^

Peeling van de gezichtshuid met ferulazuur

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Vooral populair bij cosmetische ingrepen is oppervlakkige chemische peeling, die helpt bepaalde huidproblemen te elimineren en de textuur van de opperhuid te verbeteren. Zo'n procedure is peeling met ferulazuur.

Indicaties voor de procedure

Bij Ferul-peeling wordt gebruik gemaakt van fenolisch 3-methoxy-4-hydroxykaneelzuur of ferulazuur om dode huidcellen van de oppervlaktelaag van de huid te verwijderen. De belangrijkste farmacologische eigenschap van dit lipofiele carbonzuur is het vermogen om het proces van oxidatieve afbraak (peroxidatie) van lipiden te remmen wanneer vrije radicalen huidcellen beschadigen, dat wil zeggen een antioxiderend effect.

Het is ook bewezen dat ferulazuur een breed scala aan biologische activiteiten vertoont, zoals ontstekingsremmende, antimicrobiële, anti-allergische, hepatoprotectieve, anticarcinogene, antitrombotische, verhoogt de levensvatbaarheid van sperma, antivirale en vaatverwijdende effecten, metaalchelatie, modulatie van enzymactiviteit, activering van transcriptiefactoren, genexpressie en transmissiesignalen. [1]

Meer informatie -  Vrije radicalen en antioxidanten

Volgens de resultaten van onderzoek helpt ferulazuur (goed doordringend door het stratum corneum) de intracellulaire antioxidantafweersystemen van keratinocyten, fibroblasten, collageen en elastine in stand te houden, waardoor het redelijk is om het op te nemen in cosmetica voor de verzorging van de rijpere huid. En vanwege zijn vermogen om de activiteit van thyrokinase, het belangrijkste enzym bij de vorming van huidpigment (melanine), te remmen, kan dit zuur hyperpigmentatie van de huid het hoofd bieden. [2]

Ferulazuur is een sterk UV-absorberend middel  [3]. Ferulazuur alleen of in combinatie met vitamine E en vitamine C biedt ongeveer 4-8-voudige bescherming tegen stralingsschade. [4]

Indicaties voor deze cosmetische ingrepen zijn onder meer:

Voorbereiding

Wat is de voorbereiding op de ferulinezuurpeeling? Schoonheidsspecialisten  raden aan:

 • vermijd harsen, elektrotherapie, ontharings- en laserontharingscrèmes en lokale corticosteroïden gedurende ten minste een week vóór een chemische peeling;
 • stop met het gebruik van actuele producten die retinol, benzoylperoxide of hydroxyzuren (AHA) bevatten, d.w.z. Bleekcrèmes, mee-etercrèmes, acnecrèmes, enz. - ook een week voor het schillen.

Chemische peelings mogen niet worden uitgevoerd als de huid van de patiënt niet is hersteld na andere recente cosmetische of chirurgische ingrepen aan het gezicht.

Techniek ferul peeling

De techniek van ferul-peeling kan enigszins variëren - afhankelijk van het gekozen product (de aanwezigheid van bepaalde ingrediënten in de samenstelling, bijvoorbeeld trichloorazijnzuur) en het probleem waarvoor deze manipulatie wordt uitgevoerd.

Het basisprotocol voor een ferul-peelingprocedure omvat de volgende stappen:

 • het verwijderen van make-up met cosmetica die past bij het huidtype;
 • het reinigen van de huid met een medische ontvetter of liposomale reiniger (als lotion) om talg te verwijderen;
 • het aanbrengen van een peelingmiddel op de gereinigde huid;
 • blootstelling van de aangebrachte samenstelling (waarvan de duur varieert van 3-5 tot 10-15 minuten) - totdat deze volledig droog is;
 • de huid reinigen van de overblijfselen van de samenstelling (gebruik vloeistoffen of gels die het zuur neutraliseren);
 • een beschermend middel (crème of masker) aanbrengen op de droge huid.

Ferulazuur peelings

Tegenwoordig worden er een aantal speciale peelingproducten met ferulazuur geproduceerd.

Ferul peeling Sesderma (Sesderma) wordt geproduceerd door het Spaanse bedrijf SesDermaLaboratories: ТМ Mediderma SesGlicopeel. Ferulpeeling Mediderma (Mediderma) - Ferulac peeling classic Mediderma - bevat ferulazuur en het polyfenol-antioxidant phloretin.

Naast deze ingrediënten bevat Ferulac peel plus Mediderma retinol (dat betrokken is bij de differentiatie van epitheelcellen) en organische keratolytische hydroxyzuren (AHA), die de huid reinigen van dode huidcellen: melk, appel en citroen.

En de Mediderma Ferulac nano-additieve mist met ferulazuur en phloretine bevat ook azelaïnezuur (dat helpt de vette huid te verminderen en acne te verwijderen); vitamine B3 (nicotinezuur) nodig voor de vorming van een beschermende mantel van de huid; retinol, ceramiden (huidlipiden) en zink, die de regeneratie van huidcellen versnellen.

Dezelfde fabrikant ferul peeling Valencia (SesDerma Valencia Peel). Het bevat ferulazuur (6%), keratolytica en exfolianten - salicylzuur en trichloorazijnzuur (respectievelijk 5% en 10%), evenals ascorbinezuur en arbutine voor bleekmiddel voor de huid. Deze remedie kan worden gebruikt als een ferula-peeling voor acnelittekens.

Spaanse productie (Simildiet Laboratorios) en gecombineerde ferul-peeling Simildiet (Simildiet), die naast ferulazuur ook melkzuur, citroenzuur en appelzuur bevat.

Ferul peeling Biomatrix (BioMatrix, Frankrijk) - feruline-amandelzuur, met toevoeging van amandelzuur (als keratolytische en talgproductieregulator).

Pleyana Ferul Peeling (Pleyana, RF-Zwitserland) is een peelingcomplex met azelaïnezuur. En in het Pleyana-peelingserum (voor problematische, gecombineerde en vette huid) - samen met ferula-, amandel- en azelaïnezuur - hebben fabrikanten melkzuur, barnsteenzuur en salicylzuur en vitamine B3 opgenomen.

Ferul peeling Neosbiolab (NeosBioLab) van Russische productie, naast ferulazuur, melkzuur, citroenzuur en ascorbinezuur, bevat D-gluconzuuranhydride en retinol.

Belita (Bielita) peeling met ferulazuur (Wit-Russische cosmetica Belita-Viteks) bevat ook melkzuur en citroenzuur.

Contra-indicaties voor de procedure

Elke oppervlakkige chemische peeling, ook met ferulazuur, is gecontra-indiceerd:

 • met verhoogde huidgevoeligheid;
 • met verminderde integriteit van de opperhuid;
 • in gevallen van een allergische reactie met huidverschijnselen;
 • tijdens dracht en lactatie, meer details -  Peeling tijdens dracht
 • met koorts, acute ontstekingsziekten en verergering van chronische infecties;
 • als er een wrat, naevus of actieve herpesuitslag is in het toepassingsgebied van de samenstelling.

Ferul gezichtspeeling mag niet worden uitgevoerd bij patiënten met vitiligo en rosacea;

 • kankerpatiënten, vooral na recente bestraling of chemotherapie; met een voorgeschiedenis van auto-immuunziekten (psoriasis, SLE, reumatoïde artritis).

Complicaties na de procedure

Een mogelijke complicatie en ongewenste consequentie van deze procedure is zwelling van de huid, evenals de chemische verbranding ervan - met de ontwikkeling van erytheem en de vorming van korst.

Lees -  Peeling: indicaties en contra-indicaties, complicaties, zorg

Gevolgen na de procedure

De afschilfering van de huid die enige tijd (ongeveer een week) aanhoudt, is een natuurlijk (gepland) gevolg van peeling.

Zorg na de procedure

Na een ferul-peeling omvat huidverzorging:

 • een uitzondering voor 7-10 dagen wassen met water en aanbrengen van foundation of concealer;
 • gebruik van milde reinigingsmiddelen en vochtinbrengende crème voor het gezicht;
 • blootstelling aan de zon beperken en voor het verlaten van het huis een intens hydraterende crème met UV-filters (SPF 30+) aanbrengen;
 • tijdelijke weigering van elke intense fysieke activiteit (waarbij het zweten toeneemt);
 • uitsluiting van alcoholische dranken en roken.

U mag de exfoliërende huid in geen geval afpellen, omdat dit tot littekens kan leiden.

Het effect van ferul peeling

Het effect van ferul-peeling dat door de fabrikanten wordt beweerd - als we de duidelijke reclamebeloften van "huidvernieuwing" negeren - is te wijten aan de biochemische werking van alle componenten. Maar het resultaat in de vorm van het verdwijnen van ouderdomsvlekken en mee-eters, een frisser uiterlijk van de huid (verbetering van de toon en textuur, evenals een vermindering van fijne rimpels) is tijdelijk.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.