^
A
A
A

Huidveroudering: voortijdige en natuurlijke verouderingsfactoren

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Veroudering is een complex biologisch proces van metabole en structurele en functionele veranderingen in het lichaam die zowel inwendige organen als systemen en weefsels van het externe uiterlijk vangen. Tot de weefsels waaruit de uiterlijke verschijning bestaat, behoren natuurlijk de huid, evenals enkele spieren (in het bijzonder naakte spieren van het gezicht en de nek).

Veranderingen in de huid in de leeftijd hebben altijd de aandacht getrokken van dermatologen. Er zijn veel theorieën over veroudering. Zo goed bestudeerd postuleert AF Weissmann, wat aangeeft dat de vergrijzing - een genetisch bepaald of het gevolg van accumulatie in de weefsels van toxische producten van de stofwisseling, waardoor het herstel van cellen. Bekend hypothese leeftijd DNA verandert cellen, waaronder verkorting van telomeer DNA-moleculen die telomerase activiteit en anderen te veranderen. In de afgelopen jaren actief besproken hypothese over de rol van de verschillende reactive oxygen species (ROS), met inbegrip van de vrije radicalen, in cellulaire schade, gebaseerd op de theorie van "oxidatieve stress". Er wordt aangenomen dat telomerase-DNA het meest gevoelig is voor actieve vormen van zuurstof, wat op zijn beurt leidt tot het verkorten van telomeren, hetgeen leidt tot apoptose (geprogrammeerde dood) van cellen. Volgens de thermodynamische theorie van veroudering, die veel wordt gebruikt in de gerontologie, hebben dynamische fluctuaties in pH en omgevingstemperatuur een significant effect op de morfofunctionele toestand van lichaamsweefsels. Volgens andere theorieën speelt ook een complex van aan leeftijd gerelateerde immuun- en neuroendocrinale stoornissen een belangrijke rol bij het optreden van tekenen van veroudering.

Veroudering kan natuurlijk en voorbarig zijn. De leeftijdscategorie van natuurlijke veroudering is 50 jaar. Dit is een proces dat niet kan worden voorkomen. Vroegtijdige veroudering omvat een complex van tekenen van leeftijdgerelateerde veranderingen in het lichaam als geheel, en huid in het bijzonder, die met behulp van moderne technieken kan worden gecorrigeerd.

Het is noodzakelijk om onderscheid te maken tussen endogene en exogene factoren van natuurlijke en vroegtijdige veroudering. Endogene factoren omvatten genetische kenmerken, endocriene disfuncties, focussen van chronische infectie en andere.

Onder de exogene factoren, met name zenden UV-straling, agressieve meteovozdeystviya, slechte werkomstandigheden (frequente veranderingen van het klimaat en tijdzones, nachtdiensten, werken in hete winkels, op straat, en anderen.), Onevenwichtige voeding, ongepaste huidverzorging.

Soorten huidveroudering

Op dit moment is verdeeld in drie hoofdtypen huidveroudering: chronologische geassocieerd met menopauze (menopauze of hormonaal) en onderworpen aan ultravioletstraling (photoaging). Heel vaak wordt chronologische en menopauzale veroudering verenigd door de algemene term 'biologische veroudering'.

Elk van deze variëteiten van veroudering heeft zijn eigen oorzaken en wordt gekenmerkt door bepaalde morfologische veranderingen en de dynamiek van manifestaties op de huid.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.