekjes zonder vulling zoals "Maria", "Zoölogisch", biscuitgebak zijn toegestaan.

Drink melk met thee, eet kwark met nul vet, milde kazen, groentesoepen, pastasoepen en fruit.

Met een verhoogde secretie verpletteren zoveel mogelijk alle producten. De temperatuur van het voedsel mag niet warmer zijn dan 40 graden. Dieet voor gastritis maakt brood van gisteren zonder korst mogelijk, maar sluit bakken uit. Van vlees, geef de voorkeur aan kip. De eerste gerechten zijn beter om te vullen met zure room, gebruik geen specerijen en specerijen. Rassolnik is ongewenst, net als okroshka, hodgepodge, borsch. Het beste voor gastritis kan worden beschouwd als havermout en rijstsoep. Gerst en peulvruchten zijn schadelijk voor een zieke maag. Melksoepen en soepen op plantaardige bouillons, koolsoep, rode bieten (niet koud) zijn toegestaan. Het is erg handig voor u mager, beter rivier, vis, mager vlees, gevogelte, als u het vet op varkensvlees verwijdert en geen bouillon eet, kunt u varkensvlees eten. Nuttig konijn, kip, koolbroodjes en andere gerechten met gehakt. Voeg groente en boter toe aan gerechten.

Je kunt niet gebakken en te zout eten: gezouten kazen zijn bijvoorbeeld gecontra-indiceerd.

U kunt een beetje room, kefir, magere zure room gebruiken. Sluit alle augurken, champignons, marinades uit. Eet geen rauwe onrijpe vruchten, radijs. Zoals appels - ze dienen als een medicijn voor een zieke maag. Maar ze mogen niet zuur zijn, zoals bijvoorbeeld de variëteit Antonovka.

Trakteer uzelf op marshmallows, pastila, marmelade, pudding.

Chocolade beperken. Je kunt geen sterke koffie drinken.

Met een lage zuurgraad kun je vissoepen eten.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Dieet 1 voor gastritis

Dieet voor gastritis heeft basisprincipes die nuttig zijn om zelfs een gezond persoon te kennen. Gefrituurd voedsel is moeilijk te verteren, het is uitgesloten. Eten moet van gemiddelde temperatuur zijn. Dit dieet staat vlees en groenten in plakjes toe. Sommige gerechten kunnen worden gebakken.

Je kunt droge galette koekjes gebruiken, broodjes vol met broodjes.

Gebruik geen crackers, gebruik crackers en gooi ze rechtstreeks in de soep. Melksoepen van gekookte granen (griesmeel, boekweit, rijst), melksoepen en puree in een blender zijn toegestaan.

Konijn en kalkoen - het nuttigste vlees voor jou. Stoompasteitjes, aardappelpuree, dumplings zijn toegestaan. Huid verwijderen. Kook gekookte tong, eet dokter en dieetworst, steurkaviaar en ongezouten ham. Eet veel magere melk, zure room, kwark.

Kook vetarme vis in een dubbele ketel.

Bladerdeeg, ingeblikt voedsel en marinades zijn zeer schadelijk. Champignons, spinazie en komkommers zijn uitgesloten.

Begin uw ochtend met een zacht gekookt ei. Op het werk kun je voor de lunch een gebakken appel eten. Soepen eet je beter groente of ontbijtgranen. Courgette en niet-zure tomaten zijn handig.

Bananen en niet-zure appels zijn het meest geschikt voor patiënten met gastritis. Cook compotes, gelei.

trusted-source[8]

Dieet 1a voor gastritis

Dieet voor gastritis 1a sluit producten en gerechten uit die het slijm irriteren.

Met dit dieet zijn slijmgries en rijstsoepen, zachtgekookte eieren, room, gelei, melk, boter in bereide maaltijden toegestaan.

'S Morgens krijgt de patiënt 2 zachtgekookte eieren. Voor de lunch - havermoutsoep en fruitgelei. In de avond, bijvoorbeeld, zuivel rijstepap.

Dieet 2 voor gastritis

Dieet voor gastritis 2 wordt voorgeschreven tijdens de herstelperiode tijdens het chronische proces.

Tijdens de behandeling worden gekookte gestoofde gerechten aanbevolen. Je kunt niet al het koude, dikke, pittige eten. Vlees wordt zonder vel, gekookt en gebakken gegeten (kip, konijn, kalfsvlees). Toegestane gekookte en gestoofde visstukken.

Stoof groente, puree groenten, magere gelei, eet ongezouten magere ham.

Kook compotes en jam, bak appels met honing en jam.

Snoepjes: sneeuwballen, toffee, snoep, jam, jam. Drink thee met citroen, koffie met melk, bouillon heupen.

Gastritis dieetmenu

Het dieetmenu voor gastritis sluit grof voedsel en alcohol uit. Eet kleine maaltijden, 4 keer per dag, d.w.z. Elke 3 uur. Je kunt mineraal niet-koolzuurhoudend water drinken zoals voorgeschreven door een arts, rekening houdend met de zuurgraad. Nuttige plantaardige puree en viskeuze pap op water. Eet geen rauwe appels, maar bak ze. Voor lunch - lichte bouillon, plantaardige of vermicellisoep met crackers, stoomkotelet. Voor het naar bed gaan is kefir, koekjeskoekjes en magere kwark nuttig.

Maak rijst- en kwarkpuddingen. Elimineren van het dieet van gierst, gerst, peulvruchten. Maak gehaktballen van kip en kalf. Bak geen geroosterd vlees. Ga gekookte kwartelseieren in het dieet.

Dieet voor een week met gastritis

Dieet voor gastritis voor een week ziet er als volgt uit.

Ma, wo

 • Ontbijt: kruimelig boekweit
 • Tweede ontbijt: kwark braadpan
 • Lunch: soep, crackers, compote
 • Lunch: thee, koekjes
 • Diner: gestoomde vis- of vleespasteitjes, thee met melk

Di, do

 • Ontbijt: cheesecakes met compote
 • Tweede ontbijt: gelei of gelei
 • Lunch: groentesoep, gekookte vis
 • Lunch: thee, koekjes
 • Avondmaal: ovenschotel, kefir

Vrij, za, zo

 • Ontbijt: gekookt ei
 • Het tweede ontbijt: luie dumplings
 • Lunch: graansoep, gelei
 • Snack: fruitpuree
 • Diner: pasta met gekookte vis.

Een voorbeeld van een dieet voor gastritis

Met verhoogde zuurgraad kun je brood van gisteren eten, koekjes, koekjes, rijke broodjes, gebakken taarten van gisteren, noedels, gestoomd vlees, vis, tong, stoomomelet, fruitpuree, honing, marshmallows. Beperk chocolade en pittige kazen. Kook geen hardgekookte eieren. Zwarte koffie, champagne, kwas, mierikswortel en mosterd zijn verboden.

Bij een lage zuurgraad, niet geraspte, maar kruimelige granen, soepen met gehaktballen en soep zonder zuurkool, magere, gekookt en gebakken vlees, worst en tong, niet-zure vruchten zijn toegestaan.

Dieet voor gastritis met een lage zuurgraad staat geen meelproducten, gerst, peulvruchten, erwtensoep, gierstsoep en schaap, gezouten vis, groenten in het zuur, radijs, paddenstoelen, frambozen, kruisbessen, vette sauzen en kwas toe.

Voor het ontbijt kunt u genieten van griesmeel en een glas thee, wortelpuree, gekookte vis, bloemkool. Voor de lunch, een glas appel of pruim, abrikoos of kersencompote of kissel en het eerste gerecht: groente, noedelsoep. Op de tweede - stoom kip schnitzels of gekookte vis, aardappelpuree, gekookte bieten, boekweit pap. Als dessert - fruitmousse, gelei. Theetijd - thee, compote, gelei. Diner - gevulde kool, bijgerecht, thee, melk of thee met melk. Verwijder tijdens het koken specerijen en specerijen. Voeg peterselie en selderij toe. Vermogen moet fractioneel zijn.

trusted-source[9]

Gastritis recepten

Dieet voor gastritis omvat gerechten van groenten, vlees, vis, magere melk.

Gastritis-granen vormen de basis van het dieet. Vooral nuttig zijn havermout, rijst, boekweit, griesmeel.

trusted-source[10]

Griesmeel met fruit

Kook de appels en giet de granen bouillon. Serveer met plakjes appels.

trusted-source[11], [12]

Broccoli in broodkruimels

Broccoli koken gedurende 7-10 minuten, besprenkelen met broodkruimels en bakken.

Zelfgemaakte gehaktballen

Maal kalfsvlees in een vleesmolen, voeg een ei toe, rol in paneermeel, kook in kokend water.

Dieet voor gastritis met hoge zuurgraad

Dieet voor gastritis met hoge zuurgraad vermindert de productie van zoutzuur in de maag.

Wat is toegestaan voor gastritis met hoge zuurgraad:

Dranken

Losse thee, thee met melk

Brood

Wit en crackers, gistende koekjes van gisteren

Snacks

Onscherpe kaas, dieetworsten, ham-gehakte worst

Melk

Geheel vet, kefir, verse kwark, gecondenseerde melk in dranken, kaaskwark, yoghurt, ryazhenka

Vetten

Romig, olijf en zonnebloem verfijnd

Eieren

Gewatteerde en gebakken eieren

Soepen

Soepen op vlees- en champignonbouillon met gepureerde groenten

Vlees, vis

Gehakte producten van kalfsvlees, varkensvlees, vis, gekookt gevogelte

Granen

Gepureerde halfviskeuze pap, pasta, gekookte vermicelli

Groenten

Pureer spinazie, pompoen, groene erwten, wortelen, aardappelen, rauw groene uien

Bessen

Aardbeien, aardbeien, geraspte zoete vruchten

Bereiding

Gelei, geraspte compotes

Het is verboden

Alcohol, roggebrood, bonen, dikke macaroni, harde scherpe kazen, vette vleeswaren, vleesproducten met kruiden, kool, radijzen, onrijpe vruchten, reuzel, gebakken vet, chocolade.

trusted-source[13]

Dieet voor gastritis met een lage zuurgraad

Dieet voor gastritis heeft enkele beperkingen. Met een lage zuurgraad in de maag is niet genoeg zoutzuur.

Eet alleen gedroogd wit brood gisteren. Oekraïens en Borodino passen niet bij jou. Zoals broodjes en vette donuts en donuts, gebakken taarten. Eet onderweg geen snacks.

Eet meer havermout en boekweitpap. Ze geven kracht, verrijken het lichaam met ijzer.

Het ideale vlees voor een gastritis-patiënt is magere kip. Vis - koolvis.

Vetarme kwark bevat calcium.

Bessen nuttig voor u: framboos, zwarte en rode aalbes.

Hoofdgerechten zijn beter gekookt in aardappelpuree.

trusted-source[14], [15], [16]

Dieet voor gastritis en andere gerelateerde ziekten

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Dieet voor pancreatitis en gastritis

Direct na de aanval van gastritis of pancreatitis is het nuttig om een paar dagen te vasten. Dus je geeft rust aan de maag en pancreas. Drink niet-koolzuurhoudend mineraalwater en rozenbottel. Eet op de derde dag vloeibare pap. Dieet voor gastritis en pancreatitis verbiedt koffie, paddestoelen bouillons en paddestoelen in de samenstelling van gerechten, zoute gerechten, zwart brood, chocolade. Drink groene thee en eet magere kwark.

trusted-source[21], [22], [23], [24]

Dieet voor gastritis en duodenitis

Dieet voor gastritis en duodenitis moet compleet zijn, alle noodzakelijke stoffen bevatten, maar tegelijkertijd het slijm niet verwonden. Ideaal voor uw tafel met gastritis, geraspte groenten, ontbijtgranen, magere kwark, yoghurt. Tweemaal per week kun je eieren eten, zelfs steil, zonder verergering. Kook mager vis in een dubbele ketel en koteletten. Van fruit zijn bruikbare gedroogde abrikozen, pruimen en peren, rijpe bananen, marshmallow, marmelade. Voedsel moet zacht en gekookt zijn. Toename van het dieet van eiwitten, vitamines van groep B en ascorbinezuur. Je kunt kefir, magere zure room en ryazhenka drinken. Chocolade, koolzuurhoudende dranken en fast food kunnen verergering veroorzaken. Eet geen paddenstoelen, zure bessen, gefrituurde en gerookte gerechten, honing, kruiden en knoflook.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Dieet met oesofagitis en gastritis

Voelde u zich vaak boeren, ging naar een arts, en hij de diagnose u met oesofagitis en gastritis? Het is tijd om het dieet opnieuw te bekijken.

Verboden producten in de samenstelling van medische voeding: 

 • chocolade 
 • tomaten 
 • Sterke thee en koffie 
 • Peterselie, peper, laurier 
 • Paprika 
 • Vetrijke bouillon 
 • alcohol 
 • Chips en noten 
 • Zoet gebak 
 • bier 
 • Kvas.

De maag moet de helft zijn. Begin de dag met perziken of gelei. Deze producten verlichten een branderig gevoel. Spoel het fruit af met yoghurt, doe het in magere kwark. Vis, pap op het water en niet-zure appels zijn ook goed voor je eten. Ga niet naar bed na het avondeten en loop rond. Je kunt niet te veel eten. Kool, vers brood en peulvruchten, sommige soorten vers fruit, hete specerijen en bruisend water zijn gecontra-indiceerd. Fruit is beter om compotes en jellies te bakken of te koken. Zetmeel is nuttig omdat het omhullende eigenschappen heeft. Eet veel melk, ontbijtgranen, visgerechten van gekookte gehakte vis. Het is goed voor je om gebakken appels te eten. Een gebakken appel levert een persoon de dagelijkse norm van ijzer. En het is erg lekker, vooral als je een beetje jam toevoegt. Marinades en vet elimineren het dieet. Eieren eten zacht. Kook melkpap, stoom gehaktballetjes en gehaktballetjes. Dieet voor gastritis en oesofagitis sluit uien en knoflook uit.

trusted-source[32], [33], [34]

Dieet voor gastritis en cholecystitis

Dieet voor gastritis en cholecystitis heeft de volgende basisprincipes: 

 1. Minimale intervallen tussen maaltijden.
 2. Warm, niet koud of warm eten.
 3. In de eerste dagen van verergering verhongeren, drink meer water.
 4. Eet meer gekookte groenten, pompoenen, courgettes, zuivelgerechten, visgerechten van magere soorten.

 1. Nuttige kusjes en sappen in tweeën met water.
 2. Vermijd vet vlees, gerookt vlees, citrusvruchten en alcohol. Exclusief vers brood, champignons en champignonsokken, rijke vleesbouillon.
 3. Brood eet gisteren.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Dieet voor brandend maagzuur en gastritis

Een maagzweer, refluxoesofagitis en cholecystitis gaan vaak gepaard met brandend maagzuur. Medische voeding wordt gemaakt rekening houdend met de toegestane manieren van culinaire verwerking. Alcohol en sterke thee, koolzuurhoudende dranken, augurken, kruiderijen en bouillon en vleesbouillon, zure vruchtensappen en snoep zijn voor altijd uitgesloten van het dieet. Vetarm vlees, kip, gestoofde groenten en zuivelproducten, wit brood van gisteren en zoete vruchten - dit is wat een dieet voor gastritis met zuurbranden.

trusted-source[46]

Dieet met bulbit en gastritis

Bulbit - ontsteking van de twaalfvingerige darm - vaak gecombineerd met gastritis. Dieet voor gastritis en bulbit benoemd voor 4-6 maanden. Voedsel wordt 5 keer per dag in kleine porties tot 250 g genomen Alle gerechten moeten vloeibaar zijn en gepureerd. Wit oud brood, droge koekjes en zure room zijn toegestaan. Handig gekookt kip- en konijnenvlees, pasta, groentepuree, compotes, vers geperst sap van niet-zure bessen. Het is beter om eieren in de vorm van een stoomomelet en cottage cheese te gebruiken in gerechten - stoofschotels, kaaskoekjes, luie dumplings.

trusted-source[47], [48]

Dieet voor verschillende soorten gastritis

trusted-source[49]

Dieet voor erosieve gastritis

Wat is verboden bij eroderende erosieve gastritis : ingeblikt voedsel, vet vlees, azijn, alcohol, zure bessen, gebakken.

Tweede gangen worden gemaakt van vlees in de voeding: konijn, rundvlees. Het is het beste om te stomen, vooral in de eerste dagen, om verder te koken, maar niet om te braden.

Eet 's ochtends een stoomomelet en pap. Voor lunch - soep van groenten, gestoomde pasteitje, gelei, zwakke thee. Voor het avondeten, kook aardappelpuree met gekookte kip.

Om eroderende gastritis te voorkomen, eet niet pittig en vermijd stress.

trusted-source[50]

Dieet voor acute gastritis

Acute gastritis kan thuis worden behandeld, maar het is heel belangrijk om te voldoen aan therapeutisch voedsel. De eerste 2 dagen kunnen niet worden gegeten, alleen gezoete thee en bouillon heupen. Maaltijden op dag 3 moeten worden gestoomd. Soepen zijn erg handig, bijvoorbeeld rijst. Melk, zachtgekookte eieren, griesmeel en ingewreven boekweit zijn toegestaan. Kip in de vorm van stoomgehaktballetjes en gehaktballetjes is toegestaan.

Onder het verbod in de acute periode - rauwe groenten en fruit, brood, koffie, cacao, kwas.

trusted-source[51]

Dieet voor chronische gastritis

Dieet voor gastritis sluit producten uit met een hoog gehalte aan ruwe vezels en al het vet. Maaltijden mogen niet heet zijn, alleen een aangename warme temperatuur. Je kunt niet te veel eten. Vermijd vette voedingsmiddelen, gebak en sterke koffie, sluit paddestoelen uit. Eet roomsoep, gestoomde gehaktballen en gehaktballen van vlees en vis, plantaardige stoofschotels, gestoomde omeletten, gelei en dogrose bouillon voor de lunch. Ochtend begint met havermout op het water of in de helft met melk en magere kwark.

Het is verboden om gerookt vlees, slachtafval, niet meer dan 1 zachtgekookte eieren per dag te eten. Fruit en vruchtensappen drinken, verdunnen met water.

trusted-source[52], [53]

Dieet tijdens exacerbatie van gastritis

Met de verergering van gastritis, is het belangrijkste om volledig en regelmatig te eten. Nuttige gescheiden room, kwark, fruitsoepen, gekookt vlees, pasta, groenten, zoete sappen en zachte kazen. Kool, bakken, vet vlees is verboden. Plantaardige geraffineerde olie heeft de voorkeur boven boter. Dieet voor gastritis omvat slijmvruchten soepen, stoom omeletten, gelei, stoom schnitzels, mager vlees gestoomd, gedroogd brood en taarten, bijgerechten van granen en groenten puree, marshmallows en thee met melk. Culinaire verwerking van producten omvat stoven en koken. Als je een lage zuurgraad hebt, zijn vleesbouillon, champignonbouillon en borsjt niet verboden. Eet vlees in stukjes of in de vorm van gehaktballen.

Dieet tijdens exacerbatie van gastritis.

U kunt ongezouten ham en dieetworsten, kefir, kwark, wat magere room, gepureerde melkpap en plantaardige bouillon gebruiken. Gekookte groenten, in de vorm van aardappelpuree en groenteschotels zonder korst. Voeg vermicelli toe aan de soep en maak er stoofschotels van. Brood - gisteren wit en grijs. Eet bessen zonder schil, kook van ze gelei, gelei. Bij lage zuurgraad toegestaan uien, dille en komijn. Drink 2 liter vloeistof per dag: thee met citroen, zwakke cacao en gelei.

trusted-source[54], [55], [56], [57]

Dieet voor atrofische gastritis

Atrofische gastritis - ontsteking en dunner worden van het maagslijmvlies.

Aanbevelingen aan een patiënt met atrofische gastritis zijn als volgt: geef de voorkeur aan eten op kamertemperatuur, eet vaak, maar langzaam en langzaam. Witbrood van gisteren en gepureerde soepen zijn goed. Bouillon moet mager en vrij van kruiden zijn. Toegestane granen: rijst, boekweit en griesmeel, maar gierst moet worden opgegeven. Handige gestoofde groenten en aardappelpuree. Dieet voor gastritis stelt u in staat om desserts en zuivelproducten te eten. Kalfsvlees en magere vis worden aanbevolen.

trusted-source[58], [59], [60], [61]

Dieet met reflux gastritis

Reflux gastritis - een aandoening waarbij de gal de maag binnenkomt. Tekenen van gastritis reflux: dramatisch gewichtsverlies, zwaar gevoel in de maag, onaangename smaak in de mond, constipatie. De ziekte wordt gediagnosticeerd door een algemene analyse van bloed, echografie van de lever en pancreas, fibrogastroscopie.

Dieet voor gastritis met een refluxcomponent omvat voedingsmiddelen die gemakkelijk verteerd worden. Aantal keer per dag gefractioneerde delen van de maaltijd getoond. Uitgesloten honing en koude gerechten, ijs, desserts. Vermijd gebakken vis, gerookt vlees, worstjes, ingeblikt voedsel en chocolade, zwarte koffie, alcohol, stop met roken. Draag geen zware gewichten en vermijd stress.

trusted-source[62], [63]

Dieet voor oppervlakkige gastritis

Vandaag is een gek ritme van het leven, we hebben constant haast en eten droog. Simpele oppervlakkige gastritis manifesteert zich in pijn na het eten en brandend maagzuur, gecoate tong. Zeker vóór de aanval, at je iets warms of ondervond je stress.

Behandeling van de milde vorm is vaak beperkt tot voeding. Als u Helicobacter pylori heeft behandeld met antibiotica.

Geef de voorkeur aan vloeibaar voedsel. Eet 3 uur voor het slapen gaan. Vermijd dikke bouillon en gekruid gekruid voedsel. Eet gekookt vlees, vis alleen vetarm - kabeljauw, baars en snoek. Fruit - in de vorm van sappen en compotes. Houd van de pap - zoals in de kindertijd. Dieet voor gastritis - de belangrijkste remedie.

trusted-source[64]

Dieet voor ulceratieve gastritis

Voor ulceratieve gastritis, afzien van het eten van warm. Geef voorkeur aan gekookte gerechten. Koffie, kool, radijs en zure vruchten verhogen de productie van zoutzuur, dus elimineer ze. Dieet voor gastritis verbiedt gerookt, paddenstoelen en kruiderijen. Nuttige slijm soepen en gepureerde groenten, plantaardige puree, gebakken groenten, gelei. Beperk koolhydraten.

Dieet voor focale gastritis

Bij focale gastritis treedt necrose van de maagwand op. In het lichaam van de patiënt is er een tekort aan voedingsstoffen, bleekheid, bloedarmoede wordt opgemerkt, het gezichtsvermogen daalt, omdat er niet voldoende vitamine A is. Het pittige, te warme en koude voedsel is uitgesloten van het menu, ontbijtgranen met melk, kwark en bakken van gisteren zijn opgelost. Atrofische gastritis is gevaarlijk omdat het de structuur van het maagslijmvlies verandert en dit kan kanker veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van focale gastritis zijn leeftijdgerelateerde veranderingen. De bacterie Helicobacter pylori met provocerende factoren kan een ontsteking veroorzaken gevolgd door atrofie van het maagweefsel. Ook wordt vaak focale gastritis gecombineerd met pancreatitis, vooral bij personen met alcoholisme. De patiënt voelt zwaar gevoel in de maag en doffe pijn, bitterheid en onprettige metaalsmaak, zwakte en zweten.

Voedsel met focale gastritis is gestoomd. Het is exclusief gekruid, gefrituurd, geconserveerd, frisdrank en snoep, chocolade, alcohol.

trusted-source[65], [66]

Dieet voor gastritis met helicobacter

Dieet voor gastritis veroorzaakt door Helicobacter pylori, sluit sokogonnye-producten uit. De basis van het dieet bestaat uit volle melkgerechten, parelgort en havermout, groentesoepen, aardappelpuree, zachtgekookte eieren, kwark, kaas en fruit.

In remissie zijn gekookt vlees, aardappelen, magere ham, ontbijtgranen, zure room toegestaan. Ingeblikt voedsel, kruiderijen, vet vlees en alcohol zijn uitgesloten.

trusted-source[67], [68]

Dieet voor subatrofische gastritis

Patiënten met subatrofe gastritis verhogen het risico op maagkanker. Dergelijke patiënten krijgen een dieet met gastritis bij nummer 1a. Het stimuleert de reparatie van slijmvliezen, vermindert irritatie en spaart de maag. Voedsel - zuivelproducten, met uitzondering van vis en champignons. Het dieet van tweeënhalve kilo is verdeeld in vijf doses. Het is toegestaan om wat vleessoufflé en gepureerde pap, zoete sappen en mousses te eten, gefermenteerde melkgerechten zijn uitgesloten. Subatrofe gastritis vereist observatie en bijna levenslange naleving van de normen voor therapeutische voeding. Rommelen in de buik, pijn in de onderbuik en sufheid zou een reden moeten zijn om naar een dokter te gaan. Hij zal FGS en een bloedtest voorschrijven. Sluit voor het leven geen vet, pittig, ruw voedsel, koude of, in tegendeel, erg heet uit.

trusted-source[69], [70]

Dieet voor hyperplastische gastritis

Dieet voor gastritis met de ontwikkeling van hyperplasie van het weefsel sluit alcohol, zoute schotels, kool, druiven, gekruide schotels, paddestoelen uit. Het wordt aanbevolen om konijn, visfilets, kefir, zoete vruchtensappen, aalbessende afkooksel, compotes, mousses te eten. Voedsel geconsumeerd in kleine porties.

Vaak treedt hyperplastische gastritis op zonder symptomen. Af en toe zijn boeren en maagzuur mogelijk. De belangrijkste methode voor het detecteren van hyperplastische gastritis is gastroscopie.

Naast het dieet is het nuttig om 50 g witte klei na de maaltijd en Almagel te nemen - 1 theelepel 4 keer per dag.

trusted-source[71], [72], [73]

Dieet voor anacid gastritis

De principes van voeding voor anacid gastritis, wanneer het zuur volledig ophoudt te worden geproduceerd, zijn zeer eenvoudig: ten eerste, sluiten wij vet en gefrituurd voedsel uit. Deze aanbeveling is geldig voor alle soorten gastritis en gastritis zonder zuurgraad is geen uitzondering. Nuttige bouillons, augurken en verhoogde consumptie van zout in gerechten, sterk koude en ingeblikt voedsel. Eiwitten en vetten worden in het lichaam ingebracht zodat ze langer in de maag blijven hangen. Als voedsel begint te gisten in de darm, worden zuivelproducten in het dieet geïntroduceerd. Dieet voor gastritis met nul zuurgraad maakt koffie, ham, yoghurt en roerei, vis, vlees, groentesoepen, druiven, sinaasappels, frambozen, oudbakken brood, koekjes, vissaus, compotes, jam, mousses, gelei.

Verboden: vet vlees, pittige gerechten, ijs.

trusted-source[74], [75]

Dieet voor gewichtsverlies met gastritis

Welke producten moeten een dieet voor gastritis bevatten voor een patiënt die wil afvallen?

Weiger graangewassen niet. In plaats van pasta zet je granen in soepen. Als je weinig of geen zuurgraad hebt, eet dan meer kefir en kwark. Sluit room en zoete kinderkaas, milkshakes, aardappelen en bonen uit. Handige gekookte kip en kip.

Kies voor jezelf, spaar je uit, fiets, loop veel en ren. Het is onwenselijk om dramatisch gewicht te verliezen. Het is noodzakelijk om fractioneel te eten en goed te kauwen.

Exclusief vers brood, pittige gerechten.

In het artikel hebben we geprobeerd uit te leggen wat een dieet is voor gastritis.

trusted-source[76], [77]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.