^

Adolescentie

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De adolescentie is een periode die begint op ongeveer de leeftijd van 10 en doorgaat tot het einde van de middelbare schooltijd of tot de leeftijd van 21, waarbij kinderen worden blootgesteld aan belangrijke fysieke, intellectuele en emotionele veranderingen. Een kind helpen om deze periode door te komen is geen gemakkelijke taak voor zowel ouders als gezondheidswerkers.

Gelukkig hebben adolescenten een goede lichamelijke gezondheid, maar psychosociale problemen zijn wijdverspreid, dus zelfs normale individuen worstelen met tegenstrijdigheden in hun eigen individualiteit, autonomie, seksualiteit, interpersoonlijke relaties. "Wie ben ik, waar ga ik naar toe, hoe verhoud ik me tot al deze mensen in mijn leven?" - dit zijn de belangrijkste vragen die de meeste adolescenten bezighouden. Veel gedragsafwijkingen die beginnen in de adolescentieperiode (bijvoorbeeld roken, drugsgebruik, geweld) zijn mogelijke oorzaken van mortaliteit op latere leeftijd.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Lichamelijke ontwikkeling van adolescenten

Alle organen en systemen, evenals het organisme als geheel, ondergaan de grootste groei tijdens de adolescentieperiode; de meest opvallende veranderingen treden op bij de borstklieren bij meisjes, de geslachtsorganen en het haar bij adolescenten van beide geslachten. Zelfs als dit proces normaal verloopt, heeft het kind emotionele steun nodig. Als de timing wordt geschonden, vooral bij jongens met late ontwikkeling of bij meisjes met vroege leeftijd, is dit waarschijnlijk de ontwikkeling van extra emotionele stress. De meeste jongens die zich langzaam ontwikkelen hebben een constitutionele vertraging en halen vervolgens hun leeftijdsgenoten in. Het is echter noodzakelijk om het kind te onderzoeken om pathologische oorzaken uit te sluiten.

Adolescenten zijn vereist in de organisatie van rationele voeding, lichaamsbeweging, levensstijl, speciale aandacht moet worden besteed aan het belang van verschillende activiteiten zoals sport, kunst, sociale activiteiten en de rol van openbare diensten in het leven van individuen. De relatieve behoefte van het organisme aan eiwitten en calorieën (g of kcal / kg lichaamsgewicht) neemt progressief af van het einde van het eerste jaar tot het einde van de adolescentperiode, terwijl de absolute behoefte toeneemt. Aan het einde van de adolescentieperiode is de eiwitbehoefte 0,9 g / (kg x dag); de gemiddelde energiebehoefte is 40 kcal / kg.

Seksualiteit van adolescenten

Naast aanpassing aan de veranderingen die zich in hun lichaam voordoen, moeten adolescenten wennen aan de rol van volwassen mannen en vrouwen en niet toegeven aan seksuele aantrekking, die erg sterk kan zijn. Het is noodzakelijk om de houding tegenover jezelf te bepalen, evenals de relatie met het andere geslacht; voor sommige tieners is er een vraag over seksuele zelfidentificatie. Weinig elementen van de menselijke ervaring combineren fysieke, mentale en emotionele aspecten even diep als seksualiteit. Het is uiterst belangrijk om een tiener te helpen bij de gezonde vorming van seksualiteit, inclusief kwesties van moraliteit en het creëren van een gezin.

Intellectuele ontwikkeling van adolescenten

Wanneer een tiener meer complexe taken op school tegenkomt, begint hij voor zichzelf te bepalen welke gebieden hem worden gegeven en welke moeilijker zijn. Het gewicht van het nemen van beslissingen over de toekomstige carrière neemt toe en veel tieners hebben geen duidelijk omschreven doel, hoewel ze geleidelijk de sferen bepalen waarin ze geïnteresseerd zijn en waarin ze getalenteerd zijn. Ouders en artsen moeten zich bewust zijn van de kansen van de tiener, hem helpen realistische verwachtingen te formuleren en klaar zijn om obstakels voor leren te identificeren die gecorrigeerd moeten worden, zoals problemen met leren, met aandacht, gespannen situatie op school.

Emotionele ontwikkeling van adolescenten

Emotioneel aspect is het moeilijkste, vaak uitdagende geduld van ouders, leraren en artsen. Emotionele labiliteit is heel gebruikelijk, evenals frustratie, die optreedt als gevolg van pogingen om zich op vele manieren onmiddellijk te ontwikkelen. Het grootste deel van de conflicten ontwikkelt zich vanwege het verlangen van een tiener om meer vrijheid te hebben, die wordt geconfronteerd met het sterkste instinct van ouders om hun kind te beschermen tegen problemen. Communicatie kan moeilijk zijn, zelfs in stabiele gezinnen, en verslechtert als de ouders gescheiden zijn of zelf emotionele problemen hebben. Artsen kunnen enorm helpen door adolescenten en hun ouders redelijke, echte hulp en ondersteuning te bieden bij het opbouwen van relaties binnen het gezin.

trusted-source[14], [15]

Medische problemen in de adolescentie

Hoewel adolescenten dezelfde ziekten hebben als jongere kinderen, zijn ze over het algemeen een gezonde groep. Adolescenten moeten gevaccineerd blijven volgens het aanbevolen schema). Velen op deze leeftijd maken zich zorgen over jeugdige acne; Dit probleem moet worden aangepakt, omdat het zelfrespect vermindert. Blessures komen vaak voor in de adolescentieperiode, meestal sport- of auto-verwondingen. Geweld, soms met gebruik van wapens, is een dagelijkse bedreiging voor bepaalde groepen adolescenten.

Obesitas is een van de meest voorkomende redenen om adolescentieklinieken te bezoeken. De meeste gevallen van obesitas worden geassocieerd met overmatig eten, vaak in combinatie met een zittende levensstijl. Genetische aanleg is ook gebruikelijk en genen die verantwoordelijk zijn voor obesitas zijn al vastgesteld. De definitie van body mass index (BMI) wordt beschouwd als een belangrijk aspect bij het beoordelen van de fysieke ontwikkeling. Primaire endocriene (bijvoorbeeld hypercorties, hypothyreoïdie) of metabole oorzaken van obesitas zijn zeldzaam. Hypothyreoïdie als oorzaak moet worden uitgesloten en kan worden verondersteld met een significante groeiachterstand. Als het kind een kleine lengte heeft en hypertensie heeft, moet het syndroom van Cushing worden verondersteld. Vanwege obesitas hebben adolescenten vaak diabetes mellitus type 2. Ondanks het grote aantal bestaande benaderingen, is de behandeling van obesitas een van de moeilijkste problemen.

Infectieuze mononucleosis is vooral karakteristiek voor de adolescentie. Een belangrijk probleem zijn seksueel overdraagbare aandoeningen, de infectie van het urinewegstelsel (IMS) komt vaak voor bij meisjes. Sommige endocriene aandoeningen, met name de schildklierpathologie, worden vaak gevonden bij adolescenten, evenals menstruele disfunctie. IJzergebrek komt relatief vaak voor bij meisjes op jonge leeftijd. Hoewel zeldzaam, maar ook oncologische ziekten kunnen voorkomen, zoals leukemie, lymfoom, bottumoren, de hersenen.

Psychosociale stoornissen in de adolescentie

Artsen moeten rekening houden met de hoge incidentie van psychosociale aandoeningen die zich tijdens deze moeilijke periode van het leven voordoen. Depressie is gebruikelijk en moet actief worden geïdentificeerd. Suïcide en vooral zelfmoordpogingen komen vaak voor. Angststoornis komt vaak tot uiting in de adolescentie, evenals emotionele labiliteit. Het is tijdens de adolescentie dat het debuut van een bestaande geestesziekte zich kan manifesteren. Overtreding van de houding tegenover voedsel, vooral bij meisjes, is gebruikelijk. Sommige patiënten gaan naar buitengewone maatregelen om anorexia of boulimia te verbergen.

Problemen op school, vooral als ze gepaard gaan met problemen bij het leren van een onderwerp of problemen met aandacht, kunnen worden opgelost door een arts die in nauwe samenwerking met schoolpersoneel en ouders moet werken. Veranderingen in de omgeving en soms medicatie kunnen de situatie van studenten die willen proberen aanzienlijk verbeteren.

De constante zorg is het misbruik van psychoactieve stoffen, wat een psychosociaal probleem vertegenwoordigt. Extreme gebruik van alcohol en roken, gevolgd door marihuana en andere drugs.

Een arts die een open, vertrouwende relatie met een tiener heeft opgebouwd, kan deze problemen vaak zelf identificeren, kan ondersteuning en praktisch advies bieden en kan ook toestemming krijgen van een tiener voor een meer diepgaand onderzoek, indien nodig.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.