^
A
A
A

Rassenvariaties en de oorzaken van hun uiterlijk

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Zoals je weet is er bij elke vorm van veroudering zo'n enkel teken, zoals een gerimpelde huid. Dat is de reden waarom de meeste methoden voor het corrigeren van leeftijdsgerelateerde huidveranderingen direct of indirect gericht zijn op het verminderen van de diepte en ernst van rimpels. Bovendien zijn veel methoden voor het beoordelen van de effectiviteit van verschillende belichtingstechnieken gebaseerd op het beoordelen van de toestand van het reliëf van de huid (de methode van skin "fingerprints"), het tellen van de hoeveelheid en het meten van de afmetingen van rimpels.

Er zijn verschillende soorten rimpels. Ze onderscheiden zich door lokalisatie op het gezicht en hals (bijvoorbeeld de rimpels in het voorhoofd, ooghoeken, cirkels mond et al.), De dieptelocatie (oppervlakkige en diepe), alsmede het vormingsmechanisme (nabootser of geassocieerd met een verandering in de toon van de gezichtsspieren en gravitationele ptosis van de zachte gezichtsweefsels, dwz statische). De chronologische volgorde van de vorming van verschillende rimpels is bekend. De eerste rimpels, die kunnen optreden op de leeftijd van 20-25 jaar, worden geassocieerd met een permanente samentrekking van de gezichtsspieren. Na verloop van tijd, wanneer de huid begint te lijden onder chronologische veroudering, zijn er zowel oppervlakte en diepere rimpels geassocieerd met uitdroging van de opperhuid, uitdunnen van de lederhuid en de vernietiging dat vezelachtige structuren. Fotografische veroudering, die het effect van chronologische veroudering versterkt, draagt bij tot een nog grotere vernietiging van elastische vezels. De uitkomst van dit proces is het verdiepen van bestaande rimpels en het verschijnen van een kenmerkende rimpeling van de huid, wat vooral merkbaar is op het gebied van de huid van de wangen. In de toekomst, wanneer hormonale veranderingen tegen de achtergrond van een scherpe daling in de dichtheid van de lederhuid, wijzigt u de toon van de gezichtsspieren en zwaartekracht ptosis van zachte weefsels van het gezicht en de hals stam verschijnt ovaal gezicht, ooglid huid en andere veranderingen. Dit gaat gepaard met een verdieping van nasolabiaalplooien, de verschijning van diepe rimpels zich vanaf de hoeken van de mond tot de kin (zogenaamde "mond poppen"), cervico-kin plooien en rimpels andere.

Inmiddels is er informatie verzameld over het complex van morfologische veranderingen in de huid die optreden wanneer rimpels worden gevormd. Het kennen van de mechanismen van rimpelvorming is noodzakelijk voor een professional om het probleem van gerichte complexe correctie van dit fenomeen op te lossen.

Bootst rimpels na

Meer dan 19 spieren zorgen voor beweeglijkheid van het gezicht bij het praten, kauwen, openen en sluiten van de ogen, lachende, fronsende wenkbrauwen, etc. Echter, alleen bepaalde bewegingen van de gezichtsspieren leiden tot rimpels in het gezicht. Dit gebeurt alleen op die plaatsen waar de spieren zich dicht bij de superieure dermis bevinden. Dergelijke gebieden omvatten typische schuine lijnen in de projectie van "kraaienpootjes" op de huid in de tijdelijke gebieden, horizontale lijnen op het voorhoofd, verticale lijnen tussen de wenkbrauwen en schuine lijnen in de omtrek van de mond. Tot voor kort werd aangenomen dat hun optreden uitsluitend te wijten was aan het omhoog trekken van de dermis in gebieden met de meest frequente samentrekking van gezichtsspieren. Studies van de afgelopen jaren hebben aangetoond dat gezichtsrimpels niet alleen worden gevormd door de samentrekking van de onderliggende spieren, maar ook door een spontane samentrekking van de dermale fibroblasten. Het is bekend dat de spiercel in staat is tot samentrekking, vanwege de aanwezigheid daarin van een speciaal submembraancomplex - het systeem van tonofibrillen en tonofilamenten. De samenstelling van tonofibrilles omvat actine en myosinefibrillen. Wanneer een zenuwimpuls wordt toegepast op de spiercel, verlaten de calciumionen het gladde endoplasmatische reticulum (EPR) en triggeren zo een biochemische reactie van actine met myosine. De vorming van het actino-myosinecomplex gaat gepaard met een verkorting van de spiervezel vanwege het feit dat de actinestrengen "worden ingebracht" in de filamenten van myosine en spiercontractie optreedt. Het is aangetoond dat dermale fibroblasten ook in staat zijn tot een dergelijke reductie door de aanwezigheid daarin van een kleine hoeveelheid tonofilamenten in vergelijking met myocyten. De impuls voor hun samentrekking wordt overgebracht door de samentrekkende gegroefde spieren van het gezicht. In de toekomst komt calcium vrij in de EPR, onder invloed waarvan de fibroblast-fibroblasten worden gereduceerd. De verminderde fibroblast haalt achter zich een complex netwerk van fibreuze structuren van de dermis en de epidermis aan, wat het resultaat is van voortdurend toenemende degeneratieve dystrofische veranderingen in deze delen van de huid. Het wordt dus duidelijk dat de mimische rimpel wordt gevormd als gevolg van een soort constante "mechanische stress" in het dermis-gebied. Niet per ongeluk identificeren sommige onderzoekers een speciaal soort veroudering - myosthenie.

De vorming van oppervlakkige rimpels wordt geassocieerd met oppervlakkige veranderingen in de huid - op het niveau van de epidermis en de bovenste delen van de dermis. Diepe rimpels worden niet alleen geassocieerd met oppervlakkige, maar ook met diepere veranderingen - in het middelste en onderste derde deel van de dermis. Het is bekend dat het normale patroon en de textuur van het huidoppervlak wordt verschaft door een aantal structuren en fysiologische mechanismen. Eén zo'n mechanisme is het handhaven van een zekere hydratatie van het stratum corneum. Het is bekend dat op het oppervlak van de huid onder fysiologische omstandigheden een delicaat evenwicht wordt vastgesteld tussen het watergehalte in het stratum corneum en in de omgeving. Veranderingen in de synthese en de verhouding van hooggespecialiseerde lipiden leiden tot een schending van de barrière-eigenschappen van de huid en, als gevolg daarvan, transepidermaal verlies van water. Uitdroging van het stratum corneum leidt tot oppervlakkige rimpels. Een dergelijk verschijnsel kan op jonge leeftijd met een constante blootstelling aan de huid nadelige omgevingsfactoren (lage of hoge omgevingstemperatuur vochtigheid en andere klimatologische factoren), irrationele huidverzorging (agressieve schoonmaakmiddelen, alcohol bevattende oplossingen, onjuiste bevochtiging, etc.). , evenals enkele dermatosen (atopische dermatitis, ichthyosis, enz.). Veranderingen in de huid kunnen worden gecombineerd door een algemene term - "delipidization". Dehydratatie van het stratum corneum, samen met dunner worden van de epidermis, is ook kenmerkend menopauzale veroudering belangrijkste trigger voor deze veranderingen is de snelheid van basale keratinocyt proliferatie van de epidermis vertragen onder invloed van het verlagen van de concentratie estradiol. Veranderingen in het huidpatroon, evenals oppervlakkige rimpels, kunnen worden veroorzaakt door ongelijkmatige verdikking van het stratum corneum. Dit verschijnsel is typisch voor photoaging.

Een belangrijke rol bij het verschijnen van rimpels wordt gespeeld door de samenstelling van de basisstof van bindweefsel en de vezelachtige structuren van de dermis. Zeker, de toestand van deze structuren hangt grotendeels af van de functionele activiteit van dermale fibroblasten. Aan het begin van de vorige eeuw merkten wetenschappers op dat de eerste tekenen van aan leeftijd gerelateerde huidveranderingen samenhangen met de vernietiging van elastische vezels en meer vertraagd zijn - zowel elastisch als collageen. De elastische vezels van oksitalanovye zijn het meest gevoelig voor verschillende triggerfactoren van het milieu en ze zijn de eersten die vernietiging ondergaan. Een gevolg hiervan zijn oppervlakkige rimpels. Wanneer de elanine en volwassen (echte) elastische vezels worden vernietigd, vormen zich diepere rimpels. Het is bekend dat elastische vezelstructuren na 30 jaar fragmentatie en desintegratie beginnen te ondergaan. Bovendien activeert lipideafzetting in de dermis met de leeftijd het elastase-enzym en start het proces van elastolyse, dat wil zeggen, de vernietiging van de elastische vezels. Elastische vezels zijn het meest kwetsbaar voor ultraviolette stralen, daarom zijn de beschreven veranderingen met name kenmerkend voor photoaging.

Wat de tallageenvezels betreft, ze bieden het raamwerk van het stroma en hun bundels zijn in verschillende richtingen gerangschikt. Studies in de afgelopen jaren op het gebied van veroudering biologie hebben aangetoond dat na 40 jaar, vermindert niet alleen de synthese van collageen in de huid fibroblasten, maar ook de productie van deze cellen speciale enzymen - collagenasen of matrix metalloproteinases (matrix metallo- proteïnasen MMP). Collagenasen zoals elastasen dragen bij aan de vernietiging van vezels. Het resultaat van deze processen is dat de huid zijn elasticiteit verliest en als het ware "uitzakt" en de rimpels dieper worden. Deze werkwijze is het meest uitgesproken vervormend type ouder, wanneer er diepe rimpels geassocieerd met een verandering in de toon van gezichtsspieren en zwaartekracht ptosis van zachte weefsels. Dus bij elke vorm van veroudering worden de vezels van de dermis vernietigd.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.