^
A
A
A

WHO: Gezondheid van adolescenten heeft dringende actie nodig

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.05.2018
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

23 March 2016, 09:00

De 68ste zitting van de Wereldgezondheidsvergadering werd onlangs gehouden, waar werd voorgesteld om een programma voor de gezondheid van adolescenten te ontwikkelen in samenwerking met jongeren, belangrijke partners, WHO-lidstaten. In september begon vorig jaar aan de wereldwijde strategie uit te voeren, volgens welke elke vrouw, kind en jongere in een deel van de wereld zal worden voorzien van het recht op lichamelijke en geestelijke gezondheid, sociale en economische kansen, maar ook in staat zijn om actief deel te nemen aan de vorming van een succesvolle samenleving.

Het programma voor WGO-landen en partners geeft de belangrijkste richtingen aan voor het plannen en creëren van maatregelen om tegemoet te komen aan de behoeften van de jongere generatie in de gezondheidssector. In dit stadium wordt het voorgesteld aan iedereen die commentaar wil leveren op het programma en de items die erin moeten worden opgenomen. Specifiek hiervoor is een online enquête gemaakt waarvan de resultaten na afloop aan de redactiegroep zullen worden doorgegeven en waarmee rekening zal worden gehouden bij het opstellen van een conceptprogramma voor de gezondheid van adolescenten.

Meer dan 1 miljard adolescenten leven op de planeet, die in sommige kenmerken verschillen van andere bevolkingsgroepen:

  • de gezondheid van adolescenten hangt af van overleving, gezondheidsbevordering op volwassen leeftijd en de gezondheid van toekomstige generaties
  • het is op deze leeftijd dat ze een beslissing nemen over een gezonde levensstijl, het gebruik van psychotrope drugs, seks, etc. En de keuze van adolescenten kan worden beïnvloed door programma's die specifiek op deze generatie zijn gericht.

Het is vermeldenswaard dat al die tijd weinig aandacht is besteed aan adolescenten:

  • Sinds 2000 is de laagste sterfte-reductie waargenomen, terwijl alle andere bevolkingsgroepen hogere baten hebben gehad door de epidemiologische verschuiving
  • Ondanks de daling in mortaliteit door HIV, onder adolescenten, blijft het sterftecijfer van deze fatale infectie toenemen
  • adolescente meisjes worden geconfronteerd met hoge risico's op complicaties tijdens zwangerschap en bevalling, de meesten ontvangen geen informatie en levensreddende preventieve maatregelen en hebben geen toegang tot effectieve anticonceptiva
  • adolescenten krijgen de laagste tevredenheid van gezondheidsdiensten in vergelijking met andere bevolkingsgroepen, en hebben ook problemen met de toegang tot dit soort diensten (hoge kosten, enz.)
  • adolescente rechten zijn beperkt.

Volgens deskundigen is dit alles te wijten aan het feit dat adolescenten worden beschouwd als kinderen, hoewel ze volwassen zijn, terwijl ze in deze periode vaak de unieke emotionele, cognitieve en sociale vermogens van de hersenen negeren.

Men gelooft ook dat adolescenten de gezondste groep van de bevolking zijn, maar de feiten wijzen op het tegenovergestelde - alleen in 2012 stierven meer dan 1 miljoen adolescenten, terwijl een aantal sterfgevallen kon worden vermeden.

In ontwikkelde landen is het sterftecijfer op de leeftijd van 15-19 jaar een aantal malen hoger, in vergelijking met kinderen van één tot vier jaar oud, sterven de meeste jonge mensen aan volledig te voorkomen oorzaken zonder volledig lid te worden van de samenleving.

Alle programma's gericht op adolescenten houden geen rekening met de leeftijdskarakteristieken die verschillen bij kinderen van oudere en jongere adolescenten.

Veel aandacht wordt besteed aan tienerzwangerschappen en hiv-infecties, maar de belangrijkste oorzaken van sterfte en invaliditeit bij deze groep mensen blijven, met name tiener-depressie, die de belangrijkste doodsoorzaak is bij jonge meisjes van 15-19 jaar. Een andere oorzaak van invaliditeit en overlijden onder jongeren is letsel, maar de investering in deze richting is veel minder dan in reproductieve gezondheid en HIV.

Moderne zorgstelsels zijn vooral gericht op de volwassen bevolking en kleine kinderen, ondanks het feit dat in een aantal landen elke vijfde inwoner een tiener is.

Tot op heden hebben minder dan de helft van de landen de problemen van het roken van tabak en de geestelijke gezondheid van adolescenten in normatieve documenten behandeld, maar in de praktijk is de situatie veel erger. Het is nu tijd om de situatie te veranderen en beleidsmakers moeten de behoeften van adolescenten beter begrijpen en begrijpen wat zij vertegenwoordigen voor het beleid en het gezondheidssysteem. Bovendien moet worden bepaald wat belangrijk is en wat secundair is op het gebied van gezondheid van adolescenten.

Adolescente problemen vereisen een geïntegreerde aanpak, omdat hun bereik vrij breed is - van extra kilo's en geweld tot zwangerschap en depressie.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.