^
A
A
A

Mythen en feiten over staar

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

01 April 2011, 14:47

Een paar jaar geleden, voor veel mensen ouder dan 60 jaar, klonk de diagnose cataract als een zin. Staar - een sluipende ziekte en meestal ontwikkelt het zich langzaam, dus mensen merken niet meteen dat hij zo'n vervelende ziekte heeft gevormd en haast zich niet om een arts te raadplegen. Maar dit is verkeerd, want alleen een hooggekwalificeerde oogarts zal cataract in een vroeg stadium, in de kortst mogelijke tijd, kunnen detecteren en de ziekte kunnen elimineren. Er is een enorme hoeveelheid mythen en speculaties over cataracten. Vandaag verjaagt Excimer mythen - omdat we alles weten over visie ... :)

Mythe nummer 1. Cataract is geen ernstige ziekte

Dit is echt een mythe, want staar is een van de meest ernstige oogziekten die het vaakst worden aangetast door mensen op oudere leeftijd. Uiteraard kunnen staar ook voorkomen bij jonge mensen, maar hoogstwaarschijnlijk zal dit het gevolg zijn van schade aan de lens met verwondingen, ultraviolette straling, blootstelling aan bepaalde chemicaliën, enzovoort.

De lens van het menselijk oog is een "natuurlijke lens". Het is transparant, elastisch - het kan zijn vorm veranderen, bijna ogenblikkelijk "focus brengen", waardoor een persoon zowel dichtbij als veraf goed ziet. Bij cataract treedt gedeeltelijke of volledige vertroebeling van de lens op. Vanwege de schending van de transparantie van de lens begint slechts een klein deel van de lichtstralen het oog binnen te dringen, zodat de persoon onduidelijke en wazige ziet, vooral bij fel licht. In de loop van de jaren vordert de ziekte: het troebelheidsgebied neemt toe en het gezichtsvermogen vermindert.

Wanneer de cataractstap wordt gestart, begint de gezwollen lens het grootste deel van de voorste kamer van het oog te bezetten, waardoor de uitstroom van de intraoculaire vloeistof wordt verstoord. Als gevolg hiervan neemt de intraoculaire druk toe en ontwikkelt glaucoom zich. Dit is zeer gevaarlijk, omdat zonder de behandeling het gezichtsvermogen onherstelbaar verloren is.

Mythe nummer 2. Cataract kan worden genezen door alternatieve geneeswijzen en zonder chirurgie

Tot op heden zijn er in de moderne geneeskunde geen geneesmiddelen die de transparantie van de lens kunnen herstellen. De troebelheid ervan is het onomkeerbare proces van de eiwitten die erin zitten en die niet kunnen worden kwijtgeraakt door een dieet, een speciale massage of op een andere manier. De enige uitweg is chirurgie, oftalmologen van de hele wereld geloven.

Mythe nummer 3. De bediening is erg lang

In de moderne oogheelkunde is de meest effectieve, snelle en pijnloze methode van cataractbehandeling de phaco-emulsificatiebewerking met de implantatie van een kunstlens. Tegen de tijd dat de operatie ongeveer 15 minuten duurt, wordt deze uitgevoerd onder lokale anesthesie, terwijl de patiënt geen ongemak ervaart. De operatie kan in verschillende fasen worden verdeeld: eerst maakt de oogheelkundige chirurg een microcut met een diamantgereedschap, ongeveer 3 mm en maakt alle verdere bewerkingen erdoorheen. Vervolgens, met behulp van een speciale sonde met behulp van echografie, wordt de lens omgezet in een emulsie en verwijderd uit het oog. Via een microcut in de capsule, waar de lens eerder was geplaatst, wordt een flexibele lens in de gevouwen toestand ingebracht, die zich onafhankelijk in het oog ontvouwt en stevig is bevestigd. Na een dergelijke chirurgische ingreep is er geen hechting nodig, omdat de microcut zelfdichtend is.

Mythe nummer 4. Na de operatie moet u lang in het ziekenhuis blijven

Wees niet bang, je hoeft niet in het ziekenhuis te liggen. In de Excimer-kliniek wordt een operatie voor cataract uitgevoerd op poliklinische basis, dat wil zeggen zonder ziekenhuisopname en op dezelfde dag dat de patiënt naar huis terugkeert. Beperkingen op fysieke activiteit zijn minimaal, herstel is pijnloos. Vóór de komst van phaco-emulsificatie was dit alles onmogelijk. Alleen moderne methoden hebben het mogelijk gemaakt zulke goede resultaten te bereiken.

Mythe nummer 5. Moet nog steeds een bril dragen

Het is goed genoeg om je binnen een paar uur te zien beginnen en de maximale gezichtsscherpte wordt hersteld gedurende een periode van 2 dagen tot 1 week. Bij de behandeling van een diagnose van "cataract" in "excimeer" zal u helpen niet alleen om zich te ontdoen van de ziekte, maar ook om uw visie te herstellen, het bereiken van de hoogst mogelijke scherpte, pijnloos en effectief, het vermijden van de complicaties en beperkingen op de uitoefening na de herstelperiode.

In de oogheelkundige kliniek "Excimer" zijn de multifocale lenzen de meest moderne prestatie van de oftalmologie op het gebied van cataractbehandeling. De definitieve voordeel van multifocale lenzen is dat ze je in staat om even goed visie te realiseren zonder bril zowel veraf en dichtbij, omdat ze niet één, maar een aantal trucs die goed maakt het mogelijk om objecten op verschillende afstanden te zien. U hoeft geen bril meer te gebruiken bij het lezen en werken met kleine voorwerpen.

In de oogheelkundige kliniek "Excimer", zullen gekwalificeerde specialisten u redden van staar en een bril, en in elke situatie een comfortabel zicht bieden. In de Excimer weten ze zeker dat cataract geen vonnis is.

Als je problemen hebt met het gezichtsvermogen, dan vind je op de excimer van de site alles wat je nodig hebt. We zullen u vertellen wat oogziekten zijn en, het allerbelangrijkste, hoe u ze moet behandelen, al uw vragen moet beantwoorden (stel een vraag aan een oogarts). De site heeft een aparte pagina voor toekomstige moeders, gewijd aan problemen met zicht en zwangerschap. En ook voor degenen die veel aan de computer werken (visie en computer). Laten we voorstellen welke oefeningen voor de ogen het gezichtsvermogen kunnen herstellen en hoe de hygiëne van verlichting kan worden waargenomen.

Artsen van Excimer hebben zich ten doel gesteld oogheelkundige zorg nog toegankelijker te maken voor degenen die het nodig hebben. Er zijn kortingskaarten in de kliniek. Een volledig computer-diagnostisch onderzoek wordt voor elke patiënt uitgevoerd. Wanneer u zich registreert voor een afspraak via de website van de kliniek, krijgt u 5% korting op volledige computervisie diagnostiek met het advies van een oogarts.

We zullen u graag helpen.

Contacten:
Clinic Excimer,
Kiev, Dimitrov St., 5-B
Tel. (044) 238-6800

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.