^
A
A
A

Sap zal je helpen lang te leven

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

12 August 2021, 09:00

Wetenschappers van de Universiteit van Exeter in het Verenigd Koninkrijk hebben extra gezondheidsvoordelen ontdekt van vers geperst bietensap. Ze hebben aangetoond dat het regelmatig drinken van dit sap kan helpen het orale microbioom te verbeteren, de bloedvaten te versterken en zelfs de cognitieve prestaties bij oudere mensen te verbeteren.

Wortelgewassen - in het bijzonder bieten - evenals selderij, sla en spinazie bevatten anorganische zouten van salpeterzuur. Micro-organismen die in de mondholte aanwezig zijn, zetten dergelijke zouten om in nitriet - de voorloper van stikstofmonoxide, een actieve neurotransmitter en een verbinding die de vaattonus reguleert. In het proces van leeftijdsgebonden veranderingen neemt de productie van stikstofmonoxide in het lichaam af, wat een verslechtering van het functioneren van het cardiovasculaire systeem en een verlies van cognitieve vermogens met zich meebrengt.

Experts voerden een onderzoek uit waaraan 26 oudere patiënten deelnamen, zonder duidelijke gezondheidsafwijkingen, met een normale bloeddruk, die een actieve levensstijl leidden. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld: de eerste groep kreeg tien dagen lang bietensap met natuurlijke zouten van salpeterzuur in de voeding. Een andere groep kreeg een placebodrankje, dat twee keer per dag gedronken moest worden.

Aan het einde van het project vergeleken de wetenschappers de bloeddruk en de kwaliteit van het orale microbioom in twee groepen deelnemers. In de eerste groep werd een afname van het aantal pathogene micro-organismen in de mond gevonden - met name waren er minder van dergelijke bacteriën die de ontwikkeling van cardiovasculaire pathologieën, cognitieve stoornissen en systemische ontstekingsprocessen veroorzaakten. Bovendien daalden bij de vertegenwoordigers van de eerste groep de systolische bloeddrukindicatoren met ongeveer 5 mm Hg. Art., die ook de positieve werking van bietensap aangeeft.

De vertegenwoordigers van de tweede groep vertoonden geen bijzondere veranderingen.

De auteurs van het onderzoek zijn ervan overtuigd dat de verkregen resultaten een belangrijke schakel kunnen zijn bij het plannen van gezond ouder worden. Als het dieet regelmatig voedingsmiddelen bevat die zijn verrijkt met natuurlijke anorganische zouten van salpeterzuur, dan zal het in korte tijd mogelijk zijn om het microbioom van de mondholte kwalitatief te verbeteren. Bovendien raden wetenschappers ten zeerste aan om voor alle senioren een plantaardig dieet te volgen. Het is noodzakelijk om het verouderingsproces van het hart en de bloedvaten te vertragen, om het cognitieve vermogen op elke leeftijd te ondersteunen.

Iets eerder hebben experts al een onderzoek gedaan waarin de samenstelling van bacteriën in de mondholte wordt vergeleken bij jonge en oude mensen, bij zieke en gezonde mensen. Maar het experiment met het gebruik van producten met natuurlijke nitraten werd voor het eerst door wetenschappers uitgevoerd.

Bron van informatie:  de Universiteit van Exeter

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.