^
A
A
A

Intestinale microflora verbetert de hersenfunctie

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

01 October 2021, 08:55

Het is al lang bekend dat de darmmicroflora niet alleen de spijsvertering en metabolische processen beïnvloedt, maar ook vele andere functies van het lichaam, waaronder hersenactiviteit. Wetenschappers hebben al aangetoond dat darmbacteriën een directe invloed hebben op de slaapkwaliteit, nieuwe zenuwcellen helpen ontwikkelen en zelfs het beloop van autisme bij kinderen verbeteren . In hun nieuwe studie hebben experts de mogelijkheid bestudeerd om hersenstructuren te verjongen met behulp van bacteriële flora.

Knaagdieren namen deel aan de experimenten. Twee maanden lang gebruikten wetenschappers een voedselslang om de uitwerpselen van jonge knaagdieren in de darmen van oude individuen te brengen. Zo kwam de "jonge" microflora, in passende verhoudingen, in de darmen van de "oude" muizen, waardoor het gedrag van de laatste drastisch veranderde. Ze begonnen bijvoorbeeld beter te navigeren in het labyrint, hun geheugen en denkprocessen verbeterden. Toen onderzoekers de hippocampus begonnen te bestuderen - een van de belangrijkste geheugencentra in de hersenen - werd ontdekt dat deze duidelijk verjongd is en op het niveau van de cellulaire en moleculaire componenten. Ter informatie, de hippocampus is verantwoordelijk voor de mechanismen van emotievorming, de processen van de overgang van kortetermijngeheugen naar langetermijngeheugen, evenals voor het ruimtelijk geheugen dat nodig is voor oriëntatie in de ruimte.

Houd er echter rekening mee dat de "jonge" microflora werd gelanceerd over de eigen gewone bacteriën van de knaagdieren. Dit feit was waarschijnlijk van invloed op het feit dat sommige kenmerken van de "oude mensen" onveranderd bleven - de mate van gezelligheid van muizen tijdens en na het experiment veranderde bijvoorbeeld niet.

De microflora van het spijsverteringskanaal produceert veel allerlei stoffen die direct of indirect het werk van bijna alle organen en systemen van het lichaam beïnvloeden. Microben veranderen echter zelf hun samenstelling en eigenschappen onder invloed van verschillende moleculaire impulsen. Naarmate het lichaam ouder wordt, verandert de kwaliteit van de microflora en wordt de bacteriële verhouding herverdeeld. Het is heel goed mogelijk dat een radicale verandering in het microbioom met de infusie van "jonge" micro-organismen zal bijdragen aan de verjonging van niet alleen hersenstructuren, maar ook andere organen. Tegelijkertijd geven wetenschappers toe dat sommige specifieke bacteriën, en niet microflora in het algemeen, een verjongend effect kunnen hebben, dus in de toekomst moet meer gedetailleerd onderzoek worden gedaan. Als deze veronderstelling wordt bevestigd, volstaat het om alleen het noodzakelijke pure bacteriële preparaat in te nemen om het functioneren van de hersenen te verbeteren. Het is ook mogelijk dat specialisten direct het molecuul kunnen identificeren dat de verjongingsprocessen beïnvloedt - hetzelfde dat wordt geproduceerd door een of andere vertegenwoordiger van de bacteriële flora.

Het onderzoek is uitgevoerd door medewerkers van de universiteit van Cork. Ze vertelden over hun prestaties op de pagina's van het tijdschrift Nature Aging. Je kunt het artikel lezen via de link

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.