^
A
A
A

Biologische huidveroudering: soorten huidveroudering

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Chronologische veroudering van de huid

Er zijn veranderingen in zowel de epidermis als de huidstructuren. Vooral de duidelijke afname van het aantal epidermale cellen rijen verstoring van keratinocyt differentiatie keratinocyten toename in grootte, verandering van de verhouding van ceramide of andere zeer gespecialiseerde huidvetten verschaffen ce barrière-eigenschappen, zoals het vasthouden van water in de huid. Gladheid wordt waargenomen in het gebied van het basale membraan. In de dermis met veroudering wordt een afname in de synthese van collageen- en elastine-eiwitten door fibroblasten geregistreerd. Het is van deze eiwitten in de hoofdstof van de dermis dat collageen en elastische vezels worden gesynthetiseerd die huidturgor (tonus) en elasticiteit verschaffen. Bovendien rekening Reductie van de belangrijkste onderdelen van de basisstof van bindweefsel, waardoor waterretentie in de huid (glycosoaminoglycanes, chondroitine sulfaten, enz.), Huidaandoeningen microcirculatie.

Als gevolg van deze morfologische veranderingen merkbaar klinische tekenen van chronologische veroudering: dunner, droogheid, rimpels (ondiep en dieper) en verminderde huidturgor, zwaartekracht ptosis van zachte weefsels van het gezicht. De vermelde symptomen zijn primair of verplicht; kan ook indirect (secundair) voorkomen. Deze omvatten zwelling en pasteuze gezicht, vooral in het periorbitale gebied, grote poriën van de huid, erytheem gezicht, telangiectasia, ouderdomswrat, xanthelasma.

Het stadium van verschijnen van tekenen van huidvervaging kan als volgt worden weergegeven.

Oog gebied:

 • het verschijnen op de leeftijd van 20-25 jaar van een netwerk van fijne oppervlakkige rimpels in de hoeken van de ogen;
 • de verschijning met 30-35 jaar van de zogenaamde "kraaienpootjes", die de radiale plooien in de ooghoeken zijn;
 • verandering in de conditie van de huid van het bovenste en onderste ooglid: de verschijning van overhangende plooien in het bovenste ooglid, de verlaging van het niveau wenkbrauwen visueel waargenomen als een vernauwing van de ooggleuven, evenals sacculaire formaties in het onderste ooglidgebied (niet vanwege de pathologie van inwendige organen); ptosis van de bovenste en onderste oogleden gaat gepaard met de vorming van vetachtige "hernia's" van de oogleden, d.w.z. De zwelling van intraorbitaal vet.

Voorhoofd huidgebied:

 • vorming van longitudinale vouwen ("rimpels van het denken") in het voorhoofd;
 • het verschijnen van dwarsvouwen in het gebied van de neus ("rimpels van concentratie").

Gebied rond de mond:

 • verdieping van nasolabiale plooien;
 • weglaten van de mondhoeken;
 • de vorming van kleine dwarsvouwen over de bovenlip ("golving").

Gebied van wangen, nek, oor:

 • afname van turgor, elasticiteit van de huid en spiertonus in de wangen en nek, wat leidt tot een verandering in de ovale lijn van het gezicht, weglating van de vetklomp;
 • het verschijnen van plooien in de bovine en anteroposterior gebieden, veranderingen in de vorm van de oorschelp als gevolg van de verzakking van de lobben.

Menopauze huidveroudering

Een belangrijke rol in de ontwikkeling van veroudering wordt ingenomen door fysiologische leeftijdsgerelateerde veranderingen in de endocriene sfeer, vooral die in het lichaam van een vrouw. Na het begin van de menopauze worden verouderingsprocessen versneld. Er is een afname van het productie-niveau van oestradiol in de eierstokken, resulterend in de beëindiging van de menstruatie, opvliegers, stijgende bloeddruk, osteoporose en andere veranderingen. Het ontbreken van oestrogenen beïnvloedt de verschillende structuren in de huid aanzienlijk. Het is bekend dat het gemiddelde niveau van oestradiol in het bloedplasma tijdens de normale menstruatiecyclus ongeveer 100 pg / ml is, en aan het begin van de menopauze daalt het scherp tot 25 pg / ml. Het is een scherpe daling in de concentratie van estradiol die de snelle verschijning van tekenen van menopauzale veroudering van de huid verklaart. Tegelijkertijd vindt de extra ovariumsynthese van oestron plaats in het subcutane vetweefsel van androstenediol door zijn aromatisering. Dat is de reden waarom in het stadium van uitsterven van de ovariële functie dit hormoon het overheersende oestrogeen is en een significant beschermend effect op de huid heeft, vooral bij vrouwen met een overmatig lichaamsgewicht.

Biologische "doelen" voor oestrogenen in de huid zijn basale keratinocyten, fibroblasten, melanocyten, adipocyten. In de huidige tijd is er uitgebreide informatie verzameld over veranderingen in de opperhuid, in het gebied van het dermo-epidermale contact, in de dermis, in de onderhuidse vetcel en ook in de onderliggende spieren. In de epidermis wordt een vertraging van de proliferatiegraad van basale keratinocyten gedetecteerd, wat uiteindelijk tot de atrofie ervan leidt. Er was een afname van de expressie van integrinen en CD44, die een belangrijke rol spelen bij de adhesie en differentiatie van keratinocyten. Het dunner worden van de opperhuid en schending van de differentiatie van keratinocyten leiden tot een schending van de barrière-eigenschappen van de huid en een toename van het waterafbraak in de waterpas. Klinisch beschreven veranderingen in de opperhuid worden uitgedrukt in het dunner worden van de huid, de droogheid ervan, oppervlakkige rimpels; de optische eigenschappen van het stratum corneum veranderen ook, wat saai wordt en een geelachtige tint krijgt. Patiënten in de menopauze registreren vaak diffuse xerose van de huid, mogelijk de ontwikkeling van een xerotisch eczeem. Een droge huid en verstoring van de keratinisatie kan de oorzaak zijn van palmar-plantaire keratodermie (Haxsthausen-syndroom). Het doorbreken van de barrière-eigenschappen van de huid leidt ook tot een verhoogde gevoeligheid van de huid; er zijn aanwijzingen voor een verhoogde permeabiliteit van de opperhuid voor verschillende allergenen en een toename van allergische dermatitis in deze leeftijdsgroep.

Wat het dermo-epidermale contact betreft, werd in de perimenopauze-periode een afname van het gehalte aan type VII collageen in ankerfibrillen opgemerkt. Deze veranderingen leiden tot een verstoring van de toevoer van voedingsstoffen naar de opperhuid en de gladheid van de basale membraanlijn, die ook bijdraagt tot de ontwikkeling van atrofie van de oppervlakkige lagen van de huid.

In de dermis wordt een afname van het aantal en de grootte van fibroblasten, evenals een afname van hun synthetische activiteit, voornamelijk met betrekking tot de productie van collageen- en elastine-eiwitten, opgemerkt. Het is nu bekend dat de hoeveelheid collageen en elastische vezels, evenals de dichtheid van collageen en elastine met de leeftijd afneemt. Opgemerkt wordt dat gedurende de eerste 5 jaar na de menopauze tot 30% van het collageen verloren gaat. De versnelling van degeneratie van elastische vezels wordt geregistreerd. Er zijn ook aanwijzingen voor een afname van de oplosbaarheid van collageenmoleculen en een verandering in hun mechanische eigenschappen. Bovendien omvatten veranderingen in verband met leeftijd de versnelde vernietiging van de dermis-vezels. Er wordt aangetoond dat ieder 40e jaar verliest tot 1% van de vezels in een jaar, en tijdens de menopauze, stijgt dit percentage 2. Bovendien kwalitatieve veranderingen ook optreden als onderdeel van glikozoaminoglikanov (GAG), met de top van deze veranderingen wordt onder 50 jaar , wat vaak overeenkomt met de leeftijd van de menopauze. Ze benadrukken ook dat op de leeftijd van 50 jaar het gehalte aan chondroïtinesulfaat (cholesterol) afneemt, vooral in de papillaire dermis, en ook in de rimpels.

Als we het complex van huidveranderingen in de perimenopauze samenvatten, kunnen we concluderen dat ze leiden tot een schending van elasticiteit, huidturgor en het fenomeen van eerste oppervlakkige en dan diepe rimpels.

Momenteel wordt een belangrijke rol bij de vorming van diepe rimpels en vervorming gezichts contouren in de perimenopauze periode ingetrokken niet alleen veranderingen in de epidermis en dermis, maar het onderhuidse vetweefsel en gezichtsspieren. Het volume en de verdeling van het onderhuidse vet van het gezicht verandert. Het is bewezen dat er een fysiologische atrofie van adipocyten is. Verminderde peroxisomale activiteit van adipocyten, wat leidt tot een wezenlijke inbreuk op de regulatie van hun bevolking, alsmede tot een afname van het vermogen om vet te accumuleren.

Tegen de achtergrond van hypoestrogenie wordt melanogenese ook geïntensiveerd, wat vaak leidt tot het verschijnen van melasma (chloasma). Het optreden van erytheem in het gezicht is te wijten aan het ontbreken van een oestrogeeneffect op de oppervlakkige vasculatuur. Dit feit is de oorzaak van de ontwikkeling van rosacea - dermatose, die zeer kenmerkend is voor de overgangsperiode. De plotselinge scherpe daling van de concentratie van estradiol en een geleidelijke vermindering van de productie van progesteron in sommige gevallen leidt tot androgene effecten op de huid, die leiden tot hirsutisme, seborrhea en acne (acne tarda), androgene alopecia verhoogd. Veranderingen in de samenstelling van talg en de snelheid van haar producten, alsmede schending van de barrière-eigenschappen van de huid vatbaar maken voor de ontwikkeling van seborrheic dermatitis. Het complex van morfologische en hormonale veranderingen kan leiden tot het debuut van psoriasis, rood vlak korstmos en andere chronische inflammatoire dermatosen in de menopauze. Bovendien, menopauze huid gevoeliger voor photoaging als zonnebrandmiddelen melanine onregelmatig en verzwakt huidbeschermingssysteem tegen beschadiging door ultraviolette straling.

Verschillende soorten veroudering zijn ook geïdentificeerd. Bij het beoordelen van tekenen van leeftijdsgerelateerde huidveranderingen is het belangrijk om rekening te houden met het type veroudering, omdat de algoritmen voor hun correctie van elkaar verschillen.

 1. Het type "vermoeide gezicht" wordt gevonden in de vroegste stadia van veroudering. Gekenmerkt door een afname van huidturgor, wallen, zwelling van het gezicht, voornamelijk als gevolg van een gestoorde lymfestroom. Bij dit type zijn er al veranderingen in de toon van de gezichtsspieren van het gezicht. De uitdrukking van nasolabiale plooien, het verlagen van de ooghoeken en lippen wekt de indruk van vermoeidheid en vermoeidheid.
 2. Het fijn gerimpelde type of "gerimpeld gezicht" wordt voornamelijk gekenmerkt door degeneratieve dystrofische veranderingen van de epidermis en de dermis. Typisch, een afname van turgor, een afname van de elasticiteit van de huid, dehydratie ervan, een schending van barrière-eigenschappen. Het gevolg hiervan zijn meerdere fijne rimpels, die in een staat van mimische rust, droge huid, het uiterlijk van een symptoom zoals een huid van grote poriën blijven.
 3. Vervormende type (vervorming) of krupnomorschinisty type of "vervormde face", gekenmerkt door een verminderde elasticiteit van de huid, verminderde tonus van de spieren van het gezicht, een schending van lymfatische drainage en veneuze stasis verandert de toon van gelaatsspieren omvatten hypertonie grote spieren van de bovenste en onderste tweederde van het gezicht en hypotone spieren meestal middelste derde deel van het gezicht. Dus, in een toestand van een hypertoon zijn er mm. Depressor lobii inferioris, procerus, frontalis, depressor anguli oris en andere spieren in een staat van hypotonie - mm. . Zigomaticus grote et minor, orbicularis oculus, musculus risorius, buccinator, etc. Het resultaat hiervan is dat de configuratie van het gezicht en hals wijzigen: overtredingen lijn ovaal gezicht, overhangende huid van de bovenste en onderste oogleden, het verschijnen van "dubbel" kin vorming van diepe plooien en rimpels (nasolabiaalplooien, cervicale-kinplooi, rimpels van de mondhoeken tot de kin, enz.). Het is kenmerkend voor personen met goed ontwikkeld onderhuids vetweefsel. Tegen de achtergrond van de tonus van de spieren en verhoogde rekbaarheid weefsel ontstaan zwaartekracht verschuiving van onderhuids vet in de wangen met de vorming van de overhang van de wangen en de zogenaamde "hernia" onderste ooglid, die de accumulatie van vet in dit gebied.
 4. Het gecombineerde type veroudering wordt gekenmerkt door een combinatie van de eerste drie typen.
 5. De spiertype veroudering wordt gekenmerkt door een afname van het volume van het onderhuidse vet. Bij vertegenwoordigers van dit type zijn de mimiekspieren van het gezicht aanvankelijk goed ontwikkeld en is de onderhuidse vetbasis slecht uitgedrukt. Typerend voor inwoners van Centraal-Azië en het Verre Oosten. Tegen de achtergrond van leeftijdgerelateerde veranderingen worden mimische rimpels in de mondhoeken, op het voorhoofd, diepe nasolabiale plooien en de gladheid van de ovale lijn van het gezicht opgemerkt.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.