^

Bieten voor gastritis

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 24.09.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Paradoxaal genoeg kan hetzelfde product zowel gunstig als schadelijk zijn voor de gezondheid, afhankelijk van de diagnose, de bereidingswijze en de wijze van consumptie. Een goed voorbeeld van deze verklaring zijn bieten voor gastritis. In het ene geval bevordert het de genezing van ontstekingen, erosie in het orgaan, in het andere geval kan het de aandoening schaden en verergeren. Dus wanneer kunnen bieten bieten voor gastritis en in welke vorm?

Indicaties

Bieten worden gebakken, gekookt, rauw gegeten, geperst sap. Het kan een apart gerecht zijn of als ingrediënt in andere gerechten (warme rode borsjt en koude rode biet, salade). Het concept van "gastritis" impliceert verschillende omstandigheden van het slijmvlies en verschillende productie van spijsverteringssap. Welke specifieke diagnose is aangewezen voor een groente?

Bieten voor chronische gastritis

Het chronische verloop van gastritis manifesteert zich met periodieke uitbraken van symptomen zoals zwaarte en pijn in de maag na het eten of op een lege maag, een opgeblazen gevoel, oprispingen en soms misselijkheid. Dergelijke reacties treden meestal op na alcohol, stress, ongepast voedsel. Kunnen bieten zo'n verergering veroorzaken?

Bij gastritis met een hoge zuurgraad kan een rauwe groente of zijn sap heel goed schade aanrichten, omdat de voedingsvezels erg grof zijn, het bijtende vluchtige stoffen bevat, bij het splitsen van bieten komt zoutzuur vrij, dat al in overmaat is.

Het tegenovergestelde effect wordt gebakken of gekookt. Na warmtebehandeling behouden de bieten hun heilzame stoffen, wat een gunstige invloed heeft op de wanden van het orgel: ontsteking wordt verwijderd, schade wordt genezen en pathogene microflora wordt vernietigd. Een redelijke enkele dosis is 100 g, meerdere keren per week herhaald.

Precies dezelfde regels voor het gebruik ervan in de erosieve vorm van de ziekte. Rauwe bieten irriteren het slijmvlies, het is een te agressieve omgeving voor oppervlakte-erosie. Maar bak het in de oven, rasp het en breng op smaak met olijfolie - niet alleen lekker, maar ook gezond.

Bieten met atrofische gastritis

Atrofische gastritis wordt gekenmerkt door dunner worden van het slijmvlies, onvoldoende secretie van maagsap, geleidelijke atrofie van de uitscheidingsklieren. Het proces van vertering van voedsel is traag, de beweeglijkheid van het orgel is verzwakt. In dit geval precies de juiste producten die de aanmaak van zoutzuur stimuleren. Tegelijkertijd moet het voedsel worden geplet, delicaat in relatie tot het slijmvlies.

Het beste dat bij afwezigheid van verergering van het bietenmenu kan worden aangeboden, is sap, de helft met kool. Als u 's ochtends 30-40 minuten voor de maaltijd drinkt en een speciaal dieet volgt, kunt u de functies van de maag herstellen, de microflora herstellen en dysbacteriose kwijtraken.

Bieten met verergering van gastritis

De acute manifestatie van gastritissymptomen zorgt ervoor dat u een zeer verantwoorde benadering van voeding kiest en zich houdt aan alle aanbevelingen van artsen. Hebben ze een plek voor bieten? De eerste dag van de acute periode is over het algemeen hongerig, gevolgd door het eten van gepureerde soepen, stroperige granen met de geleidelijke opname van gekookte groenten, inclusief bieten, in het dieet (medische voedingstabel nr. 2).

De frequente opname ervan in het menu kan een ontspannen ontlasting veroorzaken, dus van tijd tot tijd kunt u een klein deel van een geraspte groente eten en besprenkeld met plantaardige olie.

Voordelen

Bieten zijn niet alleen een smakelijke groente, maar ook nog eens gezond. De belangrijkste waarde ligt in het lage caloriegehalte en het hoge gehalte aan voedingsstoffen die niet verloren gaan tijdens het koken. Dit zijn vitamine C, groep B; mineralen: silicium, zink, mangaan, ijzer, koper, molybdeen, kalium, calcium, magnesium; aminozuren: betaïne, arginine, histidine. 

Bieten zijn een rijke bron van fytochemicaliën, waaronder ascorbinezuur, carotenoïden, fenolzuren en flavonoïden. [1] Bieten zijn ook een van de weinige groenten die een groep biologisch actieve pigmenten bevatten die bekend staan als betalains. [2] Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat betalainen in vitro en in verschillende diermodellen in vivo hoge antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. [3]Dit heeft  [4] de interesse gewekt voor de mogelijke rol van bieten in klinische pathologieën die worden gekenmerkt door oxidatieve stress en chronische ontstekingen, zoals leverziekte,  [5] artritis en zelfs kanker  [6]. [7]

Antioxidanten erin voorkomen celveroudering, ijzer - de ontwikkeling van bloedarmoede, een grote hoeveelheid vezels verwijdert gifstoffen en gifstoffen uit de darmen, bestrijdt constipatie en bevordert de spijsvertering.

Contra

Rode biet vermindert het vermogen om calcium op te nemen, dus als het een tekort heeft, is het wortelgewas gecontra-indiceerd. Vanwege het hoge suikergehalte moet het zorgvuldig worden gebruikt door diabetici, waarbij de glycemische index wordt gecontroleerd. Het is niet wenselijk voor urolithiasis, evenals een ontspannen ontlasting.

Complicaties na de procedure

Complicaties zijn mogelijk aan de kant van de organen, in het geval dat bieten in een of andere vorm niet worden aanbevolen. De maag kan ook negatief reageren op het product, wat een reden is om het uit te sluiten van de voeding.

Gerecht recepten

Veel recepten bevatten gekookte of gebakken bieten, dus je moet ze kunnen koken. Eerst wordt het fruit goed gewassen, maar niet schoongemaakt, in een pan gedaan, met water gegoten en aan de kook gebracht. Afhankelijk van de grootte duurt het 40-60 minuten tot het volledig gaar is. U kunt eerder van het vuur halen, de vloeistof afgieten, er koud water overheen gieten, afdekken en een tijdje laten staan totdat deze bereikt is.

Voor het bakken wordt de rode biet geschild, de grote wordt gehalveerd, in folie gewikkeld en in de oven geplaatst. Gerechten ervan zijn het lekkerst en je kunt het in dergelijke recepten gebruiken:

  • wrijf op een bietenrasp, breng op smaak met plantaardige olie (kan een bijgerecht zijn voor vlees of salade);
  • snij rode biet en zachte kaas (bijvoorbeeld mozzarella) in kleine blokjes, bestrooi met pijnboompitten, breng op smaak met olie;
  • kook de geschilde bieten, haal uit het water, wrijf op een grove rasp en keer terug, voeg citroensap toe. Verzamel voor elke portie de compositie in een diep bord: blokjes komkommer, gekookt ei, gekookt vlees, gehakte kruiden en giet bietenbouillon, doe zure room. Deze okroshka doet het geweldig in de zomer in de hitte.

Patiënten met een lage zuurgraad kunnen bietensap drinken: wrijf een rauwe groente op een fijne rasp, pers het sap door kaasdoek, zet een uur in de koelkast. Rauwe rode biet wordt ook gebruikt voor salades, het stimuleert de afscheiding van maagsap, spijsverteringsenzymen. Hier is er een van - vitamine: snij witte kool, zout en knijp lichtjes, wrijf bieten, appels en wortelen (rauw) daar, breng op smaak met olie.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.