^
A
A
A

Geneesmiddelen die calcium bevatten, verhogen het risico op beroerte

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

26 May 2012, 12:03

Miljoenen Britten die tabletten drinken om de botten te versterken, worden ernstig bedreigd. Artsen zeggen dat calciuminname strikt moet worden gemeten en alleen wanneer het echt nodig is. Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig calciumhoudende tabletten nemen , het risico op hartziekten met 86% verhogen. Ze hebben meer dan twee keer zoveel kans op een hartaanval dan degenen die helemaal geen supplementen slikten.

Wetenschappers zeggen echter dat het geen zin heeft om de inname van voedsel met een hoog calciumgehalte te verhogen. Dit verhoogt ook het risico op beroertes. Volgens professor Sabina Rohmann van de universiteit van Zürich, als een verhoging van de calciuminname uit voedsel geen significante belasting kan vormen voor het cardiovasculaire systeem, dan moeten calciumtabletten alleen worden geconsumeerd onder toezicht van een arts.

Bovendien beweren professor Jan Reed en zijn collega Mark Bolland van de Universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland dat de veiligheid van calciumtabletten vandaag in twijfel wordt getrokken en nauwlettend in de gaten wordt gehouden. "Artsen over de hele wereld schrijven calcium voor aan patiënten omdat het natuurlijk is en daarom veilig, dus waarom zou u het aantal botten er niet mee verhogen," zeggen ze.

Wetenschappers schrijven over eerdere onderzoeken, die aanleiding gaven te praten over het feit dat als gevolg van calciumconsumptie er ziekten zijn zoals obesitas, diabetes en beroerte. Nu is het al bewezen dat het de slagaders van het lichaam beïnvloedt.

Artsen zijn van mening dat de meeste mensen geen calcium in tabletten hoeven te nemen. Het is genoeg, bijvoorbeeld, in zuivelproducten. Het zou goed zijn om ook een dieet te volgen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.